przykrywamy i zostawiamy na co najmniej godzinę. Kapustę odciskamy z nadmiaru wody (wodę można zostawić na później). Jeśli jest zbyt kwaśna można ją przepłukać. Gdyby kapusta była ukiszona bez marchewki ścieramy do niej 2 średnie sztuki, ale dobra kapusta powinna ją mieć. Rozgrzewamy w garnku masło z oliwą i podsmażamy cebule posiekane w kostkę. Dodajemy kapustę i podsmażamy przez
Poezja smakubulionu warzywnego200 g sosu pomidorowego3 łyżeczki koncentratu pomidorowegoprzyprawy: słodka papryka, bazylia, oregano, tymianek rozmaryn, pietruszkaSos Boloński - Bolognese - Sposób przygotowania:Cebulę i czosnek siekamy w drobną kostkę, seler i marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach.Cebulę podsmażamy, dodajemy czosnek i dalej smażymy na złoto. Połowę składników przekładamy do osobnego garnka. Do jednego wrzucamy mięso i smażymy do momentu zbrązowienia
Słodka Stronabędą już usmażone na patelnie wlewamy ok. pół szklanki bulionu w którym się smażyły i dusimy przez chwilę pod przykryciem. Dzięki temu kotlety będą bardziej wilgotne i soczyste.Podajemy z marchewką i groszkiem lub ulubioną surówką oraz z ziemniakami w dowolnej postaci. Moje posty
Słodka Stronarazem podsmażać uważając, aby składniki nie przypaliły się. Do garnka wrzucić paprykę, chwilę smażyć, po czym połączyć z pomidorami i dusić pod przykryciem przez ok. 3 minuty. Następnie dodać marchew, ananasy, starte jabłko, sok z cytryny, cukier i dusić wszystko przez ok. 30 minut. W połowie duszenia dodać musztardę, ocet, syrop z ananasów, pół łyżeczki słodkiej papryki, odrobinę papryki ostrej
Słodka Stronamałego selera1/2 poracebula2 jaja1 ziemniak1 ogórek kiszonymałe opakowanie groszkumałe opakowanie kukurydzyok. 400 ml majonezu łyżeczka musztardy1,5 jabłka sól, pieprz Tradycyjna Sałatka Warzywna (Jarzynowa) - Sposób przygotowania:Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaka gotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Jajka ugotować na twardo, a pora sparzyć wrzącą wodą. Jabłka ścieramy na tarce.Wszystkie składniki na sałatkę kroimy w drobną
Słodka StronaKotlet Schabowy podany z młodymi ziemniaczkami, kapustą lub marchewką z groszkiem - klasyczny niedzielny obiad większości Polaków.Schab najpierw usmażony, a następnie podduszony w piekarniku to według mnie najlepsza wersja popularnego kotleta schabowego. Tak przygotowane mięso jest delikatne, miękkie, a przy tym soczyste, sprężyste i jędrne. Schab przyrządzony w ten sposób wydobywa z mięsa cały aromat pozwalając rozkoszować się pełnią smaku
Słodka StronaPomysłów na zapiekanki jest całe mnóstwo. Tym razem wymyśliłam zapiekankę z mięsem mielonym oraz składnikami, które znalazłam w kuchni ;) Powstał naprawdę smaczny obiad, który na pewno
upichcicbyła książka. Oto składniki: 2 litry wody niepełna szklanka octu szklanka wina (najlepiej czerwone wytrawne) ok.15 ziaren pieprzu 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 3 cebule 3 pietruszki 4 marchewki 1 łyżka soli Warzywa i cebulę obrać i pokroić w talarki. Obrany czosnek przekroić na pół. Dodać do wody, wina i octu.Wsypać przyprawy i sól. Gotować pod przykryciem
Codzienna kuchnia niecodziennamożna zajadać.To jest moja, skromna wersja hamburgera. Powinnam dodać jeszcze ogórek konserwowy i sałatę, ale dodałam to, co miałam pod ręką :) Podałam z surówką z kapusty białej, marchwi i szczypioru oraz z kawałkami marynowanej papryki.Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennadzieciom gotuje się rosołki na okoniach morskich. Są po prostu zdrowsze niż na drobiu.Składniki na zupę:głowa, kręgosłup, poodcinane resztki z ryby ważącej około półtora kg.,4 średnie marchewki,2-3 średnie pietruszki,pół średniego selera,mały por,mała cebulka,2-3 listki laurowe, 6-7 ziaren ziela angielskiego,pół łyżeczki ziaren pieprzu.Rybę dokładnie płuczemy pod bieżącą
Codzienna kuchnia niecodziennanajlepsze serce w kuchni to...serduszko drobiowe ;) Zatem z okazji serduszkowego święta czyli Walentynek, wczoraj na obiad były serduszka w sosie śmietanowym :) Składniki: pół kilograma serduszek, 3 marchewki, 2 pietruszki, ćwierć średniego selera, pół małego pora, 100 ml. gęstej kwaśnej śmietany, sól, pieprz, 6-7 ziaren ziela angielskiego, 2 większe listki laurowe, 3-4 łyżki masła
Codzienna kuchnia niecodziennapodaję, gdyż każdy ma swoje upodobania, a w tej wersji zupy nie chodzi o ilości, lecz o sposób przyrządzenia.Fasolę namoczyć dzień wcześniej, a następnie ugotować. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na grubej tarce. Por pokroić w cienkie talarki. Mięso ugotować w wodzie z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego. Pod koniec gotowania można włożyć na chwilę
Codzienna kuchnia niecodziennapostanowiłam sama coś wymyślić. W ten sposób powstała poniższa potrawa :) Składniki: mieszanka przypraw ras el hanout - około 2 łyżeczek, około pół kilograma wieprzowiny - ja użyłam karkówki, 4 średnie marchewki , 3 średnie pietruszki , pół małego selera , kawałek pora (około 10 cm.), 1 średnia cebula , 3 ząbki czosnku , 4-5 łyżek oliwy . Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Usunąć ewentualne błony
Codzienna kuchnia niecodziennamnie dziwi - do dziś smakuje równie dobrze, mimo, że na przestrzeni lat poznajemy coraz to nowe smaki. Zapraszam na moje "kryzysowe" risotto :)Składniki:1 szklanka ryżu,6 średnich marchewek,3-4 pietruszki,mały seler,pół średniego pora lub 2-3 małe cebule (ja daję trochę pora i trochę cebuli),oliwa do podsmażenia warzyw i natłuszczenia naczynia do zapiekania
Codzienna kuchnia niecodziennaokoło 30 dkg. wołowiny na rosół,2 całe nogi z kurczaka (najlepiej z kury, ale jak nie mamy możliwości jej zdobyć, to kurczak musi wystarczyć),7 średnich marchewek, 5 średnich pietruszek,pół małego selera,1 niewielki por,1 mała "przypalona" cebulka (obraną można opiec na suchej patelni),1 łyżeczka ziarenek pieprzu,sól do smaku. Wołowinę opłukać
Codzienna kuchnia niecodzienna