makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:410/561)

Piątek: Sushi bowl, czyli sushi bez zawijania 161

Szybki kurczak w marynacie zielonej bogini Poniedziałek: Pasta alla vodka z groszkiem i prosciutto Wtorek: Spaghetti z pesto i szparagami Środa: Picadillo z ryżem Czwartek: Włoska zupa pomidorowa z makaronem orzo Piątek: Sushi bez zawijania- sushi bowl Sushi bez zawijania – dla leniuszków Składniki: Świeży ogórek Pęczek rzodkiewki Marynowany imbir Duże awokado lub dwa małe 250 g krewetek 1/2 szklanki(...)rondlu szklankę wody i wsyp do wrzątku ryż. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Zdejmij z ognia. Krok 3 W międzyczasie rozgrzej na patelni olej, wrzuć na niego krewetki i smaż po minucie z każdej strony. Posól i ściągnij z patelni. Umyj warzywa, ogórka obierz i pokrój w słupki, rzodkiewkę w cienkie plasterki, a obrane

Niedzielny kucharz
Pełne smaków danie z makaronem, mięsem i warzywami 125

Danie to zrobiłam dzisiaj i ku mojemu zadowoleniu wyszło pyszne. Sos śmietanowo serowy, mięsko mielone, chrupiący młody groszek. Polecam. Na patelnię wlać olej, rozgrzać. Cebulę obrać i pokroić w pół piórka, wrzucić na rozgrzany olej. Smażyć aż cebula straci kolor surowizny. Dodać mięso, grzybki pokrojone w plasterki. Doprawić solą, pieprzem, oregano, papryki wędzonej, chilli, wymieszać. Smażyć tak długo aż mięso(...)pietruszki, wymieszać.Przez moment jeszcze podgrzewać, ale nie gotować. Strączki groszku będą chrupiące, ale takie mają być. Żółty ser zetrzeć na tarce i dodać do sosu, wymieszać. Podawać z makaronem, ryżem lub kluseczkami. Bardzo smaczne danie

Kuchnia Pokoleń
Grillowane szpargle ze pesto (Zielono mi ze szparagami) 167

chōdno 9 . Szpargle umyjcie, kołżdego sie wejście do rynkōw, wygnijcie go jak łuk i jak pynknie, to ta gōrnoł czyńść je do jedzynia, a dolnoł do wyciepniyńcia. Rozgrzyjcie sie patelnia do grillowanioł abo i grilla, wciepcie tam szpargle i niech sie tam pomału bez 10-15 min przipiykajōm- pamiyntejcie, że trza je tyż połra razy przewrōcić na drugoł zajta(...)jaki krauzki, a na wiyrch nalyjcie jeszcze kapka oliwy i to tam moge tak trocha sie poczekać na drugi rołz 1 przybyło 2 nas 3 słoiku 4 szybko 5 makaronem 6 kromce 7 Włosi 8 duży 9 zimno 10 stronę 11 gotowe 12 tutaj Artykuł Grillowane szpargle ze pesto (Zielono mi ze szparagami) pochodzi z serwisu Chop w kuchni

Chop w kuchni
Pesto z rukoli 126

Warto mieć w lodówce. Idealna jako pasta do kanapek, dodatek do obiadu, czy przekąska na kolację. Ładuję to pesto wszędzie – do makaronów, do mięs, jako dip. No i dorwałam się do rukoli z małego, lokalnego gospodarstwa, więc poznałam różnicę i w wyglądzie i w smaku od tych z supermarketów. Ta z gospodarstwa jest zdecydowanie większa i dłużej zachowuje świeżość(...)soku z cytryny 20 g sera carskiego twardego długodojrzewającego (u mnie wciąż to rodzimy zamiennik parmezanu) sól i pieprz do smaku Wykonanie: Rukolę umyć, osuszyć. Pestki słonecznika podprażyć na patelni (bez dodatku tłuszczu). Tak samo postąpić z orzeszkami piniowymi czy nerkowca. Wszystkie składniki wrzucić do blendera (bądź thermomixa) i blendować tak długo aż całość w większości będzie zmiksowana. Nie będzie

gutfut
Klopsiki w sosie koperkowym 328

rękoma lub w malakserze. Następnie z mięsa formujemy kulki o wielkości orzecha włoskiego (można też robić trochę większe). Obtaczamy je dokładnie w mące lub bułce tartej i smażymy na patelni na złoty kolor. Usmażone klopsiki przekładamy do garnka z zagotowaną wodą (ok. 2 litrów). Zmniejszamy płomień, garnek przykrywamy i mieszając od czasu do czasu gotujemy przez(...)sokiem z cytryny, solą, pieprzem i chilli. Możemy dodać także posiekaną drobno żurawinę. Na koniec wrzucamy koperek. Klopsiki bardzo dobrze smakują z ryżem, ale można także podać je z makaronem lub tłuczonymi ziemniakami. Smacznego

MyCookBook.pl
pomidorowe pulpeciki 176

formujemy w dłoniach, zwilżonych wodą, niewielkie kulki ( wielkości kurzego jajka) i wkładamy je do gotującego się bulionu. Gotujemy na niewielkim ogniu przez 20-25 minut. W tym czasie na patelnię wrzucamy obrane ze skórki ( wcześniej sparzone) i pokrojone w cząstki pomidory. Smażymy pomidory, często mieszając je widelcem (aby je rozdrobnić), do chwili aż zredukujemy(...)koniec dodajemy  posiekaną świeżą bazylię.  Jeszcze raz ( oczywiście wcześniej próbując) przyprawiamy. Pulpety go tujemy jeszcze przez pół minuty, a następnie wykładamy na talerze podając z oddzielnie ugotowanym makaronem, kaszą, lub z innymi dodatkami

Miód i pieprz
Pierożki tortellini w śmietanowym sosie z boczkiem i brokułami 150

gwarantuję, że każdy wstanie od stołu najedzony do syta. No chyba, że podacie mini porcje ;) Do przygotowania tego dania używam pierożków tortellini kupionych w sklepie, na stoisku z makaronami. Nie bawiłam się w klejenie ich, czasami można zaszaleć i kupić coś gotowego ;) Z podanych proporcji przygotujecie obiad dla dwóch bardzo głodnych lub 3-4 średnio głodnych osób.  Składniki(...)wystygły zbyt mocno. Brokuła ugotować w osolonej i lekko posłodzonej cukrem wodzie. Brokuł również powinien być nie do końca ugotowany lecz delikatnie chrupiący. Plastry boczku wytopić na średnio rozgrzanej patelni. Powinny oddać jak najwięcej tłuszczu i stać się chrupiące. Patelnia nie może być zbyt mocno rozgrzana, gdyż wtedy boczek się przypali. Po wytopieniu kawałki boczku wyjąć na papierowy ręcznik. Szalotkę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wigilijne uszka z pieczarkami 147

Dziś przedstawiam przepis na uszka wigilijne , ale nie z grzybami jak każe tradycja, ale z pieczarkami . Pieczarki odpowiednio zaczarowuję przyprawą oregano i do złudzenia przypominają grzyby

Kawa z mlekiem
Wigilijne uszka z pieczarkami 208

Dziś przedstawiam przepis na uszka wigilijne , ale nie z grzybami jak każe tradycja, ale z pieczarkami . Pieczarki odpowiednio zaczarowuję przyprawą oregano i do złudzenia przypominają grzyby

Kawa z mlekiem
Sałatka z tortellini i karmelizowaną szynką chłopa 227

Sałatka z Szynką Chłopa?   czemu nie.  Wędliny Hańderek nadają się do takich rzeczy znakomicie.  Polecam karmelizowanie wędlin, to proste a smak wynagrodzi oczekiwanie

Gotowanie jest łatwe
Pyszna kanapka z kurczakiem 376

Kiedy siedzimy długie godziny w pracy, czy szkole, czas zdaję się płynąć niesamowicie wolno. Towarzyszy nam często przy tym okropny głód;-) Założę się, że u znacznej

Kuchnia Pełna Pasji
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem 251

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem... Warstwy ziemniaków przełożone zeszkloną cebulą i chrupiącym boczkiem. Oblane kremowym, lekko kwaśny sosem czosnkowym. Całość oprószona majerankiem. Pycha! Składniki: 1,2 kg

Gospodyni Miejska
Polenta z suszonymi pomidorami i cebulką... 64

znam się za bardzo na polencie. Zaeksperymentowałam tylko raz, bez większego sukcesu, po czym porzuciłam to sympatyczne źródło węglowodanów na rzecz poznanych i lubianych, jak makaron, kus-kus i oczywiście wszelakie ziemniaczki... Ale niedawno generalna sytuacja rodzinna uległa drastycznej zmianie ( klik ). I nowy Człowieczek okazał się wymagajacy (czyt. 'upierdliwy'), więc czas poświęcony na gotowanie, zwłaszcza dla mnie samej, kiedy reszta(...)oleju, posiekanych drobno 2 łyżeczki oliwy/oleju z pomidorów 2 spore cebulki dymki, posiekane około 2-3 łyżki startego Parmezanu świeżo zmielony (grubo) pieprz sól, do smaku Na niewielkiej patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż cebulkę. Przygotuj prostokatne naczynie/blaszkę (moje ma okolice 15/25cm i było idealne) - posmaruj odrobina oliwy.   W sporym garnku zagotuj wodę. Wsyp powoli i ciagle mieszajac

Lejdi of the house
Curry z kurczakiem, warzywami, oliwkami i ananasem 106

fasolka, nawet wrzuciłam oliwki. Po to, by przełamać słodycz ananasa. Do tego mleczko kokosowe, przyprawy, czerwona pasta curry i danie jednogarnkowe gotowe. Danie może byś serwowane z ryżem, kaszą, makaronem. Jeden kolorowy zdrowy gar a kilka zastosowań Uwielbiam takie rozwiązania! Składniki: nieduża podwójna pierś z kurczaka 400 ml mleczka kokosowego 1 łyżka czerwonej pasty curry 2 nieduże marchewki 1 średnia(...)oleju Przygotowanie: Pierś myjemy, oczyszczamy z błonek, kroimy w nie za dużą ani nie za małą kostkę. Marchew obieramy, kroimy w plasterki. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dusimy na nim warzywa: marchew, cebulę, paprykę, fasolkę do miękkości, wrzucamy kilka talarków chilli. Do garnka wlewamy mleczko, dodajemy łyżkę pasty curry i pokrojoną pierś, dusimy do gotowości

Zasmakuj Kuchni
KULINARNE WYZWANIA FAIRY - 20.08.2013, Warszawa. 194

młodą włoszczyzną.   Pstrąg z bobem, chorizo i pieczonymi pomidorami. Zupa rybna ze szpinakiem i palonymi pomidorami oraz ośmiorniczkami. Przepiórki z nektarynkami, rozmarynem i masłem. Domowy makaron z warzywami sezonowymi. Owoce leśne z zabayone. Poszłam na całość i wzięłam się za przepiórki. Przed rozpoczęciem uzgodniliśmy z Grzegorzem, że mam być z nim na stanowisku mięsno-rybnym, stąd nawet wybrałam(...)sknocę. W ogóle, cały stres, obawy, rozwiały się, a pozostał tylko zapach unoszący się znad bulgoczącego rybnego wywaru na zupę. Wokół brzękały sztućce, trzaskały pokrywki, syczał szybkowar, skwierczał na patelni tłuszcz. A zapachy mieszały się ze sobą, tworząc niewidoczną chmurę, wypełniającą całe studio. Gdzieniegdzie Kuba krzątał się koło nas, zresztą wydaje mi się, że był na naszym stanowisku. Albo

W kuchni Karmel-itki
Cannelloni z mięsem mielonym i warzywami 191

Makaron cannelloni nadziewany mięsem mielonym, papryką, cukinią i pomidorami, zapiekany z sosem beszamelowym i parmezanem. Pycha! Połączenie doskonałe, szczególnie dla miłośników włoskich smaków . To idealny pomysł na obiad lub ciepłą kolację. Makaronowe rurki można faszerować różnego rodzaju mięsami, serami lub warzywami. Pomysłów jest mnóstwo! Polecam Składniki: około 21 rurek cannelloni 500 g mięsa mielonego z indyka 1 duża czerwona papryka(...)łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka oregano sól pieprz Sos beszamelowy: 2 szklanki mleka 2 łyżka masła 2 łyżki mąki szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz Dodatkowo: 100 g parmezanu Przygotowanie: Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Dołożyć mielone mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek, cynamon, rozmaryn, oregano i szczyptę soli. Lekko podsmażyć, od czasu do czasu mieszając. Dodać

Oryginalny smak
Boeuf Stroganow 171

warzywa będą już miękkie, dodać koncentrat pomidorowy (4 łyżki). Przyprawić ostrą papryką w proszku (1/2 łyżeczki), solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. W międzyczasie przygotować zasmażkę. Do rozgrzanego na patelni oleju (2 łyżki) wsypać mąkę pszenną (3 łyżki) i podsmażyć, stale i energicznie mieszając (najlepiej trzepaczką kuchenną), aby nie było grudek, aż powstanie złocista zasmażka. Na sam koniec do garnka(...)karkówki wołowej. Im kawałki wołowiny będą większe, tym dłuższego czasu duszenia będą wymagały. Koncentrat pomidorowy to nie to samo co przecier pomidorowy. Gulasz można podawać z ziemniakami, kaszami, ryżem, makaronem, kluskami kładzionymi czy  z pieczywem. Boeuf Stroganow idealnie nadaje się do mrożenia . Wystarczy jedynie włożyć porcje gotowego, wystudzonego gulaszu do woreczków strunowych przeznaczonych do kontaktu z żywością

