Składniki: 5-6 średnich ziemniaków 1 średnia marchewka 1/2 średniego selera 1 duża pietruszka 2 cebule 100 g wędzonego boczku 1,5 l wywaru mięsnego gałka muszkatołowa sól pieprz papryka słodka papryka ostra 1 łyżka masła klarowanego Wykonanie: Ziemniaki,marchewkę,seler i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać masło i dodać pokrojone warzywa. Delikatnie zeszklić na maśle
O kuchni z uczuciemSkładniki: 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 8 nadudzia z kurczaka, ze skórą 220 g pancetty lub boczku, pokrojonego w kostkę 1 cebula, pokrojone w plasterki 1 marchewka, krojona w plasterki 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki 2 liście laurowe 2 gałązki rozmarynu 2 ząbki czosnku, posiekane 2 łyżeczki płatków chili 125 ml białego wytrawnego wina(...)się złocista i chrupiąca. Wyjmij kurczaka z patelni i wrzuć boczek, Podsmaż do zarumienienia i także wyjmij z patelni. Wlej do tej samej patelni resztę oleju i włóż cebulę, marchewkę, selera, liście laurowe i rozmaryn. Smaż przez 10 minut, aż warzywa zmiękną, po czym dodaj czosnek i chili i smaż przez kolejną minutę. Zwiększ ogień, wlej wino i gotuj przez
karmelowystałe w nasze menu. Taka wersja bardzo posmakowała też naszej córci i teraz chętniej zjada zupę fasolową. SKŁADNIKI: (na 3-4 osoby) 1 l bulionu/rosołu 2-3 marchewki 2-3 ziemniaki 1 puszka białej fasolki 3 parówki 1 łyżka przypraw do dań z fasoli - mieszanka naturalna bez soli natka pietruszki 1. Marchewkę i ziemniaki ugotować w bulionie na półmiękko
Kto ugości moich gości?żołądków drobiowych. Smakiem nie odbiegają od tradycyjnych flaczków. To doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. SKŁADNIKI: 50 dag żołądków z kurczaka, 6 skrzydełek z kurczaka, 1 cebula, ½ marchewki, ½ pietruszki, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1,5 łyżki masła, 1 łyżka mąki, majeranek, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, PRZYGOTOWANIE: Żołądki wkładam do garnka, zalewam wodą(...)gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Skrzydełka zalewam 1,5 litra wody. Dodaję liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotuję na małym ogniu około 20 minut. Do wywaru dodaję pokrojoną marchewkę, pietruszkę oraz cebulę. Gotuję kolejne 45 minut. Skrzydełka wyjmuję i obieram z kości. Mięso dodaję do wywaru. Ugotowane żołądki kroję w paski i także dodaję do wywaru. Zagotowuję. Do wywaru
Tradycyjna kuchnia Kasimożna nabyć produkt. Składniki na 10 foremek: 4 łyżeczki żelatyny 0,5 litra wywaru warzywnego 2 puszki polędwiczek z łososia w sosie koperkowym Super Fish Prestige garść mini marchewek mrożonych garść różyczek brokuła mrożonych kilka listków pietruszki gałązka świeżego rozmarynu 2 jajka ugotowane na twardo pieprz biały sok z cytryny do skropienia przed podaniem Wykonanie: Na początku ugotowałam(...)marchewki i brokuł al dente. Jajka na twardo. W połowie litra wrzącej wody rozpuściłam kostkę rosołową warzywną. Bulion przecedziłam przez gazę, aby pozby ć się pływających przypraw. Doprawiłam pieprzem. Łososia z puszek wyłożyłam na talerz i usunęłam z mięsa sos. W przygotowanych silikonowych foremkach do muffinek poukładałam warzywa i zioła, łososia, a na koniec plasterek jajka na twardo. Żelatynę
