makaron z - 4500 przepisów (strona:186/300)

Lekkie wina na jesienne dni.... 172

barwą i żurawinowo-wiśniowym bukietem.  Przyjemnie drażni nasze podniebienia, pozostawiając lekko owocowy posmak. Jest to wino znakomicie zharmonizowane  i orzeźwiające.  Sprawdzi się świetnie do potraw pikantnych, makaronów a także  deserów lub samodzielnie jako aperitif.  Uwydatni charakterystyczny smak serów w szczególności sera feta, gouda i pleśniowych, przyciąga wzrok żywymi refleksami. Podawaj schłodzone do temperatury

Wanilia i Kardamon
Ziołowy omlet z serem feta 224

kostki lub dwóch sera feta. To prawda. Uważam, że słony smak tego sera wspaniale wzbogaca prawie każde danie. Dodaję go do sałatek, warzywnych gulaszy, pizzy, zapiekanek, placuszków i makaronów. Zresztą, jeżeli wpiszecie hasło "ser feta" do wyszukiwarki bloga, znajdziecie co najmniej 15 przepisów. Tym razem ser feta dodałam do cieniutkich omletów o pięknym zielonym kolorze, który otrzymałam mieszając jajka

Chilli Czosnek i Oliwa
"Coraz bliżej Święta..." I nieświąteczny keks wytrawny 189

coś zupełnie nieświątecznego. Przepis znalazłam u Bei . Mamy ostatnio w domu wędzonego łososia w ilościach nieskończonych, i kombinuję, co bym z nim zrobić. Była sałatka, był sos do makaronu, tarta, bajgle z pastą jajeczno-łososiową... W końcu przyszedł czas na wytrawny keks, który kusił mnie od dawna. Zamiast sera koziego użyłam oscypka, który przyjechał z nami z Polski

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Krój Gotuj, WOW - ale książka! 185

jaki sposób ułożysz danie na talerzu zależy od Twojej wyobraźni! Zabawne sugestie typu "nie spal masła, ani szałwii" :) Jasne i czytelne polecenia! Podzielona jest na kilka części: Przystawki, Makarony, Dania Główne, Wypieki i Desery, Extra Info. To jest pierwsza książka kulinarna, którą przeczytałam od deski do deski za jednym podejściem, mało tego po przeczytaniu od razu miałam ochotę pobiec

Blondynka Gotuje
aromatyczny rosół z kaczki 220

suchej patelni aż z kilku stron będzie miała czarny przypalony kolor ,  kapustę dodajemy około 10 minut przed zakończeniem gotowania . Rosół gotować około 2-3 godzin ,podawać z makaronem i natką pietruszki. Smacznego

na gazie
Sos z pomidorków koktajlowych do słoików 385

zjeść je wszystkie. I zrobiłam z nich sos. A teraz pachnie mi w całym mieszkaniu pysznym, słodkim tylko od pomidorków i pięknym w kolorze mazidłem, które spożytkuję do makaronu, pizzy i jako zamiennik ketchupu. Składniki (na ok. 1,2 sosu): 2 kg pomidorków koktajlowych cebula jalapeno (ilość to kwestia gustu) łyżka octu 4 ziarna ziela angielskiego 16 ziaren kolorowego pieprzu

Weekendy w domu i ogrodzie
Rosół z papryczką chili 255

szumowinę  zmniejszyć ogień dodać sól pieprz,opaloną cebulkę i zwinięty  nicią pęczek lubczyku  Gotować wszystko na bardzo wolnym ogniu,aż mięso zmięknie  Rosół podawać z makaronem lub ryżem Posypać posiekaną pietruszką

W królestwie smaków Beaty
Paprykowy sos 143

zeszłego roku jestem jego wielką fanką. Teraz już nie wyobrażam sobie, by zimą w moich zapasach nie było tego sosu. Świetnie smakuje na ciepło i zimno, jako dodatek do makaronów, kasz bądź jako dodatek do kanapki. Składniki: - 3 kg papryki ( po wydrążeniu) - 2 papryczki chili bez pestek - 3 koncentraty pomidorowe ( w tym przypadku pudliszki) - 2 łyżki soli - 1 szklanka octu

Zainspirowana w kuchni
Keczup domowy 187

zniknie z półek w tempie ekspresowym ;) Z podanych ilości otrzymałam ostatnio 4 słoiki po 320 g – ale to zależy od pomidorów.   Podobne przepisy pomidorowa fasolka z bankietówkami Makaron z owocami morza Sałatka z pomidorków słodko-kwaśna i ogórka i chil... Gazpacho z oliwkami i płatkami migdałów .yuzo_related_post img{width:170px !important; height:170px !important;} .yuzo_related

Pociąg Do Kuchni
No i klops! Prosto z Kalifornii 322

również pod nazwą pulpetów. Jestem wielkim miłośnikiem wszelkiego rodzaju meatballs. Postanowiłam stworzyć własną wersję, nieco inspirowaną włoskimi smakami. Są bez żadnego sosu, lekkie, aromatyczne, podane z warzywami a nie makaronem… Polecam serdecznie! Klopsy a’la Food Polka Składniki (na 4 osoby): 25 kg mielonej wołowiny 1/2 kg mielonej wieprzowiny 8 świeżych pomidorów Roma (jeśli nie ma świeżych mogą

Jem więc Jestem
Legumi 185

bardzo lubię. Moczyłam ją całą noc , a gotowałam około półtorej godziny. Na końcu dodałam bazylię, obranego ze skórki pomidora, oliwę z oliwek, pieprz i sól.  I dosypałam garstkę makaronu Czaniecki w kształcie ryżu. Jak smakuje? Po włosku, wybornie! Warto jeść strączkowe,bo we Włoszech się mówi, że talerz legumi to nic innego jak pierwsze i drugie danie, w którym

Z Kuchni Do Kuchni
Tortilla patatas z chorizo 150

patelnię i smażyć z drugiej strony. Tortilla patatas może być samodzielnym daniem. Jeśli użyliście pikantnego chorizo, można podać z mizerią (Hiszpanie też jadają ogórki ze śmietaną).   ------------ Podobne: Makaron w sosie carbonara Omlet ze szparagiem Kwiaty robinii w cieście Skoro wspomniałam wcześniej o Lloret de Mar na wybrzeżu Costa Brava i Barcelonie, to dołączam zdjęcia z tych miejsc. Panorama Barcelony

Weekendy w domu i ogrodzie