było z moim sosem bolońskim - eksperymenty z proporcjami, z dodatkiem wina, z ziołami... Teraz już wiecie dlaczego wcześniej nie zamieściłam przepisu na ten sos. Żeby było nieco lżej zamiast ze zwykłym tagliatelle podałam go z makaronem z cukinii. Do tego odrobina parmezanu i mamy pyszny, sycący obiad. Składniki: 2 średniej wielkości cukinie 400 g mięsa mielonego wołowego(...)przez 10 minut. Cukinię pokroić wzdłuż na paski przy pomocy obieraczki do warzyw - powstaną nam makaronowe wstążki. Trzeba gotować je na parze przez ok. 5 minut. Podawać cukiniowy makaron z sosem bolońskim. Sos boloński tradycyjnie podaje się z makaronem tagliatelle, ale moim zdaniem najlepszy jest z takim makaronem, który lubimy najbardziej, albo z takim, jaki akurat mamy w domu
Kulinarne Inspiracjewyjęciem sprawdziłam czy kaczka jest miękka i pięknie zarumieniona. Pokroiłam kaczkę na części. Wykrojoną pierś pokroiłam w plasterki. Idealnie pasował do niej makaron Chow Mein. Można go podsmażyć w wytopionym sosie i żurawinie. Ostrości nada również słodki sos chilli. Można ją podawać również z kładzionymi kluseczkami i/lub(...)sałatką z czerwonych buraczków. Powiem na koniec, że warto było napracować się nieco. Moja córka po zjedzeniu powiedziała ,że nigdy nie jadła pyszniejszej kaczki i makaronu z sosem.... wiecie co ... lubię tę robotę ;-) Smacznego! Zapraszam też na KACZKĘ PIECZONĄ Z JABŁKAMI
potrawyregionalneczosnku i soczystym kurczakiem tworzy bardzo smaczną potrawę, którą z pewnością warto przygotować w naszych domach. Makaron ze Szpinakiem, Suszonymi Pomidorami i Kurczakiem w Łagodnym Sosie Śmietanowym - Składniki: ok. 300 g makaronu Lubella Gniazda wstążki - Nidi tagliatelline ok. 300 g piersi z kurczaka 4 duże ząbki czosnku 30 g suszonych pomidorów solonych (ok. 7 połówek) 150 g świeżych(...)kurczaka (po ok. 2-3 minuty z każdej strony - nie dłużej, bo kurczak utraci soczystość). Usmażonego kurczaka osuszamy za pomaca papierowych ręczników i dodajemy do przygotowanego sosu. Wszystko podgrzewamy jeszcze przez chwil ę . Makaron gotujemy al dente według wskazówek na opakowaniu w osolonej wodzie z dodatkiem 2 łyżek oleju lub oliwy (dzięki temu makaron nie będzie się sklejał). Następnie delikatnie
Słodka Stronapatelni rozpuść resztę masła. Pokrój mięso kurczaka w kostkę i zrumień. Dodaj mięso do sosu wraz ze szpinakiem, wymieszaj i przełóż do natłuszczonej i żaroodpornej formy. Danie przygotowane do tego momentu można wstawić do lodówki i zakończyć czyli zapiec następnego dnia. Posyp makaron mozzarella i wstaw do nagrzanego na 200ºC piekarnika. Jeśli zapiekanka z tortellini jest świeżo przygotowana zapiekaj przez
codojedzenianadchodzą upały to odechciewa mi się jeść ciepłe obiady...i w takich sytuacjach najlepiej sprawdza się coś na zimno, polecam zatem makaron w sosie owocowym. Blenduję 0,5 kg truskawek, 2 nektarynki oraz banana, dodaję śmietanę 18 volt oraz makaron. Mniam
upichconawięc na obiad w tygodniu nadaje się idealnie. Za to na weekend przygotowaliśmy bardziej wymagające dania hihi zobaczycie fajne propozycje. No to do pracy :) Makaron z warzywami w sosie śmietanowym (4 osoby) Składniki : 1 opakowanie makaronu świderki 1 słoik warzyw (marchewka, groszek, kukurydza) 2 ząbki czosnku 1 serek topiony z ziołami 1 śmietana kwaśna (500 ml, 12%) 10 dkg sera(...)rozprowadzić dobrze koncentrat w sosie i dodajemy warzywa. Teraz bazylię i oregano rozcieramy w dłoniach i dosypujemy do sosu. Na koniec wszystko posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Do odcedzonego makaronu wlewamy cały sos i dobrze mieszamy wszystko razem. Podajemy na talerze i posypujemy kiełkami, szczypiorkiem albo rzeżuchą. Co macie tym monecie pod ręką. Danie to jest bardzo lubiane przez dzieci wiec
vegetaniebardziej, że robi się je błyskawicznie – potrzebowałam zaledwie 20 minut. Cukinia w formie makaronu zachwyci każdego, zarówno Waszych znajomych, jak i domowników Oczywiście możecie przygotować taki makaron z każdym rodzajem sosu, ja natomiast zrobiłam ją w sosie śmietanowym z dodatkiem ostrego sera cheddar oraz czosnku i ozdobiłam kaparami. Do przygotowania makaronu potrzebujecie specjalnego nożyka lub spiralizera – zdjęcie mojego(...)czosnek i zalewamy śmietanką. Następnie dodajemy ser i czekamy, aż się rozpuści i sos zgęstnieje. 3 Dodajemy do sosu cukinię i dokładnie mieszamy na patelni, aby pokryła się sosem. 4 Makaron podajemy posypany serem, kaparami i pieprzem. Według mnie boczek jest na tyle słony, że nie należy doprawiać dania solą. Artykuł Makaron z cukinii z boczkiem i kaparami pochodzi
Kuchnia BazyliiMakaron ryżowy z indykiem, pak choi i sosem ostrygowym Uwielbiam dania, które mają w sobie pełnię azjatyckich smaków. Makaron ryżowy z indykiem, pak choi i sosem ostrygowym taki własnie jest. Kupiłam u mnie na placu kapustę pak choi i przez kilka dni zastanawiałam się co z niej zrobić. Czy dodać do zupy, udusić, aż mój wzrok zatrzymał(...)składników nie pomaga ;) Tym razem się udało, obiad wyszedł pyszny i pełny smaku. Zatem zapraszam Was do wykorzystania tego przepisu, jest aromatyczny, z chrupiącym akcentem ! Makaron ryżowy z indykiem, pak choi i sosem ostrygowym ( dla 4 osób porcja ) 0.5 kg mięsa mielonego z indyka 1 kapusta pak choi 2 cm kawałek świeżego imbiru 3 ząbki czosnku 5 łyżek sosu
Kuchnia na wzgórzukuchennych znalazłam temperówkę do warzyw, dzięki której można łatwo zrobić tzw. makaron z cukinii. Temperówkę kupiłam i postanowiłam przetestować ją właśnie do tego dania. Makaron wychodzi z niej równiutki i cienki. Postanowiłam połączyć go z sosem pomidorowym, kilkoma aromatycznymi przyprawami oraz wspomnianymi klopsikami. Takie danie może stanowić pyszny obiad, lunch do pracy czy nawet ciepłe danie na spotkaniu z przyjaciółmi(...)minut by odparować wodę. Cukinie myjemy i za pomocą temperówki do warzyw robimy z niej makaron. Dodajemy go do sosu i mieszamy. Naczynie do zapiekania smarujemy odrobiną masła. Makaron wraz z sosem pomidorowym przelewamy do naczynia. Na wierzchu układamy klopsiki i pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego
Życie ze smakiemnich zasmakował, ba pokochał. Dzisiaj polecam Wam ulubione danie Piotra: Krewetki z serem rokpol, makaronem i pietruszką, danie przygotowuje się w 15 minut, to ekspresowy posiłek! Zobaczcie przepisy na: Orientalną zupę z krewetkami i mleczkiem kokosowym Tajską zupę z owocami morza Przepis na Krewetki w sosie serowym z pietruszką składniki : 250 g krewetek tygrysich, mrożonych 250 g sera Rokpol(...)wlewamy 100 ml mleka i 100 ml wody z gotowania makaronu, doprawiamy pieprzem. Kiedy ser się rozpuści, a krewetki zwiną się danie jest gotowe. Wystarczy dorzucić do sosu ugotowany makaron, doprawić krewetki świeżo zmielonym pieprzem i