Uwielbiam ciasta z makiem, więc wykorzystałam zalegającą w spiżarce puszkę masy makowej i stworzyłam to cudo :) Smakuje jak najlepszy, najbardziej wilgotny makowiec! Tort jest niezawodny, więc nie ma opcji by się nie udał ;) Składnik na biszkopt makowy (tortownica 26 cm): 1 puszka (850 g) masy makowej 3-4 jajka ½ szklanki cukru 3 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka proszku
Kulinarna (nie)codziennośćKeks, to jedno z ciast Wielkiej Bożonarodzeniowej Trójki. Razem z piernikiem i makowcem tworzą ten słodki niepowtarzalny nastrój. Ten dzisiejszy keks upiekłam w babkowej foremce z falbanką, ponieważ nie jest to duże ciasto. Będzie też pasowało do krótkiej keksówki długości 18 cm . Pierwszy raz użyłam mąki typ 500 (czyli jak najbardziej ciastowej:)) prosto z oliwskiego młyna. Kupuję tam od dawna
Posadzone i zjedzoneszarlotka, marchewkowe, bazyliowe, buraczano jabłkowe... W tym roku lody lubartowskie zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. Ale cukiernia to nie tylko lody, to również ciasta i inne wypieki: makowiec lubartowski i paszteciki z grzybami również wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. Firma Kiszenie z Tradycją 1950r Sienkiewicz z Czarnej Wsi Kościelnej, 25 km za Białymstokiem. Znana jest z kapusty
królestwo garówWiem, że teraz jest gorący okres przedświąteczny i nasze myśli błądzą pomiędzy pierogami, uszkami, czy też barszczem, makowcem i piernikiem. Ale zdarzają się też takie chwile, kiedy trzeba zrobić pyszne danie na obiad, na którym chcemy zabłysnąć i wykazać się nową potrawą z nowym smakiem. Takie właśnie miałam zadanie, kiedy zaprosiliśmy naszych znajomych na obiad. Dla mnie to zawsze
Kuchnia u KrysiDawno nie piekłam i nie jadłam szarlotki, ani żadnego ciasta z jabłkami. Ostatnio przeważnie makowce, pierniki... A teraz właśnie mam apetyt na szarlotkę. Taką zwykłą, z delikatnego ciasta, taką... co się rozpływa w ustach. Chcę się też wytłumaczyć dlaczego ostatnio zaniedbywałam Wasze blogi. W ogóle mało czasu poświęcałam blogowaniu. Przepisy, które zamieszczałam przygotowałam dużo wcześniej. Ostatnie
Kuchnia u KrysiTreściwy, równy, zwarty i odpowiednio wilgotny makowiec na chrupiącym spodzie piernikowym. Przygotowany z gotowej masy makowej. Z dużą ilością orzechów, wiśni i kandyzowanej skórki pomarańczowej. Wykończony polewą kajmakową i posiekanymi orzechami. Dobrze się przechowuje i kroi. Owinięty w folię lub włożony do pojemnika na ciasto i trzymany chłodnym miejscu poza lodówką, będzie dobry przez około 5 kolejnych
cool and mintykilka godzin, a najlepiej na całą noc. Na upały polecam też inne moje ciasta i desery bez pieczenia, m.in.: - błyskawiczne babeczki z kremu rafaello - pyszny blok czekoladowy - jaglany makowiec
Smakuje zdrowomnie ciastem obowiązkowym na świątecznym stole. Nie zawsze tak było. Pierwszy keks w moim rodzinnym domu pojawił się wówczas, kiedy jako nastolatka sama zaczęłam piec ciasta. Mama piekła makowce, pierniki, różne ciasteczka, był wafel z ciastkami, ale keks się nie pojawiał. Pamiętam, że pierwszy raz zainteresowałam się tym ciastem będąc kilka dni przed Bożym Narodzeniem w domu bliskiej koleżanki
I tu będę miała takie tezimnym mleczkiem lub gorącą kawą. Zjecie szybko. Uważam, że za szybko. Szczególnie, że cała baba daje około 4800kcal. Jednak i tak zjecie ją szybko. ;) My zjedliśmy. Smacznego! #baba #drozdzowe #makowiec #wykwintnedrozdzowe #itbmtt
I tu będę miała takie tezdjęciami. Wielokrotnie przetestowane receptury na boskie serniki, najlepsze ciasta drożdżowe, muffinki i babeczki, lody i mrożone desery, ciasta czekoladowe i z owocami, kruche tarty i torty, a także tradycyjne makowce, szarlotki, mazurki i wiele innych. To mała wypiekowa biblia i niezbędnik każdego miłośnika pysznych słodkości! Tytuł: Moje wypieki i desery Autor: Dorota Świątkowska Wydawnictwo: Egmont Liczba stron: 303 Data premiery
Tetiisherinachalny smak zepsuje smak każdego dobrego piwa. Ze względu na style mogę polecić następujące przekąski czy posiłki do piwa: Stout, dark lager, koźlak i porter bałtycki: Golonka, makowiec, szarlotka, bardzo gorzka czekolada, truskawki, gruszki, grillowany karczek, kaczka, sery angielskie i francuskie. Można zrobić ciasto na bazie ciemnego piwa: http://www.cooktobi.pl/2014/12/ciasto-czekoladowe-piwny-bambo.html Witbier: Banany, melon, mango, migdały, marcepan, dania
Kuchnia PROzdrowotnaSkórka kandyzowana to świetny , aromatyczny dodatek do świątecznych wypieków. Idealna do keksa, makowca, sernika .....i wielu innych fantazji kulinarnych. Pięknie się prezentuje jako dodatek i dekoracja zwykłych kruchych ciasteczek. Pomarańcze należy dokładnie umyć i wyparzyć. Obieramy je dokładnie, pozbywając się białej części. Skórkę drobno kroimy i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy kilka minut , wylewamy wodę i czynność tę powtarzamy
WYSPA SZCZĘSLIWARozwoju Wsi „Poznaj Dobrą Żywność”, oraz jest wpisany na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Oprócz chleba na listę produktów tradycyjnych wpisane zostały również: makowiec sędziszowski, serowiec sędziszowski, sędziszowskie ciasto z jagodami, wszystkie produkowane w piekarni IZA. Obdarowani na drogę ponad 2 kilogramowym jeszcze ciepłym chlebem możemy stwierdzić, że jego zapach w samochodzie w trakcie podróży
królestwo garówSerniko makowiec Składniki na część jaglaną: 1 szklanka suchej kaszy jaglanej 10 łyżek wiórków kokosowych 2 łyżki mąki ziemniaczanej 8 daktyli bez pestek kawałek skórki z pomarańczy 50 ml soku pomarańczowego 2 łyżki oleju kokosowego agawa Składniki na część jaglaną: 400 g maku 10 daktyli bez pestek agawa Składniki na polewę czekoladową: 10 daktyli bez pestek 1 szklanka mleka ryżowego
nietadietapozostały ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą. Na każdą część ciasta nakładamy masę makową, zwijamy w rulon. Ciasto przekładamy do wyłożonych papierem do pieczenia keksówek. Makowce przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 180 °C przez 35-40 minut. Po wystudzeniu polewamy czekoladą lub lukrujemy i ozdabiamy
magiczna kuchnia Kasi