Gospodyni Miejska
Wiosenna zupa szparagowa 442

makaronem. Jeśli jednak macie ochotę na bardziej syty posiłek, możecie dodać grzanki z pełnoziarnistego pieczywa czy też łyżkę makaronu ugotowanego al dente (czyli na pół twardo). Im mniej rozgotowany makaron, tym niższy jego indeks glikemiczny . Dla uzupełnienia smaku można dodać łyżkę śmietany, jednak bez śmietany też jest pysznie i jednocześnie mniej kalorycznie. Smaczne i zdrowe jedzenie na prawdę nie musi(...)posiekany szczypiorek Wodę po gotowaniu szparagów (osolony wrzątek) zagotować ponownie i wrzucić na nią zdrewniałe końce. Gotować dosyć długo, aż szparagi staną się miękkie, a 1/4 wody wyparuje. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i szybko zeszklić na niej cebulę (uważając, żeby jej nie przypalić). Dodać wino i poczekać, aż odparuje. Alkohol odparuje, a pozostanie smak wina. Cebulę przełożyć do zupy

Dietolog
Curry z kurczakiem, warzywami, oliwkami i ananasem 197

fasolka, nawet wrzuciłam oliwki. Po to, by przełamać słodycz ananasa. Do tego mleczko kokosowe, przyprawy, czerwona pasta curry i danie jednogarnkowe gotowe. Danie może byś serwowane z ryżem, kaszą, makaronem. Jeden kolorowy zdrowy gar a kilka zastosowań:) Uwielbiam takie rozwiązania! Składniki: nieduża podwójna pierś z kurczaka 400 ml mleczka kokosowego 1 łyżka czerwonej pasty curry 2 nieduże marchewki 1 średnia(...)Sposób przygotowania: Pierś myjemy, oczyszczamy z błonek, kroimy w nie za dużą ani nie za małą kostkę. Marchew obieramy, kroimy w plasterki. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dusimy na nim warzywa: marchew, cebulę, paprykę, fasolkę do miękkości, wrzucamy kilka talarków chilli. Do garnka wlewamy mleczko, dodajemy łyżkę pasty curry i pokrojoną pierś, dusimy do gotowości

Zasmakuj Kuchni
placki z cukinii z quinoa (paleo bezglutenu) 148

obiadu lub jako samo śniadanie (mam nadzieję, że paleo śniadania już powoli przestają być monotonne). Lubicie cukinie? Jest bardzo uniwersalna, można z niej zrobić pyszne czekoladowe brownie , paleo makaron do spaghetti, albo takie placki, które dziś przygotowałem. Przyznam, że smak zaskakuje, można zjeść je na ciepło lub na zimno, nadają się także jako drugie śniadanie do pracy. Składniki: 1 duża(...)kuchenną ściereczkę i wyciskamy całą wodę (ważne, aby to dobrze zrobić wówczas nasze placki będą chrupiące). W misce łączymy wszystkie składniki, formujemy z nich placki i smażymy na patelni około 4-5 minut z każdej strony. Gdy zaczną się robić złote wykładamy je na talerz. Placki z cukinii serwujemy z pietruszką, świeżą bazylią, rukolą i sosem np. czosnkowym lub innym

PaleoLife
Kurczak w sosie curry 168

Kurczak w sosie curry to od jakiegoś czasu ulubione danie moich dzieci. Sama też bardzo lubię i naprawdę bardzo często je przyrządzam. Danie jest szybkie i

kuchnia doski
Cannelloni ze szpinakiem 141

Obierz cebulę i posiekaj, następnie podsmaż ją na oliwie z oliwek. Dodaj rozmrożony szpinak i podlej połową szklanki wody. Kiedy woda ze szpinaku odparuje, dodaj jajko

Kredowe Menu
Zapiekanka makaronowa z wędzoną makrelą 222

masło * sól, pieprz, papryka Pora i pieczarki pokroiłam na plasterki, przesmażyłam chwilkę na oliwie. Dodałam obraną i podzieloną na kawałki makrelę, zalałam śmietaną i dusiłam mieszając przez chwilę. Makaron ugotowany al dente rozłożyłam na dnie żaroodpornego naczynia, skropiłam oliwą i wymieszałam, po czym na wierzch położyłam masę rybno - porową. Wsadziłam na 20 min. do rozgrzanego do 180*C piekarnika(...)Fajny pomysł, apetycznie wygląda.   ren-ya 2011/09/21 15:27:02 Od wakacji nad morzem, mój mąż zasmakował w rybach, ale serwuje je banalnie obsmażone na patelni... , a wiadomo, że monotonia na talerzu jest gorsza niż... No w każdym razie muszę mu podrzucić Twój przepis; jestem pewna, że wszyscy na tym skorzystamy;D A propos, przypomniał mi się taki dowcip

Zdrowa Kuchnia Sowy