bazyli i orzechów nerkowca. Z dodatkiem czosnku, oliwy z oliwek i tartego parmezanu. Czysta klasyka. Pesto ma uniwersalne zastosowanie. Idealnie pasuje jako sos do makaronów czy sałat, pięknie komponuje się z mięsem czy serami. Jest świetnym i zdrowym zamiennikiem tradycyjnego masła na kanapki, ja sama bardzo często używam pesto jako główne smarowidło pieczywa. Orzechy użyte do niego mogą być(...)czosnku3 łyżki orzechów nerkowca (lub innych) posiekanych lekkooliwa z oliwek (ilość wg ulubionej konsystencji pesto, kilka łyżek)2-3 łyżki tartego parmezau lub grana padano (lub innego dość twardego żółtego sera)sólświeżo zmielony pieprzWYKONANIE:Wszystkie składniki utrzyj w moźdierzu lub umiesć w malakserze albo blenderze i zmiksuj, tak aby pozostały kawałeczki składników, głównie orzechów.Dodaj sól i pieprz. Pesto przechowuj
Słodko-Słony Świat Ilonypassaty 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 średnia papryka czerwona 2 łyżki kukurydzy 10 żółtych pomidorków koktajlowych szczypior oliwa z oliwek estragon, pieprz, ostra papryka, słodka papryka Makaron gotujemy al dente, po czym odcedzamy i przelewamy oliwą z oliwek. W trakcie kiedy gotuje się makaron my robimy sos. Zaczynamy od papryki, którą kroimy w grubszą kostkę, do tego szalotkę również(...)czym dodajemy do sosu z dwoma łyżkami kukurydzy. Dusimy jeszcze ok. 3 min. i mamy gotowy sos. Przelewamy go do garnka z makaronem i dobrze mieszamy, aby pięknie nam okleił makaron. Podajemy na talerze i posypujemy startym serem w typie parmezanu. Obiadek gotowy :) Idealne danie na tak zwany dzień następny. Będziecie zachwyceni smakiem. Pozdrawiamy i życzymy smacznego
vegetaniecieplnej. Warzywo-ideał, pełne witaminy C, PP, B1 i karotenu. Dzisiaj moja propozycja to warstwowa zapiekanka, taka lasagna bez makaronu. Przygotujcie następujące składniki: 2-3 średnie cukinie 6 plastrów szynki konserwowej 6 plastrów szynki długodojrzewającej ok 150 g ulubionego sera, ja użyłam cheddar 100 g parmezanu 2 jajka przecier pomidorowy bułkę tartą oliwę sól, pieprz i zioła (polecam mieszankę bazylii(...)Szynki pozostawiłam w plastrach, sery starłam na tarce, jajka rozkłóciłam z odrobiną soli, przygotowałam przyprawy. Owalne naczynie żaroodporne wysmarowałam oliwą i posypałam bułką tartą. Składniki układałam warstwowo. Najpierw warstwa cukinii, na nią nieco soli, pieprzu i ziół oraz około 2 łyżek rozbełtanego jajka. Następnie położyłam szynkę konserwową, posmarowałam ją łyżeczką koncentratu pomidorowego i posypałam serem. Na to znowu trafiła cukinia
PichceniomaniaMuszle makaronowe to bardzo wdzięczny materiał kulinarny. Dają się nadziewać naprawdę chyba wszystkim, ku mojemu zdziwieniu widziałam już
Kuchnia PrezydentowejPo prostu palce lizać:) Pomysł na szybki, pyszny oraz efektowny obiad:) Przepis który na stałe zagościł w moim codziennym repertuarze kulinarnym. Mój mąż bynajmniej nie pozwoli
Kuchnia Pełna PasjiJuż po Wielkanocnym obżarstwie, dlatego proponuję coś łatwego i na pewno lżejszego niż tradycyjne świąteczne dania. Pyszne spaghetti z piersią z kurczaka, grzybami, papryką, parmezanem i
karmelowyPrzejście pogody w wiosenną aurę i związane z tym wyższe temperatury spowodowały że zupełnie nie mogę sobie poradzić z organizmem. Jestem zimnolubna i nadmiar ciepła mnie
Na słodko lub wytrawnieChoć kuskus powszechnie uznawany jest za kaszę, w rzeczywistości jest bardzo podobny do makaronu. Ze względu na to, że jest bogaty w białko, jest cennym produktem
