garnku, szybko, prosto i pysznie...polecam zwłaszcza.miłośnikom kurczaka. Składniki: 4 udka z kurczaka 1 kg niedużych ziemniaków 1/2 pęczka szczypiorkku 1/2 pęczka koperku kilka gałązek pietruszki 1 nieduża marchewka 2 ząbki czosnku 200 ml słodkiej smietany 12 lub 18% 1 łyżka masła sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Udka umyć, przekroić na pół i zdjąć z nich skórę(...)garnku ułożyć mięso , a na nim obrane ziemniaki. Pokroić marchewkę, szczypiorek, koperek i pietruszkę, posypać całość zieleniną. Do garnka wlać wody, tak aby zakrywała ziemniaki i kurczaka i dodać sporą łyżkę masła, doprawić solą i pieprzem i gotować na małym ogniu przez 40 -45 minut. Po tym czasie ( płyn trochę wyparuje) wlać go garnka śmietanę i wrzucić
Gosia gotujełyżki oleju sól, pieprz, majeranek do smaku szczypta gałki muszkatołowej 2-3 łyżki drobno pokrojonej świeżej bazylii 2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę garść zielonego mrożonego groszku z marchewką Sposób przygotowania: Kapustę włożyć do garnka z gotującą wodą i lekko podgotować. Wyjąć, ostudzić i drobniutko pokroić, 2/3 przełożyć do miski. D odać mięso zmielone przez maszynkę o grubych oczkach(...)Zwilżyć dłonie wodą i formować okrągłe kotlety. Na patelni rozgrzać olej ułożyć nasze gołąbki i podsmażyć z obu stron na złoto. Dodać pomidory, pozostałą pokrojoną kapustę, groszek z marchewką i masło. Ponownie doprawić. Przykryć pokrywką i dusić na małum ogniu 35 minut, aż pomidory się prawie rozpadną. Można ewentualnie podlać 2-3 łyżkami wody. Wyłożyć na talerz, udekorować listkami
Gosia gotujefigi 8 plasterków prosciutto 2 łyżki solonych orzeszków ziemnych listki lubczyku i rucoli sól i pieprz do smaku Składniki na chutney: 400 g świeżych fig 1 średnia marchewka 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku sok i skórka z połowy cytryny 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki zmielonych goździków szczypta gałki muszkatołowej 100 g cukru(...)termoobiegu i piec około 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika udekorować pizzę rukolą i listkami lubczku. Chutney ...W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, cebulę i marchewkę obrać i pokroić w drobną kosteczkę, lekko poddusić. Figi pokroić również w kostkę, dorzucić do cebuli, dodać cukier, sól, pieprz, gałkę, goździki i cynamon. Garnek przykryć i dusić chutney
Gosia gotujesoku i sosu ostrygowego bardzo odpowiadał, więc na tym pozostało. Składniki: 1 kg antrykotu 1 duża cebula, 3-4 cm świeżego imbiru 1 gwiazdka anyżu 3 goździki 3 marchewki 1 nieduży seler 1 pietruszka 1 gałązka lubczyku 2 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki sosu ostrygowego jasnego sól i pieprz do smaku(...)przez minimum 90 minut, Na koniec dodać sos ostrygowy i sok z cytryny. Ugotować makaron i ułożyć na dnie miseczki. Na nim położyć rozdrobnioną wołowinę i kawałeczki marchewki. Udekorować lubczykiem i podawać...Smacznego
Gosia gotujejest przepyszna, a jedyną moją modyfikacją jest bazyliowe pesto.Polecam popróbować retro smaku. Składniki: 1,5 kg dojrzałych, pysznych pomidorów ( u mnie krakowskie) 2 jabłka 4-5 zabków czosnku 1 marchewka 1 sredni korzeń pietruszki 1 mały seler 1 czerwona cebula 2 liście laurowe 4 ziarenka pieprzu 4 ziarenka ziela angielskiego 4 goździki 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki(...)przygotowania: Jabłka, nieobrany czosnek i cebulę ułożyć na blaszce, wstawić do piekarnika nastawionego na 160 C i piec 30 minut. W międzyczasie w garnku przygotować wywar z z marchewki, selera, pietruszki i przypraw. Wszystko przełożyć do garnka zalać 1,5 l zimnej wody i gotować około 1 godziny. Pomidory umyć i ponakrajać delikatnie na krzyż w miejscu gdzie rośnie
