cukru1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszku)Składniki na masę śmietanową:150 ml śmietanki kremówki 30 %1 jajko1 łyżka cukru1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszku)Składniki na sos malinowy:400 g malin (mogą być mrożone)1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wodycukier do smakuDodatkowo:cukier puder do posypaniaKiedy po raz pierwszy zobaczyłam ten przepis, od razu wiedziałam(...)długo zapadnie w moją pamięć. Te naleśniki są po prostu przepyszne! Mięciutkie i delikatne z nutą wanilii wzbogacone aromatycznym sosem malinowym. Rewelacja. Polecam naprawdę każdemu.W oryginalny przepis wcisnęłam jedynie swój przepis na naleśniki, który mnie nie zawodzi od lat.Zaczynamy od smażenia naleśników. Z mleka, jajek i mąki przygotować gładkie ciasto. Rozgrzać patelnie teflonową, wylać na nią odrobinę oleju (tylko
Świat Domowej Kuchniczekoladą - wyglądającą zupełnie jak Striacatella :). Wszystko ładnie wyrównać i wstawić do lodówki.Galaretkę rozpuścić wg wskazówek na opakowaniu. Kiedy już zacznie lekko tężeć dodać do niej pozostały mus malinowy. Wymieszać i polać nią wierzch ciasta (fot.4).Ciasto ponownie wstawić do lodówki. Najlepiej na całą noc. A na drugi dzień można się już cieszyć wspaniałym malinowym aromatem. Smacznego
Świat Ciastaprzyjęcie dla małej księżniczki. Delikatność masy śmietanowej i orzeźwiający smak malin sprawiają, że ciasto jest lekkie, nieprzesłodzone i każdy z chęcią sięgnie po następny kawałek. Różowy Tort Malinowy - Składniki:Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 3/4 szklanki(...)kremówki ok. 5 łyżek cukru pudru fix do ubijania śmietanyRóżowy Tort Malinowy - Sposób przygotowania:Biszkopt:Tortownice wyłożyć pergaminem. Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubić białka na sztywną pianę, następnie
Słodka Stronarozluźnić i dodajemy zblendowane maliny, sok z cytryny - miksujemy dalej do połączenia się składników. Następnie szpatułką przekładamy porcjami pianę i dokładnie zataczając koła po brzegach miski delikatnie łączymy z malinowym mascarpone (aby masa była puszysta). Odstawiamy do lodówki.Składniki na brownie (tortownica 23 cm średnicy)200 g ciemnej czekolady (najlepiej taka o zwartości kakao 70%)3/4 szklanki ciemnego cukru nierafinowanego(...)stopniach przez ok. 20-30 minut. Dodatkowook. 500-600 g owoców (mogą być mrożone porzeczki, maliny, jeżyny)płatki ciemnej czekoladySkładanie tortuSpodem będzie brownie. Na brownie wykładamy malinowy krem oraz trochę owoców i posypujemy płatkami czekolady. Na tym układamy blat bezowy i smarujemy go delikatnie kremem (tak aby beza za bardzo nie popękała), następnie znów trochę owoców i płatków czekoladowych
Symfonia SmakówSiedząc i robiąc kolejne cuda w kuchni, doszłam do wniosku, iż mój blog pod tak wdzięczną nazwą nie ma swojego własnego szlagierowego deseru. Tak więc powstał
Malinowe PocałunkiJest mi ogromnie miło, że tak licznie wzięliście udział w konkursie na Dziecięcy cudowny deser. Jestem pod wielkim wrażeniem Waszych umiejętności i kreatywności. Jurorzy mieli nie
Malinowe Pocałunkipodać na śniadanie. Pora przełamać monotonię i przegonić nudną kanapkę z naszej kuchni. Przepis przygotowałam specjalnie na konkurs Dżem dobry, pobudka. Przygotujcie te Gruszki w cieście francuskim z dżemem malinowym do porannej śniadaniowej kawy. Składniki na ok. 10 szt. 5 gruszek 1 op. ciasta francuskiego 10 łyżeczek dżemu malinowego Łowicz + do posmarowania gruszek Gruszki obieramy, przecinamy na pół, wydrążamy(...)dżemu. Każdą połówkę gruszki odwracamy i ostrożnie układamy w odstępach na cieście francuskim, dociskamy i nacinamy każdą gruszkę w kratkę i za pomocą pędzelka silikonowego smarujemy powierzchnię gruszki dżemem malinowym. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta francuskiego wycinamy kształt gruszek zostawiając od każdej gruszki brzeg o szer. ok. 0,5 cm, u góry wycinamy listek i ogonek, brzegi ciasta
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmoich ukochanych lekko kwaśnych wrześniowych malin. Deser ma aksamitną konsystencję i waniliowy, delikatny smak. Robi się go bez jajek i bez pieczenia. Polecam! Panna cotta z sosem malinowym na ok. 8 małych kokilek czas przygotowania: 45 min. + co najmniej 4 godz. chłodzenie w lodówce Składniki: 1 l tłustej śmietany (>30% tłuszczu) 100 g cukru 1 laska wanilii(...)łyżeczki żelatyny w proszku 90 ml zimnej wody sos malinowy: 1 pojemnik malin, 3-4 łyżki cukru olej roślinny do nasmarowania kokilek Przygotowanie: Śmietanę wlej do rondla, dodaj cukier. Podgrzewaj na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Zdejmij rondel z ognia. Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół przy pomocy ostrego noża, wyskrob znajdujące się wewnątrz ziarenka
Chilli Czosnek i OliwaPrzepis na warstwowy sernik malinowy Kolejna propozycja z malinami w roli głównej. Przepis na sernik na zimno z trzema warstwami:z sera, musu malinowego i galaretki. Spód zamiast z biszkoptów wykonamy z herbatników. Zamiast malin można też wykorzystać jakieś inne owoce. Składniki 300g twarogu sernikowego z wiaderka 2 paczki herbatników 120g 60g masła 700g malin 250ml śmietany słodkiej 30% śmietan(...)inny usztywniacz do śmietany 4 łyżki żelatyny 1 galaretka malinowa 110g cukru 1. Herbatniki i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do uzyskania masy konsystencji kruszonki do ciast. Ewentualnie można ręcznie pokruszyć ciastka i połączyć z roztopionym masłem. Masę przekładamy do tortownicy. Ciasteczka musimy mocno wcisnąć w foremkę, można do tego użyć denka szklanki. Wsadzić foremkę z spodem do lodówki
zjem to blog kulinarnymoja opinia, wszyscy tak mówili, którzy je kosztowali. To są najlepsze lody jakie do tej pory zrobiłam! Polecam! Najlepsze domowe lody owocowe, korzystajcie bo to najlepszy przepis na lody malinowe bez maszynki Składniki 300 ml śmietanki kremówki 36% 1/2 szklanki wody 1/4 szklanki cukru + 1 łyżka domowego cukru waniliowego 250 g świeżych malin leśnych Przygotowanie: Z wody i cukrów przygotowujemy(...)przebrane maliny, gotujemy aż maliny się rozpadną. Na durszlaku układamy gazę, wlewamy maliny wraz z syropem i pozwalamy aby płyn odciekł, zwijamy gazę i wyciskamy resztę soku z pulpy malinowej. Dzięki wyciskaniu przez gazę w lodach nie będzie ani jednego ziarenka z malin, a lody będą aksamitnie gładkie. Studzimy sok z malin. Zimną śmietanę wlewamy do metalowej miski i ubijamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPieczemy 50 minut 220 stopni C Wykonanie krem:Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na wysokich obrotach, dodajemy śmietan-fix, do jednej miski przekładamy 1/3 śmietany dodajemy 150 ml konfitury malinowej. Do pozostałej śmietany dodajemy mus jeżynowy ubijamy.Biszkopt kroimy na 3 części, przygotowujemy poncz (pół szklanki przegotowanej wody, 4 łyżki syropu sosnowego, sok z polowy limonki)kolejność od dołu:biszkoptkonfitura malinowaśmietana
SMYKWKUCHNI15minut w temp. 180st. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać. Pianę wyłożyć na podpieczony spód. Piec kolejne 15minut w temp. 180st. Ostudzić. Mus malinowy: 1 kg malin, galaretka malinowa, 2 łyżeczki żelatyny, 1/3 szklanki cukru. Maliny (mogą być mrożone, trzeba je tylko rozmrozić i odsączyć) zmiksować przy pomocy blendera(...)przestudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Na koniec, stale miksując, powoli wlewać ajerkoniak. Dodatkowo: 250g herbatników, 250ml śmietanki 30%, galaretka malinowa, 50 g startej mlecznej czekolady. Na wystudzone ciasto wyłożyć tężejący mus malinowy, przykryć warstwą herbatników. Rozsmarować krem ajerkoniakowy, wyłożyć kolejną warstwę herbatników. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, przestudzić. Śmietankę ubić
Z miłości do słodkościRacuchy z malinami – a właściwie z sosem malinowo-czekoladowym, to doskonałe połączenie naturalnej słodyczy owoców i przepysznej czekolady. Okazuje się, że nie tylko racuchy z jabłkami są pyszne… Można również spróbować w okresie letnim wykorzystać świeże maliny i rezultat rewelacyjny!Racuchy z malinami i czekoladą – składniki:Racuchy:300 ml maślanki2 jajka400 g mąkisok z połowy cytryny0.5 łyżeczki(...)łyżką cukru pudru.Składniki na racuchy miksuję na jednolitą masę. Smażę na rozgrzanej oliwie na złoty kolor.Polewam sosem…. Pycha :)! Przepis zgłoszony do akcji „W malinowym raju”:Post Racuchy z malinami czyli z sosem malinowo-czekoladowym pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plNatomiast jutro oddam się kulinarnym eksperymentom, a później już tylko błogiemu lenistwu :) Ale, ale... Najpierw wspomniany tort. Nie byle jaki, wilgotny, nie przesłodzony, mocno czekoladowy, z dodatkiem malin i malinowej konfitury. Pyszności! Nie mogę się już doczekać, kiedy zrobię go latem ze świeżymi owocami. Nie wiem, czy to jest w ogóle możliwe, ale podejrzewam, że może być jeszcze lepszy(...)mrożonych (Jeśli używamy mrożonych malin, to dzień przed robieniem tortu należy przełożyć je z zamrażalnika do lodówki. Dzięki temu następnego dnia będą gotowe do użycia.) 100 g konfitury malinowej 50 ml wódki cukier puder do smaku Do kremu czekoladowego: 500 g serka mascarpone 100 g gorzkiej czekolady min. 70% kakao 100 g mlecznej czekolady 3 łyżeczki żelatyny ok. 6 łyżek
Ratunku obiadrobienia domowych lodów. Pierwsze były cytrynowe, wyszły pyszne, ale nieumiejętne zamykanie maszynki spowodowało, że cała kuchnia była w lodach. Całe szczęście, że się nie zniechęciłam, bo tak dobrych lodów malinowych jak te dzisiaj zrobione chyba nie jadłam!. Tym razem pilnowałam maszynki cały czas ( kuchnia w kolorze malinowym może byłaby ładna, ale jednak wolę białą). Jeszcze w sklepie , kupując maszynkę, zastanawiałam(...)godziny przed szykowaniem lodów misę maszyny do lodów wstawić do zamrażalnika – zgodnie z instrukcjąMaliny opłukać, zmiksować, przetrzeć przez sitko. Mleko lekko podgrzać, rozpuścić w nim cukier i ksylitol. Mus malinowy zmiksować ze śmietanką i mlekiem. Wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny – u mnie stał przez całą noc. Dalej postępujemy zgodnie z instrukcją naszej maszynki
Stare Garybazie jogurtu z niewielkim dodatkiem smietany kremowki.Zamiast kremowki mozna uzyc mleczka kokoswego .Sa smaczne i zdrowe,a dodatek malin czyni z nich prawdziwie letni smakolyk.Zrobilam wieksza ilosc musu malinowego i podalam go do lodow.Takze sa podwojnie malinowe.Mus zrobilam z malin mrozonych,nie mialam sumienia maltretowac tych cudownych,pachnacych latem owocow.Swieze zjedlismy jako dodatek do lodow.Skladniki:350 g jogurtu greckiego150 g kremowki(...)cukrem pudrem na gladka mase bez grudek.Mase umiescic w maszynce do lodow i postepowac dalej wg instrukcjiczesc napowietrzonej masej lodowej umiescic w pudelku do zamrazania,na to wylozyc mus malinowy -ilosc wg uznania- i reszte masy jogurtowj.Pudelko zamknac i pozostawic kilka godzin w zamrazarce.Jesli zostawisz na cala noc ,pamietaj by wystawic je przynajmniej 20 minut przed podaniemreszte musu malinowego umiescic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Serniczek pięknie się prezentuje, letnie kolory cieszą oczy, a smak - podniebienie. Idealny deser na wakacyjne dni. Ciasto proste w przygotowaniu, i co ważne zrobimy je bez konieczności włączania piekarnika. Malinowo Jagodowy Sernik na Zimno - Składniki:250 ml śmietanki kremówki 30% (schłodzonej)350 g zmielonego dwukrotnie twarogu (temp. pokojowa)60 ml mleka 5 łyżek cukru pudru3 płaskie łyżki żelatynydowolna czerwona galaretka(...)mnie o smaku owoców leśnych)100 g malin100 g jagód+ owoce na dekoracjębiszkopty + niewielka ilość mleka Malinowo Jagodowy Sernik na Zimno - Sposób przygotowania:Galaretkę rozpuszczamy w ok. 400 ml wrzątku. Studzimy. Do ciepłego mleka wrzucamy żelatynę i dokładnie mieszamy do jej rozpuszczenia. Całkowicie studzimy*. Kremówkę ubijamy na sztywno**, dodajemy cukier puder. Następnie, delikatnie mieszając stopniowo dodajemy po łyżce twarogu. Ciągle
Słodka Stronamalinki, więc mogłyśmy spokojnie ruszyć po ser. Metodą prób i błędów opracowałyśmy przepis na sernik idealny dla wybrednego podniebienia. Ani on budyniowy, ani on zbity... on jest po prostu malinowym cudem.Duża blacha przeżyła w naszym domu niecałą dobę. - To chyba najlepsza rekomendacja! :)SKŁADNIKI:Masa serowa:- 1 kg sera 3-krotnie zmielonego (ten w wiaderku nadaje się świetnie)!- 3/4 kostki(...)masła,- 6 jajek,- 2 szklanki cukru (aczkolwiek, jak ktoś lubi mniej/bardziej słodkie to zmienia ilość),- 2 budynie malinowe,- cukier wanilinowy,- mleko w proszku - do zagęszczenia i nadania kremowego smaku,- pół śmietany 30%- Maliny 1 litr,- można dodać odrobinę jeżyn,- trochę cukru żelującego (była za rzadkie -taki ser tym razem - i potrzebowało "związania")Ciasto bezglutenowe: - przepis, składniki, wykonanie - tutaj!WYKONANIE
Wypisz Wymalujżurawina). "Pieczemy" w mikrofali ok.2,5 minutki w 800 W. Proszę się nie przerażać jak babeczka w mikrofali będzie wręcz gigantyczna. Gdy ją wyjmiemy osiądzie nam niestety troszeczkę. Przepyszna malinowa babeczka z mikrofali
CzarnawisienkaBiszkopt upieczony z 5 jaj przekroić na plastry ,lekko nasączyć winnym ponczem i przełożyć masą malinową. Wierzch obsypać owocami wg uznania. Masę malinową przygotowałem błyskawicznie wykorzystując gotowy półprodukt i co najważniejsze bez uszczerbku dla smaku i konsystencji. 500ml śmietany kremowej 1 torebka -"Masa śmietanowa o smaku malinowym" dr.Oetkera 500g malin Masę przygotować wg instrukcji na opakowaniu ,czyli ubić śmietanę
Kulinarny karnet ChristopheraCitrus salad. Składniki: 1 grapefruit 1 pomarańcza 20 oliwek 1 łyżeczka pieprzu zielonego z zalewy Mix sałat-lodowa,roszponka 8 plasterków szynki szwarcwaldzkiej Sos malinowy. 2 łyżki soku z grapefruita 1 łyżka soku z pomarańczy 1 łyżka nalewki malinowej 1 łyżka oliwy z oliwek Sól, pieprz do smaku Składniki sosu zemulgować. Do sosu wykorzystać sok ,który wyciekł przy robieniu(...)filecików. W salaterce ,na talerzu ułożyć sałaty ,ruloniki szynki ,fileciki cytrusów ,posypać oliwkami i pieprzem zielonym ,polać sosem malinowym. Sałatka z grapefruitem i miodem. Ta witaminizowana sałatka może być dodatkiem do mięs lub przystawką do ciężkostrawnego dania. Składniki. 1 główka sałaty karbowanej 1-2 grapefruity różowe 1-2 marchewki 5 dag orzechów włoskich Sos. 2 łyżki miodu tymiankowego
