marchewka - 20163 przepisów (strona:286/1345)

Zupa fasolowa 203

rozgrzewająca zupka fasolowa z dodatkiem wędzonego boczku i majeranku. składniki: 2,5 l bulionu 400 g białej drobnej fasoli 300 g chudego wędzonego boczku 6-7 ziemniaków 2 marchewki 2 cebule sól morska Kamis 3 ziarenka ziela angielskiego Kamis 3 listki laurowe Kamis 2 łyżki majeranku Kamis Fasolę namoczyć na noc w zimnej wodzie. Bulion zagotować. Boczek pokroić w drobną(...)kostkę. Cebule obrać i pokroić w półplastry. Ziemniaki obrać i pokroić w dużą kostkę. Marchewki obrać i pokroić w drobną kostkę. Gdy bulion się zagotuje dodać fasolę, boczek, cebulę i przyprawy (ze solą uważać bo boczek jest słonawy). Wszystko gotować aż groch bedzie prawie miękki wtedy dodać ziemniaki i marchewkę. Gotować aż warzywa będą miękkie

Monia miesza i gotuje
Sałatka z ogórków 66

Pyszna sałatka z ogórków gruntowych, papryki i marchewki w zalewie octowej. Bardzo prosta w przygotowaniu, z kilku podstawowych składników. Sałatkę z ogórków podasz do dań obiadowych, np. smażonych lub pieczonych mięs, potraw z grilla, do kanapek. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na sałatkę z ogórków na zimę oraz kilka porad. Przepis jest na 7 słoików o pojemności(...)masz mniejsze / większe słoiki dopasuj pojemność do łącznej pojemności 4220 ml. SKŁADNIKI: 2 kg ogórków gruntowych 2 czerwone papryki – 570 g 4 średnie cebule – 330 g 4 marchewki – 245 g 3 lekko czubate łyżki soli – dodatek do pokrojonych warzyw SKŁADNIKI NA ZALEWĘ: 1 l wody 250 ml octu spirytusowego 10 % – 1 szklanka 1/3 szklanki cukru

Zasmakuj Kuchni
Sos myśliwski czyli obiad w 15 minut! 1722

niedrogi, bardzo łatwy i wręcz ekspresowy w wykonaniu. Spokojnie każdy sobie poradzi z tym przepisem!       Składniki: 2 kiełbasy (u mnie 3 ale cienkie) 1 cebula 1 marchew ok 10 sztuk pieczarek 1,5 szklanki bulionu lub wody 2 ogórki kiszone 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki mąki Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra(...)cukier, liść laurowy, ziele angielskie 1 łyżka siekanej zieleniny olej do smażenia       *** Kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni *** *** Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, mieszamy *** *** Marchew obieramy, kroimy w cienkie plasterki, dodajemy na patelnie, mieszamy *** *** Pieczarki kroimy w plasterki, dodajemy na patelnie i wszystko razem smażymy ciągle mieszając przez 2-3 minuty *** *** Całość zalewamy bulionem

Blog z Apetytem
Zupa krem z brokułów 94

zdrowa zupa krem z brokułów. Można ją podawać na kilka ciekawych sposobów. Polecamy niniejszy przepis jako podstawę kremu z brokuła. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 brokuł 1 mała marchewka 2 pietruszki 1/2 selera 2 ziemniaki 1 L bulionu warzywnego 2 ząbki czosnku sól do smaku pieprz do smaku 1 garść natki pietruszki 100 ml śmietanki kremówki 30% (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)prepTime":"PT25M","cookTime":"PT25M","totalTime":"PT50M","recipeCategory":["Zupa"],"recipeCuisine":["Polska"],"recipeYield":["4","4 porcje"],"nutrition":{"@type":"NutritionInformation","calories":"250 cal"},"recipeIngredient":["1 broku\u0142","1 ma\u0142a marchewka","2 pietruszki","1\/2 selera","2 ziemniaki","1 L bulionu warzywnego","2 z\u0105bki czosnku","s\u00f3l do smaku","pieprz do smaku","1 gar\u015b\u0107 natki pietruszki","100 ml \u015bmietanki krem

ProstePesto.pl
Möhrendurcheinander 84

jest niczym nietypowym dla tak nudnej kuchni jak niemiecka :) Jedynie nazwa jest ciekawa, bo oznacza z grubsza, marchewkowy bałagan co ma związek ze sposobem przyrządzenia tego dania. Składniki: - ziemniaki - marchewki - jabłko - jakieś parówki Wykonanie: Ziemniaki oraz marchewkę obieramy, kroimy i gotujemy. Na sam koniec gotowania dodajemy obrane i pokrojone jabłko. Tuż przed zdjęciem z gazu możemy dorzucić parówki

Kryzysowa Książka Kucharska
Pierś z kurczaka pieczona w sosie serowym z warzywami 91

serowym z warzywami, składniki: 500 g piersi z kurczaka, przyprawy do mięsa: sól (ok. 1/2 łyżeczki), pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie, szczypta kurkumy (można zastąpić ulubioną przyprawą do drobiu) marchewka, biała i jasnozielona część małego pora, 100-150 g żółtego sera, na beszamel: 2 szklanki mleka (500 ml), 2 czubate łyżki masła, 2 czubate łyżki mąki pszennej, sól, pieprz, gałka(...)zarumienienia na niewielkiej ilości tłuszczu (powinny być wciąż surowe w środku). Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Na patelnię po kurczaku wrzucić drobno pokrojonego pora i startą na wiórki marchewkę. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć do miękkości, nałożyć na kurczaka. Przygotować beszamel: w rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i energicznie wymieszać trzepaczką. Wlać mleko i cały czas mieszając, gotować na średnim

Lekcje w kuchni
Huzarensalade sałatka 103

zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi, życzę Ci smacznego.  👥 – 4 ⏰ – 30 minut ➕ czas na chłodzenie 🇳🇱 – Holandia Oczywiście potrzebujemy kilku składników Ziemniaki – 3-4 sztuki Marchewka – 1-2 sztuki Jabłko – 1-2 sztuki Szalotka – 2-3 sztuki Szczypiorek – kilka łodyg Mrożony groszek – 100-150 gram Pomidorki koktajlowe – Garść duża Ogórki konserwowe(...)zmielony – do smaku Jeśli mamy już składniki, Huzarensalade, samo się nie zrobi Przede wszystkim to sałatka warzywna i nie ma jednego oryginalnego przepisu. Po pierwsze obierz ziemniaki i marchewkę, pokrój w kostkę i gotuj w osolonej wodzie. Kiedy warzywa będą niemalże gotowe, wsyp groszek i gotuj przez chwilę. Po drugie kiedy warzywa się gotują, przygotuj resztę składników. Szalotki

RafalCook
Gulasz z żołądków drobiowych – przepis na domowy obiad 93

pewnie jeszcze nie raz gościć na naszym stole, gdyż bardzo nam zasmakowały.   Składniki na gulasz z żołądków drobiowych: około 0,7 kg żołądków drobiowych niewielka cebula średniej wielkości marchew 2 łyżki musztardy 200 ml śmietany 30% sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, natka pietruszki, opcjonalnie kurkuma jeśli chcecie nadać sosowi bardziej żółtą barwę   Przygotowanie Żołądki dokładnie myjemy, wkładamy(...)pół godziny gotowania do żołądków wsypujemy pół łyżeczki soli. Miękkie żołądki odcedzamy i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia, aby dało się je pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę drobno siekamy, marchew obieramy i ścieramy na tarce. Oba składniki podsmażamy na patelni z rozgrzaną łyżką oleju. Kiedy warzywa będą miękkie, dodajemy do nich żołądki, śmietanę, musztardę i przyprawy: sól, pieprz, kurkumę oraz posiekaną

e-PrzepisyKulinarne
Pasztet warzywny z soczewicą 111

jedno miejsce w Opolu, gdzie pomidory są dobre (ale też drogie). W Piwniczce. Znacie to miejsce? :)  Składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy (suchej) 1 szklanka ciecierzycy (suchej)  2 marchewki  2 pietruszki  1/2 średniego selera  1 cebula 2 ząbki czosnku  1 jajko  3 łyżki bułki tartej  2 łyżeczki masła (do podsmażenia cebuli(...)gotujemy 15 minut na wolnym ogniu. Nadmiar wody odcedzamy, najlepiej na sitku i studzimy soczewicę.  Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle na złoty kolor.  Marchewki, pietruszki i seler obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach (lub rozdrabniamy za pomocą robota). Na dużej patelni rozgrzewamy olej i dusimy jarzyny do miękkości. Dodajemy do nich zmiażdżone

