sól, pieprz, cukier Makaron gotujemy al dente w lekko osolonym wrzątku. Odcedzamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek kroimy na cieniutkie plasterki. W rondelku rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy czosnek – chwilę smażymy, cały czas mieszając. Następnie dodajemy rozdrobnione pomidory (do puszki po pomidorach wlewamy niewielką ilość wody, potrząsamy, zbierając sos ze ścianek puszki(...)średnim ogniu, mieszamy co jakiś czas. Gdy sos zgęstnieje zdejmujemy rondelek z palnika. Dodajemy szczyptę oregano, sól, pieprz, około 1 łyżeczkę cukru oraz posiekane liście bazylii. Ugotowany makaron mieszamy z przygotowanym sosem. Wykładamy do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Cukinię kroimy na ćwiartki (opcjonalnie można ją dodatkowo chwilę podsmażyć na rozgrzanej na patelni minimalnej ilości oleju). Mozzarellę kroimy na paseczki. Składniki
Smaki Na Talerzusmażymy razem 2 minuty. Teraz czas na mascarpone. dzielimy je na kilka części, by szybciej się rozpuszczało i wykładamy na patenie. Podlewamy kilkoma łyżkami wody z gotowania makaronu, by sos nie był zbyt gęsty. Przyprawiamy solą, sokiem z cytryny, pieprzem i świeżą bazylią. Makaron odcedzamy, wrzucamy na patenię i dokładnie mieszamy z sosem. Smacznego
Cook&LovePulpety jaglane w sosie pomidorowym z warzywami to przepis na zdrowy i stosunkowo szybki obiad. Można podać je z ryżem albo makaronem. Za sprawą kaszy jaglanej pulpety są bardziej soczyste i lżejsze od tych tradycyjnych, a jak dla mnie nawet smaczniejsze. Do tego wyrazisty sos pomidorowy z dużą ilością warzyw sprawi, że danie jest bardzo treściwe, smaczne i lekkostrawne. [embed(...)pulpety i klopsiki: Pulpety Zapiekane Na Ryżu Pulpety Zapiekane Z Warzywami W Sosie Pomidorowym Pulpety W Białym Sosie Z Warzywami Pulpety W Sosie Koperkowo-Chrzanowym Klopsy Zapiekane W Sosie Pieczarkowym Makaron Z Klopsikami W Sosie Śmietanowym Zupa Warzywna Z Pulpetami Zapiekanka Makaronowa Z Pulpetami Artykuł Pulpety jaglane w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarnekolorach #omnomnom w akcji kulinarnej na Durszlak.pl Z racji tego, że wiosna zbliża się wielkimi krokami przygotowałem penne z wędzonym łososiem w bogactwie świeżych i kolorowych warzyw. Sos do makarony przygotowałem na bazie serka ricotta, a do tego pistacje i starta skórka z cytryny. Co powiecie na taką inspirację?Czas przygotowania: 30 min.Porcja dla 3 osóbKoszt przygotowania: 23,00 złSKŁADNIKI(...)wstawiamy makaron do gotowania w osolonej wodzie. Do naszego sosu dodajemy brokuły i szpinak, chwilę podsmażamy. Pod koniec dodajemy posiekany koperek i starty ser grana padano. Makaron odcedzamy i łączymy z naszym kremowym sosem z warzywami. Pastę przekładamy na talerz. Dodajemy wędzonego łososia i oprószamy go startą skórką z cytryny. Wszystko posypujemy drobno posiekanymi pistacjami oraz płatkami grana padano. Smacznego
kulinarnyJajednym z najsłynniejszych włoskich sosów do makaronu kryje się ciekawa legenda. Jeśli bowiem swobodnie przetłumaczyć jego nazwę, wychodzi makaron po kurewsku. To właśnie spaghetti alla puttanesca . Nieprzyzwoicie pyszne. Jak każda legenda, być może ta też ma w sobie ziarno prawdy. Otóż wiele z włoskich domów uciech przyciągało do siebie klientów nie tylko damskimi wdziękami, ale też zapachem gotującego się sosu(...)smaż jeszcze chwilę, dodaj pomidory, jeśli są w całości, rozdrobnij, dopraw solą (pamiętaj, że anchovies jest bardzo słone) i pierzem, później gotuj pod przykryciem około 15 min. Sos wymieszaj z ugotowanym makaronem, od razu podawaj. Artykuł Nieprzyzwoicie pyszne spaghetti alla puttanesca. Przepis włoskich ladacznic pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie
Kulinarna Polskaparmezan oraz sól i wymieszać. Na dno naczynia żaroodpornego położyć 4 suche płaty makaronu do lazanii (płaty powinny ściśle do siebie przylegać, ewentualnie lekko na siebie nachodzić). Na makaron położyć 1/3 sosu z serkiem wiejskim, na sos 1/3 startej mozzarelli, a na mozzarellę 1/3 sosu mięsnego. Postępować według tego schematu z kolejnymi, 2 warstwami lazanii - łącznie powinny być 3 warstwy(...)makaronu, 3 warstwy sosu z serkiem wiejskim, 3 warstwy mozzarelli i 3 warstwy sosu mięsnego. Ostatnią, wierzchni warstwą lazanii jest sos mięsny. Wierzch lazanii (tj. warstwę sosu mięsnego) posypać startym parmezanem (1/4 szklanki) i drobno posiekaną natką pietruszki (1 łyżka). Naczynie z lazanią przykryć (u mnie folią aluminiową) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna
Gospodyni Miejskamrożonego szpinaku - 1 puszkę łososia w oleju lub w sosie własnym - pół kostki sera typu feta - 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę - 1 chochlę wody z gotowania makaronu - 1 łyżkę sosu sojowego - sok z połowy cytryny - 1 łyżeczkę pieprzu cytrynowego - 2 łyżki oleju do smażenia 1. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy przez minutę czosnek(...)następnie pokrojony w kostkę ser typu feta oraz odsączonego łososia z puszki. Wszystko delikatnie mieszamy i jeszcze przez chwile podsmażamy. 4. Jako ostatni na patelni ląduje odcedzony makaron. Całość doprawiamy sosem sojowym, sokiem z cytryny oraz pieprzem, mieszamy i podajemy. SMACZNEGO
Bez CebuliSezon grzybowy trwa więc kontynuujemy dania na bazie grzybów, tym razem zapraszam na grzyby w sosie śmietanowym z makaronem długie wstążki od Lubelli. A u Was jakie wykorzystanie grzybów można spotkać? Ja najwięcej grzybów ususzyłam inne zamroziłam a jeszcze inne wykorzystałam na bieżąco do zup i sosów. Zapraszam również do konkursu pod hasłem „LubelLOVE Inspiracje – LUBELLA I KOSZ GRZYBÓW” Składniki(...)miseczce wodę z mąką oraz śmietaną. Gładki płyn wlewamy do usmażonych grzybów, doprawiają silą i pieprzeam. Mieszamy do zgęstnienia sosu i zagotowania, również kilka minut. Taki sos mieszamy z ugotowanym makaronem i mamy gotowe danie. Do grzybów pasuje świeża natka pietruszki więc możemy posypać po wierzchu. #lubelloveinspiracje i #lubella #lubellaikoszgrzybow
Życie zaczyna się w kuchnijest do oryginału tylko zbliżona. Ale wyszło szybkie smaczne danie. Można pominąć mięso, wtedy będzie danie wegetariańskie. Składniki pół cebuli 1 ząbek czosnku puszka groszku konserwowego 240 g makaron spaghetti 200 g 10 łyżek oliwy 300 g mielonej karkówki parmezan sól pieprz krojone pomidory w puszce passata pomidorowa ( wg uznania ) Przygotowanie Cebulę i czosnek obrałem , pokroiłem w drobna kosteczkę(...)pokrojone pomidory bez skórki z puszki. Całość dusiłem, aż pomidory prawie się rozpadły. Dolałem passaty pomidorowej i odsączony groszek, doprawiłem solą i pieprzem. Dusiłem jeszcze jakiś czas, aż sos zgęstniał. Makaron ugotowałem wg przepisu z opakowania. Odcedziłem. Gorący makaron wymieszałem z sosem. Przełożyłem na talerze, posypałem obficie startym parmezanem
R'n'G KitchenSkładniki: 500 g wątróbki drobiowej 200 g pieczarek 1 jabłko 1 cebula 250 g makaronu 200 ml śmietany 30% 1/2 pęczka koperku olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, przelać wodą i odcedzić. Wątróbkę umyć, oczyścić z błonek i pokroić na mniejsze kawałki. Pieczarki oczyścić i pokroić w dużą kostkę. Cebulę pokroić w półksiężyce, jabłko(...)drugiej patelni podsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki, starte jabłko i wszystko dusimy kilka minut. Na koniec wlewamy śmietanę, posiekany koperek i doprawiamy solą oraz pieprzem. Do sosu wrzucamy makaron i dokładnie łączymy razem. Na talerz wykładamy makaron połączony z sosem i układamy na wierzch wątróbkę. Podajemy z ogórkiem lub ulubioną surówką. Smacznego