Kulinarny karnet ChristopheraJeśli jeszcze nie jesteście wielbicielami jaglanki to ten deser wszystko zmieni!. Delikatna w smaku kasza jaglana z bombą smakową jaką daje mus z fig i soku malinowego, daje razem duet doskonały. Figi znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl Składniki:3/4 szklanki kaszy jaglanej 2 i 1/2 szklanki mleka1/2 szklanki soku malinowego1/2 szklanki wody 10 dag suszonych(...)szczypta soli Kasze jaglaną wypłukać zimną wodą na sicie, ugotować w mleku ze szczypta soli. Pod koniec gotowania można kaszę lekko zmiksować. Wodę oraz sok malinowy wlewamy do rondelka i gotujemy z figami. Gdy figi zmiękną zmiksować je z sokiem na gładką masę, do uzyskania konsystencji musu. Deser układać warstwowo. Jeśli macie ochotę na wiosenną dietę zajrzyjcie
Apetyczna babeczkaZerwałam ostatnie już malinki. Drobne były ale słodziutkie więc wykorzystałam je i upiekłam ten serniczek malinowy. Zwykły, prosty serniczek a znika migiem.składniki:1 kg sera z wiaderka6 jajek1 budyń malinowy, użyłam Wodzisław1 szklanka cukru pudru1/2 kostki masła300 g malinherbatniki pełnoziarniste do wyłożenia formyBiałka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Następnie cały czas ucierać(...)dodawać po jednym żółtku a potem porcjami dodawać ser z wiaderka. Na końcu dodać budyń malinowy. Potem dodać pianę i delikatnie wymieszać. Dodać oczyszczone maliny i ponownie delikatnie wymieszać. Formę natłuścić i dno wyłożyć herbatnikami. Przełożyć masę serową i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50 minut. Wystudzony sernik polewać polewa czekoladową, można przybrać malinami. Polewa
Monia miesza i gotujeTego lata maszynka do lodów pracuje u mnie pełną parą. Co i rusz powstają nowe smaki i mam wrażenie, że każdy lepszy od poprzedniego :-) Dzisiaj mamy lody malinowe. Muszę powiedzieć, że ich smak mnie zaskoczył... nie przypuszczałam, że będą tak pyszne ! No i ten zapach świeżych malin... Poezja :-) Domowe lody malinowe Składniki: 3 żółtka jaj 200 ml mleka(...)rozgniatamy widelcem, a następnie przecieramy przez sito, żeby pozbyć się pestek. Mus wkładamy do lodówki. W osobnej misce ubijamy kremówkę na sztywno. Następnie masę żółtkową, kremówkę i mus malinowy mieszamy delikatnie do połączenia składników. Z zamrażarki wyjmujemy mrożącą się od 24 godzin misę z maszynki do lodów. Uruchamiamy maszynkę i powoli wlewamy do niej masę lodową. Lody kręciłam
Kulinarne przygody GatityPrzepis na smoothie brzoskwiniowo-malinowy Przepis na koktajl z malinami i brzoskwiniami w roli głównej, tworzący dwie ładnie prezentujące się warstwy. W tej chwili jest sezon akurat na te owoce ale spokojnie można użyć też innych owoców. Składniki 5 brzoskwiń pół litra malin 3 łyżki jogurtu 3 łyżki miodu Przygotowanie 1. Brzoskwinie obieramy ze skóry, najłatwiej jest na chwile(...)całość i przelewamy do szklanek zostawiając 1/3 miejsca. 2. Maliny wrzucamy do blendera razem z łyżką miodu i jogurtu, miksujemy, by pozbyć się pestek przecieramy maliny przez sitko. Koktajl malinowy powoli przekładamy do brzoskwiniowego za pomocą łyżki tak by widoczne zostały dwie warstwy koktajlu. Gotowe , smacznego. The post Smoothie brzoskwiniowo-malinowy appeared first on zjem to blog kulinarny
zjem to blog kulinarnykostki) miękkiego masłaszklanka cukru1 jajko2 żółtka łyżeczka proszku do pieczeniamasa kokosowa:300-350 g wiórków kokosowych1 szklanka cukru 175-200 g masła3 żółtka 1,5-2 szklanki kremu malinowego * masa kokosowa: W rondelku rozpuszczam masło z cukrem, a gdy ten zniknie, wsypujęwiórki kokosowe. Zdejmuję z palnika.Żółtka roztrzepuję w garnuszku widelcem, po czym delikatniedodaję do gorącej masy. Dokładnie(...)natłuszczam)i wylepiam ciastem. Nakłuwam widelcem dość obficie (zapobiega to zbytniemuwyrastaniu ciasta). Wstawiam do rozgrzanego piekarnika na kwadrans, aż ciastonabierze złocistej barwy. Kiedy lekko przestygnie,na wierzchu rozsmarowujękrem malinowy* i przykrywam masą kokosową. Piekę w 180 stopniach przez około 30 minut, aż kokosowy wierzchpięknie zbrązowieje. Studzić poza piekarnikiem.Najlepiej placek pokroić przed wystygnięciem, jeszcze ciepły - później grozi to straszny pokruszeniem się
