Dziś przedstawiam doskonały pomysł na szybie danie makaronowe po pracowitym dniu, kiedy nie chcemy spędzać dużo czasu nad garami. Pyszny makaron (u mnie kokardki ale można przygotować inny ulubiony) z pieczoną karkówką, szparagami, pieczarkami i pomidorkami koktajlowymi, w delikatnym sosie z mascarpone i parmezanu. Zamiast pieczonej karkówki (miałam akurat pod ręką) można użyć innych mięsnych resztek z obiadu, lub zwyczajnie
karmelowyilością wody, aby mięso nam się nie przypaliło. Dusimy pod przykryciem 15 minut. Wyjmujemy sakiewki, a powstały sos zagęszczamy mąką. W razie gdyby sos był mało wyrazisty możemy go jeszcze doprawić. Podajemy np z 3 kolorowym makaronem spaghetti. Pyszności! Skomentuj
MamaOskarkamarchewek typu baby szczypiorek oliwa aromatyzowana czosnkiem i papryką chili 6 łyżek sosu rybnego 2 łyżki sosu sojowego po płaskiej łyżeczce pieprzu cytrynowego, kurkumy, mielonego imbiru, granulowanego czosnku, czerwonej słodkiej papryki szczypta pieprzu cayennne 2 łyżki soku z cytryny 400 ml mleczka kokosowego makaron sojowy Przygotowanie: Krewetki zalewamy wodą i gotujemy. Gdy pojawią się szumowiny, zdejmujemy je. Następnie dodajemy szklankę(...)wywaru z krewetkami. Do zupy dodajemy sos rybny, sos sojowy i wszystkie przyprawy. Na koniec otwieramy puszkę mleka kokosowego. Pamiętajmy aby przed dodaniem go do zupy najpierw wymieszać mleczko łyżką w puszce. Jeśli zupa wydaje nam się być za mało słona - można dodać odrobinę soli. Zupę podajemy z makaronem sojowym i posypujemy szczypiorkiem. Smacznego
Taste TherapyInspiracją do tego dania był sos bolonese. Z racji, że ostatnio dosć czesto u nas w domu był makaron postanowilam troszkę zmodernizować moj tradycyjny przepis na to danie;) Wyszło naprawdę smakowite:) Składniki: 0,5kg mięsa mielonego, 2 duże cebule, 3-4 duże ząbki czosnku, 0,5 puszki kukurydzy, 3-4 pomiodory, 2 marchewki, 1 pietruszka, 2 gołązkii selera naciowego(...)Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, tak samo paprykę. (możemy wrzucic do blendera). Dodajemy do mięsa mielonego. 5. Dodajmy kukurydzę. 6. Doprawiamy do smaku. 7. Tortille podrzewamy, wlewamy sos z mięsem do środka, zawijamy. (możemy dodać ser żółty lub mozarelle
Kuchnia Pełna Pasjiczosnku 5 cm kawałek imbiru, pokrojony w plastry biała część pora 2 łodygi selera naciowego 2 szalotki 4 litry wody 150 ml sosu sojowego 6 suszonych grzybów shitake kawałek wodorostów kombu o wymiarach 10x20 cm (opcjonalnie) Dodatki: makaron ramen jajka ugotowane na twardo zielona część dymki ugotowane grzyby shitake wodorosty wakame plasterki papryczki chili marchew starta na tarce julienne rzodkiewka
Smakowity Blog Kulinarnypóźniej odcedza). Możecie się tez spotkać z mieszankami tych wywarów. Bardzo często bulion jest przyprawiany sosem sojowym lub pastą miso (robi się ją ze sfermentowanego ryżu, soi lub pszenicy. Dopełnieniem są dodatki warzywne i/lub mięsne zależne od upodobania. Ja użyłam japońskiego makaronu pszenno – gryczanego Soba (cudownie aromatyczny) . Jest on co prawda przeciwieństwem grubego, pszennego makaronu Ramen, uważam jednak, że równie(...)wody pasta miso Dodatki na talerz: 300 g makaronu Soba 4 jajka ugotowane na twardo listki kolendry 100 g kiełki fasoli mung listek alg morskich 1 papryczka chili czerwona 1 papryczka chili żółta cebula dymka 8 plastrów boczku surowego – wędzonego Składniki na marynatę do jajek: 1 szkl wody 50 ml sosu sojowego ciemnego 4 cm imbiru świeżego 3 ząbki czosnku
