marchewka - 20163 przepisów (strona:606/1345)

Danie "jednogarnkowe" 4182

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, a następnie umieszczamy w nim zamarynowane dzień wcześniej udka z kurczaka. Na mięsie układamy obrane i pokrojone na ćwiartki ziemniaki oraz pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę. W szklance przygotowujemy sos z torebki, którym zalewamy udka i ziemniaki. Wierzch posypujemy sporą ilością koperku. Naczynie przykrywamy i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy około godziny

upichcic
Galaretka ogórkowo-marchewkowa 301

Jelly with cucumbers and carrots Składniki. 6 marchewek średniej wielkości 1 długi ogórek 1/2 szklanki wina białego wytrawnego 1/2 łyżeczki papryki łagodnej 1/4 łyżeczki cynamonu 4 łyżeczki żelatyny sól pieprz Sos. 6 łyżek oliwy z oliwek 3 łyżki octu winnego 2 ząbki czosnku 1 łyżka miodu sol pieprz Wykonanie. Marchewkę gotować 15-20 minut we wrzącej ,osolonej wodzie. Osączyć

Kulinarny karnet Christophera
Pieczona pierś z gęsi 208

Składniki: 1 podwójna pierś z gęsi  (u mnie 1kg mrożonej),3 łyżki sosu sojowego,pieprz świeżo mielony,makaron świder Czaniecki,glazurowane marchewki- przepis tutaj.  Przygotowanie:   Pierś z gęsi rozmrażamy, najlepiej jak przez noc będzie w lodówce się rozmrażać. Następnie myjemy o osuszamy ręcznikiem papierowym. Skórę nacinamy w kratkę ostrym nożem, tak by nie uszkodzić mięsa. Oprószamy(...)odkroiłam kości, więc podsmażamy tylko z jednej strony). Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego wraz z wytopionym tłuszczem i pieczemy ok. godziny w 170 stopniach. Podajemy z makaronem i glazurowanymi marchewkami

Aga w kuchni
Zupa krem z kabaczka 290

kroimy w grubą kostkę. Smażymy na wolnym ogniu z pozostałymi warzywami, pod przykryciem.Podobnie kroimy bulwę oraz łodygi selera i dodajemy do pozostałych warzyw (opcjonalnie możecie dodać również małą marchewkę).Wszystko dusimy pod przykryciem ok 20 minut, a następnie zalewamy litrem bulionu warzywnego i gotujemy kolejne 20 - 30 minut. Po ostygnięciu blendujemy na gładką masę, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.Krem

Taste Of My Day
Pasztet z dzika 189

ziela angielskiego6 ziarenek jałowca2 jajka2 bułki kajzerki1 łyżeczka gałki muszkatołowej1,5 łyżeczki mielonego jałowca1,5 łyżeczki mielonego imbirupieprzsólplasterki słoninyWykonanie:Podgardle i mięso wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy obraną marchewkę, pietruszkę i cebulę. Wrzucamy grzybki, listki laurowe, ziele angielski i jałowiec. Wszystko gotujemy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania wkładamy do garnka wątróbkę. Wątróbka

Kulinarne przygody Gatity
Kurczak garam masala 278

garam masala400 ml mleczka kokosowegoDanie przygotowujemy w dużej patelni lub w woku. Cebulę kroimy w piórka, a imbir w paseczki. Podsmażamy cebulę, dodajemy pomidory, pokrojoną w plasterki marchewkę. Po chwili dodajemy posiekany czosnek i imbir oraz wszystkie przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy pokrojonego w dość sporą kostkę kurczaka. Smażymy kilka minut. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe

NA MOIM TALERZU
Kurczak z ziemniaczkami na niedzielę - pollo con le patate 379

odstawić do lodówki ( można sobie przygotować kurczaka w ten sposób dzień szybciej. Im dłużej kurczak leży w marynacie tym jest smaczniejszy  ). Włączyć piekarnik, obrać ze skóry ziemniaki i marchewkę. Na dużej patelni ( albo dwóch ) rozgrzać 3 łyżki  oliwy z oliwek   i obsmażyć kurczaka razem z cebulą z obydwu stron .  Włożyć do nagrzanego(...)piekarnika dodać też marchewkę  i piec pod przykryciem około 1 godziny.   W międzyczasie usmażyć ziemniaczki na patelni z dodatkiem 3 łyżek   oliwy z oliwek , 1 ząbka czosnku i kilku igieł rozmarynu.  Przełożyć ziemniaczki do piekarnika i dokończyć pieczenie razem z kurczakiem. SMACZNEGO

