makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:135/561)

Kurczak z brokułami i pesto 798

pieprz, sucha natka pietruszki oliwa świeży parmesan Wykonanie: Myjemy piersi z kurczaka , osuszamy ręcznikami papierowymi, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i pietruszką, smażymy na patelni na oliwie z dwóch stron. Możemy też zgrillować. W międzyczasie gotujemy makaron, zgodnie z instrukcją na opakowaniu oraz brokuły- od zagotowania 2-3 min. Kroimy paprykę w większą kostkę, a pomidorki na pół. Do odcedzonego makaronu

Smaki Edyty
Sałatka makaronowa ze szparagami i cukinią 156

kilka łyżek oliwy z oliwek do smażenia pieprz sól Wykonanie: Makaron gotujemy al dente, w osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy.  Makaron przekładamy do miski, polewamy oliwą extra vergine i mieszamy. Sezam wrzucamy na suchą patelnię i chwilę prażymy. Od szparagów odłamujemy końcówki, które wyrzucamy.  Tak przygotowane szparagi myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i kroimy na kawałki o długości około(...)szparagi pieprzymy i solimy do smaku. Zdejmujemy je z patelni, gdy są miękkie, ale jeszcze chrupkie. Na tą samą patelnię dolewamy trochę oliwy i podsmażamy cukinię. Cukinię podczas podsmażania również solimy do smaku.  Wszystkie składniki sałatki łączymy i mieszamy: makaron, szparagi, cukinię, sezam.  Smacznego

Smak mojego domu
Szwajcarska zapiekanka serowa 301

mąki 100ml bulionu 100ml białego wina 150g boczku 3 cebule, pokrojone w krążki sól, pieprz biały   Przygotowanie: W osolonej wodzie gotujemy makaron, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni aż wytopi się tłuszcz. Następnie dodajemy do niego cebulę i smażymy na złoty kolor. Na drugiej patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy

Smakowity Blog Kulinarny
Makaron z rukolą i kurczakiem 228

pieprz. Przygotowanie:     Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Następnie kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy i smażymy. Na drugiej patelni podsmażamy pokrojone pieczarki, cebulkę i por. Przyprawiamy pieprzem i solą. Warzywa mieszamy z kurczakiem i makaronem. Na samy końcu dodajemy rukolę, mieszamy. Podsmażamy jeszcze ok. 3 minutki i danie gotowe

Aga w kuchni
Sałatka makaronowa z łososiem pieczonym 266

łososiem pieczonym Sałatka makaronowa z łososiem pieczonym Składniki: (NA 4-6 PORCJI) pieczony i rozdrobniony łosoś około 250g * pół ogórka świeżego 1 dojrzałe awokado 1 czerwona cebula 1 pomarańcza makaron około 200 g (u mnie ryżowy) 2 garście dowolnych sałat garść orzechów dressing: sok z połowy pomarańczy 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka musztardy dijon sól, pieprz, chilli * Zostało mi kawałek(...)zostawały w całości bez żadnych błonek. Ogórka obrać ze skórki. Przekroić wzdłuż i wydrążyć łyżką nasiona a następnie pokroić w półplasterki. Orzechy wrzucić na patelnię teflonową i lekko stostować. Przestudzić i lekko rozdrobnić. Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Wszystkie składniki na dressing wymieszać. Wszystkie składniki na sałatkę wymieszać lub poukładać (jak ja na talerzu) i polać -przed podaniem-dressingiem

UgotujmyTo.pl
Spaghetti w sosie śmietanowo-serowym ze szparagami 274

Przygotować szparagi.  Odłamać zdrewniałe końcówki i ugotować szparagi na parze. Ugotowane, ostygnięte szparagi pokroić pod skosem na grubsze plastry. Zostawić kilka do dekoracji. Makaron ugotować al'dente wg przepisu na opakowaniu. Na suchą patelnię wsypać ziarna kolendry i pieprzu - uprażyć, do momentu aż poczujecie wyrazisty, mocny zapach. Uważać, żeby ziaren nie przypalić. Uprażone ziarna przełożyć do moździerza, dodać szczyptę(...)gałki muszkatołowej - utłuc przyprawy. Na patelnię, może być ta po prażonych  ziarnach - wlać śmietanę, dodać ser mascarpone i starty ser żółty.  Całość podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając. Mieszać do momentu rozpuszczenia żółtego sera. Dodać pokrojone szparagi - wymieszać. Sos serowo-śmietanowy dosmaczyć przygotowaną wcześniej mieszanką przypraw i solą.  W garnku połączyć makaron z sosem serowo-śmietanowym. Porcje

kolorowotorcikowo
Spaghetti ze szpinakiem 285

makaronu spaghetti  225 g mrożonego szpinaku 1/2 małego opakowania śmietany 18% 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju sól, pieprz kilka płatków parmezanu Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić na durszlaku. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić szpinak, przykryć pokrywką i ciągle podgrzewając na małym ogniu czekać aż się rozmrozi. Następnie dodać 2 zmiażdżone ząbki czosnku. Chwilę

