makowce - 1591 przepisów (strona:28/107)

Makowiec świąteczny 156

Przepis na najlepszego makowca jakiego kiedykolwiek jadłam. Ciasto jest bardzo puszyste, miękkie i wygląda jak z cukierni. Z podanych proporcji wychodzą aż 3 makowce. Czytaj więcej

Pychotkaaa
Makowiec zawijany 816

Opis: Makowiec zawijany znany jest również jako strucla makowa. Jest to typowe danie wigilijne w Polsce. Według ludowych wierzeń mak spożywany w Wigilię Bożego Narodzenia miał zapewniać szczęście. Jest to ciasto mięciutkie, wilgotne w środku i długo zachowujące świeżość. Składniki: Ciasto: 180 ml mleka 6 żółtek 3 szklanki mąki pszennej 45 g świeżych drożdży 150 g roztopionego masła 6 łyżek(...)wstawiamy na ok. 45-50 minut, aż będzie zarumienione. W tym czasie możemy przygotować lukier. Cukier puder rozetrzeć razem z gorącą wodą na gładką masę. Po upieczeniu i ostudzeniu makowiec polewamy przygotowanym lukrem. Dekorujemy skórką pomarańczową oraz orzechami laskowymi

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Makowiec na cieście drożdżowym 176

Najlepszy makowiec jaki udało mi się upiec. Chowają się przy nim te na cieście kruchym i półdrożdżowym:). Można pokusić się o zrobienie domowej masy makowej - ja odpuszczam, bo sklepowe gotowce są naprawdę smaczne.  Ciasto: 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 75g masła 1 jajko L 40g drożdży szczypta soli Kruszonka: 2 i 1/4 szklanki mąki(...)ciasto przekładamy na natłuszczoną masłem blaszkę o wymiarach 40x25cm. Na ciasto wykładamy masę makową, którą posypujemy kruszonką. 4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Po wystygnięciu makowiec można polukrować

Szefowa kuchni
Babeczki makowe - mini makowce 254

końcu w większości nie są to zasiadane przyjęcia. U mnie na takie okazje sprawdzają się wszelkiego rodzaju babeczki - zarówno wytrawne, jak i słodkie. Tak wpadłam na pomysł babeczek - makowców. Spody z kruchego ciasta wypełnia słodka masa makowa z rodzynkami i aromatem migdałowym. Nadzienie można zrobić samodzielnie - wiadomo, będzie najlepsze, albo oszczędzić czas i użyć gotowej masy makowej o przyzwoitym składzie(...)Odświętnego charakteru nadają babeczkom gwiazdki z cukru pudru. Gotowe ciastka smakują jak porządny makowiec, tyle że w mniejszym i bardziej poręcznym wydaniu. Składniki na 20 babeczek: 1,5 szklanki mąki pszennej 150 g masła 3/4 szklanki cukru pudru 2 żółtka Nadzienie: 300 g maku 2 białka 1 łyżka powideł 1 szklanka cukru 1 łyżka miodu sok z połowy

Kulinarne Inspiracje
Makowy warkocz drożdżowy 179

jako nadzienia użyjesz domowej   masy makowej sukces gwarantowany! Warkocz jest sporych rozmiarów, ale to nic, bo nadmiary spokojnie możesz zamrozić. Bardzo polecam! Przepis na tradycyjny drożdzowy zawijany makowiec znajdziesz  tutaj.  Jeśli nie przepadasz na ciastem drożdżowym zapraszam po przepis na świetny makowiec na kruchym spodzie - na blogu - tutaj .   Składniki na ciasto: 400 g mąki pszennej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
KRUCHY CZEKOLADOWY MAKOWIEC ZE ZŁOTĄ SKORUPKĄ 185

Makowca nie może zabraknąć na świątecznym stole. U większości ludzi to tradycja.  Makowiec może być na cieście drożdżowym, ale także na kruchym. U mnie kruche ciasto czekoladowe sprawdziło się idealnie. Ciasto jest mięciutkie, a farsz ma idealną konsystencje, co ułatwia zwinięcie rolady. Najlepsza jednak jest chrupiąca złota skorupka !  Polecam do kawki w rodzinnym gronie :)\ SKŁADNIKI: Ciasto: mąka

Kuchnia Paulettes
Makowa choinka (ciasto francuskie nadziane masą makową) 179

Jeżeli zdajecie sobie sprawę, że okres przedświąteczny będzie dla Was ciężkim i zapracowanym czasem to zachęcam do przygotowania szybkiego makowca. Ciasto, które przyrządzicie i upieczecie w niecałą godzinę! Wystarczy ciasto francuskie nadziać masą makową i zawinąć, aby uzyskać efektowną, makową choinkę. Takiego makowca obowiązkowo należy udekorować polewą na bazie cukru pudru i kolorowymi posypkami.  Składniki na 1 dużą makową

Ugotować
Domowa masa makowa 168

święta zawsze musi być ,,coś" z makiem, czy to makowiec, czy to seromak , czy to proste drożdżówki. Podstawą do tych wypieków jest masa makowa, można ją kupić prawie w każdym sklepie, ale jak wie każdy, ta ze sklepu smakuje okropnie... dlatego warto poświęcić trochę czasu, aby zrobić masę makową w domu. W odróżnieniu od sklepowej smakuje i pachnie cudownie. Duża(...)zajmuje sporo czasu, w dodatku ten proces jest dość trudny, ale naprawdę warto, bo efekt jest cudowny. Z tego przepisu wychodzi jej dosyć sporo, z pewnością wystarczy na kilka makowców, dziesiątkę drożdżówek i jeszcze pozostanie wam trochę do zajadania łyżką. Domowa masa makowa - przepis: 600 g maku 150 g rodzynek 150 g suszonej żurawiny 50 g suszonej lub kandyzowanej skórki

