makarony - 24536 przepisów (strona:1218/1636)

Kulki ryżowe w sosie z wędzonego boczku i śmietany 295

prostego i skromnego, ale swojego. Kulki ryżowe wymyśliłam niejako z konieczności - nie było uwielbianych przeze mnie ziemniaków, a do sklepu nie chciało mi się biec. Makaronu gnieść też nie za bardzo mi się chciało. Taki leniwy dzień ;) Zrobiłam więc przegląd szafek i lodówki, i wpadłam na myśl, żeby zrobić ryż, ale inaczej niż

Codzienna kuchnia niecodzienna
Paprykowa zupa z sera bryndza 211

sprawnie. Zaparzony ser ze śmietaną przelać do garnka i mieszając zagotować. Doprawić solą i pieprzem do smaku.  Taką zupę można podawać z makaronem, ziemniakami lub grzankami.  Grzanki: 3 kromki pełnoziarnistego chleba , kilka łyżek oleju - użyłam oleju rzepakowego Rapso . Chleb pokroić w kostkę. Olej rozgrzać na patelni i wsypać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pulpeciki z pieczonego kurczaka z prażonymi, solonymi migdałami i kolendrą 212

wolnym ogniu. Śmietanę w oddzielnym naczyniu zaparzyłam stopniowo płynem z pulpetów, a następnie wlałam do mięsa. Zagotowałam i doprawiłam sos.  Pulpeciki smakują z ryżem lub makaronem. Na zimno, do chleba też są pyszne :) Prażone i solone migdały Kresto mają bardzo ciekawy smak. Przypominają trochę pistacje :) Są idealne do chrupania, ale też jako dodatek do potraw. Przypuszczam

Codzienna kuchnia niecodzienna
Indycze żołądki w sosie śmietanowo - musztardowym 191

ogniu. Doprawić odrobiną cukru i ewentualnie solą. Warzywa można wykorzystać do przygotowania szybkiej sałatki, na przykład taką >KLIK!< Tak przygotowane żołądki można podawać z ryżem, makaronem lub ziemniakami. Żołądki są miękkie, a lekko musztardowy sos nadaje im wspaniałego smaku. Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Paprykowe pulpety wieprzowe w sosie...paprykowym 186

Gotować przez kilka minut, do miękkości. Wywar doprawić solą i czerwoną papryką. Nie zagęszczać dodatkowo mąką. Pulpety podawać  z ryżem ugotowanym na sypko, ziemniakami lub makaronem pełnoziarnistym. ja swoje pulpety podałam z brązowym ryżem Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gołąbki z włoskiej kapusty z wieprzowiny i kurczaka z dodatkiem brązowego ryżu. Garnek Concept Plus WOLL. 208

WOLL Concept Plus: wszystkie zupy, gulasze, dania jednogarnkowe, mięsa duszone w ciemnym sosie, kaczka, bitki wołowe, gołąbki, warzywa na parze, warzywa gotowane na parze z duszonego mięsa, jajecznica, bigos, makarony i pierogi, chleby. Jednakże jak wszystko, także i ten zestaw posiada wady . Dla mnie wadą jest ciężar garnka . Aczkolwiek, jak zastanowić się, to jest i wadą, i zaletą. Z jednej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Delikatna potrawka z kurczaka z sosem jogurtowym 889

wodą) i mąką. Wlać do mięsa i warzyw i mieszając gotować na niewielkim ogniu przez około minutę. Całość przyprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z ryżem, makaronem lub ziemniakami

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chili con carne 426

fasolę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Jeśli jest za mało pikantne dodać ostrej mielonej papryki. Gotować jeszcze 5 minut, tak żeby papryka była miękka. Podawać z ryżem, makaronem lub tortillą. Smacznego

W poszukiwaniu inspiracji
Pierogi ze szpinakiem, rukolą i serem feta z nasionami chia 177

Będąc w markecie i robiąc zakupy wpadła mi w ręce paczka szpinaku typu baby. Ogólnie szpinak najczęściej ląduje w moim zielonym koktajlu, albo jako sos szpinakowy do makaronu. Ta ostatnia wersja jest jednym z ulubionych dań mojej córy. Tak, tak, moje dziecię od zawsze lubiło szpinak. Tyle, że zawsze musiał... Pierogi ze szpinakiem, rukolą i serem feta z nasionami chia

Nie Bo Piekło
Pesto z liści rzodkiewki 153

zdrowo i smacznie. Ma ono obłędnie zielony kolor (idealny z okazji dnia Św. Patryka :D), a olejki eteryczne występujące w listkach nadają niespotykanego ostrego posmaku. Idealne do wykorzystania z makaronem, do sałatek, jako pasta do pieczywa, czy po prostu zdrowy dip do warzyw. Składniki: 2 garści (z 2 pęczków) liści młodej rzodkiewki 1 garść pestek słonecznika 2 ząbki czosnku

Food Square
Gulasz z mortadeli 212

smaku. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do garnka z fasolą. Mieszamy i gotujemy ok. 15 minut na małym ogniu. Gotowe danie można podawać na różne sposoby: -z ryżem -z makaronem -z pieczywem Można też zapasteryzować i zabrać na biwak. Smacznego

Maminek kulinarny
Kurczak w sosie koperkowym 197

Wsypujemy koperek.    Doprawiamy do smaku i podgrzewamy, stale mieszając do momentu, kiedy sos zgęstnieje. Gotowe.    Kurczaka w sosie koperkowym można podać z ziemniakami, ryżem lub makaronem  i dowolną surówką, np z białej kapusty. My podaliśmy z malutkimi placuszkami z gotowanych ziemniaków. Jest to wersja   bardziej  pracochłonna, ale smaczniejsza i ciekawsza. Smacznego

Maminek kulinarny
Kotleciki w warzywach 178

Dokładamy nasze usmażone kotleciki i mieszamy.    Całość przekładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut.    Kotleciki możemy podać z ryżem, makaronem lub ziemniakami. Dobrze też smakują z pieczywem. Smacznego

Maminek kulinarny
Mięso mielone zawijane w cieście 242

kurczaka gotujemy jak na rosół - przepis na galaretkę z kurczaka.    Składniki na ciasto w zależności od upodobań znajdziecie na naszym blogu: -ciasto makaronowe w przepisie na makaron domowy -ciasto pierogowe w przepisie na pierogi z grzybami    Na patelni szklimy pokrojone w kostkę cebulę i czosnek.    Mięso z łopatki i obrane mięso z ćwiartek kurczaka

Maminek kulinarny
Kurczak w sosie cebulowym 299

drugiej patelni podsmażamy mięso... ...do zrumienienia.    Mięso przekładamy do sosu i gotujemy na patelni ok. 5 minut. Możemy posypać szczypiorkiem.   Możemy podać z ziemniakami, ryżem, makaronem, kaszą gryczaną lub naszymi ziemniaczanymi ciasteczkami. Smacznego

Maminek kulinarny

Proponowane wyszukiwania