pewnie jeszcze nie raz gościć na naszym stole, gdyż bardzo nam zasmakowały. Składniki na gulasz z żołądków drobiowych: około 0,7 kg żołądków drobiowych niewielka cebula średniej wielkości marchew 2 łyżki musztardy 200 ml śmietany 30% sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, natka pietruszki, opcjonalnie kurkuma jeśli chcecie nadać sosowi bardziej żółtą barwę Przygotowanie Żołądki dokładnie myjemy, wkładamy(...)pół godziny gotowania do żołądków wsypujemy pół łyżeczki soli. Miękkie żołądki odcedzamy i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia, aby dało się je pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę drobno siekamy, marchew obieramy i ścieramy na tarce. Oba składniki podsmażamy na patelni z rozgrzaną łyżką oleju. Kiedy warzywa będą miękkie, dodajemy do nich żołądki, śmietanę, musztardę i przyprawy: sól, pieprz, kurkumę oraz posiekaną
e-PrzepisyKulinarnejedno miejsce w Opolu, gdzie pomidory są dobre (ale też drogie). W Piwniczce. Znacie to miejsce? :) Składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy (suchej) 1 szklanka ciecierzycy (suchej) 2 marchewki 2 pietruszki 1/2 średniego selera 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 2 łyżeczki masła (do podsmażenia cebuli(...)gotujemy 15 minut na wolnym ogniu. Nadmiar wody odcedzamy, najlepiej na sitku i studzimy soczewicę. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle na złoty kolor. Marchewki, pietruszki i seler obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach (lub rozdrabniamy za pomocą robota). Na dużej patelni rozgrzewamy olej i dusimy jarzyny do miękkości. Dodajemy do nich zmiażdżone
bistro mamawymaga z naszej strony wiele zachodu, a efekt wart jest tego wart ZUPA FASOLOWA DLA DZIECI – PRZEPIS Składniki: 400 g fasoli “Piękny Jaś” 4 marchewki 1/2 selera 2 pietruszki garść posiekanej natki pietruszki 300 g gotowanych ziemniaków (najlepiej z dnia poprzedniego) 1 łyżka majeranku 1 łyżka oliwy lub masła sól i pieprz do smaku Wykonanie: Ziarna fasoli(...)którym będziemy gotować zupę. Solimy, i gotujemy na niewielkiej mocy palnika do miękkości fasoli (około 40 minut), bez przykrycia. Po tym czasie do fasoli dodajemy pokrojone i obrane marchewki, korzeń pietruszki, selera oraz natkę pietruszki. Wsypujemy majeranek oraz wlewamy olej. Gotujemy jeszcze przez 20 minut, również bez przykrycia. Gotowane ziemniaki blendujemy na gładko. Dodajemy do nich odrobinę wody z zupy
Wiszniówkatrzeba było inaczej sobie poradzić Najlepsze ciacho warzywne jakie jadłam. składniki: 250 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego 220 g drobnego cukru do wypieków 4 duże jajka 3 średniej wielkości marchewki , w sumie ok. 330 – 350 g 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 3-4 krople olejku pomarańczowego lub łyżka startej skórki pomarańczowej polewa(...)łyżki gorzkiego, czarnego kakao 2 łyżki cukru 3 łyżki masła 4 łyżki śmietany kremówki 30 % 3 krople śmietankowego olejku Surową marchewkę , obierz, pokrój w kawałki i zmiksuj razem z jajkami, olejem, cukrem. Najlepiej w dzbanie do koktajli, wszystko musi być naprawdę porządnie zmiksowane na gładką masę. Bezpośrednio do mikstury dodaj przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Wymieszaj krótko rózgą
