dania potrzebne nam są: 450-500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego 400g makaronu spaghetti oliwa z oliwek oliwki czarne i zielone drylowane 2 puszki pomidorów (całe, bez skórki) 2 średnie pomidory ser grana padano lub parmezan pęczek bazylii 2 szalotki 1 ząbek czosnku bazylia suszona, czosnek niedźwiedzi słodka, ostra papryka, sól, pieprz czarny świeżo mielony opcjonalnie: gałązka rozmarynu(...)posiekane w kostkę czosnek i szalotkę, szklimy je a następnie dodajemy pokrojone na kawałki pomidory z puszki oraz obrane ze skóry i pokrojone w kostkę świeże pomidory. Po około 10-20 min dodajemy suszoną bazylię, sól, paprykę słodką i ostrą. Po kolejnych 10 min smażenia, sos powinien już robić się gęsty za każdym razem gdy zacznie on bardziej przypominać
Kuba Gotujepomidor 1 łyżeczka przecieru pomidorowego sól, pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek jogurtowy dressing: 1 kubeczek jogurtu naturalnego (150 g.) 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka oliwy z oliwek pół łyżeczki miodu sól, pieprz, świeże bądź suszone zioła Składniki na dressing wymieszać w naczyniu, przyprawiając na końcu solą, pieprzem i ziołami.Makaron ugotować al dente zgodnie(...)grubych oczkach (ewnetualnie pokrojoną w bardzo drobną kostkę) cukinię, wymieszać, posolić i dusić razem, po 5 minutach dodać tuńczyka i pokrojonego w kostkę (uprzednio obranego ze skóry) pomidora i przecier pomidorowy. Całość dusić razem kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając i doprawiając pieprzem.Gotowym farszem napełniać ugotowane al dente i ciepłe makaronowe muszle, podawać
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaporcje: 3 papryki (u mnie 2 żółte i 1 czerwona), pokrojone na duże kawałki 4 pomidory (u mnie 2 malinowe i 2 zwykłe), przekrojone na pół 1 duża cebula, pokrojona w ćwiartki 2 duże ząbki czosnku, w łupinkach suszony majeranek suszona bazylia słodka i ostra papryka odrobina oleju 400 ml bulionu warzywnego lub mięsnego (może być z kostki(...)łyżeczka cukru sól, świeżo mielony pieprz Dodatkowo: olej do smażenia około 40 g makaronu chińskiego (z fasoli mung, nitki) gałązki oregano do dekoracji CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Na blaszce wyłożonej folią aluminiową układamy pokrojone papryki, pomidory, cebulę i czosnek w łupinach. Skrapiamy odrobiną oleju, posypujemy szczyptą majeranku, bazylii, słodkiej
My Culinary Arttofu chyba brzmi poprawnie Samo danie jest bardzo sycące. Bez glutenu, jaj, nabiału, mięsa- to jest to Makaron z kulkami tofu, do tego sos z pomidorów i jarmużu… Nawet największe apetyty zostaną zaspokojone. Makaron z kulkami tofu i sosem pomidorowym. Drukuj Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 25 min Czas całkowity 35 min Ilość porcji: 2 Składniki(...)łyżka koperku (suszony lub świeży) 5 łyżek ziół prowansalskich ½ łyżeczki papryki czerwonej słodkiej szczypta chili pieprz, sól 2 łyżki oleju kokosowego ( do smażenia) ---- Sos : 2 ząbki czosnku 2 garście jarmużu (ok 100g) 2 średnie pomidory 1 puszka pomidorów -kostka 1 łyżka pieprzu cytrynowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki ziół prowansalskich sól ---- Makaron spaghetti (u mnie ryżowy brązowy
Apetyt na Zielonełyżki pasty pomidorowej (koncentrat) 400 g posiekanych pomidorów (można dać pomidory z puszki lub passate) 1 łyżeczka sosu Worcester 1 łyżeczka świeżego majeranku lub oregano lub 1/2 łyżeczki suszonego 60 g czarnych oliwek pokrojonych w plasterki 1 papryka (może być każdy kolor) pokrojona w kostkę 175 g makaronu spaghetti 115 g sera parmezan startego na tarce sól, pieprz(...)smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia i ponownie smarujemy masłem. W rondelku dusimy czosnek z cebulą. Dodajemy wołowinę i smażymy aż całość się zetnie. Dodajemy koncentrat pomidorowy, pomidory, sos Worcester, zioła, sól i pieprz. Dusimy na małym ogniu przez 10 minut. Dodajemy oliwki i paprykę. Smażymy ok 10 minut. Makaron wrzucamy na wrzątek i gotujemy przez 2-4 minuty
sierotka maRysia w kuchniTaki obiadek można podać z ziemniakami, ryżem, makaronem czy kaszą. Duży wybór można sobie wybrać co kto lubi. Przygotowanie kurczaka – piersi kurze pokroić podłużne grube kawałki. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, obsypać włoskimi suszonymi ziołami. Dokładnie wymieszać. Wykonanie – na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojoną(...)piórka cebulę z posiekanym czosnkiem. Smażyć tak długo aż cebulka zmięknie i nabierze złotego koloru. Wlać wino i podgrzewać aż wino prawie wyparuje. Wrzucić kurczaka, pokrojone w paski suszone pomidory, pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć do momentu, aż kurczak straci kolor surowizny. Dodać pokrojony drobno szpinak wlać wodę. Tyle żeby mięsko do połowy było przykryte. Zagotować i doprawić
Kuchnia PokoleńSKŁADNIKI : tortellini suszone 250 g 1 puszka pomidorów 100 g chudej szynki ( wędliny ), pokrojonej w kostkę 150 g pieczarek, poszatkowanych 1 cebula 2 ząbki czosnku 150 g żółtego sera 2 łyżki oleju sól, pieprz, cukier i bazylia do smaku szczypiorek do posypania(...)PRZYGOTOWANIE : Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy studzimy. Na patelni, na oleju podpiekamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, następnie dodajemy szynkę i pieczarki oraz pomidory z puszki. Sos gotując mieszamy i doprawiamy do smaku przyprawami. Kiedy znacznie zgęstnieje zakręcamy gaz. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem, wykładamy tortellini na to wylewamy sos i lekko mieszamy z makaronem, posypujemy wierzch serem
Kulinarne Fantazje MarioliSkładniki: 12 płatów makaronu do lasagne; Opakowanie mrożonego szpinaku (waga 450 g); 300 g startej mozzarelli; Opakowanie sera feta (waga 270 g); 1 duży pomidor; 3 ząbki czosnku; Olej. Sos: 1 łyżeczka masła; 1 średnia cebula; 2 łyżki koncentratu pomidorowego; 1,5 szklanki bulionu (u mnie 1,5 szklanki wrzątku + łyżeczka vegety); 1,5 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany(...)Naczynie żaroodporne/blachę wysmarować olejem. W tak przygotowanym naczyniu układać kolejno: płaty makaronu do lasagne, szpinak z fetą, startą mozzarellę i sos. I tak do wyczerpania składników. Na wierzchu lasagne powinna się znaleźć warstwa startej mozzarelli, a na niej poukładane plastry pomidora. Wierzch dodatkowo oprószyć suszoną bazylią. Lasagne wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna
Gospodyni Miejskabył bardzo dobry, ale rozczarował mnie trochę ten gotowy placek ;) Kolejna dodatkowa przystawka: razowe chlebki (jeden z suszonymi pomidorami) z pesto. Wszystko na duży plus. Dania główne za to były przepyszne, powyżej sandacz w cukinii z nori i makaronem somen. Smaki się idealnie komponowały, pyszna ryba, sosy. Tutaj rozpływający się w ustach kurczak zagrodowy w miodzie pitnym
Corner With RecipesZnowu zrobiłam pesto z rukoli i suszonych pomidorków, ale tym razem nieco mniejszą porcję. Część wykorzystałam do makaronu a resztę do
Monia miesza i gotujemacie i lubicie) i sos z ziołami. Składniki: ok. 3 szklanek makaronu świderki (lub penne) warzywa mrożone: ile? dodałam po większej garści: żółta fasola, zielona cięta fasola, groszek zielony, kukurydza, kilka kwiatów brokułów i kalafiora, marchewka 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula 2 suszone pomidory pokrojone w kosteczkę ser brie naturalny 125 g 4 parówki z szynki przyprawy(...)smażenia 1,5 łyżki bułki tartej do posypania (opcjonalnie) sos: szklanka bulionu szklanka mleka 5 dag masła ząbek czosnku pokrojony w drobną kosteczkę 1/4 szklanki mąki pszennej Przygotowanie: makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, na maśle klarowanym zeszklij drobno posiekaną cebulę wraz z czosnkiem, uniesie się piękny zapach, następnie dodaj i duś na średnim
Zasmakuj Kuchnipotrawie! <3 Tak mnie zainspirowało, że postanowiłam popichcić nieco w azjatyckim stylu i zaopatrzyłam się w niezbędne produkty np. w sprzedaży promocyjnej w Lidlu - sosy, makarony, pędy fasoli mung i inne smakołyki udało kupić mi się nawet po 2 zł za sztukę :) Założyłam profil na Instagramie, gdzie możecie znaleźć zdjęcia potraw, które przygotowuję i nie tylko. Zapraszam(...)dieta. Tego będę się trzymać! :) Moje kulinarne (i nie tylko) plany na czerwiec to: Gulasz wieprzowy z suszonymi pomidorami Delikatne kotlety mielone w stylu śródziemnomorskim Grillowany kurczak z frytkami z batatów Bolognese z pieczarkami Stir fry z kurczakiem i makaronem ryżowym Bułki drożdżowe z truskawkami Domowy dżem truskawkowy z prawdziwą wanilią Ciasto z rabarbarem Wytrawne roladki z ciasta
Cooking MonsterSkładniki: 8 płatów makaronu do lasagne; Białe części 2 dużych porów; 100 g suchej, czerwonej soczewicy; Puszka krojonych pomidorów (waga 400 g); 2 łyżki koncentratu pomidorowego; 1 łyżeczka suszonego oregano; 2 łyżki oleju; 1 ząbek czosnku; 100 ml kwaśnej, gęstej śmietany 18%; 100 g serka topionego, śmietankowego; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Pomidory wraz z zalewą przelać do miseczki. Doprawić(...)czosnek, sól i pieprz do smaku, wlać 125 ml zimnej wody i gotować kolejne 5 minut. Naczynie żaroodporne wysmarować cienką warstwą oleju i układać w nim kolejno: 2 płaty makaronu lasagne, 1/4 farszu z soczewicy i porów, 1/4 pomidorów i tak do wyczerpania składników. Na górze lasagne powinien znaleźć się farsz przykryty pomidorami, a nie makaron. Wierzch lasagne posmarować sosem
Gospodyni Miejskaimbiru 1 papryczka chilli 15 g suszonych grzybków shiitake 1 mała cebulka szczypior 1 ząbek czosnku 2 duże pomidory bez skórki 100g noodli 2 łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżki oleju arachidowego 1. Grzyby shiitake zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na pół godziny. Ja dodałam tyle wody, żeby później ugotować w niej makaron :) Makaron przygotowujemy o minutę krócej, niż
Tajskie smakiPyszne danie, smaki super się ze sobą łączą. Można podać to danie z ziemniakami, makaronem lub ryżem. Zdjąć skórę z pałek, wyciąć kości. Lekko rozbić, doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką. Obsypać suszonym oregano. Na każdym płacie mięsa położyć kawałek mozzarelli i suszony pomidorek. Zawinąć w rulonik i obwinąć kawałkiem szynki parmeńskiej. Na patelni rozgrzać olej(...)położyć roladki, lekko obsmażyć ze wszystkich stron. Dodać pokrojone na cztery części pieczarki i chwilkę smażyć. Wlać pomidory z puszki dodać suszoną bazylię. Dodać tyle wody, żeby roladki były przykryte do 3/4 wysokości. Doprawić do smaku solą. Gotować na małym ogniu około 30 minut. Sprawdzić czy wystarczająco miękkie. Można wlać trochę śmietany, ale nie jest to konieczne. Pycha, polecam
Kuchnia Pokoleń