Makaron z dynią, pomidorkami, cukinią i fetą, to proste i smaczne danie. Mimo, że użyłam niewiele składników to danie jest bogate smakowo, każdym kęs smakuje inaczej. Pożywny makaron pełnoziarnisty jest tu bazą, uzupełniają go słodka dynia i cukinia, kwaśne pomidorki i słona feta. Wszystko z nutą czosnku i bazylii. Po prostu pycha. Ten makaron to świetna propozycja(...)przykryć pokrywką. Gdy dynia* jest już miękka, a woda odparowała, dodać łyżkę oliwy oraz pokrojony czosnek i cukinię. Smażyć warzywa aż cukinia lekko zmięknie. Następnie dodać przekrojone pomidorki i smażyć jeszcze chwilę. Całość lekko posolić. Ugotować makaron w osolonej wodzie, odcedzić i wrzucić na patelnię i jeszcze chwilę smażyć. Przed podaniem posypać makaron pokruszoną fetą, orzeszkami pinii i listkami
Codziennik KuchennyMakaron z kurkami to jedno z moich ulubionych jesiennych dań. Cebula, kurki, chlust wina, śmietana i natka pietruszki – nic więcej do makaronu nie potrzeba. A może jednak? Tym razem zrobiłam makaron “na bogato”. Z polędwiczką, cukinią oraz pomidorkami danie zupełnie się zmieniło i jest to połączenie do którego będę wracać. Delikatna polędwiczka świetnie pasuje do makaronu(...)wykwintnie, trochę szybko. Jak dla mnie idealnie na ten jesienny czas. Makaron z polędwiczką i kurkami: 350 g makaronu typu tagliatelle lub pappardelle (ja użyłam świeżego) 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 400 g) ok. 300 g kurek (ewentualnie pieczarek poza sezonem) 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 mała cukinia lub pół średniej 10 pomidorków koktajlowych 150 ml śmietanki kremówki
Poezja smakuWitajcie ! Dziś mam coś pysznego dla wszystkich fanów pasty – makaron penne zapiekany z cukinią i mozzarellą w domowym sosie pomidorowym. Danie szybkie w wykonaniu i obłędne w smaku. Idealne na wieczór z przyjaciółmi Składniki (4 małe porcje): 350 – 300 g makaronu penne 1 mała cukinia 150 – 200 g startej mozzarelli 1 mała czerwona cebula – pokrojona(...)Następnie dodaj pomidory, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Dodaj liście bazylii. Całość gotuj na małym ogniu 5 – 10 minut. Odstaw do przestygnięcia, następnie zblenduj. Ugotuj makaron chwilkę krócej niż al dente. Cukinię umyj i pokrój na małe kawałki. Ja pokroiłam plasterki na ćwiartki. Na dnie formy żaroodpornej rozsmaruj niewielką ilość sosu pomidorowego. Wyłóż makaron, dodaj resztę sosu, 1/2 mozzarelli
Moja pasja smakuCzasem mam ochotę na trochę lżejsze sosy, mocno warzywne i świeże. Dlatego postanowiłam przygotować lekki makaron z kurczakiem i cukinią. Filet gotowany na parze i warzywa z ogródka – pycha. Składniki: 1 filet z kurczaka 4 pomidory świeże lub 1 puszka pomidorów krojonych 1 mała czerwona papryka 50 ml białego wina wytrawnego 1 cebula 1 mała żółta cukinia sól(...)pieprz świeży tymianek świeża bazylia 1 opakowanie makaronu oliwa Czytaj dalej... Artykuł Lekki makaron z kurczakiem i cukinią pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuSzansa. Podróż w nieznane. Co to będzie, co to będzie... Składniki: 1 opakowanie makaronu (400 g) 1 cukinia 2 papryki 1 cebula 1 ząbek czosnku 50 dag pieczarek 200 g sera żółtego 1 puszka kukurydzy sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, słodka papryka Makaron gotujemy w posolonej wodzie według czasu podanego na opakowaniu. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę(...)doprawiamy je solą, pieprzem i słodką papryką. Dusimy około 10 minut. Następnie dodajemy paprykę i cukinię pokrojoną w kostkę. Smażymy całość pod przykryciem aż warzywa zmiękną. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Na końcu wsypujemy kukurydzę. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Makaron mieszamy razem z warzywami i przekładamy do naczynia żaroodpornego tworząc warstwy: makaron-ser-makaron-ser-makaron
