buraczanej słodyczy i cytrynowej kwaskowatości- bardzo fajne połączenie, polecam! :) Składniki: 2-3 czerwone buraki pół szklanki ziaren słonecznika 4 łyżki oliwy sok z połówki cytryny ząbek czosnku sól, pieprz makaron spaghetti ziarna słonecznika i natka pietruszki do posypania Buraki myjemy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w 180 stopniach przez 40-50 minut. Studzimy. Następnie obieramy, kroimy na mniejsze części(...)blendujemy razem z oliwą. Słonecznik mielimy w malakserze. Do buraków dodajemy zmielony słonecznik, sok z cytryny, czosnek i blendujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy i mieszamy z buraczanym pesto. Przekładamy do miseczek, ozdabiamy pestkami słonecznika i posiekaną natką pietruszki. Smacznego! ;) Przepis pochodzi ze strony www.pitupituslowfood.pl
Czerwona Porzeczkahasło "a może na obiad coś w sosie grzybowym" to już nie było odwrotu i została spałaszowana w innej postaci. I to jeszcze wyszło wydanie z ziemniakami i z makaronem Tagliatelle czyli każdy miał to na co miał ochotę. Jako dodatek można zrobić szybką surówkę z marchewki z dodatkiem kukurydzy z tego przepisu. Składniki 1-1,3 kg karkówki(...)więcej mięsa dolewamy jeszcze szklankę wody. Dorzucamy ziela angielskie, pieprz i liście laurowe. Całość gotujemy na małym ogniu ok 2h. Po tym czasie mięsko jest już mięciutkie. Podajemy z makaronem, ziemniakami lub kluskami i surówką np z tego przepisu . Porcja na 3 obiady dla 2 osób
Piekielna Kuchnia PatiPropozycja na lekki, pożywny kapuśniak ze słodkiej kapusty. Składniki 1 mała kapusta 1 duża marchew 1 mały seler 1 pietruszka 3 ziemniaki 200 g makaronu łazanki 2 łyżki oleju rzepakowego 1,5 l bulionu warzywnego 1 liść laurowy 4 ziarna ziela angielskiego koperek kminek mielony sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchew, seler(...)oleju i zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy pod przykryciem 20 min. Kapustę szatkujemy, dodajemy do zupy, gotujemy 15 min pod przykryciem. Następnie wrzucamy makaron, gotujemy do jego miękkości. Całość doprawimy kminkiem, solą i pieprzem. Dodajemy posiekany koperek. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
R'n'G Kitchennich tych zweganizowanych opcji, coraz więcej prostoty -nieprostoty, opierającej się na warzywach i kaszach, i moim ostatnim odkryciu pietruszki! czemu ją tak omijałam wcześniej? no i ostatnie odkrycie, makaron udon, genialny jest ^^ zapiekanka selerowa( w pomidorach, z płatkami drożdżowymi i zmielonymi orzeszkami ziemnymi) kuskus, inspirowana tą (vegan) makaron udon w syropie klonowym i sosie sojowym
More food, love and dreamsWszystkie powyższe składniki należy zmiksować. Ja nie dodaję już żadnych przypraw a jedynie ok. 2 łyżek oliwy i czarny pieprz świeżo mielony.Pasta rewelacyjnie smakuję na krakersach jako przystawka,z makaronem jako pesto - chociaż pamiętajcie, że nim nie jest bo nie ma w niej bazowej bazylii. Składniki: słoik suszonych pomidorów w oliwie szklanka ( taka po małej nutelli ) pestek słonecznika(...)Sposób przyrządzenia Pestki słonecznika namoczyć w wodzie na kilka godzin, po tym czasie zblendować z pomidorami i roszponką. Doprawić oliwą i pieprzem do smaku. Polecam do kanapek i makaronu
