Rewelacyjny makowiec na delikatnym puszystym biszkopcie z nutą pomarańczy. Słodycz maku złamana konfiturą pomarańczową nadaje całości niepowtarzalnego, świątecznego smaku dzięki czemu niejeden domownik chętnie sięgnie po kolejny kawałek ciasta. Makowiec na Biszkopcie z Konfiturą Pomarańczową - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa makowa(...)szklanki maku 125 g margaryny 2 małe jajka łyżka mąki ziemniaczanej niepełne pół szklanki cukru (lub mniej) 2 krople aromatu migdałowego konfitura pomarańczowa likier pomarańczowy (opcjonalnie) lukier Makowiec na Biszkopcie z Konfiturą Pomarańczową - Sposób przygotowania: Biszkopt: Tortownice wyłożyć pergaminem (średnica 23 cm). Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubić białka
Słodka Stronawałkujemy na prostokąty 2-3 mm i rozkładamy część masy makowej. Należy pamiętać, aby zostawić ok 2-3 cm wolnego miejsca na brzegu. Całość zwijamy jak roladę, a końce makowca zawijamy pod spód. Zwinąć (jak roladę), a końce makowców podłożyć pod spód. Każdy z makowców przekładamy na kawałek papieru do pieczenia i dwukrotnie go nim owijamy zostawiając troszkę luzu(...)Gotowe makowce układamy na blaszce i pieczemy ok 40 min w temp 190 stopni. Do złotego koloru ciasta. Po upieczeniu wyjmujemy, rozcinamy papier i studzimy. Dekorujemy lukrem, czekoladą.... tak jak lubimy
Malinowe PocałunkiRzadko piekę makowce, gdyż moi domownicy nie przepadają za tego rodzaju specjałem. Ale kupiłam puszkę maku i stwierdziłam że upiekę sobie makowca. Padło na tego, jest wilgotny za sprawą jabłek, aromatyczny i pyszny.Wykonanie bardzo proste i ekspresowe. Mimo że z ,, gotowca'' wcale nie odbiega smakiem od tego prawdziwego. Polecam przepis, jeśli jesteście zabiegani będzie Dla Was idealny :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ(...)ciasto. Pieczemy ok 1 godz w temp. 170-180 st. C ustawienie góra dół. Po przestudzeniu możemy polać polewą. Ja robiłam z połowy porcji. Przepis TUTAJ MAŁA RADA: Makowiec możemy zrobić również na kruchym spodzie, na biszkoptach lub herbatnikach
Pani na deserproszkiem do pieczenia, resztę cukru, bakalie i na końcu pianę z białek- delikatnie mieszamy. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 1 godzinę. Makowiec można polać czekoladą: Polewa czekoladowa: 1/2 kostki masła 1-2 łyżek wody 2-3 łyżek kakao Wszystko należy zagotować do czadu rozpuszczenia się masła i połączenia z kakao. Dodajemy(...)masy kakaowej pokruszoną tabliczkę czekolady gorzkiej. Polecamy makowiec. Można po wierzchu posypać drobno posiekanymi orzechami włoskimi. Artykuł Makowiec japoński przepis mojej teściowej pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plMakowiec na kruchym spodzie to tradycyjne ciasto na Święta Bożego Narodzenia. Kruche ciasto przełożone domową masą makową z dużą ilością bakalii i słodki lukier tworzą razem przepyszne połączenie. Ciasto wymaga troszkę pracy, ale dla takiego efektu końcowego warto! Składniki na ciasto kruche: 500g mąki tortowej 125g cukru pudru 300g zimnego masła 4 żółtka 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta(...)łyżki ciepłej wody 1 łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo: 6 łyżek zmielonych biszkoptów Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Przeczytaj cały przepis - Makowiec na kruchym spodzie at AleTorcik