Ogrodnik w podróżyWoll zachęcam do odwiedzenia sklepu https://www.patelnie-tytanowe.pl/ Veg Manchurian z patelni tytanowej Woll Składniki: Pulpeciki: 2 szklanki kapusty czerwonej drobno posiekanej 1 i 1/2 szklanki startej na dużych oczkach marchewki 1 mała zielona papryka drobno posiekana 1 łyżka posiekanej dymki 3 ząbki czosnku 1 płaska łyżka startego imbiru 1/2 papryczki chili drobno posiekanej 5 pełnych łyżek mąki kukurydzianej(...)cukru sól pieprz Dodatkowo: olej słonecznikowy do smażenia papierowy ręcznik 1 łyżka posiekanej dymki Przygotowanie: Pulpeciki: Do miski przełożyć drobno posiekaną paprykę i kapustę (najlepiej rozdrobnić malakserem). Dodać startą marchewkę, posiekaną dymkę i chili, starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę kukurydzianą i pszenną, wodę oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Smażyć w głębokim
Oryginalny smakzapakować i zabrać ze sobą na drugie śniadanie do pracy. To jedna z moich ulubionych sałatek. Polecam! Składniki: 1 średnia kapusta pekińska 1 puszka czerwonej fasoli 1 duża marchewka 3 łodygi selera naciowego 1 jabłko 1 mała cebula 1/2 pęczka koperku majonez/jogurt sól, pieprz Wykonanie: Warzywa obieram i myję . Kapustę szatkuję i przekładam do miski. Marchewkę i jabłko ścieram
magiczna kuchnia Kasisprawdzą się jako danie główne lub przekąska na imprezę. Bardzo polecam! Składniki: papier ryżowy 600 g mięsa mielonego wieprzowo – wołowego 100 g makaronu sojowego lub ryżowego (nitki) 1 marchewka 1/2 szklanki suszonych grzybów mun 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 jajka 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego mała szczypta cukru sól pieprz Klasyczny sos rybny ( nước chấm(...)przygotować według przepisu na opakowaniu. Makaron odsączyć i pociąć na krótkie nitki, grzyby pociąć na małe i cienkie paseczki. Do miski przełożyć mięso mielone. Dodać startą na małych oczkach marchewkę, pocięty makaron i grzyby mun. Następnie wrzucić jajka, posiekaną cebulę i drobniutko posiekany czosnek. Wlać sos sojowy, sos rybny, wsypać szczyptę cukru, sól i pieprz. Dokładnie wszystko wymieszać (najlepiej dłonią
Oryginalny smakJeśli nie macie pomysłu na sałatkę do obiadu, warto przygotować błyskawiczną sałatkę z ogórków kiszonych na ostro. Nie obawiajcie się, miód złagodzi ostrość papryczki chilli. W
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zielone liście są gorzkie. Kapustę należy obrać z zielonych liści, przed przystąpieniem do szatkowania. Szatkujemy jedynie białą część kapusty. Marchew, w stosunku na 1 kg kapusty 300 g marchewki. Kminek – bardzo ważny składnik, nadający kapuście dodatkowego smaczku, pomaga również podczas trawienia kapusty. Na 1 kg 1 łyżka kminu. Można dodać więcej/mniej w zależności od upodobań. Uwaga, używamy kminku(...)przełamać dwa smaki słony i słodki, można dodać jabłko, starte na tarce , na 1 kg kapusty 1 duże jabłko. Proces robienia kapusty: Kapustę myjemy , obieramy z zielonych liści, szatkujemy. Marchewkę i jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Warzymy kapustę, odmierzamy proporcjonalnie kmin, sól, marchew, jabłka. Można czasem spotkać kapustę już poszatkowaną, sprzedawaną w dużych , 10 kg workach