magiczna kuchnia Kasisłodko-kwaśny (sweet & sour sauce) używany jest głównie w kuchniach orientalnych, jednak r ównież w Polsce znalazł swoich zwolenników. Charakterystyczny smak sosu idealnie komponuję się z makaronem tworząc apetyczn e i pożywne danie - idealne na codzienny smako wity obiad . Domowy Sos Słodko-Kwaśny - Składniki: ok. 400 g makaronu Lubella Gniazda wstążki - Nidi tagliatelline 200 ml syropu spod ananasów(...)mieszamy do momentu zgęstnienia. Doprawiamy: ok. 1/2 łyżeczki słodkiej papryki oraz sól i pieprz według uznania. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu . Makaron wykładamy na talerze i polewamy przygotowanym sosem. Moje posty
Słodka Stronaobiad czy po prostu zaspokojenie zwykłego głodu. (3-4 porcje) Sos: 500g mięsa mielonego (najlepiej dobrej jakości, mieszanego, np. wołowo-wieprzowego) 300 ml passaty pomidorowej (najlepiej czosnkowej lub ziołowej) (*) 2 cebule 2 ząbki czosnku bazylia, oregano, tymianek zioła toskańskie (opcjonalnie) sól, pieprz olej Dodatkowo: makaron do spaghetti Opcjonalnie: żółty ser do posypania posiekana zielenina Cebule pokroić(...)Dodać mięso mielone i mieszając - doprowadzić do delikatnego obsmażenia. (W międzyczasie lekko posolić.) Wlać passatę pomidorową, wymieszać i doprawić do smaku. Całość dusić pod przykryciem. W czasie przygotowania sosu - ugotować makaron (al dente, według przepisu z opakowania). Odcedzony - przełożyć na talerze, polać gorącym sosem (w razie czego dodatkowo doprawić) i posypać startym serem oraz posiekaną zieleniną (opcjonalnie). (*) Passatę można
Di gotujeMoje pierwsze cannelloni nie prezentuje się może najpiękniej, ale za to smakuje wyśmienicie. Uwielbiam szpinak i jego połączenie z makaronem. Składniki:Sos boloński w torebce12 sztuk makaronu cannelloni450 g mrożonego szpinaku (ja użyłam rozdrobnionego)cebula3 ząbki czosnku1 krążek sera camembert4 łyżki śmietany 18%2 łyżki olejustarty żółty ser do posypaniaWykonanie:1. Sos zrobić zgodnie z napisem na torebce. Zagotować(...)oleju.3. Dodać rozmrożony szpinak i smażyć jeszcze 5 min.4. Dodać pokrojony w kostkę camembert i śmietanę doprawioną solą i pieprzem.5. Przestudzoną masę szpinakową nadziewać niegotowany makaron i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.6. Zalać sosem bolońskim i posypać serem.7. Piec ok. 30 min. w temperaturze
Pasja SmakuObiad we włoskim stylu?? Proponuję Wam pokusić się o poniższy przepis na pyszną lasagne bolognese ! Palce lizać Składniki : – ok. 16 płatów makaronu lasagne – 150 g parmezanu sos boloński – 500 g mielonej wieprzowiny / lub 250g wołowiny i 250 wieprzowiny – 2 średnie marchewki – 2 łodygi selera naciowego – 1 średnia cebula – 2 ząbki czosnku – 300 ml czerwonego(...)może być większa np. 26x18cm ) i wysmarować ją masłem. Na dno rozprowadzić cieniutką warstwę sosu beszamelowego a następnie płaty makaronu lasagne. Następnie rozprowadzamy soso bolognese oraz sos beszamelowy. Przykrywamy ponownie makaronem lasagne i tak ok. 3-4 razy w zależności jak dużą mamy formę. Wierzch lasagne smarujemy cienka warstwą sosu bolońskiego oraz beszamelowego i posypujemy parmezanem J. Gotowe! Taką lasagne
I LOVE LIFEpęczka pietruszki oregano sól, pieprz opcjonalnie: ok. 50 g sera grana padano wykonanie: Makaron gotujemy wg opisu na opakowaniu. Następnie odcedzamy, zostawiając ok. 130 ml wody z gotowania makaronu do sosu. Czosnek obieramy, na patelni rozgrzewamy oliwę dodajemy pokrojone w plasterki 2 ząbki czosnku i chwilkę podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, razem z ich sokiem, wodę z gotowania(...)makaronu orz paprykę i dusimy na małym ogniu do zgęstnienia sosu. Pod koniec duszenia dodajemy przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku, posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą, pieprzem oraz oregano. Na koniec dodajemy makaron, wszystko razem mieszamy. Na talerzu dodatkowo posypujemy posiekana natką. Opcjonalnie przed podaniem możemy posypać startym serem
Domowy Smak Jedzenia