Makaron w każdej postaci to moje ulubione danie. Jest zawsze smacznie i przeważnie łatwo jest je przygotować. Istotne jest dobre połączenie składników. Tuńczyk i oliwki idą w parze. Suszone pomidory zawsze dobrze pasują do makaronu. Natomiast do sosów śmietanowych bardzo pasuje ser pleśniowy. Na dziś proponuję taki zestaw smakowy: Makaron z tuńczykiem, oliwkami i suszonymi pomidorami - przepis Składniki: opakowanie makaronu(...)świderki 2 łodygi selera naciowego puszka tuńczyka 5-6 suszonych pomidorów 10 oliwek 200 ml śmietanki ser z niebieską pleśnią papryka mielona pieprz, sól Makaron z tuńczykiem, oliwkami i suszonymi pomidorami - przepis Wykonanie: Nastawiamy posoloną wodę na makaron. Selera naciowego kroimy drobno i na oliwie z pomidorów podsmażamy na patelni. Dodajemy pokrojone suszone pomidory. Makaron z tuńczykiem, oliwkami i suszonymi
Pyza i SurówkaPasta seppia z grzybami i sosem śmietanowym. Brzmi tajemniczo. A to po prostu czarny makaron z grzybami i sosem śmietanowym. Czarny makaron powstaje dzięki zabarwieniu go sepią, czyli atrament pozyskiwany z mątwy (czasem z kalmarów), jest bardzo czarny o lekko słodko-słonym smaku, co już dodaje bogactwa delikatnego rybnego smaku potrawie. Składniki: – 250 g czarnego makaronu (z sepią(...)grzybów (najlepiej świeżych) – 1 cebula – 100 g boczku wędzonego – 2 łyżki masła – 200 ml śmietany 30% – sól, pieprz, szczypior Wykonanie: Makaron zagotować w lekko osolonej wodzie (tym razem nie dodajemy oliwy, bo sprawia, że sos nie oblepi nitek makaronu). Cebulę drobno kroimy, podobnie jak boczek. Grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło. Dorzucamy
Pociąg Do KuchniSkładniki: pół paczki makaronu do lasagne (14 płatów) cukinia (2 małe lub jedna duża) papryka (po 1/4 żółtej, czerwonej i zielonej) pieczarki (6 sztuk) marchewka (1 sztuka) pomidory (2 sztuki) natka pietruszki sól pieprz oregano woda olej sos czosnkowy Jak zwykle opiszę wszystko w takiej kolejności, która moim zdaniem zapewnia jak najszybsze przygotowanie potrawy. Uwzględniam przy tym czas potrzebny(...)czosnkowego według przepisu. Kiedy sos czosnkowy będzie gotowy dorzucamy do warzyw pomidory oraz posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy solą, pieprzem i oregano. Warzywa się duszą a my zabieramy się za makaron. Do gotującej się posolonej wody dolewamy odrobinę oleju (żeby makaron się nie kleił) i wrzucamy 4 płaty makaronu. Delikatnie go mieszamy na początku. Gotujemy go przez chwilę, tak żeby
Weganka gotujeWitajcie w środku tygodnia :) Dzisiejsze menu to klimaty włoskie, a więc oliwki, oliwa i makaron. Uwielbiamy wszelkie rodzaje makaronów, a szczególnie te proste, a zarazem wykwintne dania. Dzisiejsze to pomysł na tak naprawdę wiejską kuchnię śródziemnomorską. Proste składniki dostępne w każdej wiejskiej kuchni we Włoszech. Włosi słyną ze swojskich makaronów, domowej oliwy i oczywiście oliwek jak i wspaniałych serów(...)wszystkie składniki dzisiaj znajdziemy w naszym daniu. To danie jest nie lada gratką dla smakoszy makaronów. Zobaczcie co wymyśliliśmy specjalnie dla Was :) Penne z zielonym groszkiem, kalarepą, oliwkami w serowym sosie (5 osób) Składniki: 1 opakowanie Waszego ulubionego penne 1 szklanka zielonego mrożonego groszku 1 średnia kalarepa 1 szalotka 2 ząbki czosnku 2 duże łyżki słonecznika
vegetanieDziś zapraszamy na ekspresowy pełnowartościowy obiad, do tego w wersji fit. Do przygotowania użyłyśmy makaronu z mąki z pełnego przemiału, chudego mięsa z kurczaka oraz pomidorów. Pomidory dziś co prawda z puszki, w sezonie warto je zastąpić świeżymi, jednak w zimie pomidory świeże nie smakują jak dla mnie tak dobrze. Takie obiady przygotowuję kiedy mam mało czasu a chce(...)zjeść coś domowego i zdrowego. Makaron pełnoziarnisty z kurczakiem w sosie pomidorowym SKŁADNIKI (propozycja na 2 porcje): 100 g makaronu świderki Czaniecki z mąki z pełnego przemiału 1 filet z kurczaka (ok 260-280g) 1 puszka pomidorów bez skórki 1 cebula 1 łyżka oliwy kilka suszonych pomidorów sól , pieprz natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy w lekko osolonej
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiWłoska kuchnia jest popularna w Polsce obok naszej rodzimej. Coraz częściej na polskich stołach można znaleźć potrawy z makaronami. Często nawet wolimy chodzić do włoskiej restauracji niż do „Swojskiego Jadła”. Makaron włoski jest sycący, a także szybki w przygotowaniu, dlatego wiele gospodyń domowych preferuje go zamiast tradycyjnych, polskich potraw. Makaron pysznie smakuje z różnymi składnikami, dlatego jest wyśmienitą bazą(...)wielu dań. Dla urozmaicenia potraw z makaronem, producenci i kucharze barwią pastę na różne kolory. Makaron może być biały, przezroczysty, zielony, czerwony, żółty, czarny, brązowy lub szary. Różne kolory można uzyskać dodając chemiczne barwniki. Jednak nie popieram takiego działania, gdyż kolor ma dodać również smaku, a nie być tylko walorów estetycznych. Oryginalny proces barwienia jest wbrew pozorom prosty, a nawet
w mojej kuchniSałatka z makaronem, z pesto i orzeszkami piniowymi gości na moim stole od kilku lat i zawsze szybko znika bo ma wielu wielbicieli. Ma bardzo charakterystyczny, „włoski” smak i aromat, znajomi i rodzinka przepadają za nią. Jak sałatka z makaronem z pesto jest na stole – wszystkie inne michy długo stoją pełne, dopóki ta nie zniknie… Polecam(...)Sałatka z makaronem – składniki: ok. 250 g makaronu świderki ok. 200 g szynki mały słoiczek pesto ok. 100 g orzeszków piniowych Makaron gotuję al dente czyli aż będzie miękki ale będzie stawiał lekki opór przy przegryzaniu. Tak ugotowany makaron jest zdrowszy bo nie wchłania się w całości w czasie trawienia. Zresztą tak gotują makaron Włosi a oni najwięcej
UgotujmyTo.pllody włoskie przy tym wysiadały. Próbowałam ten smak znaleźć w Polsce, ale bezskutecznie to to nazywali carbonarą to nawet obok tego nie stało. Od czasu kiedy sama robię makarony zaczęłam intensywniej szukać mojego zapamiętanego smaku i udało się! Dzięki blogowi Chibilite motywuję do gotowania mam swoją carbonare. Jest wiele szkół gotowania tego, ale ja w 100% polecam ten. *przepis(...)całości podaję za jego autorką plus mój sposób jak wykonać domowe tagliolini SKŁADNIKI : - 250 gram świeżego makaronu - ok 100g wędzonego, surowego boczku lub pancetty(użyłam parzonego) - 2 żółtka - 50g śmietany kremówki 36% - 50g świeżo startego parmezanu - sól do gotowania makoronu - świeżo zmielony pieprz - tymianek gałązkę - 2 łyżki oliwy do smażenia składniki na makaron - 400 g semoliny - 4 jajka
Basia w kuchnikojarzy mi się ze smakiem świeżego zielonego groszku, dlatego uznałam że przyprawienie szparagowego sosu listkami mięty to dobry pomysł. I nie pomyliłam się:) Mam też małą uwagę dotyczącą gotowania makaronu. Starym włoskim zwyczajem zawsze odlewam trochę wody z gotowania makaronu , wody która jest bogata w skrobię i zapewnia dobre oblepienie makaronu sosem. Dodatkowo pesto zazwyczaj jest dość gęste, dlatego dobrze(...)jest go rozcieńczyć wodą w czasie mieszania z makaronem. Spaghetti z pesto ze szparagów, orzechów włoskich i mięty Na 4 porcje Składniki: pęczek szparagów garść orzechów włoskich bez łupinek (można podprażyć, ja tego nie robiłam) kawałek parmezanu oliwa (tyle, aby rozluźnić konstytencję) 1/4 ząbka czosnku garść liści świeżej mięty sól plus opakowanie spaghetti lub tagliatelle 1/4 szklanki wody z gotowania
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Dziś prezentuję przepis w sam raz dla miłośników ryb - kremowy sos z tuńczyka i anchois , intensywnie smakujący morzem, słony, z nutą natki pietruszki. Doskonały jako sos do makaronu , ale przy drobnej korekcie proporcji może przemienić się w przepyszny dip do maczania krakersów czy też sucharków ( spróbujcie przygotować go na imprezę - przekonacie się, że Wasi znajomi oszaleją na jego(...)tuńczyka i anchois należy do rodziny sosów, które nie wymagają gotowania , podobnie jak w popularnym pesto - składniki są rozdrabniane (w tym przypadku blenderem), a następnie łączone z ugotowanym makaronem. Gdy następnym razem będziecie chcieli przygotować coś szybkiego w tygodniu, pomyślcie o tej propozycji. Zmiksowanie sosu zajmie Wam mniej czasu, niż ugotowanie makaronu . A i zmywania jest po tym daniu niewiele
Chilli Czosnek i OliwaMakaron cacio e pepe – makaron banalny, a mimo wszystko niezwykle smaczny. W jego skład wchodzą zaledwie 4 składniki, które tworzą niesamowicie pyszne, włoskie połączenie w zaledwie 10-15 minut. Cacio e pepe to nic innego jak makaron z serem i pieprzem (prostota sama w sobie!). Aczkolwiek jest jeden haczyk – to nie może być zwykły ser. W oryginalnym przepisie(...)wersji bez mieszanki serów, a sięgniecie tylko po Pecorino. To jeden z droższych serów, ale jego smak jest nie do podrobienia. Spróbujcie! Składniki na 3-4 porcje: – 250g makaronu spaghetti Incola – 125ml wody z gotowania makaronu – 110g sera Pecorino – 2 łyżki masła – 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu Pecorino ścieramy na tarce o małych oczkach, odstawiamy
Be Fit Be Strongmasz pomysłu na obiad ? dzisiaj przygotowałam pyszne dania z makaronem w roli głównej w 15 minut. Dobry makaron to podstawa udanego dania no i pyszny sos. Polecam mój przepis. MAKARON Z KURCZAKIEM, PIECZARKAMI I SEREM 1 pierś z kurczaka 200 g pieczarek 150 g makaronu Polmak -Kurki sól, pieprz, papryka, oregano do smaku(...)ząbki czosnku 100 g serka topionego 50 g sera gorgonzoli 50 g sera żółtego, tartego 100 ml śmietany 30 % MAKARON Z KURCZAKIEM,SZPINAKIEM I MOZZARELLĄ 1 pierś z kurczaka 1 mozzarella w kulce ( pokrojona w kostkę ) sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku 250 g mrożonego szpinaku 100 ml śmietany 30 % garść świeżego szpinaku
Kulinarne Fantazje Mariolioknem już chłodna jesień , warto więc zjeść na obiad coś sycącego, rozgrzewającego , ale też z nutką wspomnienia gorącego lata czyli danie z kuchni włoskiej - makaron rigatoni w sosie amatriciana . Oczywiście jest to moja wersja sosu amatriciana, z pomidorami z puszki, z passatą pomidorową, z wodą, wolno gotowany, by wydobyć wszystkie aromaty. I do tego dania najlepiej nadaje się właśnie makaron(...)rigatoni czyli takie wielkie rurki (jak z filmu "Podróże Pana Kleksa" :-) tak właśnie mi się ten makaron kojarzy). Danie może być odpowiednie dla osób na diecie bezglutenowej , ponieważ sos jest całkowicie bezglutenowy , a kupno bezglutenowego makaronu nawet rigatoni , w dzisiejszych czasach nie stanowi żadnego problemu. Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta. Serdecznie polecam :-) * * * Składniki (proporcje
Kawa z mlekiemOpis Makaron z owocami morza : Przedstawiamy przepis na pyszny makaron z owocami morza. Jest to potrawa podobna do włoskiego spaghetti frutti di mare. Smak małży i krewetek podnosi dodatek białego wina, aromatu potrawie dodają suszone zioła, czosnek i zielona pietruszka. Uwielbiam to danie za jego smak i prostotę przygotowania, danie jest gotowe dosłownie w kilka minut. Danie idealne dla wszystkich(...)miłośników makaronu, dan włoskich oraz owoców morza. W swojej prostocie zachwyca wyśmienitym smakiem oraz zabójczym wyglądem. Zachwyci każdego, jak również przekona do siebie tych którzy nie przepadali za owocami morza. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na makarony . Składniki: 250 g krewetek 350 g makaronu spaghetti 250 g małży 4 ząbki czosnku 100 ml białego wina (wytrawne) natka pietruszki Oliwa
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneProsty i pyszny makaron z serem i malinami to świetny sposób na szybki obiad. Przygotowanie zajmuje tylko tyle, ile gotuje się makaron. Z dzieciństwa pamiętam makaron, który pływał w serze ze śmietaną i wtedy go nie lubiłam. Pewnie dlatego teraz wolę taki, w którym ser jest przyklejony do makaronu, a jeśli jakiś sos to ewentualnie z owoców. Do tego dania(...)powinien być ser półtłusty lub tłusty, gdyż chudy nie przyklei się do makaronu i jedzenie nie będzie smaczne. Owoce możecie dodać swoje ulubione, jednak polecam spróbować z malinami. Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 200 g makaronu pełnoziarnistego 250 g sera białego półtłustego (klinek) 5 łyżek cukru trzcinowego 2 - 3 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany 200 g świeżych
Gotuj w domu