posypać natką pietruszki i zamieszać. Podajemy danie zaraz po przygotowaniu. Ekspresowa prostota w ekskluzywnym wydaniu, jak z renomowanej restauracji! Polecam! The post Krewetki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięszczawiowy doskonale współgra z makaronem. Składniki makaron świderki sól Sos : 200 ml rieslinga 300 ml śmietany kremówki 80 g szczawiu (może być ze słoiczka 1 łyżeczka soku z cytryny 4 łyżki masła natka pietruszki Przygotowanie Wino zagotowałem na patelni. Do wina wlałem śmietanę, gotowałem bez pokrywki tak długo, aż 1/3 odparowała. Masło włożyłem do lodówki(...)było twarde, pokroiłem je w kostkę i powoli dodawałem do gorącego sosu, cały czas mieszałem. Nie wolno gotować. Sos połączyłem ze szczawiem, doprawiłem pieprzem i sokiem z cytryny. Makaron ugotowałem w osolonej wodzie. Odcedziłem. Wrzuciłem na patelnię do przygotowanego sosu. Wymieszałem. Posypałem pokrojona natka pietruszki. Podałem od razu wykładając go na podgrzane półmiski
R'n'G Kitchenśrednia, czerwona cebula; 500 g przecieru pomidorowego; 60 g żółtego sera (u mnie edamski); 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku; Sól; Pieprz; Olej do smażenia. Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. duże wiórki). Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Tuńczyka odsączyć z oleju. Na rozgrzany(...)przecier pomidory i gotować na małym ogniu, aż sos trochę się zredukuje i zgęstnieje. Sos doprawić słodką papryką oraz solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowany sos wlać do garnka z odcedzonym makaronem i dokładnie wymieszać. Makaron podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posypany startym, żółtym serem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników, w zależności od apetytów, wychodzi porcja
Gospodyni Miejskamałej armii na kilka dni więc ktoś go musiał zjeść Bardzo proste danie i banalne do przygotowania. Fajnym dodatkiem do makaronu okazały się orzeszki pini. Mięciutki makaron w kremowym sosie chrupał od czasu do czasu “pod zębem” dzięki orzeszkom. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam także(...)kolejne 3 minuty cały czas dokładnie mieszając. W międzyczasie w wodzie osolonej łyżeczką soli gotujemy makaron. Makaron po ugotowaniu powinien być miękki ale nie może się rozpadać. Ugotowany makaron mieszamy z sosem. Podajemy posypany po górze orzeszkami pini. Makaron ze szpinakiem i serem feta O czym warto pamiętać przygotowując makaron ze szpinakiem. Muszelki, których użyłam miały średnią wielkość. Numer
mecooksMakaron można jeść dosłownie z każdym dodatkiem i na różne sposoby. Najczęściej kojarzony jest z obiadem. Otóż śmiało można go podawać również w formie sałatki. Makaronowa
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Lasagna Składniki: pieczarki cebula 3 ząbki czosnku natka pietruszki sos pomidorowy kukurydza makaron z brązowego ryżu ser wegański oliwa z oliwek sól pieprz Pieczarki starłam(...)dużych oczkach, dodałam pokrojoną cebulę, czosnek, sól oraz pieprz. Wszystkie składniki podsmażyłam na rozgrzanej oliwie, dodałam pokrojoną na drobno pietruszkę. W międzyczasie ugotowałam makaron. Do naczynia żaroodpornego przełożyłam makaron, dodałam sos pomidorowy, podsmażone pieczarki, kukurydzę, ponownie sos pomidorowy i ser wegański. Całość wstawiłam do piekarnika na 30 min, temp 180°C. Rewealacja
nietadieta