Blondynka Gotujektóre zajadają z przyjemnością zarówno dzieci, jak i dorośli. Łatwe w przygotowaniu … bardzo szybkie i niezwykle sycące. Dziś mam dla Was przepis na kotlety szarpane z kurczaka z marchewką. Podane z ziemniakami, frytkami czy też ryżem są świetnym pomysłem na rodzinny obiad. Włożone do chrupiącej bułki z dodatkiem sałaty, cebulki i sosu czosnkowego są świetną alternatywą dla burgerów. Polecam(...)jajko – 1 szt * mąka – 1 szkl * majonez – 2 łyżki * mleko – 0,5 szkl * sól, pieprz, papryka – do smaku * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Obraną marchewkę kroimy w kostkę, podgotowujemy w lekko osolonej wodzie. Kurczaka kroimy w kosteczkę, dodajemy podgotowaną marchew i drobno posiekaną cebulę. Wsypujemy mąkę z odrobiną proszku do pieczenia, wbijamy jajko, wlewamy mleko
Ostra na Słodkowarzywno mięsne oraz syte zupy kremy. Dziś przepis na jedną z nich - krem z brokułów. Do roboty! ZUPA KREM Z BROKUŁÓW Składniki: - 1 duży brokuł - 1 duży ziemniak - 2 marchewki - 1 pietruszka - kawałek pora - sól, pieprz, gałka muszkatołowa Do podania : łyżka jogurtu naturalnego, prażone płatki migdałowe Warzywa umyć, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, zalać 2 litrami wody i zagotować(...)warzywa zmiękną zdjąć zupę z gazu i zmiksować blenderem. Ja przed miksowaniem wyjmuję marchewki, ponieważ chcę uzyskać intensywny zielony kolor. Zmiksowaną zupę doprawić solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Podawać na przykład z łyżką jogurtu naturalnego oraz prażonymi płatkami migdałowymi. Smacznego
Zgrabne GotowanieGorąco polecam. Czas przygotowania: 2,5 godz. Składniki: 1 kg podudzi kurczaka, 200 g wątróbki drobiowej, 200 g pieczarek, 1,5 szklanka płatków owsianych, 3 jaja, 4 marchewki, 2 pietruszki, 2 cebule, 2 łodygi selera naciowego, 1/2 dużego selera, 1 por, 2 czerwone chili, 4 ząbków czosnku, 5 ziaren ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu, 2 gwiazdki anyżu(...)zimną wodą. Gotować na wolnym ogniu 40 minut. W międzyczasie podsmażyć na oleju posiekaną cebulę i pieczarki, wystudzić. Ugotowane mięso i warzywa odcedzić na sicie. Zmielić mięso, marchewki, seler korzeniowy, pietruszki i pieczarki podsmażone z cebulę. Do masy dodać czosnek wyciśnięty przez praskę, płatki owsiane zmiksowane z majerankiem. Masę dobrze doprawić papryką w proszku, solą i pieprzem
SzczyptaSmaQkremówki 200g śmietany 18 % 2 łyżki curry 2 łyżeczki kurkumy Opcjonalnie szczypta kminu rzymskiego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki Sól Pieprz Surówka: 2-3 marchewki 1 łyżeczka chrzanu 1 łyżka majonezu sól pieprz Przygotowanie: Czosnek posiekać, cebulę pokroić w kostkę. Dodać do mięsa wraz z przyprawami i orzechami. Mięso wymieszać, a następnie formułować z niego niewielkie pulpeciki(...)kurkumę i curry oraz odrobinę soli i pieprzu. Całość gotować chwilę. Do sosu dodać wcześniej podsmażone pulpeciki. Gotować je ok. 10-15 minut. Podawać z ugotowanym ryżem. Surówka: Marchewki obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać majonez, chrzan oraz sól i pieprz. Wymieszać. Można jeść od razu, choć lepsza jest jak przeleży z godzinę w lodówce. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówpotrzebujemy: - 1/2 dyni (u mnie butternut) - 1/2 batata - 2 marchewki - 2 łyżki tahiny - sól, pieprz - odrobina chilli - jogurt roslinny Dynię obrać i pokroić w kostkę. Tak samo postąpić z batatem i marchewkami (ja miałam już obrane w lodówce, więc poszło ekspresem). Warzywa wrzucić do garnka i zalć wodą. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości ok 20 minut. Zmiksować, doprawić
