dziś wspomina, że tort był pyszny. M. także uznał, że był doskonały. Dla mnie po prostu bardzo smaczny, bez wielkiej rewelacji. No ale ja nie jestem wielką fanką makowców. Tort makowy z kremem śmietankowo-czekoladowym i pomarańczowo-kardamonową nutą Przepis zakłada upieczenie ciasta dzień przed przygotowaniem. Ja nie miałam tyle czasu, ale śmiało mogę stwierdzić, że tego samego dnia też
Pełny talerzsznycle z piersi kurczaka (przepis podany wcześniej), i jak znam życie jeszcze jakieś mięsko znajdę to się pochwalę... do tych pyszności kluseczki śląskie, ziemniaki pieczone i gotowane, ryż. Ciasta: makowiec, serniczek z rosą, babka jogurtowa z winem i orzechami, ciasteczka z jabłkiem no i chyba malinowa mgiełka, może coś jeszcze?zastanowię się
Kuchnia BeatyJuż niedługo wielkanoc na naszych stołach zapewnę bedzie wiele smkołyków mazurki, makowce, babki .... chcemy Wam zaproponować małe babeczki waniliowe, które są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. My nasze babeczki udekorowaliśmy malinami, można też je udekorować kremem waniliowym i kwiatkami z lukru. Składniki na 12 babeczek: 180 gram masła 135 gram cukru 8 gram cukru wanioliowego
cookplPyszny, łatwy w przygotowaniu, nie wymagający dużego nakładu pracy- makowiec może być znakomitą propozycją na świątecznym stole. To smakowity wypiek który potrafi zrobić każdy laik kulinarny. składniki na tortownicę 23 cm 2 szklanki mąki pszennej 4 jajka 250 margaryny do pieczenia lub masła 1 puszka masy makowej z bakaliami 1 szklanka cukru kryształu 1/2 opakowania proszku do pieczenia 1/2 szklanki
Smakowite Daniadostają kawałek gąski, Frytki, Czerwonej ciut-ciut kapusty I barszcz na szynce pieprzny i tłusty, Do tego chlebek Masło, I sól, A w międzyczasie Gul, Gul, Gul, Gul. Wreszcie makowiec, Placek, Mazurek, Sernik, Rolada, Kilka ptifurek, Dwie kawy, gorzkie Kompotu łyk, Do tego znowu Cyk, Cyk, Cyk, Cyk. Trzy razy dziennie tak przez 3 dni I... Nikt nie pozna
Smakowy RajNeliada Ps. Częstujcie się jeszcze cieplutkim makowcem z kokosową kruszonką :) Przepis już wkrótce na blogu
Kuchnia z widokiem na ogródŚwiatecznym stole nie moglo zabraknać ciast z makiem i obok tortu, pojawiła się tym razem zamiast tradycyjnego zawijanego makowca tarta z makiem, bezą z dużą ilościa truskawek i mrożonych malin. Składniki na spód tarty: 200 g mąki 120 g masła 70 g cukru 2 zółtka 2 łyżki wody Masa makowa: 500 g suchego maku 150 g cukru
Gosia gotujeZostało mi sporo masy makowej po drożdżówkach, więc trzeba było ją wykorzystać. Powstało to pyszne ciasto – połączenie sernika z makowcem, na biszkoptowym spodzie, z dodatkiem migdałów. Czego chcieć więcej? Jeśli podzielimy ciasto na 15 kawałków, jeden będzie miał 338 kcal. Składniki: Biszkopt: 150 g cukru 150 g mąki tortowej 3 duże jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu Masa
e-PrzepisyKulinarneMyślę, że farsz zrobię już na gotowo. A wieczorem nastawie barszcz i zupę grzybową, wyjmę karpia wymoczę go w mleku, wysuszę i przyprawię- smażenie jutro. No jeszcze ciasta, więc makowiec (no to mak do makiełek przy okazji) no i serniczek z rosą. Jutro usmażę krokiety, upiekę paszteciki (ciepłe do barszczu najlepsze!), zrobię kapustę z grzybami, sos grzybowy, usmażę dorsza, karpia
Kuchnia Beatydekoracjami. Do przygotowania bułeczek wykorzystałam masę makową z bakaliami firmy Helio . Masa ta, to produkt gotowy, nadaje się do bezpośredniego spożycia. Świetnie sprawdza się jeśli szybko chcemy przygotować makowce, strucle czy inne smakołyki z makiem. Ja używam jej nie po raz pierwszy i jeszcze nie raz do niej wrócę
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKrzysztof Jaracz Na poniższym filmie dowiesz się co zrobić, aby makowce podczas pieczenia nie popękały. Życzę udanych wypieków
Przepisy i porady kulinarneKrzysztof Jaracz Na poniższym filmie dowiesz się co zrobić, aby w makowcu mak nie oddzielał się od ciasta
Przepisy i porady kulinarneciąg dalszy. Tak jak nie ma u mnie dnia bez warzyw, tak nie może być weekendu bez ciasta! Ponieważ w perspektywie, i to całkiem bliskiej, pojawią się mazurki, sernik, makowiec, babka drożdżowa, ten weekend musiał należeć do ..... szarlotki! Choć to zupełnie nie w porę, smakowała cudownie.Oblicze szarlotki nastroiłam wiosennie wyciętymi z resztek ciasta zajączkami. Korzystałam z wypróbowanego już latem przepisu
KUCHARNIAmamy już od dłuższego czasu zatrzęsienie. Za to, dzięki "ośnieżonemu" szczytowi, ma zimowy charakter i myślę, że idealnie nadaje się karnawał. Taka lekka i niezwykle rozkoszna odmiana po ciężkich makowcach i piernikach. Jest wiele wersji Mont Blanc,wybrałam taką, która najbardziej mi odpowiadała i jest najbardziej zbliżona do oryginału. Tak więc udało się zaliczyć kolejny szczyt! Mont Blanc stał się
KUCHARNIASernik C óż mogę napisać,bardziej wolę makowce ,ale ten Sernik podbił moje serce,jest pyszny Składniki Kruche ciasto: 200g mąki 2 żółtka 120g masła 50g cukru pudru Cytryna Sól Masa serowa: 1kg zmielonego twarogu sernikowego 10 jajek 250g masła 300g cukru 40g płatków migdałowych 3 łyżki mąki Łyżeczka pasty waniliowej lub laska wanilii Wykonanie Cytrynę zalewamy wrzątkiem i ścieramy
w mojej kuchni