makowce - 1591 przepisów (strona:9/107)

Łatwy Makowiec z Jabłkami , czyli Makowiec Japoński po mojemu 326

doprowadziłam Was do stanu martwienia się o Waszą Blondynkę. Jestem już i zostanę. Wracamy do normalnego trybu. Żeby nie przedłużać przejdę już do jednego z wielu zaległych przepisów. Makowiec, który miał być japoński, ale w efekcie wyszedł po Blondynkowemu, bo nie mogłam dojść do ładu z przepisami, które znalazłam. W każdym przepisie widziałam przeróżne proporcje jabłek w stosunku do masy(...)nauczona już, że będziecie pytać o przepis obok miski naszykowałam kartkę i długopis, więc na bieżąco notowałam ile czego wrzucam i moje na oko wcześniej odmierzałam :) W domu makowca jem tylko ja, bo Młody nie ruszy, więc zeszło mi trochę czasu zanim poradziłam sobie ze swoją połówką, bo połowę oddałam tacie. Tu zauważyłam, że najbardziej smakował mi po dwóch trzech

Blondynka Gotuje
Makowiec świąteczny 276

Tradycyjny makowiec, a właściwie rolada makowa. Idealna na święta, ale również na niedziele. Przepyszne ciasto do kawy! #ciastojakzobrazka CIASTO DROŻDŻOWE (wyszły mi dwie rolady makowe) 380 g mąki pszennej (użyłam tortowej) 100 ml ciepłego mleka (ale nie gorącego) 25 g świeżych drożdży 50 cukru szczypta soli 3 jajka 170 g miękkiego masła MASA MAKOWA  200 g maku(...)grubości około 3 mm, wyłożyć masę makową zostawiając około 1-2 cm wolnego brzegu i zwijamy w roladę łączeniem do dołu, zlepiamy końce i podwijamy je na spód. Każdy makowiec zawijamy w papier do pieczenia, zostawiając około 1,5 cm luzu. Makowce układamy na blaszce z piekarnika lub umieszczamy do podłużnych foremek (piekłam w keksówce o długości 39cm), przykrywamy ściereczką

Gotuj z Mąką
Tradycyjny makowiec (przepis babci Wiktorii) 204

Wigilijną, miał zapewnić biesiadnikom szczeście a pannom szybkie zamążpójście. Nic więc dziwnego, że gościł i gości nadal na większości stołów podczas Świąt Bożego Narodzenia. Najczęściej w formie makowca. A najlepszy makowiec wg mnie robi właśnie babcia Wiktoria. Prezentuję wiec dziś jej przepis na tradycyjny makowiec świąteczny. 1 kg maku 3/4 szklanki orzechów włoskich 1 szklanka rodzynek 3 opakowania cukru wanilinowego(...)jajek (całych) i 3/4 kg cukru. Wszystko razem zagniatamy. Ilość bakalii oraz ich skład możecie dwolnie ustalić wg własnego smaku. Ja lubię kiedy bakalii jest dużo a smak makowca bardzo wyrazisty. Na spód przygotowujemy ciasto. Ciepłą margarynę ( w temp. pokojowej) zagniatamy z mąką, szklanką cukru i 1 opakowaniem cukru wanilinowego. Wyrabiamy na gładkie ciasto, w razie potrzeby dodając mąki. Wyklejamy

Kulinarna Patilogia
Szybki makowiec na cieście francuskim – choinka 137

Macie tak, że przed Świętami brak Wam czasu na wszystko? Ja tak mam w tym roku, więc każde ułatwienie jest dla mnie na wagę złota Ten makowiec krążył po sieci od roku lub więcej. Jest bardzo efektowny i niezwykle prosty do zrobienia. Co potrzebujecie? Tylko zrobić wycieczkę do sklepu spożywczego po ciasto francuskie i masę makową. Wiadomo, możecie zrobić ciasto(...)papier do pieczenia. Z tego względu układamy spodnią warstwę na papierze do pieczenia i dopiero smarujemy całość makiem i przykrywamy wierzchnią warstwą na następnie nacinamy i przekręcamy. A taki makowiec na cieście francuskim w kształcie choinki smakuje całkiem dobrze – w końcu kto nie lubi ciasta francuskiego? I wygląda też zacnie na świątecznym stole. To co, robicie w tym roku

Mieszam w Garnku
MENU NA BOŻE NARODZENIE 158

słodkości: Bajeczny piernik z powidłami: Szybki, wilgotny i pyszny piernik: Pierniczki świąteczne na mące orkiszowej: Błyskawiczne, pyszne pierniczki: Pierniczki gryczano-jaglane, bezglutenowe: Kruche maślano-korzenne ciasteczka: Świąteczne ciasteczka migdałowe: MAKOWCE: Makowiec na kruchym orkiszowym spodzie, z kruszonką: Strucla makowa: Makowiec japoński z kaszą jaglaną i kruszonką, bezglutenowy: Makowiec japoński, bez glutenu: Makowiec japoński na kruchym orkiszowym spodzie: Tort makowy

Smaczne Zdrowe
Makowiec domowy 163

Zapraszam dzisiaj na pyszny domowy makowiec taka próba przedświąteczna :) Do makowca polecam gotową masę makową z bakaliami od firmy Helio . Masa makowa z bakaliami HELIO w 3,3 kg puszce to rozwiązanie idealne dla cateringu, cukierników i szefów kuchni.  Jest to gotowy produkt z bakaliami i miodem do szybkiego przyrządzania makowców, mazurków, tortów makowych, strucli, czy innych deserów. Masa(...)minut. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Następnie ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy na około 1 cm, nakładamy smarujemy roztrzepanym białkiem i rozsmarowujemy połowę masy,makowiec ciasno zwijamy jak roladę, przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 14 minut. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni, ciasto smarujemy

Sama słodycz i szczypta chili
Makowiec japoński 142

krótkiej przerwie, wracam do Was z przepisem na proste, szybkie do przygotowania i bardzo smaczne ciasto. Makowiec japoński to wypiek, który posmakuje osobom, które lubią ciasta z makiem. Nie jest zbyt czasochłonny w przygotowaniu, ponieważ makowiec nie ma spodu, a do ciasta wykorzystałam gotową masę makową. Dzięki startym jabłkom, makowiec jest bardzo wilgotny. Pamiętajcie o tym, że upieczony makowiec japoński(...)ubite białka. Połączyć je delikatnie z przygotowanym ciastem. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać ciasto. Piec około 60-70 minut, aż do suchego patyczka i zarumienienia wierzchu ciasta. Upieczony makowiec ostudzić. Na sam koniec polać go polewą czekoladową (masło i gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej). Kroić po stężeniu polewy czekoladowej.  Od góry: wygląd masy przed wymieszaniem z jabłkami

Ugotować
Makowiec śnieżny – kuchnia podkarpacka 217

Makowiec śnieżny - kuchnia podkarpacka Makowiec śnieżny to niespotykana wersja makowca. Składa się on z 4 warstw i polewy z wiórkami kokosowymi. Spód ciasta stanowi biszkopt, na który wykłada się usmażony mak z bakaliami. Kolejną warstwę stanowi bita śmietana, a ostatnią maślana masa orzechowa. Ciasto podawane w temperaturze pokojowej jest delikatne, słodkie i kremowe. Przepis pochodzi od Koła Gospodyń Wiejskich Ujazd(...)został opublikowany przez LGD Liwosz. W oryginalnym przepisie nie podano składników na biszkopt, ani na polewę. Pochodzą one ode mnie. Makowiec śnieżny - kuchnia podkarpacka Składniki na biszkopt (foremka 25x35 cm): 4 jajka (białka i żółtka osobno) 4 łyżki cukru 6 pełnych łyżek mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju szczypta soli Wykonanie: Białka ubijamy mikserem na sztywno

