SKŁADNIKI: 200 g makaronu (np. kokardki) 1 pojedyncza pierś z kurczaka pół opakowania mrożonego szpianku 100 g sera lazur 100 ml śmietanki 18% 2 ząbki czosnku sól, pieprz KROK 1: Makaron ugotować w osolonej wodzie Pierś z kurczaka dokładnie umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę Szpinak rozmrozić, dokładnie odsączyć z wody Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, podsmażyć kurczaka dopóki(...)czosnek KROK 2: Zmniejszyć ogień, dolać śmietankę i chwilę gotować na bardzo małym ogniu ciągle mieszając Doprawić do smaku, po czym dodać ser pokrojony w kostkę, dokładnie wymieszać KROK 3: Ugotowany i odsączony z wody makaron dodać do sosu na patelni, dokładnie wymieszać, tak by sos dokładnie obkleił makaron. SMACZNEGO!!! Ilość: 2 osoby Koszt
smacznieinatematBurrata to podobny do mozzarelli parzony ser wypełniony śmietanką, która wypływa po jego przekrojeniu. Ma słodki, maślany smak. Burrata jest specjalnością Apulii - regionu położonego w południowych
Moje Małe Czarowanieniego już żadnego mięsa, gdyż sos serowy jest dla mnie wystarczająco syty, jedynie pasek chudego boczku, który fajnie podkreśla smak sosu. Składniki: opakowanie makaronu 1 brokuł serek topiony z ziołami (kostka 100g) 1/2 sera camembert naturalnego 100g chudego boczku bulion warzywny śmietana sól, pieprz Wykonanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie do konsystencji, którą lubimy najbardziej (ja osobiście nienawidzę rozgotowanego(...)boczek bulionem, wrzucamy do niego pokrojone kawałki naszych serów i delikatnie mieszamy rózgą, aż do rozpuszczenia się serów. Doprawiamy solą i pieprzem (jeśli jest konieczność) oraz łyżką śmietanki 18%. Na koniec wrzucamy kilka małych różyczek brokuła do sosu, delikatnie mieszamy. Na ugotowany makaron nakładamy sos serowy oraz pozostałe brokułowe różyczki. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem
Walijskie PichcenieDziś mam dla Was prostą do zrobienia propozycję na wyjątkowy obiad. Makaron w kształcie dużych muszli nadziewany pysznym farszem złożonym z trzech serów, szpinaku i bazylii oraz upieczoną dynią. Brzmi przepysznie prawda? Takie muszle (przez Włochów nazywane Conchiglioni) nadziewa się bardzo łatwo, szczególnie w porównaniu do rurek canneloni . A efekt - goście na pewno będą zachwyceni(...)zadanie zrównoważyć jej smak. Mam nadzieję, że skorzystacie z mojego przepisu, choćby z okazji mającego miejsce w przyszłą środę Światowego Dnia Makaronu :) ➤ Spróbuj również: Penne z dynią w 15 minut Muszle makaronowe z dynią, szpinakiem i trzema serami Składniki / na 4 porcje: 200 g dyni piżmowej lub Hokkaido (waga po obraniu i usunięciu pestek) oliwa sól, pieprz 100 g świeżego
Chilli Czosnek i OliwaDania z makaronem to standard w wielu restauracjach, mimo że nie są wykwintne to jednak takie choćby fusilli z kozim serem i polędwiczką z kurczaka można bardzo szybko wykonać. To ma ogromne znaczenie szczególnie(...)osób których głód dopadł na tyle że często bywają nieuprzejmi podczas długiego oczekiwania na danie :). W dzisiejszej makaronowej odsłonie połączymy makaron z pszenicy durum z żytnim a do tego przygotujemy bardzo aromatyczny sos w którym kozi ser połączy się z selerem naciowym, czosnkiem niedźwiedzim i szczyptą mielonych goździków. Do tego podamy super kruche i wręcz rozpływające się w ustach polędwiczki
Kuchnia PROzdrowotnaodpowiednio je przyprawić… Kombinacji jest niezliczona ilość… w zależności co chcemy/możemy połączyć… Ja akurat połączyłam makaron z tuńczykiem. Cebula, czosnek, papryka i szpinak były w lodówce, a po ciecierzycę sięgnęłam dla urozmaicenia… Sera można użyć dowolnego, albo nie dodawać wcale. Nam bardzo zapiekanka smakowała… następnym razem – bo na pewno będzie następny raz- dodam(...)świeżego szpinaku 4 ząbki czosnku 2 czerwone cebule 1 żółta papryka 2 łyżki ziół prowansalskich 1 łyżka papryki słodkiej sól, pieprz, ser do posypania (u mnie mozzarela) olej rzepakowy do smażenia 1. Makaron ugotować -skracając czas gotowania- żeby był lekko twardy, czyli al dente. 2. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Paprykę opłukać
UgotujmyTo.plwiązanki świeżej bazylii (bez łodyg, same listki) 2 - 3 ząbki czosnku ok. 5 łyżek oliwy z oliwek 100 g sera najlepiej parmezanu albo Grana Padano garść rzeżuchy sól do smaku Dodatkowo: ulubiony makaron parę plasterków suszonych pomidorów mała cukinia Na łyżce oliwy zrumienić orzeszki i nasiona, następnie odsączyć je z tłuszczu. Umyte(...)rzeżuchę, czosnek i orzeszki pinii oraz migdały utrzeć w moździerzu dolewając oliwę. Ucierać aż mieszanka będzie gładka. Dodać starty ser i nadal ucierać. Można doprawić solą i pieprzem. ucieramy składniki w moździerzu gotowe pesto makaron z pesto Pesto podajemy z ulubionym makaronem, u mnie świeży makaron (nie suszony) dodatkiem chili. Do niego dodałam pokrojone
