oliwek lub miksu tłuszczów *pomidorowy sos Pesto z suszonymi pomidorami, bazylią, orzechami nerkowca, serem Grana Padano i Pecorino Przygotowanie: Ser koryciński (z dodatkami lub bez) trzemy na tarce na grubych oczkach – na tą porcję około 3 1/2 łyżki startego sera. Na patelni podsmażamy pokrojoną czerwoną cebulę. Dodajemy ugotowany gorący (!) makaron spaghetti, 2 łyżki pesto rosso i starty
Słodkie okruszkikolację na gorąco. Robię ją od lat :)Składniki:opakowanie makaronu lasagne1 kg mięsa mielonego (u mnie wołowe)1 słoiczek przecieru pomidorowego1 puszka pomidorów20 dag żółtego sera w plastrach albo tartego (u mnie w plastrach)30 dag pieczarek2 cebule2 ząbki czosnkusól, pieprz1 litr wody suszone oregano, suszona bazyliaprzyprawa chili natka pietruszki i świeża bazylia do dekoracji.olej do smażenia2 czubate(...)mięso mielone. Zalewamy wodą i dodajemy pokrojone pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem, chili oraz suszonymi ziołami i wszystko gotujemy około 15 minut. Po tym czasie robimy zaklepkę z mąki i wlewamy do gotującego się sosu. Gotujemy nadal przez 10 minut. Do naczynia żaroodpornego układamy pierwszą warstwę surowego makaronu (na styk), wylewamy 1 warstwę sosu
Bon Appetit MałgorzatyDziś tak po prostu: Lasagne bolognese SKŁADNIKI: 200 g makaronu lasagne (bez wcześniejszego gotowania) 500 mięsa mielonego ( wieprzowo- wołowego) 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 marchewka puszka pomidorów krojonych 100 g oliwy z oliwek sól, pieprz, suszone oregano , bazylia suszona, papryczka chilli Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 500 ml mleka tarty(...)Dodajemy pomidory i startą na dużych oczkach marchewkę. Doprawiamy solą,pieprzem, papryczką, oregano, bazylią. Rozpuszczamy masło, dodajemy 2 łyżki mąki, dolewamy zimne mleko i gotujemy na małym ogniu ok. 5 min aż do zgęstnienia, stale mieszając. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Płaty lasagn e układamy w brytfance lub naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą, na makaron kładziemy trochę sera, potem
MarciochaKucharzymiesiącu :) Przepis z opakowania makaronu uprościłam, jak umiałam. Składniki: - 1 opakowania makaronu (20 dkg), - 2 opakowania mrożonego szpinaku, - 2 duże pomidory, - oliwa, - 30 dkg sera żółtego (może też być pleśniowy, biały - według upodobań i możliwości), - 6 ząbki czosnku, - przyprawy: sól, pieprz, papryka suszona, a do sosu dodatkowo szczypta tymianku, bazylii i oregano. Przygotowanie: 1. szpinak smażymy(...)czosnku, soli, pieprzu, papryki suszonej aż będzie miękką, lekko wilgotną masą. Pod koniec dodajemy połowę sera (startego). 2. Sos z pomidorów uzyskujemy obierając pomidory (wcześniej sparzone wrzątkiem), krojąc je drobną i smażąc na oliwie z pozostałym czosnkiem i przyprawami (tymianek, bazylia, oregano, sól, pieprz, papryka) dopóki nie rozpadną. Wtedy sos z grudkami pomidorów blendujemy lub przecieramy na sitku
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisycukinia, szpinak, suszone pomidory w zalewie z kaparami i pokrojony w kosteczkę ser bałkański oraz sos winegret. Opcja druga była lunchem z przyjaciółką – oprócz zielonej bazy, suszonych pomidorów z zalewy i kaparów dodałam ugotowane wcześniej tortellini z trzema serami, a do ozdoby i pochrupania – chipsy z parmezanu i cheddara. Łatwo je zrobić. Zetrzyjcie sery na tarce o drobnych(...)prosta, pyszna i szybka. I okrutnie zielona. Wersja bez makaronu będzie idealna dla tych z Was , którzy są na diecie bez węglowodanów. I pierwsza i druga opcja jest pyszna. SKŁADNIKI mała młoda cukinia, ok. 350g 3-4 garści młodego szpinaku 100g ugotowanych tortellini /sera bałkańskiego (ewentualnie feta) 8 pomidorów suszonych kilka kaparów 3 łyżki startego cheddara 3 łyżki startego
Karo in the Kitchenprosty w wykonaniu , a smak delikatny. Duża ilość parmezanu podkręci jego smak. Składniki makaron forma kokardki – ile chcesz dynia pierzasta ile chcesz puree z dyni , około 3 łyżek (przepis znajdziesz W TYM MIEJSCU ) zielona papryka ok. 2 sztuki pomidory malinowe,dowolna ilość naturalna przyprawa- suszone zioła +kurkuma- około 1 płaska łyżeczka świeże zioła – szałwia, tymianek,rozmaryn- w sumie(...)kokardki al dente. Na dużej patelni rozgrzej trochę oleju kokosowego. Wsyp dynię pierzastą pokrojona w kostkę. Dodaj przypraw, ziół. Podsmaż. Dodaj paprykę i pomidory . Przykryj pokrywką, duś. Kiedy pomidory się rozpadną dodaj puree z dyni. Duś. Makaron wymieszaj z gotowym gęstm dyniowym sosem. Formę dużą, prostokątną nasmaruj oliwą z oliwek i wyłóż makaron. Posyp gęsto parmezanem. Zapiekaj do pół godziny
Z Kuchni Do Kuchniposiekaną papryczkę chilli. Opcjonalnie, jeśli lubicie, możecie również użyć pomidorów suszonych pokrojonych w paseczki (ilość wg uznania, kilka sztuk). W osobnym garnuszku podgrzewamy śmietanę i pokruszony lazur, aż ser się rozpuści i masa zacznie bulgotać. Gorącą śmietanę z lazurem przekładamy do składników na patelnię, a następnie dodajemy makaron, całość mieszamy i gotujemy przez chwilę na wolnym ogniu. Penne
Taste Of My Daypulpeciki z makaronem razowym ugotowanym al dente. :) "Mówię" wam pycha ! SKŁADNIKI NA 3-4 PORCJE: Pulpeciki: mięso mielone drobiowe ok. 400 gram czosnek 2 ząbki cebula 1/2 szt. natka pietruszki suszona 2 łyżki sól 1 łyżeczka pieprz świeżo mielony 1/3 łyżeczki żółtko z jednego jaja bułka tarta 2 łyżki olej z pestek winogron 2 łyżki Sos: pomidory w puszce(...)duża szt. bazylia 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki kucharek 1 łyżeczka lub do smaku przecier pomidorowy 2 łyżeczki cukier 1/2 łyżeczki pieprz do smaku Dodatkowo: makaron razowy 1 op. natka pietruszki ok. 2 łyżek ( posiekana ) METODA: Pulpety: Mięso mielone wymieszać z solą, żółtkiem, pieprzem, natką pietruszki, bułką tartą oraz startą cebulą i czosnkiem na tartce
Kuchnia Paulettesłyżeczki pieprzu 2-3 ząbki czosnku lub płaska łyżeczka suszonego garść liści bazylii 3 łyżki oliwy (użyłam mniej świeżej bazylii, bo wykorzystałam domowej roboty bazyliową oliwę, tu znajdziecie przepis ) w oryginalnym przepisie jest również łyżeczka papryki, ale ja nie lubię jej połączenia z pomidorami na każde 100 g makaronu 100 ml wody +-100 ml w zależności od tego
greenscarfpłatków drożdżowych nieaktywnych, a kurczaka zastąpić ugotowaną cieciorką. Składniki na 6 porcji: Na pesto: 75g suszonych pomidorów 35g orzechów włoskich 12 listków bazylii 3 ząbki czosnku ½-1 papryczka chili 50-60 ml oliwy z oliwek 15g parmezanu lub grana padano Na makaron: 500g makaronu pełnoziarnistego (u mnie penne) 800g piersi z kurczaka 1 łyżka oliwy z oliwek sól
Fabryka pomysłówpodwójnej ilości składników i przechować na dzień następny, ewentualnie zaprosić na taki sos z makaronem przyjaciół, szybciej zniknie :)Składniki: 2 średnie cebule 4-5 ząbków czosnku puszka pomidorów bez skóry ok.400 g 4-5 łyżek oliwy 10 łyżek gęstego przecieru pomidorowego łyżeczka suszonego oregano, listek laurowy łyżka posiekanej świeżej bazylii pieprz mielony prawdziwy i ziołowy sól, cukier do smaku(...)pomidory z puszki -mieszamy i gotujemy na "wolnym" ogniu Dokładamy ziołowe składniki , liść , koncentrat pomidorowy i gotujemy na bardzo małym ogniu Gotowanie trwa około 30 - 40 min. często mieszamy, nie dopuszczamy do przypalenia, sos powinien być gęsty Z ugotowanego sosu wyjąć listek , doprawić solą , (ewentualnie cytryną) i cukrem, zmiksować Przelać ( nadmiar ) do słoika i używać do makaronów
Proste Potrawypuszka całych pomidorów wraz z zalewą (waga 400 g); 250 g makaronu Rigatoni; 200 g sera ricotta; 350 g startej mozzarelli; 1/4 szklanki startego parmezanu; 1 jajo; 1 pęczek natki pietruszki; 1 łyżka oleju; 2 ząbki czosnku; 1 średnia cebula; 1 łyżeczka suszonego oregano; 1 łyżeczka suszonej bazylii; 1/4 łyżeczki płatków chili; Sól; Pieprz. 1 szklanka(...)wytopionego podczas smażenia tłuszczu. Pozostawić jedynie około 1 łyżki dla zapewnienia smaku sosu i soczystości mięsa. Następnie na patelnię z podsmażonym mięsem wlać przecier pomidorowy. Dodać pomidory z puszki wraz z zalewą. Przyprawić suszonym oregano (1 łyżeczka), bazylią (1 łyżeczka), płatkami chili (1/4 łyżeczki) oraz solą i pieprzem do smaku. Sos gotować na małym ogniu, od czasu do czasu
Gospodyni MiejskaSłońce w słoiku.. tak mogę nazwać te włoską pastę. Zmiksowane suszone pomidory i oliwki to przepis na szybką przekąska czy kolacje. Taką pastę można podawać do chleba, kanapek, krakersów, tortilli, mies, czy makaronów. Pasuje idealnie do wszystkiego. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikświeżych pomidorów (które lepiej sobie zjeść świeże, tak po prostu) lub z koncentratu pomidorowego (którego nie używam już lata świetlne) - karton soku pomidorowego wlać na patelnię, przyprawić, odparować i jeść, brzmi dobrze? Ok, dokładnie robimy to tak: - litr soku pomidorowego wlewamy do głębszej patelni, włączamy średni ogień, nie przykrywamy, - teraz wstawiamy wodę na makaron, - przepłukujemy 2 garści łuskanego słonecznika(...)szykujemy talerze, jakieś sałatki, pomidorki i co tam chcemy do przegryzania i popijania, wykładamy makaron na talerze, polewamy gotowym sosem, posypujemy jeszcze prażonym słonecznikiem albo płatkami drożdżowymi albo niczym, bo ktoś nie lubi "śmieci" na górze ;) i już. Do sosu można dodać jeszcze suszonych pomidorów, będzie wtedy bardzo, bardzo pomidorowy. Całość przygotowań zajmuje do 30 minut od wejścia
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE