marchewka z jabłkiem - 1612 przepisów (strona:49/108)

Sałatka ze smażonym porem 174

Składniki : 3 marchewki biała część pora 1 duże jabłko sok z cytryny szczypiorek, miód, musztarda, sól i pieprz do smaku Przygotowanie : Pokrojony por przesmażyć krótko na maśle Marchewkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach, a obrane jabłko w kostkę i zaraz polać je sokiem z cytryny, by nie ściemniało Gdy por przestygnie, dodać do niego w/w składniki i wymieszać, posypać

Proste Potrawy
Surówka z kapusty pekińskiej z jabłkiem 165

Składniki:1/2 kapusty pekińskiej1 duża marchewka1 ogórek1 jabłko1 pomidorsiekana natka pietruszkisól, pieprzprzyprawa do sałatekmajonezSposób wykonania:1. Kapustę drobno kroimy.2. Obraną marchew ścieramy na tarce jarzynowej.3. Pomidora

Kuchnia domowa Ani
CHUTNEY z Polskim akcentem 215

dlaczego by w naszej kuchnie miał być ze słoiczka? Oto przepis, sos jest fajnym dodatkiem do ryżu i kurczaka, polecam Składniki: 1 marchewka 1 pomidor 1 szklanka soku jabłkowego/ mango 5 łyżek brązowego cukru 1 jabłko(...)mango 1 łyżka octu winnego 1 łyżka sosu sojowego curry sól pieprz kurkuma Przygotowanie: Cukier należy z odrobiną wody karmelizować,  następnie wrzucić pocięte w kosteczki jabłko, dolać ocet i sos sojowy. Marchewkę obieramy i tniemy w wąskie paseczki, blanszujemy. Po czym dorzucamy do jabłek. Pomidora tniemy w kosteczkę i na sam koniec dodajemy do sosu. Gotujemy jeszcze około

Luźna Kuchnia
Bananek 91

Temperatura:              175°C Wartość kaloryczna:   150 kcal Składniki: 2 średnie bardzo dojrzałe banany kilka cząstek jabłek z kompotu (1 średnie) 1 szklanka marchewki startej na małym oczku (2 małe) 1 i ½ szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ szklanki płatków ( np. jęczmiennych pełnoziarnistych) 2 łyżki mielonego(...)daktyli) 4 łyżki syropu z agawy (można połowę zastąpić łyżką miodu) Przygotuj: małą keksówkę Podaj z: lodami bananowymi Rozgrzej piekarnik do 175°C. Rozgnieć banany i jabłka widelcem na jednolitą masę, dodaj marchewkę, mąkę, płatki, len oraz posiekane bakalie, wszystko polej syropem z agawy i dokładnie wymieszaj widelcem, a następnie rękoma. Formę do keksa wysmaruj masłem, oprósz kaszą manną

Bazując na smaku
Sałatka jarzynowa 110

Składniki: 5 korniszonów 1/2 puszki kukurydzy (lub groszku) 1 duże jabłko 1 młoda cebula 3 marchewki 5 ziemniaków 3 jajka sól, pieprz 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy Sposób przygotowania: 1. Kukurydzę odsączyć. Korniszony pokroić w kostkę. Cebulę przekroić na pół i pokroić w cieniutkie plasterki. Jabłka pokroić w kostkę. 2. Ziemniaki ugotować w mundurkach wraz z marchewką, obrać

A Ty Smakuj Mnie
Krem z pieczonych buraków 156

buraka. Intensywnie czerwony, kremowy, z dodatkiem jabłka. Wspaniale smakuje i wspaniale prezentuje sie na talerzu. składniki: ok 1 kg pieczonych buraczków czerwonych 1 cebula 1 marchewka 2 średnie ziemniaki 1 kwaskowe jabłko ok 1,2 l bulionu 1 łyżka masła sól sok z cytryny Buraki należy wcześniej upiec. Ja wybieram takie równiej wielkości aby równomiernie się upiekły. Owinąć folią(...)miękkości w 180 C ok 60-90 minut w zależności od wielkości buraków. Upieczone buraki obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Marchewkę i cebulę pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki pokroić w średnią kostkę. Jabłko obrać, wykroić gniazdo nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. W garnku rozpuścić masło i podsmażyć marchew, cebulę i ziemniaki. Dodać pokrojone buraki oraz jabłko