KierunekuchniaNazwałam to danie gulaszem, ponieważ całość dania to: mięso mielone z indyka, marchewka, groszek, cebula i sos słodko-kwaśny. Gulasz, a nawet warzywno-mięsny kociołek podaję z ryżem, rozmaitymi kaszami lub (najczętniej! tacy z nas makaroniarze ) z makaronem. Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka spora garść mrożonej marchewki w kostce spora garść mrożonego zielonego groszku 1 pomidor pokrojony
Zasmakuj Kuchnilitra esencjonalnego bulionu rybnego lub drobiowego 300g krewetek lub ugotowanego mięsa z kurczaka 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżeczka brązowego cukru 1 mały słoiczek minikukurydzy w kolbach 250g ugotowanej zielonej fasolki 4 pieczarki pokrojone w plastry makaron ryżowy świeża kolendra lub natka pietruszki do posypania zupy 1 limonka pokrojona w ćwiartki (wcześniej sparzona we wrzątku) PRZYGOTOWANIE(...)mieszamy, następnie wlewamy gorący bulion, doprawiamy sosem rybnym, ostrygowym i cukrem. Zagotowujemy, wrzucamy pieczarki, krewetki, kawałki limonki i minikukurydzę w kolbach, za chwilę wrzucamy ćwiartki limonki, z jednej wyciskamy do zupy sok, gotujemy około 5 minut, ewentualnie doprawiamy do smaku. Na koniec zupę posypujemy posiekaną zieleniną. Zupę podajemy w miseczkach z ugotowanym makaronem ryżowym i zieloną fasolką. Smacznego :) zdjęcie
Moja Książka Kucharskaminut. Sprawdzić smak w razie potrzeby doprawić. Można zagęścić sos łyżeczką mąki ziemniaczanej wymieszanej w małej ilości wody. Następnie wlać do gotującego się sosu i zagotować. Wymieszać. Obsypać danie pozostałą natką pietruszki. Podawać z ryżem lub makaronem. Smacznego
Kuchnia PokoleńZnakomity pomysł na szybki obiad. Zrobienie pesto z rukoli i migdałów nie zajmie nam dużo czasu, a jest bardzo smaczne, lekko pikantne i można je wykorzystać
Stare Garykolor. Na koniec wlać passatę pomidorową. Doprawić łyżeczką ziół prowansalskich. Zdjąć z ognia w momencie zagotowania się pomidorów. Do naczynia żaroodpornego przełożyć ugotowany makaron oraz połowę żółtego sera. Wymieszać. Następnie dodać przygotowane mięso mielone z sosem i ponownie wymieszać. Zapiekankę posypać pozostałą częścią sera. Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez około 30 minut. ( Do momentu
Kulinarne przygodybardzo aromatyczna i ma ogromnie szerokie pole do zastosowania w kuchni, jako dodatek do kanapek, wrapów, naleśników, poprzez dania główne, wystarczy, że ugotujecie makaron zmieszacie z pastą i obiad gotowy, możecie wykorzystać ją również jako sos do pizzy, zapiekanek, pieczonych mięs lub po prostu zjeść w formie dipu do surowych warzyw! Składniki na wierzch: - 1 słoik Ajvaru łagodnego
SMYKWKUCHNIKompletnie nie miałem pomysłu na dzisiejszy obiad. Dodatkowym problemem był dla mnie brak czasu – mnóstwo zobowiązań skutecznie utrudniało mi zaplanowanie ambitnego obiadu. Postanowiłem więc przygotować
Vegan Tasteonchiglioni to obok spaghetti mój ulubiony rodzaj makaronu. Uwielbiam nadziewać te urocze muszelki przepysznymi farszami i zapiekać w przeróżnych sosach. Jakiś czas temu wymyśliłem sobie nadzienie z bakłażana i sera mascarpone, podkręcone kaparami, anchois oraz ziołami, a to wszystko zapieczone w pomidorowym sosie. Wyszedł absolutny sztos sztosów i z miejsca ta wersja muszelek stała się jedną z najbardziej lubianych
Food Squaretłuszczu, który pozostał na dnie podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Na patelnię, do zeszklonej cebuli dorzucamy boczek. Dodajemy ugotowany i dobrze odsączony makaron, podsmażamy wszystko około 1 minuty. Wlewamy masę jajeczną i mieszamy aż sos lekko zgęstnieje. Po wyłożeniu na talerz posypujemy natką pietruszki. Po wypróbowaniu tego przepisu już nigdy nie kupicie gotowego sosu z proszku!. Tanie, banalne i pyszne
Studencka MichaPesto z rukoli i pestek dyni jest znakomite, ma głęboki i bogaty smak. Możesz je wykorzystać na wiele rozmaitych sposobów. Do dań z makaronem, zarówno na gorąco jak i na zimno w sałatkach, do serów, sosów, zup, dipów, twarogu. Moje ostatnie odkrycie to młode ziemniaczki ugotowane w całości i obtoczone w rukolowym pesto. Po prostu genialne! Rukola jest lekkostrawna
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Potrawka z makaronem, to zdecydowanie idealne danie dla zabieganych. Nie tylko świetnie smakuje, ale również nie należy do czasochłonnych. Potrawa ta nie zrujnuje również Waszego portfela
Passions hobbies lifegotowniu, dodaj sól i pieprz do smaku, oraz usmażony czosnek, razem z oliwa na której się smażył. Zmiksuj na bardzo gładka masę. Jeśli sos wydaje się za gęsty możesz wlać chlust mleka. Podawaj goracy z makaronem, ryżem, lub na pizzy
Lejdi of the houseskładników jakie mamy w domu. Sałatki z makaronem są sycące możemy podać na obiad, kolację i zabrać w formie lunchu do pracy. Składniki Makaron calamari Łosoś wędzony na zimno Rukola Szpinak Ser biały Pomidory koktajlowe Sos Vinaigrette ziołowo- koperkowy 50mloleju rzepakowego
Kulinarne pyszności MolkiPomysł na tą zupkę podsunęła mi moja synowa. Dawno już o niej słyszałam i jadłam w Londynie, ale pierwszy raz robiłam. Smakowała nam bardzo. Grzyby mun
Kuchnia PokoleńMuszle makaronowe z mięsnym farszem zapiekane w sosie pomidorowym to danie, które sprawdzi się nie tylko jako codzienny rodzinny obiad, ale również jako eleganckie jedzonko na
Kuchenne aromatyZDROWA JESIEŃ NA TALERZU! To na pewno nie gęste sosy ze śmietaną, ciasta z galaretkami, drożdżówki z cukrem, ani dania z makaronem. Zdrowie nie ma nic wspólnego z wysoka podażą węglowodanów i tłuszczy. Podstawa to dobrze zbilansowana dieta, dobór składników, które wzmocnią nasz układ odporności, jedzenie w tym okresie musi nam dostarczać nie tylko odpowiedniej dawki energii, ale też powinno
SMYKWKUCHNIJakiś czas temu jak sobie pewnie dobrze przypominacie przez ośmiorniczki prawie upadła rząd... czy jednak to jest taki rarytas i to drogi żeby wart był takiego
Bernika - moj kulinarny pamietnikDziś obiad po tajsku, czyli szybko, smacznie i wartościowo. Do makaronu chow mein dodałam krewetki i paprykę czerwoną, pasują do siebie idealnie. Sos tajski z bazylią dopełnia smaku, więc jak mówiłam szybko, smacznie i pożywnie. Tajskie dania są pyszne i aromatyczne, idealne na ciepłe dni. Chow mein w sosie tajskim z bazylią, tofu i krewetkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniefanką grzybów, ale te stanowią wyjątek. Często dodaje je do śniadaniowej jajecznicy, czy też do risotta. Kurki świetnie pasują również do kurczaka oraz makaronu. Dziś mam dla Was jednak trochę inną propozycję – kurki zatopione w sosie śmietankowym, wyłożone na bezglutenowej tarcie. Nowością tutaj dla mnie jest mąka z czerwonej soczewicy. Udało mi się ją upolować w Lokalnym Rolniku