Gosia gotujemięsa, na którym gotował się pyszny rosołek. Zrobiłam ją w małych porcjachm, wygodnych do konsumcji. Idealna na zblizajace się Święta. Składniki: 1 kg antrykotu 4 udka 3 marchewki 1 cebula 1 nieduży seler 1średnia pietruszka 2 gałązki listków selera 2 klistki laurowe 4-5 kulek pieprzu i ziela angielskiego sól smaku szczypta majeranku 2-3 ząbki czosnku 2 płaskie(...)namoczoną żelatynę, wyciśnięty przez praskę czosnek i majeranek. Doprawiłam pieprzem. 2 udka ( obrane ze skóry) i polowę wołowiny po przestudzeniu podzieliłam palcami na drobne kawałeczki. Do przygotowanych naczynek pokroiłam marchewkę, porozkładałam mięso i wszystko zalałam rosołem z żelatyną. Wstawiłam na lodówki. Z uwagi na małe naczynka, galaretka po 2 godzinach była juz zastygnięta i można było ja podawać. Życzę smacznego
Gosia gotujeNoworoczny obiad. Uwielbiam takie dania jednogarnkowe, które wzajemnie przenikają się smakami i aromatem przypraw. Składniki: 1,2 kg karczku wieprzowego b/k 5 dużych ziemniaków 250 g mimi marchewek 3 czerwone papryki 3 czerwone cebule 6 twardych jabłek 1 cytryna suszony tymianek suszona bazylia Marynata : 1/2 główki czosnku 1/4 szklanki oliwy sól pieprz czerwona papryka w proszku ziele(...)pieczenia ułożyłam mięso, polałam marynatą, przykryłam folią i piekłam w piekarniku nastawionym na 180 C przez 60 minut. Po tym czasie na blaszkę ułożyłam zblanszowane ziemniaki, cebulę, papryki i marchewkę. W jabłka powtykałam dookoła goździki i równiez ułożyłam na blasze. Na końcu poukładałam plastry cytryny i wszystko posypałam solą, tymiankiem i bazylią Tak przygotowane danie piekłam jeszcze 30 minut. Podałam
Gosia gotujerosołów, barszczów i chłodników, do takich należy. Delikatnie kremowa, aromatyczna i rozgrzewajaca, polecam zwłaszcza w zimie. Składniki : 0,5 kg połówek suchego grochu 0,5 kg żeberek wieprzowych 1 marchewka 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz i czerwona słodka papryka do smaku Sposób przygotowania: Żeberka umyć, przełożyć do garnka.Wrzucić groch, pokrojoną(...)drobno cebulę i marchewkę w plasterkach. Zalać 2 l zimnej wody. Dodać 1/2 łyżeczki soli., przykryć i gotować na średnim ogniu około 60-70 minut, aż mięso będzie miękkie a groch się całkowicie rozpadnie. Dodać pieprz, paprykę, majeranek, tymianek i wyciśnięty przez praskę czosnek. Spróbować i ewentualnie dosolić. Zmiksować i podawać ze świeżym pieczywem. Smacznego
Gosia gotujeduży korpus z kurczaka podłużne buraki słoik 0,7 l wraz z zalewą... ( przepis na blogu ) 40 dkg fasoli jasiek 2 średnie ziemniaki 1/4 średniego selera 1 duża marchewka 1 średnia cebula 1/4 małej główki białej kapusty ( około 25 dkg) kila suszonych prawdziwków 150 g słodkiej dobrej śmietany ( u mnie Łowicz ) 1 czubata łyżka pokrojonego koperku 1 łyżka suszonego(...)smaku 2 łyżeczki cukru PRZYGOTOWANIE : Korpus z kurczaka umyć, włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Dorzucić fasolę, suszone prawdziwki oraz pokrojone w drobną kosteczkę marchewkę, seler i cebulę, odrobinę vegety i pieprzu.Gotować aż fasola będzie prawie miękka. Dodać pokrojone również w drobną kostkę ziemniaki oraz starte na tarce o grubych oczkach buraczki
Gosia gotujeoczyszczonych i obgotowanych flaków wołowych 1 puszka (400 g) pomidorów pelati Primo Gusto 700ml wywaru z antrykotu 1 cebula 2 łodygi selera naciowego 10 cm jasnego pora 2 marchewki 2 ząbki czosnku 150 ml białego wytrawnego wina 2 gałązki świeżego tymianku garść listków świezej bazylii 2 łyżki oleju 3 łyżki octu balsamicznego sól i świeżo mielony pieprz do smaku(...)proszku 50 g startego parmezanu Sposób przygotowania: Na patelnię wlać olej, cebulę pokroić w piórka i przełożyć na patelnię, dodać pokrojonego pora, selera naciowego, startą na dużych oczkach marchewkę, pokrojony drobno czosnek, chili w proszku i zeszklić. Przelożyć do garnka. Flaki umyć, obgotować, przez około 1,5 godziny, ostudzić i pokroić w długie cienkie paseczki. Przełożyć do garnka
