makarony - 24536 przepisów (strona:1213/1636)

Sos pomidorowy 217

Dodajemy koncentrat pomidorowy do smaku (u mnie zazwyc zaj 2-3 łyżki), mieszamy. Doprawiamy pieprzem do smaku i jeszcze chwilkę dusimy. 4. Podajemy między innymi do gołąb ków czy makaronów . Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Indyk z warzywami 248

Kiedy wszystkie warzywa zmiękną, dodajemy sos sojowy, koncentrat. Przyprawiamy do smaku przyprawami i ziołami i dusimy jeszcze 5 min. 5. G o towe mięso podajemy np. z makaronem. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Duszone letnie warzywa 203

Pyszne warzywne danie, można podać jako jarzynkę do ziemniaków, ryżu lub kaszy, świetnie smakuje też z makaronem i daniami z grilla. Przepis znalazłam w Przyślij przepis (nr 69 - 8/2013). Składniki: 1 cukinia (u mnie 300g) pół czerwonej papryki pół żółtej papryki 1 cebula 2 pomidory 3 ząbki czosnku olej 2 łyżeczki ziół prowansalskich (w oryginale oregano) sól, pieprz Sposób przygotowania

Kuchnia domowa Ani
Ciasto makowe z kremem 819

Zimny budyń ucieramy z masłem na gładką masę. 8.Ostudzone ciasto kroimy wzdłuż. Przekładamy kremem. Wierzch polewamy dowolną polewą (u mnie gorzka czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej). Smacznego!!! Źródło: Makaron i Rodzynka

Kuchnia domowa Ani
Jak zrobić łazanki z kapustą i grzybami? 569

przepisy proponowane przeze mnie dania na Święta Bożego Narodzenia. Łazanki z kapustą i grzybami są bardzo proste w przygotowaniu, jeśli ktoś chce maksymalnie skrócić czas przygotowania może wykorzystać gotowy makaron łazanki, dla mnie to jednak byłaby profanacja tego wigilijnego dania. Jak zrobić łazanki z kapustą i grzybami? Ciasto na łazanki jest identyczne jak w przepisie na kluski z makiem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym 303

Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym to kolejna propozycja obiadowa. :-) Smaczna i pożywna, można podawać je z kaszą, makaronem lub ziemniakami. Sami decydujemy o gęstości sosu i intensywności jego smaku - jeśli chcemy gęsty i wyrazisty, dodajemy mniej wody. Pulpety: 500g mięsa mielonego bułka tarta 1 jajko sól, pieprz, majeranek, papryka słodka/ostra Sos:  zupa pomidorowa 250ml śmietany

Szefowa kuchni
Kaczka w sosie śliwkowym 247

podczas pieczenia. Miksować . Jeśli sos jest zbyt gęsty dodać jeszcze odrobinę marynaty i ocet balsamiczny. Doprawić do smaku. Kaczkę  przybrać świeżą kolendrą,  podawać z ryżem lub chińskim makaronem, sos podać w osobnej miseczce.  Śliwki i powstały sos po pieczeniu kaczki przekładamy do miski blendera, miksujemy. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodajemy jeszcze odrobinę marynaty i ocet balsamiczny

Stare Gary
Pierożki vonton w aromatycznym rosole 353

czosnek zeszklić na oliwie, dodać do mięsa. Dodać pozostałe składniki, wymieszać, doprawić dodatkowo sosem sojowym i czosnkiem. pierożki Ciasto wałkować bardzo cienko - najwygodniej używać maszynki do makaronu, wałkować do najcieńszego ustawienia. Wycinać kwadraty ok 7x7 cm, posmarować białkiem aby łatwiej było sklejać, na środku każdego kwadratu  ułożyć farsz i sklejać jak uszka, lub tak jak nam wygodnie. Pierożki

Stare Gary
Zimowa zupa z wołowiną 253

warzywami,dodać pietruszkę,  ustawić program wolnowaru na low  (80 - 90 st C) i zostawić w spokoju na 8 - 10 godzin. Do zupy dodajemy  osobno ugotowany  makaron lub ryż . Smacznego

Stare Gary
Pieczone nogi kacze w azjatyckim stylu 283

jakiś czas odwracając, lub do momentu kiedy mięso będzie bardzo miękkie i ładnie przypieczone. W czasie pieczenia odlewać wytopiony tłuszcz. Podawać  kaczkę z ryżem lub  makaronem ryżowym. Smacznego

Stare Gary
Grecka zupa cytrynowa 266

Grecka zupa cytrynowa. Bardzo ją lubię, gdyż robi się błyskawicznie. Jeżeli mamy akurat dobry domowy wywar z kurczaka, warto ją zrobić. Można podawać z ryżem, można z makaronem w kształcie ryżu składniki 1,5 litra wywaru z kurczaka 1/2 szklanki drobniutkiego ryżu 1  j ajko sok z jednej cytryny sól świeżo zmielony czarny pieprz kilka plasterków

Stare Gary
Wołowina z pastą fasolową i pak choi 288

Dodać czarną pastę fasolową, wymieszać, dodać wołowinę, jeszcze raz wymieszać i smażyć kilka minut. Ogrzany półmisek wyłożyć liśćmi pak choi i ułożyć na nich mięso. Podawać od razu z makaronem lub ryżem. Smacznego

Stare Gary
Chimichurri czyli argentyńskie pesto - przepis podstawowy 220

kurczaka. Doskonały również jako sos do kanapek. Bardzo mi smakowało, zjadałam bagietką wcześniej podpieczoną na patelni. Pyszne!  Myślę, że znakomicie sprawdzi się również jako sos do makaronu. Przepis ze strony  Simply Recipes składniki 1 szklanka  świeżej natki pietruszki, bez łodyg , 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki świeżych liści oregano (może  2 łyżeczki suszonego oregano) 1/2 szklanki

Stare Gary
Udziec jeleni z czosnkiem 219

oryginalny, w uwagach moje zmiany dotyczące sosu, który moim zdaniem wymagał jeszcze dodatkowego doprawienia. Mięso upiekło się bardzo ładnie i było bardzo smaczne. Podałam z sałatką z cykorii i makaronem. składniki 2 kg udźca 2 cebule 6 ząbków czosnku 150 g słoniny (użyłam wędzonej) sól 1 łyżka oliwy 1 łyżka soku z cytryny pół szklanki czerwonego wina 1 szklanka gęstej

Stare Gary
Warzywa długo duszone czyli prawie Briami - w wolnowarze 237

jest  zazwyczaj podawane w temperaturze pokojowej , ale można również podać ciepłe,  prosto z wolnowaru . Jeżeli nie zjemy całości, można na drugi dzień wykorzystać resztki jako sos do makaronu. Mimo kilku uwag - polecam! oryginalny przepis tutaj       składniki 3 duże ziemniaki obrane lub nie, pokrojone w cienkie plasterki  2 średnie czerwone cebule - pokrojone w cienkie plasterki

Stare Gary