świeżości i lekkości jest owocowa sałatka pełna barw i smaków Gdy zastąpimy alkohol sokiem owocowym lub jogurtem będzie również doskonała dla dzieci. Letnia sałatka owocowa SKŁADNIKI: truskawki maliny borówki amerykańskie śliwki nektarynki lub brzoskwinie banany do polania likier Baileys lub adwokat do dekoracji listki melisy WYKONANIE: Wszystkie owoce myjemy. Banany obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Nektarynki
Pyry na GazDzięki dużej zawartości pektyn nie wymaga dodawania żel-fiksów czy cukrów żelujących i jest całkowicie naturalny. Ciekawy posmak, szczególnie dla herbaciarzy, daje earl grey. SKŁADNIKI: 900g czerwonych porzeczek 900g malin 300g jeżyn 1kg cukru 2 saszetki herbaty earl grey WYKONANIE: Słoiki sterylizujemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C. Owoce myjemy, porzeczki obieramy z łodyżek, zasypujemy cukrem
Pyry na Gazłyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła lub margaryny 1 szklanka cukru ½ opakowania cukru waniliowego 4 jajka 250 g dowolnych owoców (mogą być mrożone) ja dałam mrożone jeżyny i maliny Dodatkowo 2 łyżki cukru pudru do posypania ciasta po upieczeniu. Sposób wykonania Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, pod koniec ucierania dodać całe żółtka nie przerywając
Na słodko lub wytrawniedzięki owocom) lub zimy latem (nie wiem czemu, ale właśnie zimą, a raczej ze śniegiem kojarzy mi beza). Deser słodki i to bardzo, jednak idealnie pasuje do lekko kwaśnych malin lub truskawek. Nowy post Tarta owocowa z bezą pojawił się w Wypieki i Rumieńce
Wypieki i Rumieńceblendera :) W zimie robiłam istne bomby witaminowe, ale latem mam już prawdziwe pole do popisu, bo owoców na ogródku nie brakuje. Skład: - 1 kefir, - 2 banany (dojrzałe), - duża szklanka malin. No i oczywiście wszystko miksujemy :) Podana porcja starcza dla dwóch osób. Robię koktajle, w których zazwyczaj są w składzie banany, bo zastępują mi one cukier (którego staram się w miarę
Passions hobbies lifeKlasyczny przepis na muffinki.Składniki suche, składniki mokre.Łączymy szybko.Bawimy się dodatkami.Postawiłam na maliny i białą czekoladę.Ciasta wystarczy na 12 standardowych muffinek.Lub na 7 w wersji XL :)Czytaj więcej
bistro mamaciast. Zastanawiałam się czy mam prawo użyć nazwy "sos czekoladowy", skoro czekolady jako takiej w nim nie ma. Jest kakao. Ale to przecież główny składnik czekolady :)Świeże maliny kupiłam w Lidlu i muszę przyznać, że o tej porze roku smakują całkiem przyzwoicie :) A już na pewno lepiej niż truskawki, które tylko wyglądają jak truskawki. Czytaj więcej
bistro mamaJego reakcja na kolorowe owoce i warzywa na straganach jest niesamowita. Krzyczy jak mały makak w zoo, nawet nie potrafię tego fonetycznie zapisać :) Wydaje niesamowite dźwięki, zwłaszcza jak zobaczy maliny :) Czytaj więcej
bistro mamaOrzechowa kasza manna* na mleku orzechowym z malinami * z dodatkiem masła orzechowego Pierwszy dzień nie najgorzej, jeszcze trochę ;)Muszę w końcu zajrzeć do tego zamrażalnika i zobaczyć ile mi tego jeszcze zostało, a nie tylko wyciągać
More food, love and dreamsokazji już 10.000 "wejść" na bloga przygotowałam przepis na "torcik", a raczej serniczek z malinami na zimno.Czytaj więcej
Ana Mari's worldkwaśne owoce, by deser nie był zbyt mdły.Składniki:ciasto250g mąki pszennej tortowej120g schłodzonego masła100g cukru1 jajkokrem150g serka maskarpone200g ubitej śmietany do deserów 36%1 łyżeczka cukru waniliowego maliny i borówki Sposób przygotowania: Jeśli macie malakser, wsypujemy mąkę i cukier i pokrojone w kostkę masło, a następnie w malakserze ostrzami tniemy wszystko raz wolniej raz szybciej, trochę
W kuchni wieczoremTo ciasto to absolutny hit. Jest pyszne, banalnie proste i imponująco wygląda. Od razu podkreślam, że przepis, jest przepisem Olgi z bloga Początkująca pani domu
W kuchni wieczoremNajprostszy z prostych, a przy tym niesamowicie smaczny. Deser w postaci owoców pod kruszonką. Chrupkie ciasto i gęsta, soczysta, aromatyczna mieszanka owoców. Moim zdaniem kluczem są
W kuchni wieczoremsmutno, że nie dostałam rabarbaru, ale trudno.Składniki:350g mąki pszennej5 łyżek cukru1 jajko30g świeżych drożdży180ml mleka6 łyżek masłapół płaskiej łyżeczki soli900g mrożonych owoców lub jeszcze lepiej świeżych (malin, wiśni, borówek, to co lubicie byle kwaśne)kruszonka100g mąki100g cukru100g masła100g migdałów w płatkachkilka kropel aromatu migdałowegoSposób przygotowania:Rozmrozić owoce.Do miski przesiać mąkę i cukier, dodać drożdże i jajko. Podgrzać mleko
W kuchni wieczoremBanan w cieście biszkoptowym z miodem i tahini; malinami
More food, love and dreams