Kuchnia Łukasza
Orzechy włoskie - sprawdzone przepisy i garść informacji 242

posiekane orzechy wymieszane z cukrem stanowią posypkę do kruchych ciasteczek, v      posiekane orzechy są niezastąpionym dodatkiem do mas makowych w makowcach, v      posiekane orzechy stanowią nieodzowny składnik wigilijnej kutii. Orzechy wykorzystywane są również do przygotowania dań wytrawnych . W kuchni polskiej przygotowuje się farsz z orzechami na przykład do nadziewania kaczki, ale także(...)babeczki orzechowe z kremem maślano-czekoladowym Kruche babeczki orzechowe Sałatka z kaszy bulgur z kurczakiem curry i ananasem Kwiat jabłoni – ciasto orzechowe z jabłkami i kremem z białej czekolady Makowiec na kruchym spodzie Mini tartaletki makowe Piernikowy murzynek z gruszkami Kruszonka lasowiacka Placek z gotowanym serem i jabłkami - kuchnia podkarpacka Kruche kwiatki waniliowe jogurtowe i czekoladowe

Trzeci talerz
Szarlotka japońska 115

Różne nazwy ma to ciasto: makowiec japoński, szarlotka japońska, szarlotka makowa czy makowiec z jabłkami. Obojętnie jak się nazywa, to smakuje tak samo dobrze. Najbardziej lubię to zimową porą, gdyż kojarzy się świątecznie ze względu na obecność maku. Lekkie, mokre i w mojej wersji bezglutenowej trochę rozpadające się

To co kocham
domowe dodatki do świątecznych wypieków 145

cukier z prawdziwą wanilią ale za cenę kilku gramów z torebki w domu możemy zrobić spory słoik takiego cukru. Rodzynki w rumie mam zawsze w domu, są niezastąpione do makowców, keksów i ciast bakaliowych. W ten sam sposób przygotowuję suszone śliwki i żurawinę.  Przyprawa korzenn a do pierników i pierniczków: 4 łyżki cynamonu pół łyżeczki imbiru łyżeczka kardamonu(...)słoiku i zala ć rumem. Szczelnie zakręcić, można przechowywa ć w l odówce. W ten sam sposób można przygotować śliwki suszone lub żurawinę, będą jak znalaz ł od makowca.  Rumu z rodzynek uż ywam do nasączania cias t lub dodaj ę do bajaderek

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Makowiec na kruchym cieście 429

Lubicie makowce ???? Ja bardzo  ;) I to szczególnie takie gdzie masy makowej jest o wiele więcej niż ciasta. I taki właśnie jest ten , który dziś Wam przedstawiam. Niewiele chrupiącego ciasta kruchego i  mnóstwo wilgotnego , aromatycznego maku . Pychota.  Przyjęło sie ,że makowce najczęściej pieczemy w okresie świątecznym , bądź też na różne uroczystości rodzinne. A czemuż by nie upiec chociażby

Malinowa Kawiarenka
Ciasto Makowo-Jabłkowe na Biszkopcie (Makowiec z Jabłkami) 340

ciasto z makiem i jabłkami na puszystym biszkopcie . Słodycz maku złamana warstwą jabłkową nadaje całości niepowtarzalnego i wyjątkowego smaku - c iasto idealne na święta. Ciasto Makowo-Jabłkowe na Biszkopcie (Makowiec z Jabłkami) - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa makowa: 3/4 szklanki maku(...)czekolady gorzkiej (lub pół na pół z mleczną) 75 ml śmietanki kremówki łyżeczka wódki ok. 100 g wió rków kokosowych     Ciasto Makowo-Jabłkowe na Biszkopcie (Makowiec z Jabłkami) - Sposób przygotowania: Biszkopt: Blaszkę wy kładamy pergaminem ( ok. 20 x 30 cm) . Mąki przes iewamy. Oddziel amy białka od żółtek.  Na wysokich obrotach miksera ubi jamy białka

Słodka Strona
Makowiec gotowany z bitą śmietaną 171

był za makowiec !!! Mój faworyt wśród makowców Na spód biszkopt lub ciastka biszkoptowe (ja miałam ciastka) masa makowa: 2 szklanki maku 1 1/2 kostki masła 8 jajek 5 łyżek mąki ziemniaczanej 1 1/4 szklanki cukru olejek migdałowy masa śmietanowa 1/2 litra kremówki 2 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny Na dno tortownicy lub blaszki wyłożyć biszkopt lub biszkopciki. Mak sparzyć

Jadło i czytadło
MAKOWIEC NA PUSZYSTYM BISZKOPCIE 166

Makowiec na biszkopcie to delikatne, wilgotne i pyszne ciasto. Przepis jest bardzo prosty, gotowy biszkopt przekładamy ciepłą masą makową, polewamy polewą i gotowe. Przepis jest na formę 20/25(...)PRZYGOTOWANIE :  Biszkopt należy przekroić na pół i przełożyć go gorącą masą. Ciasto polewamy polewą czekoladową i ozdabiamy według uznania. Makowiec przed krojeniem należy dobrze schłodzić

Kulinarne Fantazje Marioli

Proponowane wyszukiwania