W kuchni Karmel-itkiblenderem, następnie powstałą masę jagodową połączyłam z serem, na końcu do masy dałam rozpuszczoną żelatynę wymieszałam i tężejącą masę jagodową wylałam na biszkopt. Wstawiłam do lodówki Pianka Malinowa 5 białek 1 galaretka malinowa ( rozpuszczona w ¾ szklanki wody)Białka ubić na sztywno do tego wlać tężejącą galaretkę malinową, delikatnie połączyć i wyłożyć na masę jagodową. Ciasto należy
RAROSSAPodejście nr 2 do rogalików. Ciasto znowu drożdżowe, ale inna technika wyrastania, bo na tzw. topielca. I nadzienie malinowe... Niestety znowu nie udało mi się okiełznać dżemu w środku, ale cudownie miękkie ciasto rekompensuje jego nieznaczny brak Topielce z dżemem malinowym 2 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki cukru 1/3 szklanki mleka 50 g drożdży 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 jajko(...)roztopionego masła dżem malinowy Z drożdży mleka i łyżeczki cukru zrobiłam rozczyn. Następnie do mąki dodałam wszystkie składniki i wyrobiłam ciasto (strasznie się kleiło). Do wysokiego naczynia nalałam zimnej wody i włożyłam kulkę wyrobionego ciasta, tak aby było całkowicie przykryte wodą. Teraz moment wyczekiwania, aż ciasto wypłynie (czas jest różny od 30 min. do 2h nawet, u mnie wypłynęło już
bastalenaSezon malinowy trwa...więc jest kolejne ciasto z malinami...przepis na to ciasto podpatrzyłam tutaj..no i jak to u mnie czasem bywa ..muszę coś "sknocić"..no ..tym razem w sumie nie z ciastem..ale chciałam leciutko podgrzać maliny i zostawić je w całości...aż tu nagle ..brzęk rozbijanego szkła....nie wiem jakim cudem z półki spadły dwie buteleczki octu(...)ciasto piekłam w tortownicy,potem przecięłam je na połowę i przełożyłam.. biszkopt : 3 jajka 6 łyżek mąki 6 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli masa malinowa: 1/2 kg malin ( mogę być mrożone) 3/4 szkl. cukru 3 budynie waniliowe 2 szkl. wody wierzch: 1/2 litra śmietany kremówki 3 łyzki cukru pudru Białka ubić ze szczyptą soli
Moje domowe kucharzenieWpis pochodzi z www.mgotuje.pl W takie upalne dni jak dziś nie ma nic lepszego niż zimne lody. Domowe, swojej roboty, o smaku malinowym. Proste do wykonania, bez użycia maszyny do lodów. Dzień wcześniej należy przygotować malinowy curd i schłodzić go w lodówce. Następnego dnia wymieszać z ubitą śmietaną kremówką, wstawić do zamrażalki(...)gotowe. Po kilku godzinach są gotowe do spożycia. Przepis na lody znalazłam tutaj . Post Lody malinowe pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujezrobić je domowym sposobem. Są bardzo łatwe w produkcji jedyny minus to taki że trochę czasu potrzeba żeby czekolada zastygła. Ja zapraszam na jesienne czekoladki z pysznym nadzieniem mleczno malinowym. Składniki: 100 g czekolady mlecznej 2 łyżki soku malinowego 5 łyżek mleka słodzonego w tubce Przygotowanie: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Za pomocą pędzelka cienko wysmarować silikonową foremkę(...)odłożyć żeby czekolada stężała. Tę czynność powtórzyć trzy razy. Mleko z tubki połączyć z sokiem malinowym. Napełnić czekoladki kremem ponownie odłożyć na około 1 godziną. Na koniec rozsmarować na górze rozpuszczoną czekoladę i odłożyć do stężenia czekolady. Najlepiej na całą
Ala piecze i gotuje