bistro mama
Lekka zupa fasolowa dla dzieci 102

wymaga z naszej strony wiele zachodu, a efekt wart jest tego wart ZUPA FASOLOWA DLA DZIECI – PRZEPIS Składniki: 400 g fasoli “Piękny Jaś” 4 marchewki 1/2 selera 2 pietruszki garść posiekanej natki pietruszki 300 g gotowanych ziemniaków (najlepiej z dnia poprzedniego) 1 łyżka majeranku 1 łyżka oliwy lub masła sól i pieprz do smaku Wykonanie: Ziarna fasoli(...)którym będziemy gotować zupę. Solimy, i gotujemy na niewielkiej mocy palnika do miękkości fasoli (około 40 minut), bez przykrycia. Po tym czasie do fasoli dodajemy pokrojone i obrane marchewki, korzeń pietruszki, selera oraz natkę pietruszki. Wsypujemy majeranek oraz wlewamy olej. Gotujemy jeszcze przez 20 minut, również bez przykrycia. Gotowane ziemniaki blendujemy na gładko. Dodajemy do nich odrobinę wody z zupy

Wiszniówka
Pyszne ciasto marchewkowe, szybkie i bez ucierania 131

trzeba było inaczej sobie poradzić Najlepsze ciacho warzywne jakie jadłam. składniki: 250 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego 220 g drobnego cukru do wypieków 4 duże jajka 3 średniej wielkości marchewki , w sumie ok. 330 – 350 g 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 3-4 krople olejku pomarańczowego lub łyżka startej skórki pomarańczowej polewa(...)łyżki gorzkiego, czarnego kakao 2 łyżki cukru 3 łyżki masła 4 łyżki śmietany kremówki 30 % 3 krople śmietankowego olejku Surową marchewkę , obierz, pokrój w kawałki i zmiksuj razem z jajkami, olejem, cukrem. Najlepiej w dzbanie do koktajli, wszystko musi być naprawdę porządnie zmiksowane na gładką masę. Bezpośrednio do mikstury dodaj przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Wymieszaj krótko rózgą

Ogrodnik w podróży
Veg manchurian – test patelni tytanowej WOLL 109

Woll zachęcam do odwiedzenia sklepu https://www.patelnie-tytanowe.pl/ Veg Manchurian z patelni tytanowej Woll Składniki: Pulpeciki: 2 szklanki kapusty czerwonej drobno posiekanej 1 i 1/2 szklanki startej na dużych oczkach marchewki 1 mała zielona papryka drobno posiekana 1 łyżka posiekanej dymki 3 ząbki czosnku 1 płaska łyżka startego imbiru 1/2 papryczki chili drobno posiekanej 5 pełnych łyżek mąki kukurydzianej(...)cukru sól pieprz Dodatkowo: olej słonecznikowy do smażenia papierowy ręcznik 1 łyżka posiekanej dymki Przygotowanie: Pulpeciki: Do miski przełożyć drobno posiekaną paprykę i kapustę (najlepiej rozdrobnić malakserem). Dodać startą marchewkę, posiekaną dymkę i chili, starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę kukurydzianą i pszenną, wodę oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Smażyć w głębokim

Oryginalny smak
Sałatka z czerwoną fasolą i kapustą pekińską 107

zapakować i zabrać ze sobą na drugie śniadanie do pracy. To jedna z moich ulubionych sałatek. Polecam! Składniki: 1 średnia kapusta pekińska 1 puszka czerwonej fasoli 1 duża marchewka 3 łodygi selera naciowego 1 jabłko 1 mała cebula 1/2 pęczka koperku majonez/jogurt sól, pieprz Wykonanie: Warzywa obieram i myję . Kapustę szatkuję i przekładam do miski. Marchewkę i jabłko ścieram

magiczna kuchnia Kasi
Sajgonki 143

sprawdzą się jako danie główne lub przekąska na imprezę. Bardzo polecam! Składniki: papier ryżowy 600 g mięsa mielonego wieprzowo – wołowego 100 g makaronu sojowego lub ryżowego (nitki) 1 marchewka 1/2 szklanki suszonych grzybów mun 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 jajka 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego mała szczypta cukru sól pieprz Klasyczny sos rybny ( nước chấm(...)przygotować według przepisu na opakowaniu. Makaron odsączyć i pociąć na krótkie nitki, grzyby pociąć na małe i cienkie paseczki. Do miski przełożyć mięso mielone. Dodać startą na małych oczkach marchewkę, pocięty makaron i grzyby mun. Następnie wrzucić jajka, posiekaną cebulę i drobniutko posiekany czosnek. Wlać sos sojowy, sos rybny, wsypać szczyptę cukru, sól i pieprz. Dokładnie wszystko wymieszać (najlepiej dłonią

Oryginalny smak