Witam już poświątecznie i zapraszam na obiecany makowiec z kokosową kruszonką. Bardzo smaczny, wilgotny, łatwy w przygotowaniu. Praktycznie bez wad, no może jest jedna - za szybko znika ze stołu - :) Polecam :) Składniki ( na blaszkę 40x25 cm.) Ciasto kruche: - 20 dkg masła - 37 dkg mąki - 13 dkg cukru - 1 całe jajko + 1 żółtko - cukier waniliowy - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka(...)powierzchni nakłuwam widelcem. Na ciasto przekładam równo masę makową. Na kruszonkę ubijam trzy białka, mieszam je z cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi. Całość wylewam na masę makową. Blaszkę z makowcem wkładam do średnio nagrzanego piekarnika i piekę w 180 stopniach z termoobiegiem ok.1 godzinę. Gotowe ciasto zostawiam w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródKiedyś pisałam, że w Kalifornii trudno o wypieki z makiem. Nie pamiętam kiedy ostatni raz jadłam makowiec. Chyba 5 lat temu, kiedy dostałam kawałek od mamy koleżanki, która przyjechała do niej w odwiedziny z Polski? Od dawna marzył mi się pyszny, świąteczny, z bakaliami. Kiedyś będąc w Polsce kupilam jedną torebkę maku, która leżała w mojej kuchennej szafce przez minimum
Jem więc Jestemsmarujemy masłem i obsypujemy mąką, na spód wykładamy3/4 ciasta, na ciasto masę makową pozostałą część ciasta wałkujemy i tniemy w paski o grubości ok 1 cm układamy na makowcu naprzemiennie tworząc kratkę, smarujemy rozbełtanym żółtkiem Pieczemy w temp 180'C ok 30 minut- do momentu, aż kratka będzie miała piękny złoty kolor. Podajemy posypany cukrem pudrem:) Smacznego
Luźna KuchniaMakowiec to ciasto, które obowiązkowo musi zagościć u mnie na Boże Narodzenie. Dlaczego ? Nie wiem ,to chyba wina tradycji. Ja osobiście lubię, gdy makowiec jest wilgotny, dlatego uwielbiam poniższy przepis. Zdążycie go jeszcze przygotować, jest prosty w wykonaniu. Polecam na Święta i nie tylko. SKŁADNIKI: ciasto 30 dkg mąki 30 dkg cukru pudru 6 jajek 2 cytryny 1 łyżeczka proszku
Kuchnia w opałachmiłośników makowników w wersji banalnej w przygotowaniu, ale niebanalnej w smaku ;) Czekoladowy smak powinien przekonać nawet tych, którzy sceptycznie podchodzą do makowców - jak ja ;) A zmiany tej dokonała Aga i to od niej jest przepis :) Czekoladowy makowiec Składniki: 1/2 kg maku 10 jajek 1/2 kg cukru 2 łyżki kakao 5 łyżek mleka 1 tabliczka czekolady 2 łyżeczki
Lawendowe NieboProsty i szybki do zrobienia..może być makowiec lub z dowolnym innym nadzieniem..moje makowce troszkę popękały..ale i tak były szybko zjedzone. 50 dkg mąki 50 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru 25 dkg margaryny 0,5 szkl. gęstej śmietany 1/3 łyżeczki soli 2 jajka masa makowa Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek i wkruszyć drożdże
Moje domowe kucharzenieMakowiec - pyszne ciasto i takie ciasto , które nie tylko w Święta na szczęście można upiec :) i nie tylko w Święta tak super smakuje ;) Przepis zaczerpnęłam z książki znanej blogerki "Moje wypieki i desery " Niezwykle delikatne ciasto drożdżowe i wilgotne nadzienie makowe zachwyciło nie tylko mnie ;) Dobre nawet po 3 dniach od zrobienia ;) 2 rolady o wymiarach 31 cm Temp(...)papierem. Tak zawiniętą roladę wkładamy do blaszki keksowej na ok. 40 - 45 minut w temp. 180 C. Rolada jak będzie brązowa to znak , że już to ten moment , aby makowiec wyjąć :) Na koniec polać lukrem , posypać makiem albo posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. Smacznego
Słodkości i nie tylkoMakowiec na święta to podstawa, tyle że przy maku jest długa „zabawa”, ale jeśli masą gotową już mamy, to za ciasto tylko się zabieramy. Składniki ze sobą zagniatamy, do wyrośnięcia ciasto odstawiamy. Dzielimy, wałkujemy, smarujemy i jak pizzę nożem tniemy. Potem każdy kawałek zawijamy, do formy przekładamy, chwilę pieczemy, cukrem pudrem posypujemy i na święta czekamy, bo przecież makowiec