zielonacukinka
Surówka z pora 386

Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: ½ białej części pora 1 mała marchewka 1 małe jabłko 3 łyżki śmietany 12% 1 łyżeczka sosu koperkowo-ziołowego Knorr Warzywa umyć i obrać ze skóry. Pora przekroić na pół i pokroić na cienkie pół talarki(...)Marchewkę zetrzeć na tartce na małych oczkach,  jabłko zetrzeć  na grubych oczkach. Wymieszać. W osobnym kubeczku połączyć śmietanę z sosem. Dodać do warzyw. Dokładnie wymieszać. SMACZNEGO Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow

kulinarnyswiatdomi
Makaron z Sosem Słodko-Kwaśnym 426

proszku, papryka słodka,przyprawa do kurczakapieprz  pomidory z puszkiduża cebulapołowa papryki     (używam konserwowej)150 g kukurydzy z puszki100 g krojonych ananasów z puszki2 małe marchewki (zwykle dodaje ok. 100 g marchewki typu "baby")połowa dużego jabłka2 ząbki czosnku1/2 łyżeczki musztardy sarepskiejsok z połowy cytrynysłodka paprykaodrobina ostrej papryki1,5 łyżki cukruok. 4 łyżki syropu spod ananasówłyżeczka

Słodka Strona
Sajgonki 237

przez 10 minut w zimnej wodzie. Po tym czasie odcedzamy i zalewamy gorącą wodą - trzymamy pod przykryciem przez kolejne 3 minuty po czym przecedzony makaron kroimy na mniejsze kawałki.Marchew kroimy w słupki, cebulę i kiełki w drobną kostkę, kapustę tniemy na niewielkie kawałki.Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy mięso mielone, rozbełtane jajko, 3 łyżki sosu sojowego, doprawiamy pieprzem

Słodka Strona
Rosołek bez "gotowania" 229

sama..do makaronu dodałam kawałek piersi z kurczaka pokrojoną w małe kawałki..ale dodałam także większy kawałek..i tak oto jest rosołek z wkładką..makaronmarchewkakostka rosołowapierś z kurczakaMakaron, pokrojoną marchewkę ,pokruszoną kostkę rosołową oraz kawałek piersi z kurczaka umieścić w pojemniku Cudu kuchennego.Zalać gotującą wodą , zamknąć i odstawić.Po upływie około 20-30 minut zupa już gotowa

Moje domowe kucharzenie
Kartoflanka na wędzonce czyli smaki z dzieciństwa 275

kartoflanka czyli zupa z ziemniaków. Do dziś ją lubię i dość często gotuję. Zwłaszcza w zimne dni, gdyż bardzo rozgrzewa.Składniki:około pół kilograma kości wędzonych,4-5 marchewek,3 pietruszki,pół średniego selera,średni por,2 małe cebulki,1-2 ząbki czosnku,9-10 średnich ziemniaków,2-3 listki laurowe,5-6 ziaren ziela angielskiego,świeżo mielona gałka(...)oleju.Kości zalać zimną wodą, ugotować z zielem angielskim i listkami laurowymi. Kości wyjąć do przestudzenia, przyprawy wyłowić.  Powstały wywar posolić,  ugotować ziemniaki pokrojone w kostkę.Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na grubej tarce. Pora pokroić w krążki, cebulę w średnią kostkę. Podsmażyć na oleju w kolejności: cebula, por, reszta warzyw. 2/3 tych warzyw wrzucić do wywaru

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chińszczyzna po polsku czyli szynka Maggi z warzywami 224

się nikomu do takiego eksperymentu ;) Smak zachwycił, więc częstuję i Was :)Składniki:ok. 30 dkg. surowej szynki wieprzowej,ok. 3 łyżki przyprawy Maggi (według smaku),1 średnia marchewka,1 średnia pietruszka,1/3 pora - środkowa część,pieprz do smaku,2-3 łyżki oleju do smażenia.Szynkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem (żeby nie pryskało za mocno podczas smażenia(...)przyprawę). Wykroić ewentualne tłuste części. Pokroić w kilkucentymetrowe słupki o grubości około pół centymetra. Dodać Maggi, dobrze wymieszać i odstawić na pół godziny do lodówki.W tym czasie obrać marchewkę i pietruszkę i pokroić w cieniutkie słupki o długości kawałeczków mięsa. Pora również umyć i pokroić w cieniutkie słupki.Rozgrzać dość mocno patelnię. Dodać olej i mięso. Obsmażyć krótko cały

Codzienna kuchnia niecodzienna
Galantyna z kurczaka z marchewką i zieloną pietruszką 1187

małym dzieciom i osobom na lekkostrawnej diecie.Składniki:1 średni kurczak,2-3 średnie marchewki,pęczek włoszczyzny,pęczek natki pietruszki, sól, pieprz, majeranek,kilka liści laurowych.(Marchew opłukać i ugotować w skórce.Włoszczyznę obrać, pokroić w średnie kawałki - podobnie jak do rosołu.)Na początek musimy zdjąć skórę z kurczaka w taki

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania