jest dzielem przypadku, a powstalo za sprawa resztki ciecierzcy, ktora pozostala mi po nadziewanych pomidorach. Jest to tez ostatnia propozycja w ramach "Tygodnia z ciecierzyca"Makaron z ciecierzyca i warzywamiskladniki: 2 cukinie 200g pomidorow z puszki 1 cebula 1 zabek czosnku 200g ciecierzycy z puszki 0,25 szklanki bulionu warzywnego 1 lyzeczka startego imbiru 0,5 lyzeczki chili(...)czosnek oraz przyprawy. Smazymy 2 minuty az wszystkie przyprawy uwolnia swoj aromat.Wlewamy bulion, dorzucamy pomidory i cukinie pokrojona w polplastry. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze 10 minut. Na koncu dodajemy ciecierzyce, doprawiamy sola i pieprzem. Dodajemy natke pietruszki.W tym czasie gotujemy makaron al dente. Gdy bedzie juz gotowy dokladamy go do warzyw.Smacznego
Przysmaki Karolkistaramy się je urozmaicać i kombinować z różnymi dodatkami tak więc dziś u nas makaronowo i zielono czyli makaron z zielonymi warzywami Składniki: - 150 g makaronu muszelki - 1 cebula - 1 łyżka masła - 1 cukinia - 1 brokuł - 140 g mrożonego zielonego groszku - 1 pęczek zielonych szparagów - sól, pieprz, gałka muszkatołowa - 100 ml śmietanki 18% - 1 szklanka wody lub bulionu Porcja(...)zalewamy wodą. Jak brokuł lekko zmięknie dodajemy zielone szparagi pocięte na kawałki oraz zielony groszek. Na koniec dorzucamy cukinię pokrojoną na ćwiartki. Warzywa przyprawiamy i jak są wszystkie miękkie to wlewamy śmietankę i zagotowujemy. W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Ugotowany makaron przekładamy do sosu z warzywami, mieszamy i przekładamy na talerz. Smacznego
Kuchenne WariacjeSzybki obiad? Na dodatek zdrowy, z warzywami, bez mięsa, najlepiej bezglutenowy … Taki właśnie jest mój dzisiejszy Stir Fry , czyli Smażony Makaron z papryką, marchewką, cukinią i tofu . Określenie “smażony makaron” może odstraszać, bo kojarzy się ze smażeniem w głębokim tłuszczu lub z jego dużą ilością. Natomiast tutaj chodzi o tzw. “smażenie w woku”. Najpierw podsmażany
Moja DelicjaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 14 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 300 g ulubionego makaronu, duża cukinia, puszka krojonych pomidorów, opakowanie mascarpone (250 g), pieprz cayenne, sól, cukier, czosnek niedźwiedzi, oregano Cykoria , duża garść posiekanej świeżej bazylii, łyżka oleju. Przygotowanie: Makaron gotuję w osolonej wodzie, odcedzam. Cukinię kroję w niedużą kostkę, podsmażam na oleju(...)minut. Do cukinii dodaję pomidory, doprawiam do smaku oregano, cukrem oraz odrobiną soli i pieprzu cayenne. Po około 5 minutach dodaję mascarpone. Danie gotuję na małym ogniu co jakiś czas mieszając do momentu rozpuszczenia się sera. Do sosu dodaję posiekaną bazylię, w razie potrzeby doprawiam do smaku. Gotowy sos łączę z ugotowanym wcześniej makaronem
JejKuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 300 g makaronu, większa cukinia, nieduży por (biała i jasnozielona część), 10 plastrów szynki, łyżka oleju, opakowanie mozzarelli, sól, oregano, odrobina pieprzu cayenne, bazylia, 350 g sosu spaghetti w słoiku. Przygotowanie: Makaron gotuję w osolonej wodzie, odcedzam. Cukinię kroję w kostkę, pora
JejKuchniafarfalle, ja użyłam fusilli - tak widnieje na opakowaniu jednak nie wydaje mi się, że jest to fusilli tylko piękny makaron z mojej obszernej makaronowej kolejkcji) śmietanka 30% jeden mały kubeczke 80g kaparów ostra świeża papryczka pomidory w puszce 1 cukinia 1 papryka czerwona sól biały pieprz 1,5 ząbka czosnku 1 cebulakoperek oliwa z oliwek Paprykę czerwoną obtoczoną(...)chwilkę w celu odparowania sosu, następnie dodajemy plastry łososia wędzonego pokrojone na mniejsze kawałki (2 plastry pozostawiamy do dekoracji). Makron przekładamy na patelnię z sosem. Na talerze wykładamy cukinię, następnie makaron z sosem, dekorujemy pozostawioną papryką, kaparami (rozchylamy zewnętrzne listki na zewnątrz i uzyskujemy „różyczki”), świeżym koperkiem i resztą wędzonego łososia. Smacznego
Brzuszki Łakomczuszkipropozycją na lekki obiad jest penne z cukinią i rukolą. Skusicie się? Wpis powstał przy współpracy z marką Lubella. Składniki /2-3 porcje/: 1/2 opakowania makaronu Penne rigate Lubelli 1 duża cukinia 1 duża marchewka 1 cebula Czytaj dalej... Artykuł Penne z cukinią i rukolą pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakupodwyższonej temperatury w mieszkaniu ;) Co prawda dziś pojawił się wiatr i łatwiej przewietrzyć cztery kąty... Wygrał czas czekania na obiad :) Składniki (na 3 porcje): ok. 200-300 g makaronu mała cukinia (ok. 200 g) mała cebula zielona papryka chili suszone pomidory (w sumie 3 całe) 2 łyżki oleju ok. 100 g gorgonzoli kilka igiełek rozmarynu spora gałązka majeranku sól Nastawić(...)wodę na makaron i zacząć przygotowywać dodatek do makaronu. Gdy woda się zagotuje, wsypać sól i makaron. Gotować go al dente. Zetrzeć cukinię (ze skórą) na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w małą kostkę. Paprykę i chili oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić w kostkę. Warzywa wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem. Poddusić. Gdy cukinia zacznie zmieniać kolor
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki: makaron Fussilli Lunghi Zielone oliwki czarne oliwki papryka czerwona cukinia roszponka sól czosnkowa (Kamis) feta oliwa z oliwek ( u mnie Lidl) Sposób przygotowania: Na odrobinie oliwy extra vergine podsmażyć cukinię pokrojoną w cienkie plasterki.Dodać drobno pokrojoną paprykę i oliwki.Warzywa doprawić do smaku.Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie(powinien być al dente). Czosnek zmiksować z odrobiną oliwy.Doda
Wielki apetytCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na sycącą zapiekankę z cukinią i brokułem z dodatkiem kuminu oraz kurkumy. Do przygotowania potrzebujemy: - porcję makaronu - 1 brokuł - 1 małą cukinię - 2-3 łyżki łuskanego słonecznika - 1 kulkę mozzarelli - 1 duże opakowanie śmietany 18% (400 g) - sok z połowy cytryny - po 1 łyżeczce kurkumy, kuminu, granulowanego czosnku, oregano i ziół prowansalskich - szczyptę chili - szczyptę pieprzu(...)wodą, aby zachował swój zielony kolor. 3. Cukinię kroimy w grubsze plastry i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu z dodatkiem soli i pieprzu na złoty kolor. 4. Odcedzony makaron, brokuł oraz usmażoną cukinię przekładamy do dużej miski, do której dodajemy śmietanę, cytrynę, słonecznik oraz przyprawy. 5. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch układamy kawałki mozzarelli
Bez Cebulipowinno być zawsze w kuchni? Kto zgadnie? No dobrze, podpowiem. Makaron. Zawsze i wszędzie można z niego wyczarować coś pysznego. Szybki obiadek, niezapowiedziani goście, brak czasu a i czasem mały leń. Dzisiaj będzie z moim ukochanym łososiem ale to już wiecie, że za niego dałabym się pokroić. Zaczynamy.Składniki:100 g makaronu100 g łososia wędzonego 1/2 cebuli(...)zeszklić na oliwie. Dodać orzechy, oraz pokrojonego w kawałki wędzonego łososia, delikatnie mieszać. Kiedy łosoś zacznie przyjmować barwę jasnoróżową, dolać śmietanę, przyprawić. Na koniec dołożyć cukinie, ponownie mieszać. Podawać z ugotowanym w osolonej wodzie makaronem. Boskie...chwilo trwaj wiecznie
pieprzny smaczekbłyskawicznie. I jest naprawdę pyszna, gorgonzola robi zawsze sporą robotę. Nie jemy jej za często, pewnie dlatego wchłonęliśmy tytułową pastę w tempie ekspresowym. Składniki: 200 g makaronu (ja użyłam pappardelle) 1 mała cukinia 1 opakowanie gorgonzoli 1 cebula 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki garść startego parmezanu sól pieprz 1 łyżka oliwy 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu (przepis(...)Cebulę drobno kroimy, wrzucamy na rozgrzaną oliwę, smażymy minutę. Po tym czasie dorzucamy do niej pokrojoną w małą kostkę cukinię, smażymy do lekkiego zrumienienia. Do warzyw dodajemy kawałki gorgonzoli, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Gdy ser się roztopi, wyłączamy gaz. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie (zostawcie wodę z jego gotowania), odcedzamy go i wrzucamy na patelnię z serem
Kardamonovyzauważyliście makaron pojawia się u nas często. Dzisiaj przygotowałam go z warzywami i kurczakiem - całość świetnie nadaje się na pożywny obiad. Danie zachęca zapachem, kolorami i smakiem. Makaron durum z cukinią, papryką i kurczakiem SKŁADNIKI: 15 dag makaronu spaghetti durum 25 dag filetu z kurczaka 1 mała cukinia 1 mała papryka 1 cebula 1 łyżka oleju rzepakowego sól ziołowa(...)smaku pieprz kolorowy do smaku sól PRZYGOTOWANIE: Makaron durum gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 8 minut, odcedzamy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę i cukinię myjemy i kroimy w kostkę. W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i ją szklimy. Dodajemy paprykę i podsmażamy 5 minut po czym dodajemy cukinię i dusimy razem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimoją zapiekankę robiłam dzień wcześniej, dzięki czemu na następny dzień wystarczyło ją tylko zapiec. Podane poniżej składniki na zapiekankę wymagają dużego naczynia żaroodpornego. SKŁADNIKI około 320 g makaronu wstążki 2 małe cukinie 500 g piersi z indyka (można zastąpić piersiami z kurczaka) 300 ml śmietany 30% 2 łyżki masła 120 g żółtego sera 450 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku 3 duże(...)sosem beszamelowym, ułożyć warstwę cukinii, nieco mięsa polanego sosem, w którym się robiło, następnie warstwa makaronu, warstwa szpinaku, całość polać sosem beszamelowym; Kolejna warstwa, to pozostała cukinia, pozostałe mięso wraz z sosem śmietanowym, makaron, szpinak, sos beszamelowy, na to rozdrobniona kulka mozzarelli (można posypać ją lekko oregano). Na tak przygotowaną zapiekankę nałożyć pokrywę i włożyć do piekarnika. Zapiekać
Passions hobbies life