moj przepis nagulasz na bazie pożywnej wołowiny z dodatkiem pieczonej papryki! Danie idealne na chłodne dni :) Gulasz wołowy z pieczoną papryką Składniki: 500 g wołowiny (łopatka lub pręga) 1 duża marchew 2 średnie cebule 5-6 sztuk małej lub średniej czerwonej papryki 1 szklanka przecieru pomidorowego "chlust" czerwonego wytrawnego wina 4 ząbki czosnku świeża papryczka chili łyżka mąki pszennej szczypta kardamonu(...)kostkę oprósz mąką i obsmaż na mocno rozgrzanym tłuszczu. W garnku zagotuj niewielką ilość wody i wrzuć obsmażone mięso (razem z tłuszczem z patelni!). Umyj, obierz i pokrój marchew,cebulę, a następnie dodaj do garnka. Wrzuć również pokrojoną pieczoną paprykę. Dodaj przecier pomidorowy, wino, ostrą papryczkę. Przyprawy: goździki, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, sól oraz kardamon wsyp do moździerza, rozetrzyj
Gary Bez dnaszklanki posiekanych orzechów/bakalii (u mnie orzechy włoskie ) Jajka utrzeć z cukrem i następnie zmiksować z olejem. Dodać mąkę, cynamon, sól oraz proszek do pieczenia, a na końcu marchew i drobno posikane orzechy. (Orzechy zmieliłam w malakserze.) Dobrze połączone składniki przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i p iec około 55 minut(...)suchego patyczka) w 180 stopniach. Ciasto po ostudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać dowolną polewą. (Ja użyłam lukru, który zabarwiłam naturalnym barwnikiem spożywczym.) (*) Marchew powinna być starta na średnich oczkach tarki. W przepisie użyłam produktów ze sklepu Radix
Di gotujebędą się po nich oblizywać rownież ci, którzy na diecie bezglutenowej wcale nie są. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( ok. 15 szt ) * mąka ryżowa – 140 g * duże jajko – 1 szt * mała marchew – 1 szt * mleko bezlaktozowe – 400 ml * cukier trzcinowy – 2 łyżki * sól – 1 szczypta * olej kokosowy do smażenia DODATKOWO: owoce leśne / jeżyny + cukier do karmelizowania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Marchew, mąkę, mleko, cukier
Ostra na SłodkoZupa krem z pieczarek i ziemniaków to pomysł na błyskawiczny obiad. Zupa jest pyszna i pożywna. Dla wzbogacenia smaku można ją posypać natką pietruszki. Składniki: 4 ziemniaki mała marchew 5-6 pieczarek cebula 2 ząbki czosnku łyżka śmietany 18% sól, pieprz, majeranek Przygotowanie Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy w kostkę. Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy około 0,5 litra wody
e-PrzepisyKulinarneTakie coś to ja uwielbiam. Można dodać dowolne warzywa. Polecam Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Marchew oskrobać pokroić w duże słupki. Seler obrać i pokroić w kostkę. Do garnka wlać wodę, dodać ziemniaki, marchew i seler. Osolić do smaku. Gotować do miękkości, ale nie rozgotować. Odcedzić i osuszyć. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Przygotowanie cukinii – cukinię obrać i pokroić
Kuchnia PokoleńSkładniki: - 3 małe cukinie - 1/2 szklanki kaszy gryczanej nie palonej - 1 marchew - 1 korzeń pietruszki - 1 cebula - 3 ząbki czosnku - 1/2 szklanki wody do prazenia cebuli - 1 łyżka czarnuszki - 200 g koncentratu pomidorowego plus 200 ml wody - łyżka poszatkowanej natki pietruszki - 3 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Kasze dobrze pluczemy i gotujemy. Do rondelka z grubym dnem(...)Układamy na blasze wyłożonym papierem do pieczenia. Do cebuli dodajemy Słonecznik i delikatnie prazymy, często mieszając. Dodajemy koncentrat plus 200 ml wody, wydrazone części cukini, czosnek przecisniety przez praske, marchew i pietruszkę potarte na tarce na dużych oczkach. Chwilę dusimy. Dodajemy kasze, oliwę i natkę pietruszki zielonej. Mieszamy. Nakładamy farsz do cukini. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 220. Pieczemy
Szkrab Je Sam