365 dni dookoła kuchnibrązowego 13 wcześniej 14 wrzućcie 15 opłuczcie 16 całą 17 dajcie 18 gotuje 19 zostawcie 20 piekarnika 21 przypiekło 22 gdyby 23 sos 24 rzadka 25 kukurydzianej 26 będzie 27 plastry 28 kluski 29 makaron 30 ugotowane ziemniaki 31 bułka Artykuł Szinka po bajerowsku (Szynka po bawarsku) pochodzi z serwisu Chop w kuchni
Chop w kuchniLasagne składająca się z trzech, kolorowych warstw (pomidorowej, szpinakowej i pieczarkowej). Przepis brał udział w konkursie „Twoja Zielona Rewolucja” (link). Było o co walczyć
Bulliomajerankiem. Mąkę rozprowadzić w niewielkiej ilości wody, dodać śmietanę i wszystko razem dobrze wymieszać, a następnie wlać do pieczarek i jeszcze chwilę pogotować. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Po odcedzeniu rozłożyć na talerze, polać sosem, a po wierzchu posypać zieleninką (pietruszką lub szczypiorkiem według własnego uznania). Smacznego :) P.S. Zdrowsza wersja sosu: nie zagęszczamy go mąką, a do duszenia
Dieta Rozdzielna i Zdrowiepryskać 35 przypiecze 36 wrzućcie 37 wlejcie 38 chochli 39 podpalcie 40 będzie 41 oblejcie 42 alkohol 43 pobulgocze 44 dajcie 45 sosu 46 rozmieszać 47 gęsta 48 leniwy 49 górę 50 jedzenie 51 makaronem Artykuł Kura we rieslingu (Coq au riesling ;) ) pochodzi z serwisu Chop w kuchni
Chop w kuchniSzybka wersja makaronu, bo przygotowywana już z gotową mrożoną mieszanką warzywną. Uważam, że takie rozwiązania są słuszne w okresie zimowym, bo wtedy świeże warzywa są bardzo
Passions hobbies lifepuszystości . I tym samym zyskują delikatną fakturę, ale jak tam kto woli. I to wszystko, podajemy posypane natką, tak jak przy zwykłym makaronie. Takie kluseczki gotowane na wodzie, są fajnym dodatkiem do innych zup, sosów, a także jako dodatek do drugiego dania. Prosta potrawa, nawet banalnie prosta, a daje tyle możliwości
Dieta moja pasjadoprawiamy solą oraz pieprzem do smaku, gdy warzywa będą miękkie, wlewamy śmietankę oraz dodajemy pokruszony ser pleśniowy, trzymamy na ogniu do momentu rozpuszczeniu sera. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku, odcedzamy-nie przelewamy wodą, dodajemy do sosu, mieszamy, rozkładamy na talerze, podajemy od razu. Smacznego
Wanilia i KardamonProstokątne płaty makaronu to znak rozpoznawczy LASAGNE BOLOGNESE, która pozostawiona... Artykuł Lasagne bolognese pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEczasu do czasu mieszając. Do garnka dodaj kotlety i resztę składników i duś na małym ogniu ok. 7 minut. Makaron ugotuj al`dente - odcedź i wyłóż na talerze a następnie polej sosem z klopsami. Danie możesz posypać startym serem
Alutka-GotujeSałatka ta podbiła moje serce, od niedawna jest moją ulubioną. Mięsko, makaron i słodycz ananasa to coś niesamowitego. Mimo tego, że nie lubię sosu sojowego, do tej sałatki jest idealny nadaje jej unikatowego smaku. Sałatkę bardzo szybko się robi, niestety jeszcze szybciej znika ze stołu. Czytaj więcej
