Znowu coś pysznego i słodkiego na szybko. Kawa i maliny to pyszny duet. składniki: 300 ml śmietanki 30 % 250 g mascarpone 7 podłużych biszkoptów ok 250 g malin 1/2 szklanki zaparzonej kawy do nasączenia biszkoptów ok 2 łyżki cukru 1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalenej starta czekolada lub kruche ciastko czy wafelek do posypania Kawę do nasączenia biszkoptów przygotować wcześniej(...)oraz cukier do smaku. Całość dobrze zmiksować aby składniki się rozpuściły. Na dno każdego pucharka nałożyć czubatą łyżkę kremu. Na krem ułożyć kawałki biszkopta nasączonego w kawie. Potem warstwa malin, kilka zostawić na dekorację na wierzchu. Na maliny znowu warstwa kremu. Na wierzchu udekorować pozostałymi malinami, listkiem mięty i posypać delikatnie pokruszonym ciastkiem. Oczywiście można sobie warstwy ułożyć wedle
Monia miesza i gotujeoprószona jest obficie kakao, uwielbiam. Dzisiaj proponuję tiramisu malinowe z dodatkiem zielonej herbaty matcha i maku. To bardzo smaczna i wyjątkowa wersja popularnego deseru, szczególnie w sezonie, kiedy świeże maliny są najpyszniejsze. Przy okazji pochwalę się swoim nowym pomocnikiem kuchennym, z którym przygotowanie tiramisu jest bardzo łatwe, szybkie i przyjemne. Składniki 300 g malin plus garść do dekoracji 4 żółtka(...)Przestudzoną herbatę słodzimy syropem malinowym i opcjonalnie dodajemy malinową nalewkę. W szklankach, słoikach lub w jednym dużym naczyniu układamy połowę biszkoptów lekko nasączonych malinowym naparem. Na wierzch układamy połowę malin i przykrywamy połową kremu. Następnie układamy drugą warstwę, czyli nasączone biszkopty, maliny i krem. Całość oprószamy herbatą matcha i dekorujemy malinami. Schładzamy w lodówce przez minimum 3 godziny. Smacznego! * Prosty
Tajemnice Smakuzakończenie leniwej niedzieli zapraszam Was na pyszne ciasto drożdżowe z dodatkiem malin. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto drożdżowe z serem i malinami Składniki 4 szklanki mąki 100 g miękkiego masła 300 g sera białego (z wiaderka) 200 g jogurtu naturalnego 30 g drożdży 3 jajka ½ szklanki cukru 0,5 łyżeczki soli 4 łyżki śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru(...)szklanki malin Instrukcje W małej miseczce mieszamy drożdże, łyżeczkę mąki i łyżkę cukru. Odstawiamy na 10 minut. W dużej misce mieszamy pozostałe składniki, wyrośnięte drożdże, sól, cukier i 2 jajka. Dokładnie wyrabiamy, oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę. Serek mieszamy z cukrem pudrem i śmietaną kremówką. Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy, dzielimy na pół i każdą część rozwałkowujemy
To co lubię - gotuję i polecamMaliny to kolejny owoc, który powinno się zapakować w słoiczki na zimę. Jak pewnie wiecie ma mnóstwo witamin, zawiera potas, magnez. Jest doskonały podczas wszelkich infekcji i przeziębień. Działa rozgrzewająco i napotnie. Nie powinno go zabraknąć w każdej domowej spiżarni. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sok malinowy Składniki 1,5 kg malin 0,75 g cukru (ilość cukru zależna(...)tego jak słodkie macie maliny) Instrukcje Do sokownika wsypujemy umyte maliny i podgrzewamy do czasu, aż wszystkie puszczą sok. Pozostały sok zlewamy do garnka, dodajemy cukier i zagotowujemy. Gorący wlewamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut. Jeśli nie posiadacie sokownika, sok możecie przygotować w garnku. Umyte maliny gotujemy, aż puszczą sok. Następnie przecedzamy je przez sitko, sok wlewamy