Moniki Smakołykiobłędu. Kilka dni przed świętami wstajemy, pijemy kawę i walczymy z powoli ogarniającą nas paniką i zniechęceniem. Przyznajcie się. Ile z was chciało walnąć tymi wszystkimi karpiami i makowcami i udać się na bezludną wyspę? Pewnie większość. Problem pojawia się przy stole. Małżonek nie spożywa ryb, dziecko wykrzywia się na dźwięk słowa kompot a teściowa rzuca tekstem(...)promienie kosmiczne źle na nie działają. Tym osobom też należy dogodzić kulinarnie. Najcierpliwszy nie może maku. Jak go kiedyś będę chciała usunąć z tego padołu to nakarmię go makowcem hyhyhy. Ta niedogodność pozbawia go wigilijnych potraw z makiem. U nas robi się kluski z makiem, kutię i inne cuda. Biedak jest tego pozbawiony, więc należy mu to wynagrodzić. Najlepiej pierogami
ladykitchenFarsz do makowca zawsze robię według tego przepisu. Jest bardzo bakaliowy, czyli taki jak lubię . Tak na prawdę nigdy nie próbowałam nawet szukać innej, lepszej wersji farszu - moim zdaniem ta jest najlepsza .Przepis z książki 'W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" autorzy Maria Lemnis i Henryk Vitry, wydanie z 1983 r. składniki ( na 3 makowce
Stare Garypogodzić. Święta już za moment, w wielu domach rozpoczęły się przygotowania. Całe miasto już ustrojone, bożonarodzeniowa atmosfera roztacza się dookoła. Zapraszam na szybszą wersję (z gotową masą makową) świątecznego makowca. Endlich erscheinen auf dem Webblog Weinachstrezepte! Studium ist unterhaltsame Sache und nicht alles kann man mit Einklang bringen. Gleich sind schon Weihnachten, in viele Häuser haben die Anstalten angefangen. Ganz(...)Stadt ist schon schmückend, die festliche Atmosphäre verbreit sich ringsherum. Ich lade zu schellerer Version (mit fertiger Mohnmasse) des festlichen Mohnkuchen. MAKOWIEC. /własny; współpraca z Winiary ;/ 200g prawdziwego masła 3 szklanki mąki 3 żółtka 3/4 szklanki cukru 1 torebka cukru waniliowego WINIARY 1 łyżeczka proszku do pieczenia WINIARY mak: 1 puszka masy makowej 3 białka szczypta soli 2 płaskie
W kuchni Karmel-itkiŚwięta Bożego Narodzenia kojarzą się wszystkim z makiem i dobrze bo ja go uwielbiam. Dzisiaj świetna propozycja kruchych mini makowców. Ja przygotowuję je zawsze jeden dzień przed wigilią, pakuje w pudełeczka i wystawiam na stół w pierwszy albo drugi dzień świąt. Babeczki są świeże i chrupiące, a w wersji mini są idealne do świątecznej(...)kawy. Zawsze są miłą niespodzianką, dla niespodziewanych gości, no i świetnie się prezentują. Porcja wystarczy na 27 mini makowców. Składniki: ciasto 1 margaryna 160 g cukru 5 żółtek 400 g mąki + do podsypania nadzienie makowe 250 g maku 2 białka 1 szklanka cukru trzcinowego kilka kropli olejku migdałowego Przygotowanie: Mak wsypujemy do rondelka, zalewamy
Niezły MłynekMakowiec klasyczny (idealny na święta) Składniki: (na dwie spore blaszki) Ciasto: - 0,5 kg mąki pszennej - 70 g świeżych drożdży - 150 g masła - 5 jajek - szklanka cukru pudru - 3 łyżki śmietany - opakowanie cukru waniliowego Masa makowa: (nie posiadam maszynki do mielenia maku, więc musiałem kupić gotową masę makową i z nią własnie podaje przepis(...)mieć grubość ok. 5-6 mm. 3. Następnie otwieramy masę makową i wykładamy ją na placek. Tak jak na zdjęciu poniżej: 4. Potem zawijamy jak naleśnika: 5. Wstawiamy oba makowce do piekarnika i pieczemy przez ok. 50 minut. Po tym czasie odstawiamy do wystygnięcia i dekorujemy lukrem lub po prostu posypujemy cukrem pudrem. Zaproponuje dziś utwór mało znanego zespołu
Gotuj Z MuzykąMakowiec na cieście cytrynowym (makowiec w innej odmianie) Składniki: - 2 szklanki mąki pszennej - 2 szklanki cukru - 190g masła - 6 jajek - 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia - sok z jednej dużej cytryny - puszka masy makowej Sposób przygotowania: 1. Nastawiamy piekarnik na 180 C. Oddzielamy żółtka od białek. Do miski wrzucamy masło, cukier, żółta
Gotuj Z MuzykąŚwięta zbliżają się wielkimi krokami , a co za tym idzie makowce! Makowce , serniki z makiem , makowe rolady i wiele wiele innych pyszności, do których potrzebna nam będzie masa makowa. Oczywiście można kupić taką z puszki , ale w żadnym wypadku nie umywa się ona do tej domowej. Z morelami , orzechami , kandyzowaną skórką … – ajj już na samą myśl cieknie ślinka
Ostra na Słodko