Robimy pierogi z mięsem bez gotowania. Przygotowujemy farsz, czyli:-gotujemy dwie ćwiartki z kurczaka tak, jak na rosół.My do wody dodajemy: -jedną marchewkę-opaloną cebulę-ząbek czosnku-warzywko-ziele angielskie-liść laurowy-natkę pietruszki-kilka suszonych grzybów Ugotowane ćwiartki obieramy z mięsa.Dokładamy 30 dkg mielonego mięsa wieprzowego, ugotowaną wcześniej marchewkęi cebulę i wszystko mielimy
Maminek kulinarnytroszku), układamy warstwami plastry karkówki, każdą warstwę posypujemy przyprawami i dodajemy plasterki czosnku. Polewamy olejem i pozostawiamy na ok. godzinę. W tym czasie przygotowujemy warzywa: -3 marchewki -2 cebule -2 papryki -kilka suszonych pomidorów -ząbek czosnku Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Cebulę, marchew i paprykę posypujemy niewielką ilością warzywka. Obsmażamy karkówkę na patelni(...)ilości oleju. Podsmażone plastry przekładamy do żaroodpornego naczynia a na każdy plaster nakładamy ok. 1 łyżeczkę łagodnego ketchupu. Na patelnię po karkówce wrzucamy cebulę i marchewkę do czasu zeszklenia cebuli, a następnie paprykę i suszone pomidory. Ok. 5-10 minut smażymy warzywa a następnie przekładamy je do naczynia na karkówkę. Pieczemy
Maminek kulinarnywcześniej zapeklować, ale nie musimy.Jednak peklowane nadają zupie zupełnie innego smaku.Kilka żeberek delikatnie posypujemy solą peklową i pokrojonym drobno czosnkiem.Pozostawiamy na ok. 2 godziny.Torebkę ryżu gotujemy osobno.Ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy 2,5 litra wody.Wkładamy opłukane żeberka.Dodajemy 3 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, opaloną cebulkęi warzywko lub sól do smaku.Kiedy(...)żeberka są miękkie, dodajemy ziemniaki i marchewkę.Gotujemy do miękkości i wsypujemy ryż. Słoiczek koncentratu pomidorowego mieszamy z 200 ml słodkiej śmietanki.Dolewamy do tego trochę naszej zupy, mieszamy i wszystko wlewamy do garnka.Zagotowujemy, dosmaczamy, dodajemy pokrojona natkę pietruszki i gotowa zupapachnie w całym domu.Smacznego
Maminek kulinarnyMało mięsa, dużo warzyw, czyli kotleciki w warzywach. -0,5 kg mielonego mięsa -puszka cieciorki lub fasolki -puszka drobnego groszku -kilka ugotowanych marchewek -papryka -cebula -2-3 ząbki czosnku -słoiczek koncentratu pomidorowego -olej -przyprawy warzywko, barbecue, delikat do mięs Odsączamy groszek i cieciorkę. Paprykę i marchewkę kroimy w kostkę. Tarkujemy na drobnych oczkach czosnek i cebulę
Maminek kulinarnyzimą smakuje najlepiej. Wystarczy: - 2 litry bulionu warzywnego lub rosołu - 5-6 ziemniaków - puszka fasoli - 2 ząbki czosnku - kawałek wędzonej kiełbasy - tymianek i majeranek - 2 łyżki ketchupu - marchewka Do rosołu dodajemy pokrojone ziemniaki, marchewkę i czosnek. Wsypujemy fasolkę. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Dodajemy pokrojoną kiełbasę, ketchup i przyprawy. Zagotowujemy i gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnykurczaka tak, jak na rosół. Nie zapomnijmy o opalonej cebulce, która dodana do rosołu nadaje nie tylko smak, ale zapewnia też klarowność. Ćwiartki, marchew i cebulę wyjmujemy z rosołu a następnie, po wystudzeniu oddzielamy mięso od kości. Do mięsa z kurczaka dodajemy 25-30 dkg wieprzowego mięsa mielonego.Jedno i drugie mięso oraz marchew
Maminek kulinarnymajeranek -przyprawa do zup -koncentrat pomidorowy -olej -mąka -korzeń imbiru -pieprz -sól Gotujemy rosół na niewielkim kawałku kości schabowej. Dodajemy: -korzeń pietruszki -kawałek selera -kawałek pora -3 marchewki -kilka liści laurowych -pokrojony w plastry korzeń imbiru -kilka gałązek oregano -kilka ziarenek pieprzu -kilka ziaren ziela angielskiego -3-4 ząbki czosnku -sól do smaku oraz opaloną cebulę(...)Kiedy mięso z kości schabowej jest ugotowane wyciągamy ją z rosołu. Odławiamy też warzywa. Marchewkę zostawiamy i kroimy ją w kostkę a następnie dodajemy do rosołu. Do rosołu wsypujemy też flaczki. Gotujemy ok. 30 minut. Dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego i przyprawę do zup do smaku. Dosypujemy pieprz i majeranek i gotujemy kolejne 30 minut