To co lubię - gotuję i polecamJesienne maliny kusząco zerkają z krzaczków i pojemników na straganach, więc jak tu nie zrobić z nimi ciasta? Tym razem wymyśliłam sobie serniczek z serków homogenizowanych na biszkoptach, tak by było prosto i szybko, a przy tym smakowicie. Składniki: 1 kg serka homogenizowanego (dałam waniliowy) 4 łyżeczki żelatyny 3 galaretki malinowe 700 g malin opakowanie biszkoptów okrągłych(...)galaretki rozpuszczamy w 3/4 litra wody. 1 galaretkę razem z żelatyną rozpuszczamy w szklance wody. 400 g malin blendujemy, a następnie przecieramy przez sitko, by pozbyć się pestek. Serki przekładamy do miski, dodajemy przetarte maliny i ostudzoną galaretkę z żelatyną. Mieszamy całość. Ciasto można zrobić w tortownicy, ja tym razem zrobiłam je w blaszce (23x33 cm), na której spodzie rozkładamy
Cynamonowe szczęścieLato, to idealny moment na szykowanie przetworów z owoców. Robimy dżemy, domowe soki owocowe i syropy. Sok z malin, z porzeczek, a może wieloowocowy? My uwielbiamy wszystkie rodzaje. Domowy sok zawsze wypełnia półki w piwnicy. Idealny latem do zimnej wody gazowanej lub niegazowanej. Idealny zimą do herbaty. Ale jak przygotować taki domowy sok owocowy ? Co nam będzie potrzebne? Dziś(...)nasze babcie? Wykorzystywały do tego duży słój. W słoju umieszczały owoce i cukier. Ta metoda oczywiście sprawdza się nadal. Przepis zostawiam Wam poniżej. Jedyną wadą tak przygotowywanego soku z malin jest czas oczekiwania – 4 dni. Dodatkowo złe proporcje owoców i cukru mogą też doprowadzić do fermentacji. Dlatego należy uważać. Poniżej sprawdzony przepis. Składniki: 3 kilogramy malin 2 kilogramy cukru
Słodkie okruszkikefiru – 2 jajka – 2 łyżki cukru pudru – 150 g mąki ryżowej – 1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia – 1 banan – kilka malin –nutella do posmarowania – konfitura z malin – mięta do dekoracji Przygotowanie: Kefir wymieszać z jajkami. Dodać cukier puder, przesianą mąkę wraz z sodą oczyszczoną lub proszkiem. Banana rozgniatami(...)nakładać masę na rozgrzaną patelnię Placuszki smażyć aż się ładnie zarumienią z obu stron. Układamy np.po 5 placuszków i przekładamy je kremem nutella. Na wierzchu układamy konfiturę z malin , świeże maliny i dekorujemy miętą. Artykuł Placuszki bananowe z nutellą i malinami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFECześć Kochani, dziś zapraszam Was na pyszny i łatwy sernik na zimno dwu smakowy z malinami. Idealny, puszysty, kremowy. Sprawdzi się na upalne dni jakie teraz mamy. Składa się z kakaowego biszkoptu, masy serowej śmietankowej oraz kakaowej, oraz galaretki z malinami :) Sernik pięknie wygląda, zawsze wychodzi. Bardzo polecam i zapraszam po przepis jak również na film SKŁADNIKI Proporcje(...)cukru pudru -150ml wrzącej wody -1,5 łyżki żelatyny -2 łyżki kakao -1 szkl mleka w proszku (250ml) DODATKOWO -2 galaretki malinowe na pół litra wody -500g malin -750ml wrzątku BISZKOPT Żółtka oddzielamy od białek-ubijamy białka, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do jego rozpuszczenia. Następnie dodajemy żółtka-miksujemy, dodajemy mąkę, kakao, proszek
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuCiasto na biszkoptach, z masą kubusiową, delikatną malinową pianką, delicjami, malinami i galaretką, czyli MALINY na 110% ! ;) Idealne ciasto na letnie spotkania i na weekendowy deser. Składniki : na dużą blachę opakowanie biszkoptów, 1200 ml soku Kubuś (malina marchew jabłko), 600 ml śmietany 30%, łyżka cukru pudru. 2 budynie malinowe, 4 galaretki malinowe, 2 opakowania delicji malinowych, ok 200 g świeżych(...)malin Przygotowanie: Blachę wykładamy biszkoptami. Do 200 ml soku dodajemy proszek budyniowy. Mieszamy. Pozostałą część soku podgrzewamy, dodajemy budyń. Czekamy aż zgęstnieje - co jakiś czas należy mieszać. Masę przelewamy na biszkopty. Odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie rozrabiamy 2 galaretki w 200 ml gorącej wody - studzimy, co jakiś czas mieszając, aby żelatyna całkiem nie opadła na dno. Śmietanę ubijamy
Lena Gotujepowinno być w miarę cienkie. Zbyt gruba warstwa kruchego ciasta będzie niesmaczna i mimo dobrego przepisu, twarda. I po trzecie, oczywiście pyszny wkład do tarty dziś są to mrożone maliny i rabarbar , ale możecie zastąpić je truskawkami, które pojawiły się już w sklepach. Cudownym zwieńczeniem naszej tarty jest lekka beza , którą kochamy wszyscy. Kropką nad „i” są przypieczone(...)złote płatki migdałów, to jest jak korona na głowie 😉 Gorąco polecam, tarta jest wyśmienita! Print Tarta malinowo-rabarbarowa .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Rabarbar, maliny na kruchym cieście z warstwą bezy. Course Desery Cuisine Polska Keyword maliny, rabarbar Prep Time 30 minutes Cook Time 1 hour Total Time 1 hour 30 minutes Servings 20 Author
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Tarta z ciasta serowego z farszem z jabłek odrobiny malin oraz lekką i miękką pierzynką z białek, na której po upieczeniu i wystudzeniu pojawia się słodka rosa. Ciasto serowe jest raczej rzadko spotykaną propozycją wykorzystywaną do przygotowania słodkich deserów, podobne ciasto wykorzystałam do zrobienia pasztecików z farszem z kapusty i grzybów. Paszteciki szczególnie polecam na święta(...)obawiajcie się, ręcznie też sobie poradzicie. Ciasto świetnie pasuje do słodkiego wkładu przygotowanego z duszonych jabłek i słodkiej pierzynki z ubitych białek z cukrem. Do duszonych jabłek dodałam odrobinę malin można je pominąć lub dodać inne owoce na przykład brzoskwinie czy śliwki. Zapraszam do spróbowania. Print Tarta z ciasta serowego .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Dziś zjemy drożdżówki malinowe wypełnione świeżymi, soczystymi malinami i to jest to, czego dziś nam potrzeba! Dodajmy do tego filiżankę ulubionej kawy lub herbaty, miłe towarzystwo, a zapewniam Was, że nawet ponury dzień stanie się piękniejszy. Przepis przyda się Wam, kiedy nie będziecie mieli czasu na realizowanie przepisów, które wymagają uważnego i dokładnego formowania, nadziewanie(...)lepienie zgrabnych bułeczek. W tym przepisie wystarczy rozwałkować ciasto na duży prostokąt na wierzch rozsypać maliny. Teraz wystarczy zwinąć długi rulon, a następnie pociąć go na równe kawałki. Kawałki ciasta układamy w formie i w zasadzie bułeczki są gotowe, wystarczy tylko je upiec. Ciasto jest niesamowicie delikatne i bardzo mięciutkie odpowiednio przechowane pozostaje przez długi czas świeże. Po upieczeniu drożdżówki
SprawdzonaKuchnia.plpobawić się w cukierników:) Oczywiście pomagajcie im w czynnościach, które mogłyby wywołać poparzenia! Print Brownie błyskawiczne .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Fantastyczne brownie z malinami o lepkim wnętrzu z soczystymi malinami, pyszne i bardzo łatwe! Course Desery Cuisine Polska Keyword czekolada, maliny Prep Time 10 minutes Cook Time 30 minutes Total Time 40 minutes Servings(...)cukru może być trzcinowy lub biały 1 szczypta soli 15 g kakao gorzkiego dobrej jakości 3 duże jajka 1 łyżeczka cynamonu 40 g mąki kukurydzianej 1 szklanka malin użyłam mrożonych Instructions Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. Formę o wymiarach 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę i olej kokosowy lub masło rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce
SprawdzonaKuchnia.plczytania: 2 min Karpatka myślę, że to ciasto lubią wszyscy! Jest to połączenie ciasta parzonego dokładnie takiego jak na ptysie z pysznym lekkim kremem z bitej śmietany z dodatkiem malin. Co jest ważne w tym przepisie, łatwy i szybki do przygotowania :)Ciasto ptysiowe podczas pieczenia tworzy góry i doliny niczym Karpaty. Karpatkę najczęściej podaje się przełożoną kremem budyniowym z dodatkiem(...)Krem zrobiłam z bitej śmietany z dodatkiem żelatyny , można dodać zamiast żelatyny agar -agar. Przekładając placki karpatki kremem, wpadłam na pomysł, żeby jakoś ją „wzbogacić”. Dodałam mrożone maliny i to był strzał w dziesiątkę! Karpatka z dodatkiem malin smakuje wspaniale, ich kwaśny smak pasuje rewelacyjnie. Piekąc spody do karpatki, trzeba tylko pamiętać, żeby ich nie przepiec , spieczone blaty
SprawdzonaKuchnia.pl