Pasja Smaku
Spaghetti z pulpecikami i sosem pomidorowym 184

pomidorów (lub w sezonie, 1 kg świeżych pomidorów) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 2 łyżki oliwy Dodatkowo: 400 g makaronu Sposób przygotowania: Zacząć od przygotowania sosu. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę, aż stanie się szklista, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i poczekać aż się delikatnie zrumieni. Dodać pomidory i dusić na małym(...)pieprzem, bazylią i oregano. Pojedynczo wkładać do niego pulpeciki i gotować przez ok. 20 minut. Przez pierwsze kilka minut potrawy nie mieszać, aby pulpety się nie rozpadły. Podawać z makaronem. Smacznego! Wyliczenia: mięso 10 zł parmezan 6 zł jajko 0,7 zł pomidory w puszce 4,5 zł makaron 2,5 zł czosnek 1,5 zł oliwa i przyprawy

Obiad za dychę
Makaron ze szpinakiem 179

łyżki masła klarowanego 3 garście świeżego szpinaku 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 400 g śmietany (dałam 18%) sól pieprz szczypta płatków chilli Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić na sicie. Na patelni rozgrzać masło klarowane i zeszklić na niej cebulę pokrojoną w piórka. Pod koniec dodać drobno posiekany czosnek i smażyć około 1 minuty. Dodać liście szpinaku, chwilę

O kuchni z uczuciem
Sos z tuńczyka do makaronu 163

żółtka po 1 łyżce posiekanego szczypiorku, koperku i natki pietruszki sól, pieprz ok. 200 g makaronu starty ser grana padano ewentualnie pomidor Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Tuńczyka odsączamy i wkładamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy posiekane zioła i chwilę podsmażamy. Śmietanę dokładnie roztrzepujemy z żółtkami, wlewamy na patelnię i podgrzewamy od czasu do czasu mieszając aż sos zacznie

Czary - gary w kuchni
Spaghetti z serkiem, szpinakiem i kaparami z nutą czosnkową 160

gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy. W tym samym czasie obieramy czosnek, większe ząbki przekrawamy na połowę. Na  dużej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim czosnek, dodajemy kapary i majeranek. Dodajemy gorący makaron, umyte i osuszone liście szpinaku, delikatnie mieszamy (najlepiej za pomocą widelca). Dodajemy serek Apetina i całość ponownie mieszamy, tak aby makaron obtoczony został

Moniki Smakołyki
3 pomysły na dania z kurkami w roli głównej 158

serka mascarpone, makaron rurki 250 g (taki jak do penne), masło oraz sól, pieprz i dużą, podwójną pierś z kurczaka. Od czego zacząć? Makaron należy ugotować al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na nieprzywierającej patelni na maśle zeszklić posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać pociętą w paski pierś z kurczaka. Gdy mięso nabierze białej barwy dorzucić(...)Ziemniaczana zapiekanka z kurkami Makaron to nie do końca Twoja bajka? Tradycyjną zapiekankę też można urozmaicić kurkami! 1 kg ziemniaków obierz, opłucz i pokrój w talarki. Następnie usmaż na maśle z odrobiną przypraw (koniecznie dodaj tymianek - fantastycznie podkreśla smak ziemniaków i kurek!). Gdy ziemniaki się zarumienią, przełóż je do formy, a na tej samej patelni podsmaż cebule pokrojoną w piórka

Kuchcik gotuje
Szybki makaron bolognese / Quick pasta bolognese 236

duża łyżka koncentratu pomidorowego 3/4 szklanki czerwonego, wytrawnego wina łyżeczka suszonego oregano 5 łyżek mleka cukier, sól, pieprz olej roślinny do smażenia ugotowany makaron do podania starty ser do podania Przygotowanie: Rozgrzej dużą patelnię z kilkoma łyżkami oleju na dużym ogniu, dodaj cebulę i marchewkę, dopraw solą i pieprzem i smaż przez 2-3 minuty aż lekko zmiękną. Następnie dodaj(...)wymieszaj z zawartością reszty patelni. Po chwili dodaj wino, wymieszaj i gotuj aż większość odparuje, po czym dodaj pomidory z puszki i dokładnie wymieszaj z sosem. Zmniejsz ogień i gotuj aż sos zgęstnieje, przez około 15 minut. Pod koniec dodaj mleko, po czym dopraw cukrem, solą i pieprzem do smaku i podawaj z ulubionym makaronem posypane dużą ilością startego sera

karmelowy
Makaron z serowymi kurkami 217

cebula czosnkowa, 4 ząbki czosnku, sól himalajska do smaku, pieprz kolorowy grubo mielony do smaku, 10 g masła, świeży szczypiorek.   Przygotowanie: Makaron zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na kilka min. i odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy na nim cebulę i czosnek pokrojony w drobna kostkę. Dodajemy umyte i osuszone kurki i smażymy często mieszając, aż wyparuje z nich woda. Dolewamy

Moniki Smakołyki
makaron po chińsku 280

mała cukinia 2-3 ząbki czosnku imbir (około 3cm) 2 pomarańcze 400 ml przecieru pomidorowego 5 łyżek sosu sojowego 2 łyżki miodu kiełki na patelnie stir- fry 1 łyżka sezamu kilka listków kolendry makaron spaghetti Sposób przyrządzenia : mięso kroimy i marynujemy w 1 łyżce miodu i 2 łyżkach sosu sojowego resztę miodu mieszamy z sokiem z pomarańczy, resztą soku sojowego

zobacz ich smak