Szybko Tanio SmacznieSKŁADNIKI: 0,5 kg matiasów 2 duże marchewki 2 pietruszki 4 duże ziemniaki puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 4-5 łyżek majonezu sól, pieprz KROK 1 marchewki, pietruszkę oraz ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie kukurydzę oraz fasolę odsącz z zalewy i przesyp do dużej miski śledzie namoczyć w wodzie (ok. 0,5 h), aby "oddały" nadmiar soli wyjąć
smacznieinatematSKŁADNIKI: ok. 0,5 kg matiasów 5 szt. dużych pieczarek 2 szt. marchwi ok. 4 szt. ogórka kiszonego ok. 3 szt. dużych ziemniaków pół pęczka koperku 5 łyżek majonezu sól, pieprz KROK 1: śledzie najlepiej namoczyć w zimnej wodzie ok 0,5 h aby "oddały" nadmiar soli... następnie odsączyć z nadmiaru wody i pokroić w kostkę, wrzucić do naczynia(...)przeznaczonego na sałatkę... KROK 2 marchew oraz ziemniaki ugotować w osolonej wodzie... po ugotowaniu ostudzić, obrać i pokroić w kostkę, dodać do naczynia ze śledziami... KROK 3 pieczarki pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na małej ilości oleju, przestudzić i dodać do warzyw oraz śledzi w naczyniu... KROK 4 ogórki pokroić w kostkę, odsączyć nadmiar wody, dodać do naczynia
smacznieinatematświeżego imbiru mały pęczek kolendry (lub ewentualnie natki pietruszki) 2 czubate łyżki ziaren sezamu 1 jajko 1 łyżkę wody sól morską olej do smażenia Dodatkowo: 2 duże marchewki 2 średnie buraki 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek 2 łyżki sezamu sól morską Imbir i czosnek obieramy. Papryczkę przekrawamy wzdłuż i pozbawiamy pestek. Imbir, czosnek i papryczkę drobno siekamy(...)trzeba uważać, by ich nie przesuszyć). Po zdjęciu z patelni odstawiamy na przynajmniej minutę i dopiero wtedy podajemy w towarzystwie pieczonych warzyw. Smacznego! PS. A do takiego obiadu koktajl marchewka-pomarańcza :) PPS. Następnym razem zrobię jeszcze domowy sos ziołowo-czosnkowy! Że też ja wcześniej na to nie wpadłam, a dopiero przy jedzeniu. Pasowałby idealnie
Ratunku obiadrozgrzewający pomidorowy kapuśniak z kiełbasą. Myślę, że ta wersja smakowała przypadnie do gustu niejednemu smakoszowi kapuścianych zup. Pomidorowy kapuśniak SKŁADNIKI: 1 porcja rosołowa 500 g kapusty kiszonej 1 marchewka 1 pietruszka 3-4 ziemniaki 1 mała puszka koncentratu 350 g kiełbasy podwawelskiej 2 łyżki oleju 1 liść laurowy 3 ziarenka ziele angielskie sól i pieprz 1 łyżeczka papryki(...)słodkiej 1 łyżeczka majeranku PRZYGOTOWANIE: Do garnka wkładamy porcję rosołową, zalewamy wodą około 3 l i gotujemy wywar, solimy go. Warzywa obieramy, marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce, ziemniaki kroimy w kostkę. Kapustę kiszoną płuczemy, odciskamy i drobno kroimy. Do wywaru dodajemy marchew z pietruszką oraz kapustę, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie - gotujemy 40 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidobrze zarumienione do rolady od szynki dodałam i sosem serowym polałam. Szczypiorkiem całość ozdobiłam i rodzinę takim daniem ugościłam. Składniki : 5 porcje 5 kotletów z szynki, 1 duża marchew, 1 duży ogórek kiszony, ok. 20 zielonych oliwek, 1 kg młodych małych ziemniaków, 8 ząbków czosnku, 4 gałązki świeżego tymianku, olej rzepakowy, 3 ziela angielskie, 1 liść laurowy, 1 suszona(...)mąki pszennej, pęczek szczypiorku, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku, sól himalajska do smaku. Przygotowanie: rolada: Kotlety z szynki rozbijamy jak najcieniej, posypujemy solą i pieprzem. Marchew i ogórek kroimy na paski i układamy w jednej linii na węższym boku każdego mięsa. Dodajemy oliwki i zwijamy na roladę, spinamy za pomocą wykałaczek i obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy
Moniki Smakołyki