Maminek kulinarnyziela angielskiego -szczypta ziaren kolendry -3 litry zimnej wody Golonki wyciągamy z marynaty i płuczemy. Posypujemy je słodką papryką i skrapiamy olejem. W skład warzyw wejdą: -4 marchewki -2 cebule -kilka ząbków czosnku -kilka suszonych pomidorów Marchewkę kroimy w plasterki, cebulę w ćwierćplasterki, pomidory w kostkę, czosnek w plasterki. Warzyw nie przyprawiamy, mieszamy
Maminek kulinarnyBardzo smaczna i zdrowa surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem białej rzodkwi i innych składników. Składniki: -kilka liści kapusty pekińskiej -pół białej rzodkwi -jedna marchewka -jedno jabłko -jedna cebula -przyprawa warzywna -majonez Z kapusty wycinamy zgrubienia a liście kroimy na drobno. Cebulę kroimy w kostkę. Na grubych oczkach tarkujemy jabłko, rzodkiew(...)marchewkę. Wszystko razem mieszamy z dodatkiem majonezu i przyprawiamy warzywkiem. Gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnykromkę chleba i pokrojony czosnek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy zakwas jest gotowy przystępujemy do gotowania. Składniki na żurek: -2 l wody -seler, por, marchewka, opalona cebula, liście laurowe, czosnek, ziele angielskie -majeranek -pieprz, sól -ok. 1/2 kg wędzonych żeberek lub innej wędzonki -30 dkg kiełbasy -5 jajek -korzeń chrzanu -150 ml kwaśnej śmietany -cukier(...)ugotowane żółtko, dodajemy śmietanę, dokładnie łączymy. Dolewamy gorącego bulionu i przelewamy do garnka z bulionem. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dodajemy majeranek i pokrojoną gotowaną marchewkę a następnie mięso z wędzonki i pokrojoną w plasterki kiełbasę. Gotujemy kilka minut. Do talerza zeskrobujemy wiórki z korzenia chrzanu. Nalewamy żurek, na wierzch układamy
Maminek kulinarnysurówka z marchewki i jabłka - surówka z czerwonej kapusty -surówka zimowa -surówka z białej rzodkwi -sałatka wielowarzywna -surówka z marchewki ze słonecznikiem -surówka z kapusty pekińskiej -surówka z rzodkiewki Życzymy powodzenia w eksperymentowaniu przy tworzeniu nowych wersji. Smacznego
Maminek kulinarnyoraz pokrojony w kosteczkę czosnek. Mieszamy, uzyskując marynatę. Nacieramy nią mięso. Odstawiamy na kilka godzin. Od czasu do czasu mięso obracamy. Przygotowujemy również warzywa: -3 marchewki -2 cebule -pół papryki oraz pół szklanki bulionu warzywnego i masło klarowane do smażenia. Marchewkę kroimy w słupki, paprykę w paski a cebulę w piórka. Schab układamy
Maminek kulinarnyZapowiadana surówka z młodej kapusty. Składniki: -pół główki kapusty -jedna duża marchewka -jabłko -szczypior -koperek -sok z cytryny do smaku -2 łyżki oleju -przyprawa warzywna Kapustę drobno szatkujemy. Obrane jabłko i marchewkę tarkujemy na grubych oczkach. Szczypiorek i koperek drobno kroimy. Wszystko łączymy w misce, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny
Maminek kulinarnyMimo pełni lata, należy pomyśleć o zimie. W zimie ta sałatka będzie smakować wyjątkowo. Składniki: -2 kg ogórków -2 marchewki -1 papryka -1 cebula -kilka ząbków czosnku -6 szklanek wody -10 łyżek cukru -2 czubate łyżki soli -1 szklanka octu -listki laurowe -ziarna gorczycy, pieprzu i ziela angielskiego -gałązki kopru Ogórki i marchewkę kroimy w cienkie plastry, paprykę
Maminek kulinarnyTradycyjny, niezawodny gulasz bez udziwnień. Składniki: -ok. 1 kg łopatki lub szynki -marchewka -cebula -2-3 ząbki czosnku -przyprawa do mięs -warzywko -pieprz -olej do smażenia -2 czubate łyżki mąki -woda Mięso kroimy w sporą kostkę i posypujemy przyprawą do mięs, skrapiamy olejem i pozostawiamy na ok. godzinę. Marchewkę, cebulę i czosnek kroimy w drobną
Maminek kulinarny