Gosia gotujezdrowe. Czuję, że w tym sezonie będzie dominował batat. Zupa jest lekko pikantna, a zarazem słodka przez krewnego ziemniaka. Bardzo polecam do wykonania. :) Składniki: 1/2 średniego batata 1 duża marchew 1/2 pietruszki 1 łodyga selera naciowego 1/4 młodej kapusty 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 skrzydełko z kurczaka pieprz cytrynowy mielona ostra papryka sól jarzynka bez dodatku soli 2 ziela angielskie(...)liść laurowy 500ml wody Sposób przygotowania: Batata, marchew i pietruszkę, obieramy, myjemy i kroimy w plastry. Kapustę szatkujemy, seler naciowy kroimy w kostkę - wszystko myjemy. Skrzydełko myjemy. Wszystko wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Po około 25 minutach dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Całość gotujemy jeszcze 5 minut. Smacznego
Truskawkowa Fiestalitr bulionu 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła klarowanego 50 g szynki schwarzwaldzkiej 3-4 łyżki chrzanu tartego (u mnie ze słoika) 4 ziemniaki 1 mała marchewka 4-5 łyżek kwaśnej śmietany 1 łyżeczka majeranek sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Na maśle lekko zrumienić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pokrojoną w cieniutkie paseczki szynkę, pokrojony w plasterki(...)czosnek i całość chwilkę podsmażyć. Dodać marchewkę i ziemniaki pokrojone w kostkę i ponownie podsmażyć. Zalać bulionem i gotować do miękkości warzyw. Gdy warzywa będą miękkie dodać chrzan, zagotować i zdjąć z ognia. Do śmietany dodać 2-3 łyżki gorącej zupy(by zahartować śmietanę), wymieszać i wlać do zupy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na końcu wsypać roztarty majeranek
Ala piecze i gotujeJestem zdania, że trzeba wszystkiego smakować. Dlatego kupiłam bataty aby zobaczyć czym różnią się od zwykłych ziemniaków. Moja córka stwierdziła, że nie są to ziemniaki tylko taka gruba marchewka (wspomnę, że córka nie przepada za marchewką). Nie za bardzo wiedziałam co z nimi zrobić, oczywiście wcześniej odwiedziłam wujka google i dowiedziałam się, że można upiec je w piekarniku albo
Amatorka kuchennabrytfanki z mięsem. Jest to cała esencja naszego sosu.Do tego wrzucimy obrany czosnek i obraną cebulę. Nada to posmaku, pamiętajmy, że każdy dodany składnik czy to cebula, czosnek lub marchew nada naszemu gulaszowi charakteru. jeśli lubimy bardziej pikantne dodajmy papryczkę chili, jeśli bardziej słodki dodajmy marchew więcej cebuli oni nadają słodkości. Przykrywamy i na walnym ogniu dusimy pamiętając
Basia w kuchniprzypadku barszczu ukraińskiego. Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że jabłka też do niego pasują. To sekret naszych babć! 2 udka z kurczaka 3 nieduże ziemniaki 2 marchewki 2 buraki 1/2 małej główki kapusty (1/4 dużej główki) 1 puszka czerwonej fasoli 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 250ml świeżego soku buraczano-jabłkowego Marwit 1. Udka myjemy, gotujemy(...)garnka dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie. 3. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszklą, dodajemy starte na dużych oczkach tarki buraki i marchewkę. Chwilę smażymy i zalewamy szklanką wody. Dusimy pod przykryciem około 10 minut. 4. Do garnka z udkami i ziemniakami dorzucamy podsmażone warzywa, posiekaną kapustę i odcedzoną fasolę. Doprawiamy do smaku
Szefowa kuchni