Smakowity Blog Kulinarnysamej zapiekanki dałam dość sporo warzyw, bez których nie wyobrażam sobie obiadu. Składniki na 4-6 porcji: 400g makaronu tagliatelle Malma 600ml passaty (przecieru) pomidorowego 200g pieczarek ½ dużej papryki żółtej ½ dużej papryki czerwonej 350g zielonej fasolki szparagowej (ugotowanej świeżej lub mrożonej) 1 cebula 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano Sól Pieprz 1 łyżka oleju lub oliwy 1 kulka mozzarelli Pulpeciki(...)patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Obsmażyć pulpeciki z obu stron na lekko złoty kolor. Ugotowany makaron wymieszać z sosem pomidorowym z warzywami. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Ułożyć na wierzchu pulpeciki. Posypać startą mozzarella. Zapiekać do rozpuszczenia sera ok. 20 minut w 180 stopniach. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówkocimiętkę- w tym roku ogórecznik ma mniej imponujące rozmiary, więc znalazło się na nią miejsce. Drugie miejsce, za które się zabraliśmy to kwietna rabata pod brzozami. Tam dodałam piękną żółtą rudbekię, która już jak ją niosłam przyciągnęła kilka motyli. Znalazło się też miejsce dla wymarzonej żurawki i pysznogłówki. Niestety tą drugą udało mi się dostać tylko w czerwonym kolorze ( Fireball(...)róże... A po ciężkiej pracy zapowiadany treściwy obiad. Szybki, bo kto chciałby jeszcze stać przy garach? MAKARON Z SOSEM Z BOBU 500g bobu (mały worek) 4 plasterki szynki 3-4 łyżki masła 3-4 łyżki mąki 100-150ml mleka 100g łagodnego sera (np. Gouda) gałka muszkatołowa sól i pieprz do smaku pełnoziarnisty makaron świderki Bób wrzucamy do gorącej wody
les mirabellesswój pierwszy chrzest bojowy. Jestem przeszczęśliwa, że kokilki te posiadają pokryweczkę w komplecie! To bardzo ważne. Można kokilkę przykryć i zapiekać bez obaw , że zbyt szybko wyschnie nam makaron, czy wędlina stwardnieje. Pod koniec pieczenia, usuwam pokryweczkę i dopiekam na złoty kolor. Kokilki są o pojemności 250 ml. Tak pojemnik jak pokrywka mają jasne oznaczenia prawidłowego użytkowania(...)całość mimo ,że taka zwykła będzie się ładnie prezentować. Oto przepis na śniadanko- ilość składników zależy od ilości osób i kokilek! Ja zrobiłam dwie porcje! -jajko -szynka -ser w plastrach, żółty -kawałeczek czerwonej i żółtej papryki -natka pietruszki -sól, pieprz,masło, oregano,oliwa z oliwek -pomidor -prażone ziarna – ja dałam po sporej łyżeczce ziarenek od Ziarenkowa Słoneczne Pola, gdyż mieszanka
Z Kuchni Do Kuchnirzymskiego ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki brązowego cukru ¼ łyżeczki pieprzu cayenne 30 dużych krewetek, obranych i oczyszczonych 1 papryka czerwona, pokrojona w cienkie plasterki 250 g sera cheddar lub innego ulubionego żółtego, pokrojonego w kostkę 1 awokado, obrane i miąższ pokrojony w kostkę 1 garść posiekanej świeżej kolendry Składniki na dressing: 5 łyżek octu z białego wina 3 papryczki chili, bez nasion(...)tłuszczu. Do tej samej patelni wrzuć paprykę i podsmaż, mieszając, przez minutę aż lekko zmięknie i przełóż do dużej miski. Dodaj pokruszony, chrupiący boczek, krewetki i ser. Wymieszaj, po czym wrzuć jeszcze ciepły makaron i połowę dressingu, ponownie wymieszaj i dodaj awokado, kolendrę i polej resztą dressingu. Po wymieszaniu podawaj! Smacznego! English version Spicy shrimp pasta salad (8 servings) Ingredients
karmelowysera.Delikatnie zakwaszona sokiem z kiszonych ogórków.Posypana drobno posiekanym koperkiem.Inna i pyszna! Polecam! Składniki:1/2 średniego kalafiora;3 średnie pomidory;1 łyżka przyprawy uniwersalnej np. vegety;100 g żółtego sera (u mnie cheddar);4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;250 ml soku z kiszonych ogórków;2 czubate łyżki drobno posiekanego koperku;1 litr gorącej, przegotowanej wody(...)kiszonych ogórków, starty, żóty ser, drobno posiekany koperek i wymieszać.Zupę przyprawić solą i pieprzem do smaku.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około 1,75 litra zupy.Koperek można zastąpić drobno posiekaną natką pietruszki.Zupę można także zblendować i podawać z grzankami jako krem.Zupę można podać z osobno ugotowanym makaronem.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejska