smażymy około 3 minuty, potem te miękkie (około 10 minut). Dodać sos i szybko doprowadzić do wrzenia. Dokładnie wymieszać, aż warzywa połączą się z sosem. Zagęszczamy mąką. Pyszne! Szczerze polecam Warzywa możecie podać z makaronem ryżowym podawanym ze świeżą kolendrą ;-) Pozdrawiam cieplutko!!! AKCJA KULINARNA
SMYKWKUCHNIlodowce. Większość przepisów w necie bazuje na tym ze makaron do niej zalewa się woda i czeka aż zmięknie, ja daje makaron suchy, który i tak zmięknie pod wpływem wilgotnych dodatków, sosu i warzyw. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikNa ten makaron długo polowałam, w końcu udało mi się go kupić. Służy do robienia lazanii, ale nietypowej bo zawijanej, rolowanej. Wykorzystałam do niej dwa rodzaje
Bernika - moj kulinarny pamietnikindyczego przyprawione sporą ilością majeranku i przypraw. Pachną czosnkiem z delikatną nutką suszonych pomidorów. Wszystko to, razem z marchewką i groszkiem, zatopione zostało w sosie bolońskim Jamar . Jest naprawdę pysznie! Danie podaję najczęściej z krótkim makaronem typu świderki, penne, kolanka lub kaszą, brązowym ryżem. Gdy jesteśmy bardzo głodni wcinamy ot tak, ze świeżą bagietką. Składniki: 500 g mięsa mielonego(...)mieszam, formuję małe klopsiki. Duszę je na oddzielnej patelni z tłuszczem, przekręcam od czasu do czasu, aby każda strona się równomiernie usmażyła. Gotowe wrzucam na patelnię z warzywami, dodaję sos boloński Jamar , przyprawiam w razie potrzeby. Do mojego dania wykorzystałam sos boloński Jamar Gotowe! Smacznego
Zasmakuj Kuchniproduktów (dotyczy to zwłaszcza żywności szybko psującej się). Jeżeli jednak okaże się, że poprzedniego dnia przeliczyłe(a)ś się z ilością przygotowanego jedzenia, np. ugotowałe(a)ś za dużo makaronu postaraj się to wykorzystać. Zmodyfikuj zaplanowany wcześniej posiłek – zamiast ryżu z warzywami i serem przygotuj makaronową zapiekankę. Planując kolejne potrawy zwracaj uwagę na to co już masz w lodówce – jeżeli(...)wykorzystanie innych produktów, które być może musiał(a)byś wyrzucić. Przecier pomidorowy (najlepiej domowy) lub pomidory w puszce – stanowią bazę do pysznego sosu pomidorowego, idealnie nadają się jako dodatek do pozostałego z poprzedniego dnia makaronu, ryżu czy kaszy. Kukurydza/groszek/fasola konserwowa – nieodłączne składniki wielu sałatek – jeżeli w lodówce znajduje się więdnąca sałata lub kawałek fety, z którym nie do końca wiadomo
moj przepis naakurat została z poprzedniego dnia lub ewentualnie ryżu. Pęczak z makaronem warzywnym z marchewki Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1/2 opakowania spaghetti z marchewki Fit&Easy 250 g brukselki 1 szalotka 2 ząbki czosnku 2 szklanki ugotowanego pęczaku olej do smażenia sól pieprz szczypta chili sos sojowy opcjonalnie natka pietruszki Wykonanie: Szalotkę i czosnek obieramy(...)rozgrzanym tłuszczu na patelni. Brukselkę kroimy na pół, wrzucamy na patelnię, chwilę wszystko razem smażymy. Następnie dodajemy makaron z marchewki i pęczak. Wszystko przyprawiamy solą, chili i pieprzem, patelnię przykrywamy i smażymy przez 2-3 minuty. Podajemy posypane natką. Opcjonalnie dosmaczamy sosem sojowym
Kulinarne przygody Gatityugotować ulubiony makaron, dodać składniki na które mamy ochotę, przyprawić i pyszne danie gotowe. Miernikiem ich efektowności jest nie tylko smak, ale też kształt makaronu. Do sałatki użyłam włoskiego makaronu cappelletti. Te małe „kapelusiki” pochodzące z Emilii Romagni są dość popularne we Włoszech i stanowią składnik wielu tradycyjnych potraw. W sałatce sprawdziły się również znakomicie. Ten bogaty bukiet smaków bardzo(...)kurczaka 1 średni brokuł 1 średni por 1 puszka kukurydzy 2 łyżeczki czerwonej pasty curry 2-3 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki cukru sól Sos 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 4-5 łyżek majonezu Instructions Makaron Capellatti gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy krótko w lekko
Wędrówki po kuchnidrobno pokrojona Poza tym potrzebujemy: 1 duży pęczek Morning Glory, czyli szpinaku wodnego 100-150 g makaronu azjatyckiego pszennego lub ryżowego 500 ml azjatyckiego bulionu lub bulionu drobiowego oraz gotowane mięso kurczaka np. z tegoż bulionu, ewentualnie bulionu warzywnego (opcja wegańska) 2 łyżki sosu rybnego 3 łyżki sosu sojowego sok z połowy limonki 2 łyżeczki cukru trzcinowego 200 ml mleczka(...)patelnię wlewamy filiżankę wywaru, gotujemy 2 minuty, wlewamy zawartość patelni do garnka z bulionem, zagotowujemy, jeśli trzeba doprawiamy do smaku sosem sojowym. Zostawiamy na wyłączonym gorącym palniku i przygotowujemy miseczki. Do każdej nakładamy sporą kupkę gorącego makaronu, kładziemy obok niego pokrojony na paski panierowany tofu (powinien być ciepły), ciepłe mięso z kurczaka (lub przelane wrzątkiem paski kapusty pekińskiej), kiełki
Kuchnia PrezydentowejWystarczy w czasie gotowania się pierożków pokroić kilka składników, wszystko wymieszać, zalać sosem i gotowe. Nie zajmie to więcej niż pół godziny. Jest to świetna propozycja na spotkanie z przyjaciółmi czy oficjalne rodzinne spotkanie. Sałatkę można przygotować dzień wcześniej, nie straci na smaku. Do przygotowania sałatki użyłam makaronu ravioli, gdyż nie miałam jeszcze okazji go próbować. Są to takie małe(...)dyni i słonecznika prażymy na suchej patelni. Majonez, jogurt, ketchup i przyprawy przekładamy do jednej miski i mieszamy dokładnie. Makaron, sałatkę, groszek, kukurydzę, paprykę i ogórki mieszamy ze sobą. Przyprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę przekładamy do szklanej miski, polewamy sosem majonezowym, a na wierzchu posypujemy ziarnami. Zobacz inne sałatki z tortellini: Sałatka Z Tortellini, Ogórkiem I Koperkiem Sałatka Z Tortellini
e-PrzepisyKulinarnedlatego stawiamy na płodozmian. W naszym menu jest więc ryż, bulgur, kasza gryczana niepalona i makaron gryczany. Tak to wygląda przed upieczeniem: A tak po upieczeniu A tak po spakowaniu: Całe menu na tydzień wygląda tak: Poniedziałek: Stir fry z krewetkami, pieczonymi warzywami w sosie z masła orzechowego domowej roboty Stir fry to idealny sposób przyrządzania szybkich potraw. Polega obsmażeniu(...)Kasze, makarony Kasza bulgur 1 szklanka Kasza gryczana niepalona 1 szklanka Ryż brązowy 1 szklanka Makaron spaghetti, gryczany 1/3 opakowania Zioła, przyprawy Natka pietruszki Szczypiorek Garam masala Papryka słodka Papryka chili Curry Dodatki: Sos pomidorowy 2x 0,7 litra Keczup 2 łyżki Orzeszki ziemne ½ szklanki Olej kokosowy 1 łyżka Olej 4 łyżki Masło 4 łyżki Sos sojowy
Niedzielny kucharzSkładniki - 1 opakowanie makaronu cannelloni - 50 dag mięsa mielonego - 2 ząbki czosnku - 1 puszka kukurydzy - 1 puszka groszku konserwowego - 1 gotowy sos boloński - 20 dag żółtego sera - sól, pieprz ziołowy - zioła prowansalskie - olej Wykonanie Mięso podsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać drobno pokrojony czosnek. Kukurydzę i groszek osączyć z zalewy i dodać do mięsa razem z sosem bolońskim. Doprawić do smaku
Świat Smakusize:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";} Składniki (4 porcje): 9 płatów makaronu lasagne 500 g szpinaku (u mnie mrożony) 100 g sera pleśniowego kulka mozzarelli ok. 100 g sera żółtego oregano gałka muszkatołowa sól, pieprz 3 duże ząbki czosnku oliwa z oliwek sos beszamelowy Wykonanie: Na patelni na odrobinie oliwy podsmażamy posiekany czosnek ze szpinakiem, po czym(...)beszamelowy .Następnie składamy naszą lasagne w jedną całość: spód naczynia do zapiekania smarujemy masłem, potem układamy pierwszą warstwę płatów makronu, polewamy sosem beszamelowym i nakładamy część szpinaku, po czym posypujemy niewielką ilością startego sera żółtego. Przykrywamy makaronem. Potem znowu polewamy beszamelem, wykładamy część szpinaku i posypujemy odrobiną sera żółtego. Na ostatniej warstwie makaronu ponownie nakładamy ostatnią już część beszamelu
psgotujemystołach znajomychJ Makaron z tuńczykiem i czerwonym pesto Składniki: 250 g makaronu np. świderki (używam pełnoziarnistego lub makaronu z pszenicy durum) 150 g szynki parmeńskiej lub innej dojrzewającej 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 8 pomidorków koktajlowych 10 czarnych oliwek 2 garści rukoli 50 g parmezanu 1 łyżeczka ziół prowansalskich pieprz Pesto z tego przepisu
Mania Gotowanianaszła nas ochota na coś lżeszego. Dziś makaron orkiszowy (odkąd go odkryłam mam mniejsze wyrzuty sumienia, że karmię rodzinkę niezdrową pszenicą, bowiem makarony to u nas podstawa, przynajmniej u moich dzieci...) z łososiem smażonym bez tłuszczu, z sosem na bazie mascarpone. U nas wszyscy go uwielbiają, może zasmakuje również i Wam... :-)Składniki:- kawałek łososia (u mnie filet ze skórą ok.350g
Smaczne ZdroweSos pieczarkowy przygotowuję dość często. Gęsty, śmietanowy, doskonale pasuje jako dodatek do wszelkich pieczonych czy duszonych mięs, makaronu, ziemniaków, placków ziemniaczanych, klusek śląskich czy gołąbków. Polecam :) Składniki - 30 dag pieczarek - 3 łyżki śmietany 12% - 1,5 łyżka mąki pszennej - 1 łyżka oleju - sos sojowy - sól Wykonanie Oczyszczone pieczarki kroję w grubsze plasterki. Przesmażam w rondelku na łyżce oleju
Kuchnia z widokiem na ogród