malinowe - 6058 przepisów (strona:8/404)

Sos malinowy na ciepło 336

Dzisiaj malinowo! W ogrodzie dojrzewają maliny, pyszne, słodkie, wprost idealne na sos do deserów.  Moja propozycja to sos robiony na ciepło, smaczny również po wystygnięciu! W zależności od preferencji oraz przeznaczenia można dostosować jego słodkość.   Składniki: 0,5 kg świeżych malin 2-6 łyżeczek brązowego cukru kilka listków świeżej mięty woda 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie (10 min): Przygotowanie sosu

PastelFood
Trufle malinowe 349

ponownie chłodzimy - w lodówce min 3 godziny ( najlepiej całą noc ), w zamrażarce - 30 minut.Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, razem z olejem roślinnym. Lekko przestygniętą czekoladą polewamy trufle malinowe. Odstawiamy na kolejne 2 godziny do lodówki lub 20-30 minut do zamrażarki.Przechowujemy w lodówce.Propozycja podania:Na talerzu robimy zawijasy sosem balsamicznym. Układamy trufle, obok zmrożone maliny. Dekorujemy

kolorowotorcikowo
Sernik na zimno z musem malinowym 213

Uwielbiam serniki na zimno :) Zdecydowanie bardziej niż te pieczone. Moja dzisiejsza propozycja, to sernik z delikatnym, piankowym musem malinowym. Sernik jest taki jak lubię - rześki i nieprzesłodzony. Idealny, gdy mamy ochotę na lekki deser. Najlepiej przygotować go wieczór wcześniej, by całą noc mógł spędzić w lodówce; nabierze wówczas odpowiedniej konsystencji. W sezonie malinowym nie może go zabraknąć na Waszym stole(...)sera "wiaderkowego" 200 ml jogurtu greckiego 250 ml śmietany kremówki 36% 100 g cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 26 g żelatyny ( 6,5 łyżeczki ) Składniki na mus malinowy: 400 g malin 250 ml śmietany kremówki 36% 100 g cukru ( lub mniej/więcej, w zależności od upodobań ) 1 łyżka soku z cytryny 12 g żelatyny ( 3 łyżeczki ) Dodatkowo: okrągłe

Opowieści z piekarnika
Koktajl arbuzowo – malinowy 136

świeżych, soczystych i niesamowicie aromatycznych arbuzów chciałam zaproponować ciekawy napitek. Do przygotowania koktajlu (ok 6 porcji) potrzebujemy: – ok 1 kg arbuza (waga miąższu) – 300 ml soku malinowego, tłoczonego, bez cukru ( zakupicie na platformie zakupowej LokalnyRolnik.pl ) – 3 łyżki octu balsamicznego – odrobina mięty + mięta i limonka do dekoracji W pojemniku miksera umieszczamy miąższ arbuza, sok, ocet oraz odrobinę

Szybko Tanio Smacznie
Sorbet arbuzowy z sokiem malinowym 149

przygotowaliśmy dla Was sorbet. Dwuskładnikowe lody przyrządzicie jeszcze szybciej niż ich klasyczną wersję. Do przygotowanie lodów potrzebujemy: – ok. 1 kg arbuza (waga miąższu) – 300 ml soku tłoczonego malinowego bez cukru ( zamów na platformie LokalnyRolnik.pl ) Przygotowanie lodów rozpoczynamy od obrania arbuza, wydrążenia pestek i pokrojenia go w kostkę. Oba składniki lodów umieszczamy w blenderze lub misce i miskujemy

Szybko Tanio Smacznie
Tort czekoladowo-malinowy 166

Wspaniałe wilgotne ciasto czekoladowe wraz z lekkim musem malinowym wykonanym z domowej frużeliny malinowej. Cudowny! Bardzo polecam!! Dla kogo: dla nieprzepadających za tortami na biszkoptach dla fanów czekoladowych ciast dla chcących spróbować zniewalającego połączenia malin i czekolady Składniki na ciasto: 7 małych jajek (lub 6 dużych) 340ml mleka 285ml oleju rzepakowego (lub słonecznikowego) 2,5 szklanki brązowego cukru(...)łyżeczki ekstraktu waniliowego 340g mąki pszennej 135g kakao płaska łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem malinowy: 720g malin 4,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 2/3 szklanki gorącej wody szklanka cukru 3 łyżeczki soku z cytryny 3 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 2 łyżkach wody 720g serka mascarpone Składniki na polewę malinową: 200g dżemu malinowego

Mania Wypiekania
Tort z malinową pianką 194

Składniki:Biszkopt:1 szklanka cukru1 szklanka mąki pszennej6 jajek2 łyżeczki proszku do pieczeniaPianka:2 szklanki mleka2 op. bitej śmietany w proszku4 łyżki żelatyny1 op. galaretki malinowejWykonanie

Bon Appetit Małgorzaty
Szybki dżem malinowo - porzeczkowy 149

zagotowujemy. Dodajemy cukier (ilość wg uznania) u mnie 4 łyżki i odrobinę żelfixu. Chwilę gotujemy. Następnie odstawiamy do wystygnięcia i gotowe do spożycia!Dżem malinowo - porzeczkowy

Bon Appetit Małgorzaty
Sok malinowy na dwa sposoby 509

malinowy musi być koniecznie w naszej spiżarni, robię go co roku.Sposób I (kiedy malin mam niewiele):malinywrzątekcukierMaliny zalewam wrzątkiem tyle, aby woda przykryła owoce. Odstawiam do wystudzenia. Następnie gotuję, przecedzam przez sitko. Sok słodzę do smaku, znów zagotowuję, ściągam pianę. Przelewam sok do wyparzonych słoików lub butelek i zakręcam. Nie pasteryzuję, aczkolwiek można.Sposób II (kiedy malin mam kilka

Kuchnia domowa Ani
Kasza jaglana z bakaliami i musem malinowym. 190

Coś słodkiego na kolację, czasami warto sobie zaserwować. Kasza jaglana jest doskonałą bazą dla wielu dań. Jako jedyna wśród wielu zbóż ma odczyn zasadowy i nie

W kuchennym oknie Ewy
Sernik malinowy z jeżynami inaczej 215

tego kolorek bardzo trendy.Sernik nie opada nie peka jest idealnie rowny.Napisalam inaczej,poniewaz zamiast calych owocow,do masy serowej dodalam puree z malin w dosc sporej ilosci,uzyskujac swietny malinowy smak.Mysle,ze przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom sernikow i malin.Upieklam go w duzej formie 23-24 cm.Skladniki:1 kg sera twarogowego 3xmielonego4 jajka duze1/2 szklanki cukru350 g malin mrozonych +5 lyzek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Arbuz z malinowym mascarpone 218

arbuza100 g serka mascarpone200 g śmietanki kremówki4 łyżki syropu malinowego opcjonalnie posypka czekoladowaLato niestety dobiega końca... ale póki jeszcze zostało kilka ciepłych dni, polecam bardzo szybki do zrobienia, a rewelacyjny w smaku, chłodzący deser z arbuza.Arbuza obrać i pokroić w kostkę (około 2 x 2 cm). Ułożyć go w pucharkach lub szklaneczkach.Śmietankę ubić na sztywno

Świat Domowej Kuchni
Muffinki malinowe 228

fot.2). Wstawić do formy na muffinki i piec 25-30 minut w temp. 180ºC. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Podczas pieczenia tych babeczek w całym mieszkaniu rozchodzi się piękny malinowy zapach... nie sądzę, żeby ktokolwiek mógł mu się oprzeć

Świat Ciasta
Ciasto malinowo-piankowe 239

jajka 125 g masła o temp. pokojowej Składniki na masę:300 g malin 3 łyżki cukru 400 ml mieszanki wody z sokiem z malin 2 galaretki o smaku malinowym 500 ml śmietanki 30% 1 opak. Śmietan-Fix Do dekoracji:kilka malinObie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do miski, dodać pozostałe składniki. Utrzeć na gładką masę. Ciasto przełożyć

Świat Ciasta
Urodzinowy tort malinowo- kokosowy 302

jest to deser raczej pracochłonny.Potrzebne nam: Na biszkopt:- 7 jajek- 3/4 szklanki cukru- 1 szklanka mąki pszennej- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej Na przełożenie:- pół słoika konfitury malinowej- 8 łyżek likieru kokosowego- 2-3 łyżki wiórek kokosowych- 750 ml śmietanki 30%- 3 łyżki cukru pudru- 2 łyżeczki żelatynyNa przybranie:- 350 ml śmietanki 30%- 6 łyżek wiórek kokosowych

W poszukiwaniu inspiracji
Malinowy smak lata 184

zdjęciu, czyli jedna spora porcja. Nie miałam najmniejszych problemów z jej pochłonięciem, ale jeśli chcecie podzielić się tym smakiem lata, wystarczy rozlać koktajl do dwóch mniejszych szklanek.Koktajl malinowo-brzoskwiniowySkładniki:(na 1 dużą porcję)95 g malin90 g lodów waniliowo-brzoskwiniowych200 ml zimnego mlekaWszystkie składniki zmiksować blenderem na gładki, gęsty płyn. Podawać schłodzone zaraz po przygotowaniu.Smacznego!Pogoda ciągle płata figle

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Cynamonowo-orzechowe orkiszowe ciasto z nutą malinową 226

Ciasto rozpływa się w ustach, mocno orzechowe, z nutą malin, posypane czekoladą, wilgotne, słodkie i zdrowsze od jego innych czekoladowych kolegów. Na wigilijnym stole, wśród

Czarnawisienka
Panna cotta z musem malinowym / Panna cotta with raspberry mousse 166

laski wanilii i dodać żelatynę. Następnie mieszamy aż do rozpuszczenia się żelatyny. Do form wysmarowanych olejem wlewamy ugotowaną śmietanę i wstawiamy do lodówki do ścięcia się. Potem robimy mus malinowy. Zmiksować maliny, sok z cytryny i cukier razem, odstawić do lodówki. Przed podaniem wykładamy panna cottę na talerz i dookoła niej robimy wianuszek z musu. Smacznego!***** Gelatin prepare according

Projekty ze smakiem
Tort czekoladowo - malinowy 320

ciasta dżemem truskawkowym (około 0,5 cm grubości), przekładamy na ciasto 1/3 część kremu czekoladowego. Następnie układamy drugą część ciasta i również ją nasączamy ponczem i przekładamy cały krem malinowy na ciasto. Na krem dajemy trzeci kawałek ciasta i również go nasączamy ponczem. Przekładamy połowę kremu czekoladowego (który został), na ciasto. Wkładamy tort do lodówki na 2 godziny. Pozostały krem

Serce zamknięte w formie pyszności
Ślimaczki drożdżowe z konfiturą malinową, migdałami i brązowym cukrem. Pyszne! 194

Kochani dzisiaj zapraszam Was na pyszne śniadanie, a w roli głównej: puszyste drożdżowe ślimaczki z nadzieniem z konfitury malinowej, własnej roboty, z dodatkiem płatków migdałowych i brązowego cukru, podane z gorącym prawdziwym kakao. Hmmm... Przypomniały mi się czasy dzieciństwa, kiedy to mama, która jest mistrzynią w pieczeniu słodkości, robiła nam gorące bułeczki z ciasta drożdżowego. Doskonale też pamiętam, że jako

SMYKWKUCHNI
Proziaki z dżemem malinowym 244

smakują z dodatkiem dżemu z gorącym mlekiem lub kawą. Składniki: 500 g mąki pszennej, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki cukru, 1/2 łyżeczki soli, 250 ml zsiadłego mleka, dżem malinowy Łowicz

Moniki Smakołyki
Mrożona Tarta Malinowa 166

mieszamy widelcem, rozbijając kryształki lodu. Lekko  podgrzany kajmak i czekoladę stopioną w kąpieli wodnej mieszamy z drobno pokruszonymi herbatnikami. Masą wylepiamy dno i boki formy na tartę. Sorbet malinowy wystawiamy z lodówki na 10 min i wykładamy na przygotowany spód. Przykrywamy tartę folia aluminiową i wstawiamy do zamrażarki na 1 – 3 godz. Na sos: wlewamy do rondelka1/2 szklanki wody

Anioły w kuchni
Malinowa zupa po skandynawsku. 195

łyżka mąki ziemniaczanej 200 ml wina czerwonego, Argentyna Celebro [TUTAJ] 1-2 pomarańcze kwaśna śmietana listki mięty Połowę malin zmiksować i przetrzeć przez sito. W rondlu połączyć przecier malinowy ,sok pomarańczowy ,sok cytrynowy ,mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać. Gotować na średnim ogniu ,ciągle mieszając ,aż roztwór lekko zgęstnieje i stanie się klarowny. Schłodzić . Dodać resztę malin i wlać czerwone wino

Kulinarny karnet Christophera
Kasza (nie) odstrasza, czyli jaglanka śniadaniowo 272

Jaglanka świetnie komponuje się zarówno z daniami słodkimi, jak i słonymi. Jeśli śniadanie to jak dla mnie oczywiście wersja słodka, więc gwiazdą dzisiejszego wpisu jest jaglany mus bananowo-malinowy. Smakowite połączenie kaszy z owocami, twarogiem i masłem orzechowym- pełnowartościowy posiłek i duża dawka energii na dobry początek dnia.  SKŁADNIKI: 40g kaszy jaglanej przed ugotowaniem 100g twarogu 50g banana

peanutbuttermonster
Śniadanie na różowo 177

rozwiązanie dla wszystkich zabieganych. Jeśli jednak macie trochę więcej czasu i fantazji można tworzyć z niego prawdziwe cuda odpowiednio modyfikując bazowy przepis. Efektem moich ostatnich kuchennych wariacji jest bananowo-malinowy mug cake w pięknym, różowym kolorze. Ciacho wychodzi puszyste, miękkie i aromatyczne- nie sposób mu się oprzeć! SKŁADNIKI: 30g otrębów żytnich 70g banana 2 białka jaj 4 łyżeczki twarogu chudego

peanutbuttermonster
Śniadanie - budyń malinowy z kaszą jaglaną i granatem (bez glutenu, mleka i jajek) 261

sprawdza się świetnie zwłaszcza w pochmurne jesienne i zimowe poranki.  Składniki: kasza jaglana ugotowana na miękko  1 szklanka mleko ryżowe, sojowe lub inne  2 szklanki sok malinowy (lub wiśniowy)  1/4 szklanki skrobia ziemniaczana  1 łyżka skrobia kukurydziana (lub tapioka)  1 łyżka granat  1/4 szt Zamiast skrobi można użyć budyniu bezglutenowego, najlepiej bez dodatku

głodny alergik
Tarta bananowo-malinowa 222

Pyszna tarta z owocami do kawyTarta bananowo-malinowa SKŁADNIKI:  CIASTO mąka 250 gr śmietana kwaśna 1 łyżka cukier puder 100 gr margaryna 150 gr żółtka 2 szt KREM Jogurt naturalny -400 ml ser biały -1 kost (250) śmietana 18% - 250 ml cukier puder - 2 łyżki galaretka brzoskwiniowa - 1 opak galaretka agrestowa - 1 opak WIERZCH CIASTA galaretka truskawkowa - 1 opak

Kuchnia Danusi
Torcik malinowy 197

Testowanie śmietanki czekoladowej Torcik malinowy Składniki: śmietanka czekoladowa - 750 ml żelatyna -2 łyżki biszkopty okrągłe - 1 paczka maliny - 1 pojemniczek galaretka truskawkowa - 4 opak woda gotowana  do galaretek  - 1,5 litra listki mięty do dekoracji PRZYGOTOWANIE:  Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, lekko przestudzić i wlać do śmietanki czekoladowej miksując na najwyższych obrotach. Galaretki rozpuścić

Kuchnia Danusi
Muffinki jogurtowe z konfiturą malinową 176

Składniki: 125 g naturalnego jogurtu, 75 g masła, 2 jajka, 150 g mąki, 120 g cukru, 1/2 łyżeczki sody. szczypta soli, konfitura malinowa. Przygotowanie:    W misce mieszamy jogurt naturalny z roztopionym i ostudzonym masłem. Dodajemy jajka i miksujemy na wolnych obrotach. Następnie dodajemy przesianą mąkę z sodą i szczyptą soli. Dodajmy cukier i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji

Aga w kuchni