Pychotkaaaogniu wlać wodę i pod przykryciem dusić z 15 minut, śmietanę wymieszać z mąką i wodą i wlać do warzyw mieszając do zagęstnienia sosu, wsypać posiekany koperek - gulasz jest pyszny, lekki, smakuje do ziemniaków, ryżu, makaronu, innych klusek, do pieczywa............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięOlej i tak pozostaje na powierzchni wody (różnicy gęstości oleju i wody uniemożliwia ich swobodne wymieszanie) i podczas przelewania makaronu osadza się na makaronie, tworząc tłustą warstwę i śliską powierzchnie, do której nie będzie przylegał sos. 3. Mikrofalówka niszczy składniki odżywcze Gotowanie, jak każda forma obróbki termicznej, powoduje utratę części składników odżywczych. W przypadku kuchenki mikrofalowej zjawisko to również występuje
Tradycyjna KuchniaJednym z moich wakacyjnych dań obiadowych jest makaron z truskawk ami . Jest to mój (jak i pewnie Wasz ) smak dzieciństwa ! Dzieci uwielbia ją taki słodki e
Ana Mari's worldJednym z moich wakacyjnych dań obiadowych jest makaron z truskawk ami . Jest to mój (jak i pewnie Wasz ) smak dzieciństwa ! Dzieci uwielbia ją taki słodki e
Ana Mari's worldmłodą kapustę bardzo często używam jej właśnie do dań z woka. Dodawana jako ostatni składnik staje się lekko miękka, ale nie traci konsystencji. Makaron chow mein sprawia, że danie jest bardziej sycące a dobór odpowiednich sosów nadaje całemu daniu wyjątkowy smak
Milion SmakówBo nie ma to jak obiad błyskawiczny, który wychodzi każdemu, a i smakuje każdemu :D Składniki: 500 g makaronu penne 400-500 g piersi z
Malinowo w kuchniostudzeniu kroję pierś w kostkę, jaja w ósemki lub ćwiartki, oddzielam brokuła. Na talerzach układam brokuły, jaja, kawałki mięsa, na środek dodaję makaron. Przyprawiam solą i pieprzem, a następnie posypuję startym żółtym serem. Przygotowuję sos- czosnek wyciskam w prasce, łączę z jogurtem. Nakładam go na wyłożone na talerzu składniki. Dodaję pokrojoną rzodkiewkę, posypuję słonecznikiem, pistacjami, żurawiną
Wielopokoleniowoobiad?! :))) 4 porcje: * bulion warzywny- około 1 litra (rosół lub woda z suszonymi przyprawami) * pomidory- 250 g * makaron- 250 g * pierś z kurczaka- 1 duża * mozzarella- 170 g (+ 30 g do posypania wierzchu) * czosnek- 1 ząbek * świeża bazylia- 4-5 gałązek * sos sojowy- 2 łyżki * pieprz, słodka papryka- do smaku * olej ryżowy- do smażenia i wysmarowania naczynia Pierś z kurczaka(...)pokroić w drobną kostkę, zamarynować w sosie sojowym z dodatkiem pieprzu oraz słodkiej papryki, odstawić na 30 minut, a następnie podsmażyć na rozgrzanym oleju ryżowym. W międzyczasie, w bulionie ugotować makaron (koniecznie al dente!), odcedzić (1/2 szklanki zostawić) i póki gorący wymieszać z drobno pokrojoną/startą mozzarellą, mięsem, pozostałym wywarem z gotowania makaronu, sprasowanym czosnkiem, posiekaną bazylią, solą oraz
Kraina Miodem Płynącastarty ser, czarny pieprz i chwilę razem gotować cały czas mieszając. Kiedy sos zgęstnieje dodać 1/3 szklanki gorącej wody. Po 2-3 minutach sos przelać do warzyw, wymieszać i ewentualnie doprawić. Podawać z kaszą lub makaronem
Trzeci talerzpółmiękko, szynkę kroimy w paski a ser w drobną kostkę. Śmietanę mieszamy z mlekiem, natką pietruszki i doprawiamy pieprzem. W misce mieszamy makaron z pocięta szynką i mozzarellą, wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem śmietanowym. Zapiekamy przez 45 minut w temperaturze
Gotowanie i blogowanieWaszą ulubioną Włoską przekąskę karnawałową oraz receptę na udaną zabawę. Najciekawsze 3 odpowiedzi zostaną nagrodzone koszem pyszności Włoskich. Skład 1 zestawu: Makaron Cannelloni Włoskie ciasteczka sort. Spaghetti Tricolore HWG Oliwki Bella di Cerignola Sosy balsamiczne sort. Sos z pomidorów daktylowych sort. Sosy włoskie sort. Suszone pomidory w oleju słonecznikowym Filety z sardeli w oliwie z oliwek Konkurs trwa
Niezły MłynekSpaghetti z mięsem mielonym jast znany każdemu z nas, lecz ilu z nas jadło spaghetti z mięsem z jagnięciny? Gdy kupowałam to mięso to miałam pomysł
Magiczny GarnekNie wiem czemu jeszcze do tej pory na blogu nie znalazło się czerwone pesto? Przecież jemy je na okrągło, no ale nadrabiam i dziś przepis na
Moje Małe CzarowanieBłyskawiczny sos pomidorowy na bazie soku jest świetnym dodatkiem do pizzy, gołąbków czy makaronu, doskonałym pomysłem dla osób zabieganych lubiących ekspresowe i proste potrawy jest mega pyszny, aksamitny i aromatyczny. składniki na 2 porcje 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 250 ml soku pomidorowego szczypta cukru szczypta bazylii sól przepis W garnku małym ogniu rozpuszczamy masło, wsypujemy
Smakowite Danialicząc okresu wyrastania ciasta . Pampuchy są doskonałe z każdym sosem i w każdej wersji , na słodko i na słono . Pampuchy do słodkich sosów warto wzbogacić nutką wanilii . Polecam , szczególnie że są fajną odmianą od makaronów , ziemniaków itp zapychaczy Składniki ; 0,5 kg mąki 3 łyżki masła 2 jajka pół łyżeczki soli pół łyżeczki cukru torebka suszonych drożdży gulasz
Ogrodnik w podróżyZapiekanki, któż ich nie lubi? Wystarczy do naczynia do zapiekania włożyć ulubione półprodukty, zalać ciekawym smakowo sosem i do piekarnika. Po około godzinie mamy pyszny obiad
Moje Małe Czarowanieskładniki ze sobą mieszamy i smaczne, kolorowe z chrupiącymi warzywami w kilka minut danie mamy. Składniki: 150 g makaronu rurki, 1 pierś z kurczaka, 1 biała cebula, 1 marchew, 150 g cukinii, ½ papryki czerwonej, 3 łyżki pomidorów krojonych w sosie własnym z chili, olej rzepakowy Rapso, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, szczypta cukru, świeże listki
Moniki Smakołykiświeżych pomidorów, czosnku, kaparów i oliwek. Wszystko to przyprawione nutą białego wina przypomina o wakacjach i lecie. Dodatkową zaletą jest to, że sos do tego dania można zrobić w czasie kiedy będzie się gotował makaron (i woda), a to oznacza, że efekt końcowy uzyskamy naprawdę błyskawicznie. Niestety nie udało mi się w Polsce dostać sera Ġbejna z Gozo, ale skoro
Milion SmakówSkorzystajcie z okazji bo zimą będziecie tęsknić za tym smakiem zwłaszcza jeżeli tak jak ja, unikacie kupowania ich zimą z poza Polski. Ten sos może i nie ma w sobie wiele finezji ale jest przepyszny. Makaron z jego dodatkiem okraszony startym parmezanem to obiad w iście włoskim stylu, który na pewno umili Wam jesienne, szaro-bure
Milion Smakówdodać przecier pomidorowy i całą papryczkę chili. Przełożyć do sosu udka i dusić całość pod przykryciem ok. 30 min. Na koniec dodać do sosu śmietanę i świeżą posiekaną kolendrę (i/lub bazylię). Podawać z ryżem lub makaronem. Smacznego
W kuchennej krainieużyciem cannelloni. Dzisiaj prosta wersja, ale za to niezwykle smaczna. Zobaczcie jak przygotowaliśmy dzisiejsze menu. Ciekawi nas czy również dzisiaj zagościł w Waszych domach makaron. Pochwalcie się, jeśli tak. Cannelloni z nadzieniem serowo-cukiniowym w sosie z pomidorów. (4 osoby) Składniki: 1 opakowanie cannelloni (my polecamy Lubella) 1 ser twarogowy ok. 200 gram 1 mała świeża cukinia 10 dkg żółtego
vegetanie