Bon Appetit MałgorzatyUpal na chwile zelzal. Poczulam wielka ulge. Choc chlodniej jest tylko na dworze, w domu nadal bardzo cieplo, wrecz goraco. Mury nagrzaly sie chyba do granic
Przysmaki Karolkimacie z głowy! Zapiekanka po prostu!Dziś zrobiłam zapiekankę makaronową z szynką w sosie serowym. Zdjęcie nieładne, ale zapiekanka pyszna! SKŁADNIKI: 2 szkl. dowolnego ugotowanego makaronu 4 ugotowane jajka 20dag. szynki 20 dag.tartego sera 6-8 pomidorków chery 2 cebule sos serowy 1 łyżka masła WYKONANIE: naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wkładamy makaron, szynkę i pociętą w piórka cebulę smażymy(...)maśle, pokrywamy tym makaron, nastepnie kładziemy pokrojone w kostkę jajko,zalewamy sosem serowym, kładziemy pokrojone ćwiartki pomidorów chery, posypujemy tartym serem pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 min. do momentu stopienia stopienia i zrumienienia sera
Kuchnia Beatyszklanki makaronu typu świderki 20 dkg. krewetek królewskich 3 łyżki stołowe oliwy lub oleju 3 ząbki czosnku 15 dkg. tarkowanego sera żółtego śmietana 18%, pół szklanki natka pietruszki świeżej lub suszonej, 2 łyżki stołowe sól pieprz Przygotowanie: Ugotować makaron w osolonej wodzie na al dente i odcedzić. Al dente znaczy po włosku niedogotowany. Aby go przygotować, gotujemy makaron krócej(...)patelni pojawiła się woda z krewetek, odlać ją łyżką stołowa.Gotowe krewetki odstawić z ognia, dodać śmietankę, wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. Makaron gorący wyłożyć do talerzy, polać sosem z krewetkami i posypać starkowanym serem. Oczywiście ilość składników można zmniejszyć lub zwiększyć w zależności od upodobań i smaku. Polecane przepisy: Pulpety w sosie pomidorowym z makaronem, pieczone udka
Smaczne PotrawySkładniki - opakowanie makaronu cannelloni - kostka półtłustego twarogu ( ok. 30 dag ) - 30 dag żółtego sera - jajko - 2 pęczki natki pietruszki - 3 ząbki czosnku - puszka pomidorów - bazylia, oregano - sól, pieprz Wykonanie Żółty ser zetrzeć na tarce. Wymieszać z roztartym twarogiem. Natkę pietruszki umyć, dokładnie osączyć i drobno posiekać. Wymieszać z farszem serowym. Dodać jajko i przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać. Surowe cannelloni
Świat Smakupuszka kukurydzy ( 340g, a po odsączeniu 285g ), puszka ananasa ( 565g, a po odsączeniu 340g ), 1 świeża czerwona papryka, 260g szynki gotowanej ( ja użyłam w plasterkach ), 270g sera feta, sól, pieprz, majonez. Przygotowanie: Makaron ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić i przepłukać zimną wodą. Paprykę czerwoną przekroić na pół, oczyścić i umyć, pokroić w kostkę. Szynkę gotowaną, ser feta również
W kuchni u Monikipasteryzowanych słoików .Gotową galaretkę gorącą przelać do słoików,zakręcić i pozostawić do ostygnięcia:)) Zioło to jest stosowane w omletach, w potrawach z makaronów, we włoskich sosach, sałatkach, do przyprawiania potraw z owoców morza, do tartych serów, warzyw, zup, duszonych mięs, drobiu, oraz do potraw mięsnych z wieprzowiny, wołowiny, baraniny, cielęciny. Lebiodka pospolita bogata jest w takie wartości jak olejki(...)drobiu, a także w pizzach i we włoskich sosach. Wchodzi w skład ziół prowansalskich. Zioło to jest stosowane w omletach, w potrawach z makaronów, we włoskich sosach, sałatkach, do przyprawiania potraw z owoców morza, do tartych serów, warzyw, zup, duszonych mięs, drobiu, oraz do potraw mięsnych z wieprzowiny, wołowiny, baraniny, cielęciny. Lebiodka pospolita bogata jest w takie wartości jak olejki
w mojej kuchnizapominać! :) I nagle Karolina wyskakuje: i ser feta! Feta? No feta! A feta pasuje do pieczarek? W sumie skąd mogę wiedzieć, okaże się jak zrobię ten makaron :) W sumie to ciekawe zagadnienie: czy ser feta zgra się z sosem pieczarkowym. Tak w pierwszym odruchu bym powiedział, że raczej nie... Ale zobaczymy. No i oczywiście oliwki do tego! Czarne, żeby
Marder&Marder Manufactureefekt końcowy zadowolił podniebienia moich gości. Ledwo udało mi się złapać ostatni kawałek do zdjęcia :). Przepis pochodzi z tej strony klik klik . Lazania 12 płatów makaronu do lazanii 150 g tartego żółtego sera do posypania Sos boloński: 1 kg mielonego mięsa puszka krojonych pomidorów 1 cebula 1 duża marchew 1 łyżka oleju do smażenia 3 łyżki (mała puszka) koncentratu pomidorowego(...)rozgrzanego do 180 st.C piekarnika i zapiekać przez 45 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia potrawę posypać tartym serem. Po wyjęciu z piekarnika należy odczekać około 5 minut, żeby lazania dobrze się kroiła. Moje modyfikacje: płatami makaronu wyłożyłam całą blaszkę i zmieniłam kolejność składników przy przygotowywaniu beszamelu (do masła dodałam mąkę a potem dopiero mleko). Artykuł Lazania pochodzi
Pieguskowa Kuchnia