mixem z żurawiną i chrzanem to dziś sos zielony. SOS jest na mega pizze XXL lub 2 o średnicy ok. 32 cm. Resztę można zamrozić lub użyć do makaronu. Podstawą tego sosu jest cukinia, delikatny dodatek przypraw i sos do pizzy, inny niż zwykle gotowy. CUKINIOWY SOS DO PIZZY jest pyszny, dlatego polecam na pizzę, tę mięsną lub wege. SMACZNEGO
Zasmakuj Kuchnikolejna ciekawa odsłona makaronu bez kalorycznych sosów. Dla wielbicieli szparagów i łososia to strzał w dziesiątkę. Składniki na tagliatelle z łososiem i szparagami (3 porcje): makaron tagliatelle 200 g wiązanka zielonych szparagów łosoś 300 g kilka świeżych listków bazylii cebula ząbek czosnku sól pieprz łyżeczka soku z cytryny Łososia umyć i ułożyć na papierze do pieczenia. Polać sokiem z cytryny
Karola gotujecałość smażymy dosłownie przez chwilę. Następnie dodajemy jogurt naturalny i zdejmujemy z ognia. Na patelnię przekładamy makaron, całość mieszamy, doprawiamy odrobiną ostrej papryki, słodkiej papryki i pieprzu cayenne . Makaron wraz z sosem przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temperaturze 160 st. C przez ok. 15 minut. Smacznego! Tak przygotowany makaron będzie doskonale pasował zarówno na pyszny obiad
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!czyli makaron są jednym z przysmaków mojego dzieciństwa :) robiła go moja mama, babcia, no i oczywiście ja :) Ciasto makaronowe ma dość elastyczne zastosowanie, tzn. można je użyć, jako makaron do zup, sosów, bringoli , pierogów , ale również, jako płatki do lazanii , czy ciasto pierogowe, albo jako przysmak sam w sobie, czyli makaron upieczony ma patelni, czyli tzw. maca (wystarczy zrobić makaron
Smakowy Rajrozgrzać oliwę z oliwek i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Pod koniec smażenia dodać drobno posiekany czosnek. Dodać przecier pomidorowy, gotować na małym ogniu przez około 10 minut. Makaron ugotować. Do sosu dodać przyprawy oraz odciśniętego z zalewy tuńczyka (jeżeli jest w większych kawałkach należy go pokroić). Całość wymieszać z makaronem
cooklifeziarna jałowca, 1 łyżeczka suszonego rozmarynu, ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu czarnego, 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki, ½ łyżeczka cukru, 1 łyżeczka sosu chili, sól do smaku, 4 łyżki oleju rzepakowego, 500 ml bulionu (warzywny, rosołowy), ponadto: 200 g makaronu np.: świderki. Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę, marchew, pietruszkę w plasterki. Mięso płuczemy, suszymy papierowym ręcznikiem, kroimy na niewielkie kawałki(...)czasu mieszamy. Kiedy bulion nam się zredukuje, dodajemy pomidory krojone, cukier, mieszamy i nadal dusimy tak długo, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec doprawiamy solą i sosem chili do smaku. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy. Makaron podajemy z gorącym gulaszem. Ozdabiamy zielona pietruszką i życzę smacznego. Rada: jeśli mięso potrzebuje dłuższego duszenia
Moniki Smakołykipatelni z kurkami, podsmażyć, zdjąć z ognia i połączyć z sosem śmietanowym. Na talerzu danie można posypać pokruszoną fetą, znakomicie sprawdzi się również zwykły twaróg. Gotowe! Artykuł Makaron z kurkami i sosem śmietanowym z białym winem pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniabazylii sól morska pieprz oliwa z oliwek 100 g twardego żółtego sera 500 g makaronu spaghetti Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy i przesmażamy na niej mięso. Mięso przekładamy do garnka w którym będzie się dusił sos pomidorowy, na patelni natomiast szklimy cebulę, a następnie przekładamy ja do garnka z mięsem(...)obieramy i ścieramy na grubej tarce jarzynowej, dodajemy do sosu. Wszystko dusimy około 15-20 minut, na koniec przyprawiamy. Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta. Po odcedzeniu makaronu dodajemy do niego sos, dokładnie mieszamy, posypujemy serem i od razu podajemy
Kulinarne przygody Gatitykolejne danie idealnie pasujące do wakacyjnych klimatów. Niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu, a przy tym zaskakująco smaczne i sycące spaghetti aglio olio. Ten klasyczny dla kuchni włoskiej makaron bazuje na sosie z czosnku i ostrej papryki, który wzbogaciłem aromatem pietruszki i dodatkiem parmezanu. Do przygotowania spaghetti użyłem: 300 gram spaghetti pełnoziarnistego, 70 ml wysokiej jakości oliwy z oliwek(...)czym wyłożyłem makaron na talerze, delikatnie polewając z góry pozostałą na patelni resztką oliwy. Makaron z góry oprószyłem czarnym świeżo mielonym pieprzem, a następnie posypałem świeżo startym parmezanem. Polecam użycie oryginalnego sera parmigiano reggiano, ewentualnie grana padano, który świetnie dopełni smak tego sosu. Talerze udekorowałem pozostawionymi plastrami papryczki chili
Wyprawy kulinarneszybki obiad gotowy. U mnie wersja dla leniwych, bo z gotowej mieszanki chińskiej :) S kładniki(dla 2 osób): - pół opakowania makaronu Soba - 20 krewetek - 450 g mieszanki chińskiej - garść orzeszków ziemnych - dwie łyżki oleju sezamowego - łyżka sosu rybnego - dwie łyżki sosu sojowego (polecam sos firmy KIKkOMAN- jedyny najlepszy, bez ulepszaczy) - dwa ząbki czosnku - łyżka masła - pół limonki - przyprawy: pieprz(...)przykryciem aż rozmarzną, następnie zdjąć pokrywkę, przyprawić solą (ostrożnie, sos sojowy i rybny będą słone) i smażyć aż woda odparuje. Ponownie dodać krewetki i dobrze odsączony makaron. Dodać drugą łyżkę oleju sezamowego, sos sojowy i rybny, sol z limonki, imbir, pieprz, czosnek i sól do smaku. Wymieszać wszystko na mocnym ogniu. Na talerzu posypać uprażonymi orzeszkami ziemnymi. Smacznego
Cook&LoveMakaron z porem i boczkiem to pomysł na pożywny i ekspresowy obiad. Czasem warto zrobić odmianę i ugotować jakieś inne danie z makaronem niż spaghetti carbonara czy spaghetti bolognese Do przygotowania delikatnego sosu nie używałam(...)śmietanki, ale zamiast tego dodałam odrobinę masła, oliwy oraz parmezanu. To danie sprawdziło się doskonale, jako obiad do pracy. Było szybkie w odgrzaniu oraz sycące, a makaron nie napęczniał pod wpływem delikatnego sosu i nie stał się miękki – jak to bywa czasem w lunchboxach. Zachęcam Was do spróbowania tego połączenia! Bardzo lubię por połączony z boczkiem! Pyyyycha! Zobacz też
Kuchnia Bazyliidania są bardzo proste w przygotowaniu. Zobaczcie na filmie, jak szybko robi się tagliatelle z cukinii z kurczakiem i pomidorkami. Menu na tydzień – makarony warzywne Poniedziałek – Tagliatelle z cukinii z kurczakiem w sosie z pomidorków Wtorek – Spaghetti z rzepy z polędwiczką i groszkiem w sosie jogurtowym Środa – Tarta z kalafiorowym ciastem Czwartek – Chińska zupa(...)dyni makaronowej, który często udaje makaron. Z upieczonej dyni bez problemu można widelcem oddzielić pojedyncze niteczki miąższu, przypominające makaron spaghetti (no albo może bardziej cienki makaron). Można go podać na różne sposoby, również z sosem al ragu. Squash potrzebuje wyrazistego towarzystwa, bo dynia sama w sobie jest raczej mdła w smaku. My proponujemy squash w formie makaronu aglio e eglio
Niedzielny kucharzpracy (pamiętaj tylko, żeby dzień wcześniej zamarynować tofu). Możesz dodać np. cebulę, fasolkę, kukurydzę, prażone nasiona sezamu lub szczypiorek. Składniki: 1 opakowanie tofu kilka łyżek sosu sojowego olej do smażenia 150-200 g makaronu ryżowego/sojowego lub zwykłego (nitki) 3 ząbki czosnku 10 pieczarek ½ czerwonej papryki ½ żółtej papryki ½ małego brokułu T ofu pokrój w kostkę, umieść w misce i polej(...)Podlej wodą (pół szklanki powinno wystarczyć) i duś chwilę (warzywa mają być ugotowane ale chrupiące). Na koniec dorzuć wcześniej podsmażone czosnek i tofu oraz dodaj ugotowany makaron. Wszystko dobrze wymieszaj. Możesz doprawić sosem sojowym. Podawaj ciepłe. Dawno nie oglądałam tak wciągającego serialu. Jak już zaczniecie, na pewno nie skończy się na jednym odcinku. Wciąga i absolutnie nie jest przewidywalny