Trzeci talerz
ciasto makowe 925

makowiec Każdy z nas ma  ulubione ciasta z którymi wita okres noworoczny. W moim domu jest to delikatne, wilgotne ciasto makowe, całkiem inne od drożdżowej strucli, lecz nie mniej od niej pyszne. składniki  ciasto 135 g miękkiego masła lub dobrej margaryny 350 g mąki 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki cukru 2 łyżeczki(...)miód, masło i  rodzynki, po czym zostawimy  makową masę do wystudzenia na około 2-3 godziny. W tym czasie przygotowujemy ciasto  na spód i wierzch naszego makowca.  Masło (o temperaturze pokojowej), mąkę,  jajko, oraz cukier waniliowy wrzucamy  do misy (lub wysypujemy na stolnicę) i  wyrabiamy tak długo, aż połączymy wszystkie składniki i otrzymamy

Miód i pieprz
Masa makowa – masa do makowca, pierogów z makiem 154

Boże Narodzenie bez makowca? Nie w naszym domu A jak makowiec to i masa makowa. Brzmi strasznie? Zupełnie niepotrzebnie. Ja wiele lat kupowałam gotową masę, bo kto by kręcił mak w maszynce. Mąż za to kręcił nosem, jak natrafił na rodzynki w masie, ale co tam. Pewnie byłoby tak dalej, gdybym jakiś czas temu nie trafiła na mak mielony. Brzmi(...)jakże i przeczytanie składu masy z puszki. Hmm…masy są często zbyt słodkie – moim zdaniem, mają rodzynki- zdaniem pana męża, są za rzadkie przez co Twój wymarzony makowiec może się nie udać. Czyli jak zwykle, jeśli sama zrobisz swoją masę dodajesz do niej co lubisz, więc będzie CI również najlepiej smakować i nie będzie tak mokra

Mieszam w Garnku
Makowiec 146

Przepis zaczerpnięty z Moje wypieki i lekko uproszczony.  W moim domu na Wielkanoc zawsze musiał być makowiec, dlatego, gdy w końcu mieszkam poza rodzinnym domem, zdecydowałam się pierwszy raz w życiu nie kupować "gotowca" i podjąć się pieczenia tego świątecznego przysmaku sama. I przyznam, że efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania! Ciasto jest proste w przygotowaniu i naprawdę wyśmienite(...)choć nie jestem wielką fanką makowca, to ten smakuje naprawdę wyjątkowo. :) Ciasto drożdżowe (na 3 strucle): 3 szklanki mąki pszennej + ok. 3 łyżki do podsypywania 180 ml letniego mleka 150 g masła, roztopionego i przestudzonego 6 żółtek  21 g drożdży suchych lub 45 g świeżych drożdży (ja użyłam suchych - mniej roboty) 6 łyżek cukru pół łyżeczki soli

Cooking Monster
Makowiec 156

Makowiec jest bardzo smaczny i wilgotny. Nigdy nie może go zabraknąć na Świętach Wielkanocnych. Składniki: Ciasto: 750 gram mąki 375 gram margaryny 80 gram drożdży 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka śmietany 18% 3 łyżki cukru 1/3 łyżeczki soli Masa makowa: 500 gram maku 150 gram masła 3/4 szklanki płynnego miodu 1 cukier waniliowy 100 gram posiekanych(...)białek ubijamy pianę, dodajemy do ostudzonej masy, mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części, wałkujemy na dwa prostokąty. Na każdy prostokąt nakładamy równomiernie masę makową i zwijamy w rulon. Makowce przekładamy do keksówek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą. Wierzch makowca nakłuwamy wykałaczką w kilku miejscach. Przykrywamy bawełnianą ściereczką, pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte makowce smarujemy rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy

Bajeczna Kuchnia
Przepisy na Boże Narodzenie 580

moim zdaniem, pomysłów na świąteczne ciasta, ciasteczka, torty i inne słodkości. Myślę, że przypadną Wam do gustu, mam nadzieję, że przepisy, z których skorzystacie przypadną Wam do gustu :) Polecam! Makowce i serniki: Makowiec Dawida Seromakowiec Wieniec drożdżowy z makiem Makowiec japoński Makowiec czekoladowy Makowiec na biszkopcie Makowa panienka Cycki murzynki Sernik z migdałami w czekoladzie Sernik z brzoskwiniami Sernik teściowej

Domowa cukiernia Ewy