szynki, co jakiś czas mieszając mięso podsmażyć świeże pomidory w dzbanie blendera zmiksować i wlać do mięsa wsypać przyprawę do makaronu, pieprz mielony i gotować z 5 minut co jakiś czas mieszając na średnim ogniu uzyskując dość gęsty sos po odparowaniu wody foremka z wysuwanym(...)dnem z wysokim rantem 18 cm włożyć do naczynia żaroodpornego, sos jak wycieknie będzie dobrze przypieczony, w fomie na stojąco poukładać ciasno podgotowane cannelloni, napełniać sosem cannelloni, resztę sosu wylać na makaron piekarnik elektryczny nagrzany na 190 C, grzanie góra dół, po wierzchu posypać serem startym mozzarellą i piec z 35-40 minut, makaron z formy wysunąć na talerz
W Mojej Kuchni Lubiępomidorowy Zimą kupuję gotowe pomidory w puszce, ale jak już pojawiają się pomidory sezonowe to czy do zupy czy do sosu takie są najlepsze. Generalnie takiego sosu używam do makaronu typu spaghetti, ale można go użyć też do innych makaronów, ryżu lub kaszy. Polecam zwłaszcza zapracowanym, naprawdę szybki i prosty, a przy tym smaczny :) To do dzieła ! Sos pomidorowy
apetytnapieczenieporcje: 100 g suchej czerwonej soczewicy 1 czerwona papryka 400 g pomidorów 1 marchewka 1 gałązka seler naciowego 1 cebula przyprawy po łyżeczce: sól, oregano, bazylia, czosnek suszony, sos sojowy opakowanie makaronu Przygotowanie: seler, marchew, cebulę i paprykę wyczyścić, obrać, pokroić po czym zblendować z niewielką ilością wody. Powstały sos podsmażyć na 2 łyżkach oliwy około 5 minut
greenscarfsłodka i ostra * sól, pieprz Do dzieła! Gotujemy makaron al dente. Odstawiamy. Szpinak rozmrażamy, podgrzewamy. Dodajemy ząbek czosnku, sól i pieprz. Odstawiamy. Szklimy grubo posiekaną cebulę, dodajemy ząbek czosnku i wrzucamy mięso mielone. Smażymy. Przyprawiamy je na dość ostro paprykami i pieprzem. Odstawiamy. Rzodkiewkę kroimy w ok 2 mm plasterki. Robimy sos tak jak w poprzednich przepisach, czyli mieszamy śmietanę(...)mlekiem, mąką, jajkiem, ziołami, solą, pieprzem i ząbkiem czosnku. W naczyniu żaroodpornym (na patelni z przykrywką lub naczyniu do zapiekanek) układamy: makaron, mięso, szpinak, posypujemy rzodkiewką, znów makaron i polewamy sosem. Genialnie pasuje do tego jeszcze ser żółty ale ja nie miałam :-(. Zapiekamy ok 20-30 minut, w przypadku naczynia żaroodpornego pod koniec zdejmujemy przykrywkę i jeszcze chwilę zapiekamy
sierotka maRysia w kuchniświeże, sezonowe warzywa. Kitharaki w języku greckim oznacza zgrabny makaronik w ksztacie ziarenek ryżu. Ten sam makaron w kuchni włoskiej znany jest pod nazwą orzo. W kuchni śródziemnomorskiej wykorzystywany jest do przyrządzania sałatek, pilawu, nadziewania warzyw i zapiekanek, ponieważ świetnie wchłania sos, nie zmienia kształtu i nie zlepia się. Zapraszam na makaronową sałatkę grecką, z pomidorkami koktajlowymi, ogórkiem, czarnymi oliwkami(...)minut) jogurt grecki zmiksować z pokruszoną fetą i obranym, posiekanym ząbkiem czosnku. Doprawić zmielonym pieprzem makaron odcedzić, przelać zimną wodą. na dużym talerzu ułożyć warzywa i makaron. Polać przygotowanym sosem i posypać natką pietruszki i chili
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!paprykę pokroić w kostkę. Cebulę zaszklić na oleju, dodać pieczarki i usmażyć. Pod koniec smażenia dodać posiekany drobno czosnek. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Makaron wymieszać z salami, pieczarkami i pozostałymi warzywami, wymieszać. Przygotować sos. Masło stopić, dodać mąkę i ciągle mieszając(...)wlać mleko. Zagotować. Dodać sól, pieprz, zioła i suszony czosnek. Chwilę pogotować, zabielić słodką śmietanką, wymieszać i ewentualnie doprawić solą lub pieprzem. Zagotować. Wlać do makaronu, warzyw oraz pieczarek i dobrze wymieszać, by sos oblepił składniki. Na wierzch zetrzeć ser żółty i zapiekać ok. 45 minut
Czerwień i błękitgęstych aromatów. Proste składniki połączone w pyszną kompozycję to idealne rozwiązanie. Tak powstają najsmaczniejsze posiłki dla naszych bliskich. Polecam Drwalom i nie tylko ;-))) SKŁADNIKI: - 2 porcje makaronu Lubella uszka nr 40 - 5 ząbków czosnku - 2 łyżki niesolonego masła - 2 łyżki oliwy z oliwek - 6 gałązek tymianku - 2 gałązki natki pietruszki - 3 szczypty kurkumy - 2 szczypty gałki muszkatołowej - sól - pieprz(...)minut, podlewamy winem i dodajemy pozostałe składniki. Czekamy aż sos odparuje i zgęstnieje. Dodajemy porwaną natkę pietruszki. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy na sitku. Makaron łączymy z gorącym sosem podajemy od razu, z lampką wina stołowego. Przepis zgłaszam do konkursu: "1000 pomysłów, jedna Lubella" Ściskajcie mocno kciuki;-))) Życzę Wam smacznego
SMYKWKUCHNIBardzo smaczny makaron domowej roboty z dodatkiem tuńczyka, pomidorów suszonych, pieczarek i kukurydzy. Makaron: 2 szklanki mąki 3-4 jajka szczypta soli Sos: 20 dkg pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 5 pomidory suszone olej rzepakowy do smażenia 2 łyżki ketchupu kieleckiego pikantnego 3 łyżki śmietany 18 % 1 puszka tuńczyka 2 łyżki kukurydzy sól do smaku pieprz do smaku Robimy(...)pokrojone suszone pomidory, następnie dajemy śmietanę i ketchup . Pod koniec smażenia dajemy tuńczyka z puszki i kukurydzę, wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Gotujemy makaron, dodajemy go do sosu, mieszamy i podajemy. SMACZNEGO
Kuchnia u Bietkidanie w moich oczach. Jedynym mocnym punktem były pyszne pomidorki koktajlowe, ale nawet one nie potrafiły poprawić sytuacji. Droga Korbo — danie do poprawki! Druga pasta, czyli makaron strozapretti z ośmiornicą i orzechami w sosie serowo-śmietanowym oceniam na plus. Smak może trochę oklepany (ser + orzechy), ale według mnie to świetne połączenie, które nie może się znudzić. Niestety nie udało(...)kurczaka podawane na pureé selerowo-pietruszkowym. Boczniaki podawane na pureé selerowo-pietruszkowym. Tagliatelle al nero di seppia z krewetkami, pak choi i pomidorkami koktajlowymi. Makaron strozapretti z carpaccio z ośmiornicy z orzechami w sosie serowo-śmietanowym. Sałatka z serem rougette, prażonymi orzechami w sosie miodowo-musztardowym. Sałatka z grillowanym kurczakiem, bekonem i grzankami oraz sosem jogurtowo-czosnkowym. * Korba Kuchnia
Food Squaredoprawić (pieprz zwykły, pieprz ziołowy, dwa ząbki czosnku, papryka). Cebulę pokroić na małą kosteczkę i zeszklić na kropli oleju, dodać mięso mielone - smażyć. Makaron gotować 2-3 minuty mniej niż jest podane na opakowaniu. Sos do polania zapiekanki zrobić godzinkę(...)wcześniej, aby składniki połączyły się i nabrały lepszego, wyraźniejszego smaku. Piec w piekarniku ok 20 minut, w 180 stopniach. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, wyłożyć ugotowany makaron, następnie mięso mielone i polać sosem
My World by Dagmara Rekpokroić w plastry grubości 1,5 cm. Kłaść na rozgrzanej patelni - grillowaćaż się zrumienią.Cukinię zblendować, dodając serek, bazylię i sól do smaku.Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.Ugotowany makaron połączyć z sosem. Smacznego
kolorowotorcikowomixem z żurawiną i chrzanem to dziś sos zielony. SOS jest na mega pizze XXL lub 2 o średnicy ok. 32 cm. Resztę można zamrozić lub użyć do makaronu. Podstawą tego sosu jest cukinia, delikatny dodatek przypraw i sos do pizzy, inny niż zwykle gotowy. CUKINIOWY SOS DO PIZZY jest pyszny, dlatego polecam na pizzę, tę mięsną lub wege. SMACZNEGO
Zasmakuj Kuchnikolejna ciekawa odsłona makaronu bez kalorycznych sosów. Dla wielbicieli szparagów i łososia to strzał w dziesiątkę. Składniki na tagliatelle z łososiem i szparagami (3 porcje): makaron tagliatelle 200 g wiązanka zielonych szparagów łosoś 300 g kilka świeżych listków bazylii cebula ząbek czosnku sól pieprz łyżeczka soku z cytryny Łososia umyć i ułożyć na papierze do pieczenia. Polać sokiem z cytryny
Karola gotujecałość smażymy dosłownie przez chwilę. Następnie dodajemy jogurt naturalny i zdejmujemy z ognia. Na patelnię przekładamy makaron, całość mieszamy, doprawiamy odrobiną ostrej papryki, słodkiej papryki i pieprzu cayenne . Makaron wraz z sosem przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temperaturze 160 st. C przez ok. 15 minut. Smacznego! Tak przygotowany makaron będzie doskonale pasował zarówno na pyszny obiad
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!czyli makaron są jednym z przysmaków mojego dzieciństwa :) robiła go moja mama, babcia, no i oczywiście ja :) Ciasto makaronowe ma dość elastyczne zastosowanie, tzn. można je użyć, jako makaron do zup, sosów, bringoli , pierogów , ale również, jako płatki do lazanii , czy ciasto pierogowe, albo jako przysmak sam w sobie, czyli makaron upieczony ma patelni, czyli tzw. maca (wystarczy zrobić makaron
Smakowy Rajrozgrzać oliwę z oliwek i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Pod koniec smażenia dodać drobno posiekany czosnek. Dodać przecier pomidorowy, gotować na małym ogniu przez około 10 minut. Makaron ugotować. Do sosu dodać przyprawy oraz odciśniętego z zalewy tuńczyka (jeżeli jest w większych kawałkach należy go pokroić). Całość wymieszać z makaronem
cooklife