Qlinarnie i Qlinarniepółsłodkiego białego wina 20 dkg pomidorków koktajlowych 2 płaskie łyżeczki soli 300 ml bulionu warzywnego 1/6 łyżeczki czarnego pieprzu 2 liście laurowe makaron do serwowania Królik po baskijsku Jak przygotować królika w sosie. Do dużego naczynia do gotowania wlać olwię z oliwek. Ułożyć na niej umyte, osuszone i poporcjowane mięso z królika. Dodać rozmaryn i pokrojony w plastry czosnek. Smażyć(...)puszki (powinny być pokrojone w kostkę), bulion warzywny, oliwki, liśc laurowy, sól, pieprz oraz pomidorki koktajlowe. Zmniejszyć ogień i dusić całość do momentu, w którym sos delikatnie zgęstnieje a mięso będzie miękkie. Podawać z makaronem. Królik po baskijsku O czym warto pamiętać przygotowując królika po baskijsku. Pomidory w puszce, których użyłam były krojone w kostę. Jeśli kupicie całe wtedy
mecooksSycąca, pyszna sałatka z dodatkiem makaronu. sała tka jest prosta, szybka i idealna na lunch do pracy. Składniki: 200 g makaronu Arc Pol orkiszowego 60 g tuńczyka w sosie własnym 1/2 papryki żółtej garść pomidorków koktajlowych 1/2 ogórka szklarniowego 1 czerwona cebula sól pieprz kilka łyżek oliwy z oliwek Makaron Arc Pol orkiszowy ugotować al dente. Tuńczyka odsączyć z sosu
Kuchnia w oparachmakaronu (u mnie w kształcie ryżu) cebula 2 ząbki czosnku łyżeczka oregano łyżeczka bazylii łyżeczka łagodnej papryki hiszpańskiej pimienton oliwa z oliwek sos tomate frito - 400g pesto genovese kiełbasa chorizo sobrasada ser owczy do posypania Gotujemy makaron al dente a w czasie kiedy się(...)gotuje robimy sos: kroimy w drobną kostkę cebulę i czosnek, dodajemy przyprawy i smażymy na oliwie, po chwili dodajemy sobrasadę i jeszcze chwilę smażymy. Całość zalewamy sosem tomate frito, mieszamy z ugotowanym makaronem i przesypujemy do brytfanki. Smarujemy z wierzchu pesto, układamy plasterki chorizo, posypujemy serem i zapiekamy
Cytryna&Co.patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć pokrojony w drobną kosteczkę czosnek i anchois. • Dodać brokuły i gotować ok. 4 minut, doprawić. • Na patelnię wrzucić ugotowany makaron, wymieszać z sosem. • Wyłożyć na liście sałaty radicchio, posypać startym parmezanem. Przepis ten pochodzi z warsztatów kulinarnych organizowanych przez portal Polska Gotuje – Makarony
To co kochamSerek mascarpone zazwyczaj używamy do kremów i słodkich wypieków. Warto pamiętać o nim również przy obiedzie, zwłaszcza makaronach, bo np. sosy z jego udziałem są bardzo smaczne. :-) Tutaj jest jeszcze prościej, bo cały obiad mamy w kilkanaście minut. Zapraszam na makaron penne z mascarpone i mielonym mięsem. Pychota! 500g mięsa mielonego 300g makaronu penne 200g żółtego sera 2 cebule 200g
Szefowa kuchnioczkach. Wędlinę pokroić w kostkę. W salaterce wymieszać makaron, szynkę, dymkę i marchewkę. Majonez połączyć z jogurtem i twarożkiem, dodać sok z cytryny, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Sos wymieszać z makaronem. Sałatkę podawać schłodzoną. Życzę smacznego. Komentarze oraz lajki mile widziane :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Świat Smakupieprzem. Dodać śmietankę, karob, pokrojoną gorgonzolę i mozzarellę. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie- al dente! Uwaga nie dodajemy do wody tłuszczu (gdyż zależy nam na tym, że sos go oblepił). Makaron dodajemy do masy i dokładnie obtaczamy każdą z rurek. Nadzienie wykładamy na podpieczony spód i wstawiamy do piekarnika na 15 minut (180 stopni). Podajemy na ciepło. Smacznego
Wielki apetyt