Tagliatelle ze szpinakiem, serem feta i groszkiem 215puszka groszku konserwowego 1. Szpinak rozmrozić i odcisnąć za wody. 2. Na patelni rozpuścić masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie szpinak. Gdy dobrze odparuje, dodać śmietankę, pokruszoną fetę i serek topiony, dokładnie wymieszać. Dodać odsączony z zalewy groszek, wymieszać. Doprawić do smaku. 3. Makaron ugotować al dente. Gorący wymieszać z sosem. Podawać od razu
Kto ugości moich gości?
Łosoś z kalafiorowym puree i szpinakiem 261obiad to dla mnie tak zwany comfort food. 30 minut w kuchni i obiad gotowy. Przyprawy, sól i rozgrzana patelnia lub piekarnik…Szybko i łatwo! Szybkie obiady bardzo sobie cenię. Łososia można podać z czym popadnie. Jemy go z makaronem . Łosoś z batatami też przyrządzam, a dzisiaj proponuję tą pyszną rybę z kalafiorowym puree i szpinakiem. Lubię to danie(...)ugotuj w lekko osolonej wodzie. 20 minut powinno wystarczyć. Odcedź kalafior z wody i odparuj. Następnie zmiksuj kalafior z łyżką masła. Rybę oprósz solą i pieprzem. Rozgrzej grillową patelnię lub zwykłą i zacznij smażyć rybę od strony skórki. Obok połóż plastry cytryny. Smaż w wysokiej temperaturze przez 3 minuty, po czym odwróć rybę na drugą stronę i smaż jeszcze przez
codojedzenia
Makaron z podsmażanymi szparagami i pieczarkami 282zielonych szparagów około 3 łyżki oliwy extra vergine sól pieprz 40 g masła 200 g makaronu fusilli (świderki) Przygotowanie: Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy na niewielkie, ale grube kawałki. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki, obieramy końce i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy pieczarki, solimy, pieprzymy i podsmażamy aż odparuje z nich woda(...)patelnię wrzucamy szparagi. Jeśli zachodzi potrzeba, można dodać trochę oliwy. Szparagi solimy i podsmażamy aż zmiękną i się lekko przyrumienią (około 6 minut). Do podsmażonych szparagów dodajemy masło i ponownie pieczarki. Całość mieszamy i chwilę razem podsmażamy (około 2 minuty). W tym czasie pieczarki przejdą smakiem szparagów. W międzyczasie, w osolonej wodzie, gotujemy makaron. Pilnujemy
Smak mojego domu
KURCZAK Z WARZYWAMI – PO HISZPAŃSKU 373czosnek – 2 ząbki * bulion warzywny – 150 m * oliwa z oliwek – 4 łyżki * makaron * sól, pieprz – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczone, lekko ubite i osolone z dwóch stron piersi z kurczaka smażymy kilka minut na oliwie, zdejmujemy. Na tę samą patelnię dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek,przesmażamy, a następnie dodajemy pokrojoną w plastry marchew i smażymy
Ostra na Słodko
Zapiekanka z makaronem i jarmużem w sosie beszamelowym 254szklanki mleka -100 g sera startego mozzarella -sól, pieprz -2 łyżki pesto bazyliowego Przygotowanie --> Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku, odcedzamy. Drobno posiekany i umyty jarmuż gotujemy w wodzie przez 15 minut. Po tym czasie przekładamy na sitko i dobrze odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Podsmażamy na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Po chwili dodajemy
Marta Gotuje
Kalafiorowe curry z szpinakiem 275łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki curry pieprz, sól łyżka miodu garść świeżej kolendry ( lub suszonej ) jako dodatki : makaron ryżowy, ryż, papadamy Przygotowanie: Kalafior obrać. Podzielić na różyczki. Ciecierzycę odsączyć. Szpinak umyć. Czosnek i cebulę drobno pokroić. Pieczarki pokroić w ćwiartki. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić gorczycę. Chwilę podsmażać. Powinna lekko podskakiwać na patelni. Dodać czosnek, cebulę. Podsmażyć. Dodać kalafior, pieczarki, wlać(...)masło orzechowe. Doprawić wszystkimi przyprawami. Dokładnie wymieszać. Wyłożyć na talerze i posypać świeżą kolendrą. Jeśli używamy suszonej to dodajemy ją do dania pod koniec mieszania potrawy. Podawać z papadamami, makaronem ryżowym lub ryżem basmati
Jaglusia
Co jeść w pracy? Zupa tajska z kurczakiem, pieczarkami i makaronem. 910połowy limonki 2 litry wody po kilka gałązek natki lubczyku, selera, pietruszki oraz jeden liść laurowy Wykonanie: Makaron ugotować al dente. W garnku na zupę zagotować dwa litry wody, dodać natki oraz liść laurowy. Gotować na małej mocy palnika. Jednocześnie na patelni rozgrzać tłuszcz. Wrzucić na niego najpierw posiekaną paprykę, kolejno pokroić na paseczki pieczarki i je dodać. Następnie(...)przekładamy do wywaru. Doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy pieprzem cayenne, imbirem, kurkumą. Gotujemy 5 minut. Wyłączamy palnik i dodajemy mleko kokosowe oraz sok z limonki. Mieszamy. Gotową zupę podajemy z makaronem. Smacznego :-) Pozdrawiam ciepło, Katarzyna
Poezja Smaków - blog kulinarny
Makaron z boczkiem i serem gorgonzola 203Pieprz; Sól; Olej do smażenia. Szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Makaron ugotować w posolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę obrać, drobno posiekać. Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Boczek pokroić w drobną kostkę. Ser gorgonzola pokruszyć na mniejsze kawałki. Na rozgrzany na patelni olej (około 1 łyżki) wrzucić pokrojony boczek i delikatnie podsmażyć. Do podsmażonego boczku(...)praskę ząbek czosnku. Całość przyprawić pieprzem i słodką papryką. Na patelnię z podsmażonym boczkiem, cebulą i czosnkiem wlać mleko, dodać pokruszony ser gorgonzola. Wymieszać i podsmażać, aż ser całkowicie się rozpuści. Gotowy sos przyprawić solą (nie za dużo, boczek i ser są słone!) i pieprzem. Do gorącego, odcedzonego makaronu wlać sos i dokładnie wymieszać. Makaron podawać gorący, bezpośrednio po przygotowaniu
Gospodyni Miejska
Poniedziałkowy "fit" - Makaron pełnoziarnisty z kurczakiem w sosie pomidorowym 387Smażymy aż kurczak nie będzie surowy. Pomidory z puszki miksujemy na gładki krem, wlewamy na patelnię oraz dodajemy pokrojone na paseczki suszone pomidory. Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, podduszamy kilka minut, mieszamy z posiekaną drobno natką pietruszki. Sos z mięsem podajemy z makaronem. Z szerokiej gamy makaronów z oferty firmy Czaniecki dziś do przygotowania dania wybrałam świderki z mąki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Łazanki z kapustą kiszoną, pieczarkami i kiełbasą. Smaczne danie z makaronem. 359gotuje do miękkości ( ok. 40-45 minut. ) Kiełbasę kroję w ćwierć plasterki, pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju dodaje pokrojoną kiełbasę, chwilkę obsmażam i wrzucam pieczarki. Zmniejszam ogień i smażę do odparowania wody i lekkiego zrumienienia. W osobnym garnku gotuję makaron, kiedy jest prawie miękki,odcedzam ( ale nie do końca zostawiam troszkę wody ), do makaronu dodaję kapustę wraz
Kuchnia z widokiem na ogród
Makaron ze szparagami - zielony bączek 197paski za pomocą obieraczki do warzyw (główki pozostawiamy w całości). Na patelni rozgrzewamy olej z szczyptą cukru i soli. Dodajemy szparagi i podgrzewamy max 2 min, mają być al dente. Następnie skrapiamy kilkoma kroplami soku z cytryny, delikatnie mieszamy i doprawiamy pieprzem. Dodajemy makaron, posiekane zioła, mieszamy. Podajemy z serkiem i listkami bazylii. Smacznego
Moniki Smakołyki
Łazanki z pieczarkami i domowym makaronem 289zbytnio nie przeschło, bo będzie go ciężko pokroić i może się łamać. Pokrojony makaron rozsypujemy na ściereczkach i pozostawiamy by całkowicie wyschnął. Najlepiej pozostawiać go tak na cały dzień, co pewien czas go przewracając. Pieczarki obieramy, myjemy, a następnie kroimy w średnio grube plasterki. Na patelni lub w rondlu rozpuszczamy margarynę, dodajemy pieczarki i smażymy na wolnym ogniu, co pewien
Smakowy Raj
Cannelloni z mięsem mielonym 387mięsa mielonego 1 cebula 2 ząbki czosnku olej do smażenia opakowanie makaronu Cannelloni sól, pieprz, przyprawy do smaku 1 łyżka mąki ziemniaczanej 300 ml sosu pomidorowy sól, pieprz do smaku 15-20 dag żółtego sera Cebulkę pokroić w drobną kostkę. Olej rozgrzać na patelni, usmażyć cebulkę na złoty kolor. Dodać mięso, podsmażyć przez około 7-8 minut. Doprawić do smaku
kolorowotorcikowo
Sałatka włoska z chrupiącym salami 241brązowy kolor. Gotowe chipsy układamy na ręczniku papierowym do odsączenia. Umytą i osuszoną rukolę wrzucamy do miski. Na niej układamy makaron, przekrojone na pół pomidorki, pokrojoną w kostkę mozzarellę i chipsy z salami. Całość posypujemy podprażonym na suchej patelni mixem sałatkowym Italia , skrapiamy 3 łyżkami oliwy i octem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego Artykuł Sałatka włoska z chrupiącym
PatiGotuje
Jajecznica z botwinką i makaronem. 171odcedzamy i dokładnie studzimy. 3. Koperek płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie drobno siekamy. 4. Do dużej miski wbijamy jajka, dodajemy makaron, botwinkę i koperek ( odrobinę odkładamy do posypania jajecznicy ), mieszamy przyprawiając do smaku solą i pieprzem. 5. Na patelni rozgrzewamy masło ( tak około 2 łyżki ), wlewamy przygotowaną masę i smażymy cały czas mieszając, gdy jajka będą ścięte jajecznica jest gotowa
Izabelawkuchni
Zapiekanka makaronowa bez sera i śmietany 449kostkę. Pieczarki oczyszczamy i drobno szatkujemy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy kiełbasę, aż do wytopienia się tłuszczu. Następnie dodajemy cebulę. Gdy się zarumieni dorzucamy pieczarki. Po chwili pieczarki puszczą sok. Całość dusimy kilka minut. Pod koniec duszenia odrobinę solimy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie wedle przepisu z paczki. Odcedzamy go, gdy jeszcze będzie al dente
Dieta bez mleka
Pulpeciki w sosie pomidorowym z orechiette 319łyżki soli 6 czubatych łyżek gotowanej kaszy bulgur 2 jajka 3 ząbki pieczonego czosnku 1 biała cebula 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżka natki pietruszki do posypania 250 g makaronu orechiette, waga sucha Sos pomidorowy 1 kg malinowych pomidorów, mocno dojrzałych 1 mała główka czosnku 1 łyżka świeżego oregano sól gruboziarnista do smaku 2 łyżki oliwy Pomidory przekrój na pół(...)widelcem. Wymieszaj farsz z bulgur, cebulą, czosnkiem, solą, jajkami i przyprawami. Uformuj 30 kuleczek i zrumień na maśle. Podrzucaj patelnią aby mięso równomiernie się przysmażyło. Dodaj resztę cebuli i wlej sos pomidorowy. Gotuj pulpeciki w sosie przez 15 minut. Ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Podaj gorące pulpeciki z makaronem obficie polanym sosem. Spara Spara Spara
codojedzenia
MAKARONOWE BABECZKI Z CHORIZO 204skórki a anastępnie kroję w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewam olej, dodaję szalotke, pieczarki i chorizo. Smażę aż wszystko się zeszkli. Dodaję sól i pieprz do smaku . W osobnej miseczce przygotowuję sos. Do miseczki wlewam mleko, wbijam jajka, dodaję przyprawy oraz drobno posiekaną mozzarellę. Makaron łączę z chorizo, pieczarkami,szalotką. Dodaje sos. Mieszam wszystko dokładnie
Gotowanie Patki
Makaron z sosem kurkowym, ze szpinakiem i orzechami włoskimi 213łyżka oliwy natka pietruszki sól i pieprz do smaku Wykonanie: Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kurki oczyszczamy dokładnie, płuczemy pod zimną wodą. Mniejsze grzyby zostawiamy w całości, natomiast te większe kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek siekamy na drobniutko, orzechy kroimy na mniejsze kawałki, na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek i orzechy i krótko podsmażamy. Po chwili dodajemy przygotowane
psgotujemy
Zapiekanka makaronowa z maślanymi pieczarkami, serem i szynką 172szynki wędzonej 100g szynki typu parma 200ml śmietanki 30% 50ml wody (opcjonalnie) 6 plasterków sera gouda szczypta soli Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego, gdy wystygnie układamy na nim plasterki żółtego sera. Na patelni rozpuszczamy masło, pieczarki kroimy w półplasterki i wrzucamy na pieniące się masło. Podsmażamy przez kilka minut na wolnym ogniu, dodajemy
Gotowanie i blogowanie
Kurczak w warzywnym trio 337marchewki 1 pietruszka passata pomidorowa ( gęsty przecier pomidorowy) dodatkowo czarne oliwki (opcjonalnie) makaron sól , pieprz do smaku Zaczynamy od wstawienia makaronu bo to on najdłużej będzie się gotował. P piersi z kurczaka kroimy w paski i podsmażeniu na patelni tylko do zamknięcia się włókien, potem przekładamy na osobny talerzyk. Marchewki i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach
W kuchennej krainie
SPAGHETTI BOLOGNESE FIT - ulala... 346między czasie, w garnku gotujemy passatę pomidorową ze startą na małych oczkach marchewką, Dodajemy do gotującej się passaty zawartość patelni. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią. Gotujemy od 15-20 min i VOILA! Proste prawda? Podajemy z makaronem spaghetti - u mnie zawsze Lubella: Pełne Ziarno. Smacznego Wam życzę i do następnego
Restauracyjka Literacka
ZUPA KREM Z BROKUŁ I JARMUŻU 205kleksem śmietany i posypać grzankami. Grzanki można samemu bardzo łatwo przyrządzić. Bułkę pokroiłam na małe kawałeczki. Podpiekłam na suchej patelni. Posypałam ziołami prowansalskimi,granulowanym czosnkiem z odrobiną soli. Polałam niewielką ilością oliwy z oliwek. Smacznego! Zapraszam na MAKARON Z JARMUŻEM W SOSIE ŚMIETANOWO SEROWYM
potrawyregionalne
Smażony łosoś z makaronem i szpinakiem 232paseczki, podsmażyć chwilę na rozgrzanym oleju, dodać szpinak i dusić do momentu odparowania nadmiaru wody. Doprawić gałką i solą. Makaron przygotować według instrukcji na opakowaniu. Dodać do szpinaku i wymieszać. W między czasie łososia smażymy na teflonowej patelni bez tłuszczu z odrobiną marynaty. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomi
chow mein z orzechowym tofu i brokułem 200dolać jeszcze odrobinę wody). Tofu wymieszać z marynatą i wstawić do lodówki na min. 5h, a najlepiej na noc. Makaron i brokuła przygotować zgodnie z przepisami na opakowaniach. Tofu (wraz z pozostałą marynatą) wyłożyć na lekko natłuszczoną patelnie i smażyć do momentu uzyskania chrupkiej i rumianej panierki. Wszystkie składniki wymieszać i podawać. Smacznego
chili & sugar
Klopsy z dzika w sosie pomarańczowym 224lekko zgęstnieje. Doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny i świeżo zmielony pieprzem. Klopsiki włożyć do sosu na patelnię, podgrzać, obracając tak, aby całe pokryły się sosem, a następnie natychmiast podawać z ryżem, dzikim ryżem lub makaronem, polane z wierzchu sosem. Smacznego
Stare Gary
157. Danie carry z patelni 153Dla wielbicieli carry szyba i smaczna potrawa. Ostatnio jest to mój faworyt. makaron 2 piersi z kurczaka 2 cebule 300 g. pieczarek Mieszanka warzywna mrożona włoska
Jadło i czytadło
Nadziewane muszle makaronowe 345długo bo 12 minut i jedna muszla mi pękła. Proponuję gotować ok. 8 minut i po tym czasie sprawdzić Gdy makaron się gotuje, obieramy i myjemy pieczarki, kroimy w kosteczkę Cebulę również obieramy i kroimy w kosteczkę Na patelnię wrzucamy mięso z cebulą i pieczarkami i smażymy na małym ogniu doprawiając pieprzem Ser żółty kroimy w kwadraty Podsmażone mięso
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Makaron z brokułem i boczkiem w sosie z sera pleśniowego 222zawartości tłuszczu 18%; 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Brokuł umyć, osuszyć, podzielić na różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie lub na parze. Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na suchej pateli (bez dodatku tłuszczu). Na patelnię, do podsmażonego boczku, dodać ser pleśniowy. Podsmażać, stale mieszając, aż ser się
Gospodyni Miejska
Polędwiczka wieprzowa Lady gray i rukolowy makaron. 219elastyczne ciasto. Wałkujemy nie za cienko i kroimy w grubsze wstążki. Wstawiamy wodę, doprowadzamy do wrzenia solimy i wkładamy nasz makaron. Gotujemy chwilkę od wypłynięcia. Polędwiczkę oczyszczamy, kroimy w kostkę i opruszamy delikatnie mąką. Obsmażamy na mocno rozgrzanym patelni. Pod koniec dodajemy pokrojoną szalotkę i chwilę razem smażymy. Chwilę przed końcem wlewamy do mięsa 2 łyżki octu balsamicznego. Całość przekładamy
Malinowe Pocałunki
Makaronowe muszle z grillowanymi warzywami 223pomidorowego typu passata - puszka pomidorów krojonych - suszone oregano - suszona bazylia - sól - żaroodporne naczynie (20x30cm) Zaczynamy od nastawiania wody na makaron, który następnie gotujemy z dodatkiem soli i oliwy przez okolo 15 minut (ma być al dente). Rozgrzewamy patelnię grillową. Warzywa posypujemy solą gruboziarnistą i partiami grillujemy do momentu aż pojawią się na nich charakterystyczne brązowe pręgi. W międzyczasie
W mojej holenderskiej kuchni
Co do chleba? #3 Pesto z (u)palonym słonecznikiem made by Lucjan 284swąd dochodzący z kuchni. Oooo! I tak oto mam pesto z... palonym słonecznikiem. Wyraziste w smaku ;) Słonecznik lekko uprażyłam na patelni ;) Wszystkie składniki wylądowały w misie blendera i zostały zmiksowane na gładką, jednorodną masę. Gotowe! Dzisiaj serwowałam z makaronem. Nadaje się także do kanapek. Albo do... ale o tym pod koniec tygodnia ;) Nadmiar pesto spokojnie można przechowywać w lodówce
bastalena