marchewka - 20163 przepisów (strona:1057/1345)

Domowa bulioneka do zup oraz mięs 184

oraz wersję do mięs, sosów.Pierwsza wersja to bulionetka do zup:Ogólną zasadą robienia bulionetki jest taka, że na 1 kg włoszczyzny dodajemy  250g soliSKŁADNIKI:- 3 szt marchwi- 1 mały seler- 3 gałązki selera naciowego- 3 szt pietruszki korzeń - por kawałek ok 5 cm części białej - 2 cebule - natka pietruszki - kilka gałązek lubczyku - sól

Basia w kuchni
Sos ciemny pieczeniowy domowy 195

większą ilość. Nie koniecznie musimy też kupować mięso, użyjemy do tego kości od karkówki lub schabu czy żeberek.SKŁADNIKI:kości od karkówki (lub inne schabu, żeberek)3 kg marchew 3 sztpietruszka korzeń 1 sztseler naciowy 1 sztcebula 2 szt czosnek 1 sztpor kawałek części białejsól różowa (można użyć morskiej)zamiast przypraw użyłam bulionetki mięsnej (klik)jeżeli takiej

Basia w kuchni
Zakaws buraczany - domowy bez konserwantów 160

tradycją na Święta Bożego Narodzenia to nasz ukochany barszcz. Uwielbiam go gotować, daję tyle możliwości wykorzystania przeróżnych smaków łączenia ich. Jeśli chce barszcz bardziej słodki daję gruszki, jabłka, więcej marchwi  czasem brzoskwinie a jeżeli chce aby był bardziej pikantny i ostrzejszy daję imbir, sok z kiszonych ogórków paprykę chili, żurawiny itd. Ale prawdziwy tradycyjny barszcz na wołowinie nie obędzie

Basia w kuchni
Wellington z polędwicy wieprzowej ze szpinakiem 200

nadal z nami zasiada na swoim miejscu. Na niedzielny obiad podałam  zupę migdałowa z żurawiną, wellingtona z polędwicy wieprzowej ze szpinakiem do tego pieczone ziemniaczki oraz karmelizowana marchew. A na deser jabłka z żurawiną pod cieplutką kruszonką Polecam wszystkim jadanie wspólnych choć obiadów, choć raz w tygodniu to są wyjątkowe chwile.......SKŁADNIKI:- schab b/k użyłam ok 1kg- ciasto francuskie

Basia w kuchni
Tagliolini z miętą i pieprzem cytrynowym 214

przepisy ...?" Otóż bardzo dobrze znać podstawy gotowania w tym kierunku skończyłam szkołę. Warto znać smaki pojedynczych składników, przypraw, często chcemy uzyskać np. słodkawy posmak a to da nam np. marchew, cebula. Kuchnia to jedna wielka wyobraźnia, improwizacja i  podróż smaków. Często wykorzystuję po prostu to co mam na daną chwilę w lodówce, na półkach kuchennych. Często też w kuchni

Basia w kuchni
Pasztet drobiowy według Basi 394

środku tej konsystencji :)SKŁADNIKI: porcja na dwie blachy do keksówki  przepis autorskido wywaru 1 kurczak (mój był o wadze 1,8 kg) mogą być też 4 pałki marchew 3 sztseler pół większej sztukipietruszka korzeń 1 sztpor 1 szt cebula 1 szt ziarna pieprzu ok 10 sztziele angielskie 6sztliść laurowy 3 szt gałązkę rozmarynu koperek

Basia w kuchni
szybkowar-uda kurczaka jednogarnkowe z pesto peperoncino i solą morską rozmarynową... 244

sztuka, cebula czerwona 2 sztuki,ziele angielskie 2 sztuki, marchewka 12 mniejsze, woda 1 szklanka, papryka zielona 1 ostra mała uda kurczaka opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym - warzywa obrać, marchew pokroić na 3 cm słupki, cebulę na 4 części, papryczkę zieloną na kawałeczki, ziemniaki na połówki do szybkowara dać oliwę i zrumienić z każdej strony udka kurczaka posypane przyprawą pesto

W Mojej Kuchni Lubię
marchewkowo-jabłkowe budyniowe ciasto ze śmietaną z nutą kokosu... 170

Składniki: masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 1 szklanka, jajka 3 sztuki, budyń czekoladowy 1 opakowanie, marchew 1,5 szklanki, mąka tortowa 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1/2 łyżeczki, jabłko winne 4 duże, cynamon 1 łyżka, mąka ziemniaczana 1 łyżka, bita śmietana 330 ml, cukier puder 1 łyżka, wiórki kokosowe - ile potrzeba, śmietan

W Mojej Kuchni Lubię
Pulpety mięsno-szpinakowe w sosie pomidorowym 188

Pulpety to dobry sposób na przemycenie do dania obiadowego czegoś zdrowego. Można dodać do nich marchewkę, pietruszkę, kukurydzę. Dziś na moim stole goszczą pulpety mięsno-szpinakowe. Mięso mielone z dodatkiem szpinaku w połączeniu z sosem pomidorowym tworzą ciekawą całość. Zamiast kaszy/ziemniaków/ryżu podałam je z warzywną mieszanką. Na pulpety: 500g mięsa mielonego około 250g mrożonego szpinaku 2 ząbki

Szefowa kuchni
GULASZ THEKLI – GOTHIC II – gulasz na piwie lub kwasie chlebowym z miodem 404

ogniu z dodatkiem jednej łyżki oleju w garnku ok. 3 min, następnie dorzucamy drobno posiekany czosnek i smażymy ok. 1 min, mieszając. Następnie wrzucamy z powrotem podsmażone mięso oraz marchew z miski. Wszystko doprawiamy solą i mieszamy.4. DUSZENIE (15-20 min)Do garnka dolewamy ciemnego, słodkiego piwa lub kwasu chlebowego, dodajemy majeranek lub inne ulubione zioła i dusimy bez przykrycia

Nerds Kitchen
Sałatka z serem feta, kiełkami i mixem sałat 730

Szybka i lekka sałatka z serem feta. Składniki Ser feta 180g Mix sałat z sałatą lodową i marchewką Kukurydza 1 puszka (400g), po odsączeniu 220g Kiełki brokułu 50g Ogórek świeży 1 duży Sok z cytryny odrobina do skropienia sałatki Zioła włoskie w młynku do smaku Pomidory 2 sztuki Wykonanie: Ser feta pokroić w kostkę. Kukurydzę […] The post Sałatka

Kulinarne Przeboje
Purée z selera i ziemniaków 202

gęstym sosem bo takie zestawienie najbardziej nam pasuje. Ale pasuje także do innych dań, oczywiście jeśli się je lubi. Zobacz przepis na Dorsza smażonego z boczniakami i puree z marchewki ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Krem z jesiennych warzyw 217

jesień. Dzisiaj mam trochę więcej czasu,to  zrobię zgodnie z pogodą zupę - krem z warzyw, które zimują w piwnicy. Będę potrzebowała  po 2 dwie sztuki:  Składniki: marchewka  pietruszka  ziemniak por  seler Poza tym:  łyżka sosu sojowego  łyżka gęstej śmietany  łyżeczka mielonego imbiru  pół szklanki soku pomarańczowego  sól, biały pieprz

pieprzny smaczek
Warzywna zapiekanka 167

dzień. Będą warzywa, będzie ser a dodatki podania zostawiam oczywiście Wam:-) Gotujmy razem !!! Składniki: zielona oraz żółta cukinia dwie małe cebule dwa małe ziemniaki 4 mniejsze pomidory pietruszka marchewka mozarella lub inny ser do posypania Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki kroję w cienkie plasterki, ser ścieram na tarce. Formę smaruję olejem/oliwą i układam składniki tak jak na zdjęciu, posypuję solą

pieprzny smaczek
Sałatka letnia 157

duży młody ziemniakświeżo mielony pieprz czarny2 łyżki majonezu duży ząbek czosnku 4 łyżki naturalnego gęstego jogurtu1 łyżka kaparów 2 jajka ugotowane na twardoSposób przyrządzenia:Marchewkę, selera, ziemniaka oczyścić, opłukać  i ugotować w osolonej wodzie.  Fasolkę i kalafior  ugotować w oddzielnym garnku, następnie pokroić na mniejsze kawałki ( 3 części) , pozostałe warzywa w małą kostkę. Pomidor

pieprzny smaczek

Proponowane wyszukiwania