pieprzny smaczekPyszny, aromatyczny i pożywny rosół na dużej ilości mięsa i warzyw. Mniam <3 Rosół nie tylko smakuje wspaniale z makaronem, naleśnikiem, czy kołdunami, ale jest też podstawą prawie wszystkich znanych nam polskich zup, tak pomidorowa, krupnik, ogórkowa, krupnik... i wielu wielu innych :) Zapraszam do przygotowań! Składniki: 500 g skrzydełek kurczaka 500 g nóżek kurczaka 500 g golenia wołowego(...)Gotujemy na małym ogniu (zupa powinna delikatnie "pyrkać") 2-3 godziny, od czasu do czasu uzupełniając wodę, na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Zupę dokładnie przecedzamy. Podajemy z ulubionym makaronem, kołdunami lub pokrojonym naleśnikiem, oraz z marchewką i kawałkami mięsa z gotowania (opcjonalnie). Posypujemy natką pietruszki i/lub koperkiem. Smacznego
My Culinary ArtSzybka do zrobienia i smaczna sałatka. zupki chińskie cebula fioletowa ogórki konserwowe papryka marynowana marchewka gotowana kukurydza konserwowa majonez pierś z kurczaka wędzona Makaron [ z zupek chińskich] pokruszyć.Pierś z kurczaka pokroić w kostkę.Cebulę, ogórki,paprykę , pomidory także pokroić w kostkę. Dodać przyprawy z zupek chińskich,majonez i wymieszać.Odstawić do lodówki(...)godziny,aby makaron zmiękł
Moje domowe kucharzeniedelikatnym farszem. Myślę że szczególnie przy tak delikatnym farszu, ważne jest dobrze, cienko rozwałkowane ciasto. To farsz powinien być najważniejszy! Zużyłam tylko połowę ciasta, z reszty zrobiłam makaron. Ile ciasta zużyjemy tak naprawdę zależy od tego jak cienko będziemy je wałkować. Tym razem sprawdzałam jak robi się pierogi używając włoskiego wykrawacza. Muszę go jeszcze oswoić. Mimo(...)Dodać szpinak i chwilę odparowywać. Ser rozgnieść w misce widelcem, dodać szpinak, posiekany czosnek, dobrze doprawić solą i dużą ilością pieprzu. Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej oczywiście używać maszynki do makaronu), przy pomocy szklanki wycinać kółka ( moje o średnicy 7.5 cm). Nakładać po małej porcji farszu, dobrze skleić brzegi, ulepione pierogi odkładać na posypaną mąka powierzchnię , przykryć ściereczką. Zagotować wodę
Stare Garyprzystawka na domowe przyjęcia lub świetny pomysł na pyszną kolację. Podane na zimno stanowią wyjątkowo atrakcyjną dla kubków smakowych przekąskę. składniki na około 17-20 sztuk 250 g makaronu muszelki ( typu Conchiglioni ) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 120 g sera camembert 200 g szynki szwarcwaldzkiej w plastrach szczypta gałki muszkatołowej czarny pieprz sól przepis(...)garnku z osolonym wrzątkiem gotujemy al dente makaron, według przepisu na opakowaniu, uważając aby się nie rozpadł a następnie wyjmujemy łyżką cedzakową i studzimy na płaskim talerzu. Opłukane liście szpinaku siekamy( możemy je również zostawić w całości), po czym wrzucamy na patelnię z rozgrzanym masłem i dusimy kilka minut aż stracą na objętości. Do szpinaku dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek
Smakowite DaniaBezglutenowe spaghetti z kurczakiem i melonem Składniki: bezglutenowy makaron 2 piersi z kurczaka pół melona 2 duże cebule 1 ząbek czosnku 2 plasterków pora 2 plasterki imbiru oliwa z oliwek 2 łyżki octu jabłkowego pół puszki kukurydzy 1 łyżeczka kaparów 500 ml sosu pomidorowego sól pieprz Cebulę, czosnek, por i imbir obrałam i pokroiłam w plasterki. Kurczaka i melona pokroiłam(...)patelni z dodatkiem oliwy podsmażyłam cebulę, czosnek, por i kurczaka. Następnie dolałam sos pomidorowy, dodałam imbir, kukurydzę, ocet, kapary, melona, sól i pieprz. Całość dusiłam ok 30 min. Makaron ugotowałam w lekko osolonej wodzie
nietadietaczerwoną fasolą Składniki: 2 piersi z kurczaka oliwa z oliwek 1 duża cebula 1,5 puszki pomidorów 1 puszka czerwonej fasoli 1 łyżeczka kaparów sól pieprz bazylia oregano makaron Spaghetti z brązowego ryżu Kurczaka pokroiłam w kostkę, cebulę w plasterki i podsmażyłam na rozgrzanej oliwie. Następnie dodałam pomidory, fasolę, kapary, przyprawy i zioła. Sos dusiłam pod przykryciem ok 25 minut(...)międzyczasie ugotowałam makaron
nietadietaMakaron z cukinią, suszonymi pomidorami i boczkiem Składniki: 3 małe cukinie 1 cebula 1 ząbek czosnku mały kawałek boczku kilka suszonych pomidorów oliwa z oliwek sól pieprz tymianek Boczek pokroiłam w drobną kostkę i podsmażyłam na patelni, aż lekko się zarumienił. Cebulę i czosnek pokroiłam na drobne paseczki i również podsmażyłam. Cukinię starłam na dużych oczkach. Suszone pomidory pokroiłam(...)boczek z cebulą i czosnkiem, dodałam 3 łyżki oliwy, startą cukinię i suszone pomidorki. Następnie sól, pieprz oraz tymianek. Całość dusiłam pod przykryciem ok 20 min. W międzyczasie ugotowałam makaron ryżowy, bezglutenowy
nietadietaPieczony łosoś z pieczarkami Składniki: 300 g łososia 400 g pieczarek 1 duża czerwona cebula 4 łyżki oliwy z oliwek tymianek estragon koperek sól makaron ryżowy Łososia doprawiłam solą, estragonem, tymiankiem i koperkiem. Pieczarki oraz cebulę obrałam i pokroiłam w kostkę. Do pieczarek i cebulki dodałam oliwę z oliwek i sól. Do naczynia żaroodpornego przełożyłam doprawionego łososia. Na łososia wyłożyłam(...)pieczarki z cebulą. Całość wstawiłam do naczynia żaroodpornego na 45 min., temp. 180°C. W międzyczasie ugotowałam makaron ryżowy
nietadietawarzywnego ) - 650g marchwi - 400g namoczonej ciecierzycy (lub 1 puszka) - 2 cebule - ziemniak - skórka z 1/2 pomarańczy - 1 łyżka oleju - 1 łyżeczka papryki słodkiej - 1/3 łyżeczki chili *opcjonalnie: prażony słonecznik, makaron Jeżeli nie używamy puszkowanej ciecierzycy: suchą ciecierzycę umieszczamy w sporym garnku, zalewamy dużą ilością zimnej wody i odstawiamy na całą noc do napęcznienia. Następnego dnia odcedzamy ją, płuczemy i zalewamy(...)skórkę z pomarańczy, paprykę słodką, chili i gotujemy ok. 25 minut. Po tym czasie wszystko miksujemy na gładki krem. Zupkę podajemy posypaną prażonym słonecznikiem i cieciorką, możemy również dodać makaron. Smacznego
Be Fit Be StrongRisotto to kulinarny symbol północnych Włoch. U mnie pojawia się najczęściej gdy lodówka świeci pustkami. Ryż zawsze się u mnie znajdzie, podobnie jak makaron. Zarówno makaron, jak i risotto da się przyrządzić w pół godziny i nie potrzeba do tego szczególnych umiejętności kulinarnych. Oba dania mają setki wersji codziennych i odświętnych, wszystko zależy od składników. Aby zrobić dobre risotto, wystarczy
Smakowity Blog Kulinarny