Monia miesza i gotuje
Sałatka śledziowa z cieciorką 143

komponują. Składniki: 5 filetów śledziowych solonych (a’la matias) 1 puszka cieciorki (można zastąpić suchą, namoczoną dzień wcześniej i ugotowaną) 4 średnie ogórki korniszony 1 kwaśne jabłko 200 g pieczarek marynowanych (oraz marchewka jeśli jest w pieczarkach) 1/2 małej czerwonej cebuli 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki octu winnego 3 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany(...)się nadmiaru soli. Można też użyć śledzi marynowanych w occie.  Odsączone śledzie kroimy na mniejsze kawałki, w paski lub kostkę. Ogórki i jabłko kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy w plasterki, a jeśli są marynowane z marchewką, ją również dodajemy do sałatki. Cebulę drobno siekamy. Do miski przekładamy odsączoną cieciorkę, ogórki, pieczarki, jabłko i natkę pietruszki. Dodajemy ocet winny, majonez

Trzeci talerz
Surówka z kiszonej kapusty 105

wyjątku. Surówka składa się tylko z kapusty kiszonej, marchwi, cebuli i jabłka, do tego przyprawy i odrobina oleju. Spróbujcie sami :) Składniki:  * 400g kiszonej kapusty * dwie średnie marchewki * jedno małe słodkie jabłko * jedna mała cebula * 2 łyżki oleju * 1 łyżka cukru * pół łyżeczki soli i pieprzu Kapustę przekładamy do dużej miski. Marchew ścieramy na drobnych oczkach. Cebulę i jabłko możemy

Klasyka Gotowania
Śledzie z kapustą Joli 121

czerwona (można użyć wszystkich kolorów papryk, co zwiększy efektowność tego dania) 1 duże jabłko por sól, pieprz, cukier majonez Wykonanie: Kapustę kiszoną pokroić jeszcze na drobniej, paprykę, jabłko pokroić w kostkę, marchewkę starkować na jarzynowej tarce, por pokroić w półplasterki, doprawić pieprzem i cukrem (ja lubię słodkawy smak, więc sypię ok. pół szklanki cukru - rzecz gustu), dołożyć majonez, wszystko dobrze

kgwjanczewo
Sałatka jarzynowa 170

podstawą zawsze są ziemniaki, jajka i marchewka. Tak więc przed Wami mój ulubiony przepis na klasyczną sałatkę jarzynową. A Wy jaką lubicie najbardziej?     Składniki: 3 marchewki 3 ziemniaki 1 jabłko 4 jajka mała puszka kukurydzy (140 g masy netto) 1 mała cebula 3-4 ogórki z zalewy musztardowej  lub konserwowe 3 łyżki majonezu 1 łyżka gęstej śmietany(...)miodową) sól i pieprz       Wykonanie: Ugotowałam jajka na twardo,   ziemniaki (w mundurkach) i marchewkę. Po wystudzeniu pokroiłam w drobną kostkę i przełożyłam do dużej miski. Cebulę posiekałam i przelałam wrzątkiem na sitku. Kukurydzę odsączyłam z zalewy. Ogórki i jabłka pokroiłam w kosteczkę. Wszystko razem przełożyłam do miski. Majonez, śmietanę, musztardę przełożyłam do miseczki, oprószyłam pieprzem

Kuchnia u Krysi
Słoneczny kurczak curry 156

Uwielbiam potrawy jednogarnkowe lub jednopatelniowe. Składniki: 1 1/2 piersi z kurczaka, 2 jabłka, 2 cebule, 2 marchewki, garść orzeszków ziemnych, olej, sól, pieprz, curry, kurkuma, kuskus, kapusta pekińska, ewentualnie kiełki słonecznika. Przygotowanie: Kurczaka kroimy w paski lub kostkę. 2 łyżki oleju mieszamy z przyprawami. Dodajemy do mięsa, mieszamy i odstawiamy na 2-3 godz. Cebulę kroimy w dużą kostkę(...)podsmażamy na oleju. Wrzucamy na patelnię mięso, dodajemy starte ze skórką jabłko i orzeszki. Podlewamy wodą i dusimy. Kuskus zalewamy wodą dodajemy 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich i łyżkę oliwy. na patelnię dodajemy grubo starta marchewkę i poszatkowaną kapustę pekińską. Zdejmujemy z ognia, na patelnię wkładamy kuskus i wszystko razem mieszamy

Państwo Wojtczuk gotują
Gulasz pieczony w dyni. Bardzo jesienny i pikantny. 195

pieczenia. Resztę grubo pokroić. Cebule obrać, drobno pokroić. Chili przekroić wzdłuż, usunąć nasiona, drobno pokroić. Marchewkę obrać, opłukać, zetrzeć na tarce. Dynię piżmową pokroić na kawałki. Jarmuż opłukać, oczyścić ze zgrubiałych części, pokroić w paski. Łodygi selera opłukać, pokroić w kawałki. Jabłko obrać zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, podsmażyć boczek, zdjąć(...)będzie z każdej strony zrumienione. Mięso przełożyć do miseczki, odstawić. Na pozostałym w garnku oleju zeszklić cebulę. Dodać chili i paprykę wędzoną, chwilę podsmażyć. Dodać startą marchewkę, dynię piżmową, starte jabłko, zmiksowane i pokrojone pomidory, wlać wino, dołożyć mięso i boczek. Dusić ok. 10 minut bez przykrycia. Dodać seler naciowy, jarmuż i ciecierzycę. Dobrze wymieszać. Doprawić do smaku solą

Pełny talerz
Podjadać trzeba z głową 194

źródłem witamin. Sezonowymi owocami, zimą mogą to być jabłka, banany, pomarańcze, czy też mandarynki, latem arbuzy, truskawki, czereśnie, brzoskwinie. Warzywami, świeże pokrojone w słupki, ćwiartki np. ogórki, marchewki, rzodkiewka Chipsami z jabłek lub gruszek, najlepiej przygotowane w domu w suszarce do warzyw, czy w piekarniku, Wystarczy je pokroić na plasterki i wysuszyć aż będą chrupiące. Mieszankami owoców z nabiałem, Sorbetami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
JABŁKOWO- MARCHEWKOWE BABECZKI 141

nutą cynamonu są idealne na jesienny podwieczorek.  Jeśli nie macie foremek ja te na zdjęciu, możecie użyć tych do muffinek. POTRZEBUJEMY (na 12 sztuk) 1 duże jabłko 2 średnie słodkie marchewki 175 g miękkiego masła 100 g drobnego cukru szczypta soli 2 łyżki soku z cytryny pół łyżeczki cynamonu 3 jajka 250 g mąki pszennej  lub  bezglutenowej(...)proszku do pieczenia Piekarnik nagrzewamy do temp 175 stopni. Marchew i jabłko ścieramy na tarce o drobnych oczkach i skrapiamy sokiem z cytryny. Masło ucieramy z cukrem, cynamonem i szczyptą soli. Kiedy masa będzie gładka, dodajemy jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Powstałą masę mieszamy ze startą marchewką i owocami. Przekładamy do foremek, które uprzednio możemy posmarować masłem i oprószyć

WYSPA SZCZĘSLIWA
Pałki w marynacie z warzywami 181

Dzisiaj zapraszam na pałki z kurczaka w marynacie jogurtowo majonezowej z warzywami. Oczywiście do przyprawienia wykorzystałam już kilka produktów Kamis.  Składniki: 6 pałek z kurczaka 1 marchewka 1 pietruszka 1 jabłko 10 cm pora 6 ziemniaków 0,5 cukinii( u mnie większa) 50 g żurawiny Marynata 150 g jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy grillowej Kamis(...)żeby pokryły się marynatą. Przykryć i włożyć na noc do lodówki. Ziemniaki obrać pokroić w kostkę. Marchewkę oczyścić pokroić w kostkę. Pietruszkę oczyścić i pokroić w słupki. Por pokroić w plasterki. Cukinię oczyścić z nasion i pokroić razem z skórką.Z jabłka wykroić gniazda nasienne i pokroić w półplasterki razem z skórką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia

Ala piecze i gotuje