makowce - 1591 przepisów (strona:66/107)

KONKURS "Pyszne na słodko" - wygraj książkę Anny Starmach 184

przepisów na ciasta, ciasteczka, babeczki, zapiekanki, desery. Znajdziecie tam również przepisy na słodkie przetwory, szybkie naleśniki i placuszki. W książce nie brakuje klasyków, takich jak brownie, pavlova czy makowiec. Każdy łasuch, zarówno ten duży, jak i mały znajdzie coś dla siebie. Przepisy Ani nie są skomplikowane. Większość z nich nie powinna sprawiać kłopotów nawet laikowi. Wystarczy odrobina chęci, zacięcia

kolorowotorcikowo
torcik z masy makowej ( z kawą i wiśniami) 187

Makowiec w wielu domach piecze się tylko na Święta, ale u mnie pojawia się on w ciągu całego roku. Zastanawiałam się co zrobić ze znalezioną w kuchni puszką masy makowej więc postanowiłam sprawdzić czy nadaje się ona do upieczenia spodów. Wiem, że zaraz pojawią się głosy krytykujące używanie masy makowej więc od razu mówię, że czasem używam ale tylko masy

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Makowiec japoński (z jabłkami) 166

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis znalazłam na blogu: Smaki Weroniki. Troszkę go zmieniłam, dodałam lukier czekoladowy a ciasto nazwałabym szarlotką z makiem (choć jabłka nie są wyczuwalne). Makowiec w przygotowaniu jest łatwy, szybki i smakuje rewelacyjnie.  Moja masa makowa miała już bakalie, ale możecie dodać ich więcej.   Ciasto: 1 puszka masy makowej z bakaliami (850g)  10 łyżek

Di gotuje
Rogaliki z makiem 160

kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem, makowcem, seromakiem. Połączenie masy makowej z ciastem drożdżowym jest jednym z moich ulubionych. Zwykle nie korzystam z gotowych mas makowych, tym jednak razem użyłam właśnie takiej masy. Okazało się, że rogaliki wyszły pyszne, nie za słodkie, a wykończenie lukrem było strzałem w dziesiątkę :) Składniki: 2 jajka 550g mąki pszennej 25g drożdży 1/2 szklanki cukru

Cakes By Kejt
CIASTO DROŻDŻOWE Z PRAŻONYMI JABŁKAMI 246

polać lukrem lub cukrem pudrem. Smacznego!   Polecam inne drożdżowe ciasta: CIASTO DROŻDŻOWE Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ DROŻDŻOWE ROGALIKI Z SEREM DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI DROŻDŻOWE Z RABARBAREM MAKOWIEC DROŻDŻOWE Z SEREM CZYLI STRUCLA SEROWA

potrawyregionalne
makowiec z jabłkami 138

mój ulubiony makowiec. Bardzo wilgotny, ciężki, z dużą ilością jabłek ale za to bez mąki. To jedno z niewielu ciast, którym nie mogę się oprzeć.  *foremka 24*24 cm Składniki: 300 g maku 4-5  łyżek kaszy manny 5 jajek 200 g masła 1 i 1/2 szklanki cukru 600 g jabłek 2 łyżeczki proszku do pieczenia rodzynki polewa

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
bananowiec z pianką 208

myślenia o świętach i patrzenia na makowce i pierniki już znudziły mi się takie wypieki. Zresztą co roku przed świętami robię sobie taki przerywnik i piekę ciasto w letnim klimacie. Bananowca robię w kilku wersjach, bo bardzo go lubimy. To bardzo lekkie ciasto,kremowe, mocno bananowe. Jego dużą zaletą jest to, że jest bardzo podzielne, ładnie i łatwo się kroi

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
makowiec z brzoskwiniami (na drożdżowym cieście) 205

Makowiec na drożdżowym cieście to jedno z ciast, które kojarzą mi się z babcią. Bardzo lubię puszyste drożdżowe i grubą warstwę maku, którą w sklepowych drożdżówkach ciężko spotkać. Takie ciasta jadany na drugie śniadanie ze szklaneczką kakao. Ale może ono być też wypiekiem świątecznym.  *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 1 i 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki ciepłego