AleTorcikSzybki makowiec to propozycja dla osób, które tak jak ja, w tym roku nie mają zbyt dużo czasu na długie stanie w kuchni i przygotowanie skomplikowanych potraw. Ja zdecydowałam się na to ciasto także dlatego, że jest bardzo urokliwe Jeśli chcecie to zamiast ciasta francuskiego możecie przygotować choinkę z ciasta drożdżowego, również będzie pyszna Szybki makowiec 2 opakowania ciasta francuskiego(...)końcu każdą gałązkę sklej, dokładnie ściskając ciasto. Całość posmaruj rozkłóconym jajkiem. Piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Przestudź przed podaniem. Smacznego :-). Artykuł Szybki makowiec pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchniżółtka 5 dag świeżych drożdży 2 szkl mleka 1/2 kostki masła 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny 1 garść rodzynek (opcjonalnie) sól 1 dodatkowe żółtko – do posmarowania makowca Drożdże wkładam do plastikowej miski, dodaję 3 łyżki ciepłego mleka i 2 łyżki cukru – mieszam. Dodaję 1 łyżkę mąki i odstawiam zaczyn na 10- 15 minut. Masło rozpuszczam (można(...)piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Lukier- 2 łyżki ciepłej wody, 1 łyżeczka soku z cytryny, cukier puder – około 5 łyżek. Mieszam, polewam po ostudzonym makowcu. Artykuł Makowiec drożdżowy pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plsię stało,ze Święta mamy już dawno za sobą...myślimy już o Wielkiej Nocy,a ja dopiero dzisiaj chciałabym się podzielić przepisem na pyszny makowiec na bardzo kruchym spodzie. Ale z drugiej strony, kto powiedział że makowce tylko jemy na Boże Narodzenie ;).Korzystałam z przepisu Mai klik . Bardzo polecam ten przepis. Ja na pewno skorzystam z niego jeszcze(...)minut w celu podpieczenia. Podpieczony spod,posypujemy bułką tartą i wykładamy masę makowa. Z drugiej części ,robimy wałeczki i robimy krateczkę na wierzch makowca. Pieczemy ok. 60 minut w temp. 180 C Po upieczeniu i wystudzeniu ozdabiamy lukrem białym i kakaowym. Smacznego
Różne smaki w kuchnidobroci. Zapomnijmy o codziennych problemach i obowiązkach, skupmy się na naszych bliskich! Mam nadzieję, że dobrze będziemy wspominać te święta. Dzisiaj już ostatni w tym roku przepis na makowca. Nie jest to tradycyjny makowiec, który znamy ze swoich domów. Jest bez spodu, jest bardzo wilgotny za sprawą startych jabłek i w nazwie ma: "japoński" :). Serdecznie polecam, różni się(...)pokrojone w kostkę masło, dalej podgrzewać na małym ogniu, aż się rozpuści. Zdjąć garnuszek z ognia i wsypać przesiane kakao. Dobrze wymieszać i zostawić do zgęstnienia. Gęstniejącą polewa polać makowca. Odstawić do zastygnięcia czekolady. Przechowywać w lodówce. Smacznego
Nastoletnie WypiekanieMakowiec w negatywie, czyli ciemne ciasto i biały mak Okres przedświąteczny, to taki czas, kiedy wszystko staje na głowie. Przynajmniej u mnie w domu. I w życiu. I w szczególności w kuchni. Żeby podkreślić ten zamęt i nabrać dystansu przy filiżance kawy powstał makowiec, w którym kolory warstw zamieniły się miejscami. Taki makowiec w negatywie, ale z bardzo pozytywnym smakiem
Pełny talerzŚwięta się zbliżają, więc w Małej Cukierence koleje bogate, aromatyczne ciasto – świąteczny makowiec śnieżny. Jest z nim trochę zachodu, ale jest pyszny i wygląda wspaniale z tyloma ciekawymi warstwami. Znajdziemy w nim bakalie, orzechy, alkohol i polewę czekoladową. Smaki dobrze się ze sobą łączą i myślę, że będzie dobrym ciastem na rodzinne spotkanie. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z książki siostry(...)Anastazji). Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Świąteczny Makowiec Śnieżny Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka – osobno żółtka i białka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g Masa makowa: 250g maku 100g cukru 3 białka 1/2 szklanki
Mała Cukierenka