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Jak suszyć skórkę pomarańczową 205

mieszanek przyprawowych. Można ją wykorzystać do ciast i świątecznych wypieków. Doskonale komponuje się z kawą i gorącą czekoladą. Suszoną i zmieloną skórką pomarańczową można też zabarwić lukier do makowca lub polewę do piernika. Dodana do potraw z drobiu nada im orientalnego smaku, a w wołowym tajine przypomni nam wspaniały klimat i kuchnię krajów Maghrebu. Składniki 15 pomarańczy najlepiej z upraw

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ciasto makowo-kokosowe ( słodzone daktylami, bezglutenowe ) 211

Ciasto to jest wariacją Makowca Japońskiego ( mak + jabłka ). Cukier zastąpiłam masą daktylową. W domu pachnie makiem, skórką pomarańczową, kokosem.....świętami. Średnica tortownicy: 28 cm - 30 dag maku suchego - 10 dag wiórek kokosowych - 20 dag masła / masła roślinnego - 250 gr daktyli* - 5 jajek - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 80 dag jabłek - 10 dag rodzynek - 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej

kawawszklance
Sola na parze na pure z dyni i kilka słów o mojej diecie 196

ocet, majonez, chrzan, musztarda. Dodatki - brązowy ryż, kasza gryczana i pęczak, makaron razowy. Słodycze - torty, serniki, ciasta z kremami, ciasta piaskowe, czekolada, batony, tłuste ciasta z dodatkiem żółtek, piernik, makowiec, chałwa, pączki, faworki. Napoje - alkohol, kawa, czekolada, kakao, napoje słodkie i gazowane. Nie są wskazane wszelkie dania smażone (w tym w szczególności  smażone na głębokim tłuszczu np. frytki

Codzienne Gotowanie
Kruszonka lasowiacka 231

tradycją do ciasta podaje się mleko. Idealne wprost połączenie. Takie z dzieciństwa :) U mojej babci też zawsze jadało się ciasta popijając je mlekiem. Do tej pory kiedy jem makowca albo ciasto drożdżowe (albo pierogi!) muszę mieć mleko :) Swoją drogą, mam nieodparte wrażenie, że kruszonka była pierwowzorem ciasta zwanego pychotką. Gdyby tak zamienić warstwę kakaową na masę budyniową z kruszonki wyszłaby

Trzeci talerz
Mini serniko – makowce . 213

Ostatnio piekę wszystko w wersji mini . Cóż poradzić ,mąż na diecie ,ale coś małego do kawy zawsze się przyda .To małe serniko makowce na spodzie ciasteczkowym .Dla mnie wyjątkowo pyszne ,bo makowe wypieki uwielbiam. Składniki : na około 10 kokilek 150 g ciastek maślanych 30 g masła ,roztopione ,ostudzone Gotowa masa makowa . Ciastka wkładamy do malaksera razem z masłem i miksujemy

Ladylaura.
Świąteczne cudeńka 182

Bullerbyn, Zimę Muminków czy Dziadka do orzechów. Zwykle w tym czasie w moim domu coś się piekło albo gotowało, kapusta z grzybami, zupa grzybowa, schab ze śliwką, sernik, makowiec, piernik staropolski albo malutkie pierniczki. Odłużające zapachy, książki i drgający płomyk są więc moimi grudniowymi wspomnieniami z dzieciństwa, już na zawsze kojarzonymi z Bożym Narodzeniem. Świąteczne pierniczki 0,5 kg mąki

Przepysznik - BLW i nie tylko
Świąteczne ciasteczka cz. II - Cynamonowe z rodzynkami 200

niej nauczyłam, ale jakoś nie miałam jeszcze motywacji, żeby się od niej uczyć. Szczególnie, że z deserów jadło się u nas tylko galaretki i klasyczne ciasta, takie jak szarlotka, makowiec czy pleśniak. Przyszedł jednak rok 1997, kiedy to upiekłam swój pierwszy biszkopt ( o którym innym razem, zapewne już w nowym roku), z przepisu który dostałam od mamy koleżanki, i który

Przepysznik - BLW i nie tylko