My simple kitchenświeża mięta – ½ szklanki listków natka pietruszki – 2 łyżki makaron pełnoziarnisty – 200 g masło – 40 g sól, pieprz Przygotowanie: Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Fasolkę umyj i odetnij końce, przekrój na pół i ugotuj al dente w osolonej wodzie, około 10-15 minut. Cukinię umyj i pokrój na połówki. Podsmaż na maśle na złoty kolor. Uważaj(...)żeby nie zrobiła się zbyt miękka. Dodaj posiekaną miętę, natkę pietruszki i wymieszaj. Kiedy fasolka będzie gotowa dodaj ją do cukinii na patelni, wymieszaj i dodaj pokruszony w palcach twaróg. Dopraw solą i pieprzem. Zawartość patelni wymieszaj z makaronem i podawaj. Smacznego! table.macro { font-size: 0.9em; } table.macro + p, table.macro + img { margin-top: 35px; } table.macro th { text-align: left; } table.macro
wiecejwarzyw.plZdrowe danie na smaczny i szybki obiad. Przygotowanie makaronu z kurczakiem i cukinią zajmuje praktycznie tyle czasu, ile potrzeba na ugotowanie makaronu. Lekkie, a zarazem sycące danie obiadowe. Staram się, aby codzienny obiad był szybki do przygotowania i wszystkim smakował. Latem w moich daniach obiadowych często można znaleźć cukinię, która świetnie smakuje i jest lekkostrawna. Tym razem połączyłam(...)łyżeczka majeranku łyżeczka słodkiej papryki masło klarowane do smażenia 2 łyżeczki soli pieprz do smaku 200 g makaronu pappardelle (wstążki) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić makaron z kurczakiem i cukinią? Cukinie pokroić na pasterki o grubości 0,5 cm i delikatnie podsmażyć na maśle. Pieczarki pokroić w plasterki i obsmażyć na maśle do lekkiego przyrumienienia, dodać tymianek. Cebulę obrać
Kuchcik gotujemożna zastąpić go np cheddarem. Dla mnie w tej wersji było smacznie. ok. 350-400 g ulubionego makaronu 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 2 i 1/2 szkl. mleka ok. 120-130 g tartego koziego sera (twardego, kupiłam w lidlu) 2 cukinie 3-4 garści szpinaku granulowany czosnek suszona bazylia sól, pieprz, cukier Cukinię kroimy na mniejsze kawałki. Szpinak(...)pozostała lekko twarda). Pod koniec doprawiamy ją solą, granulowanym czosnkiem oraz suszoną bazylią. Patelnię odstawiamy na bok. Gdy nieco przestygnie wrzucamy szpinak. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonym wrzątku, odcedzamy. Gorący dodajemy na patelnię z cukinią i szpinakiem. W rondelku rozpuszczamy masło. Następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszając smażymy wszystko przez około 2-3 minuty. Wlewamy mleko, cały czas
Smaki Na TalerzuUwielbiam risotto , tym razem zrobiłam z makaronu wyszło cudowne. Makaron jest sprężysty, cukinia lekko chrupiąca, pomidorki słodkie i ten smak białego wina połączonego z sokiem z cukinii, pomidorków oraz oliwy. Nic ująć nic dodać najlepiej zrobić samemu i ocenić. Robi się to szybko a składników jest niewiele i co najważniejsze są dostępne w każdym sklepie spożywczym. Układając przepis staram się(...)przypalił- na to dodajemy pociętą w drobne paseczki cukinię oraz umyte i osuszone pomidorki cherry, solimy i chwilę podsmażamy- gdy cukinia jest już lekko miękka dodajemy białe wino, chwilę odparowujemy ok 1 minuty- do tak przygotowanych dodajemy nasz ugotowany makaron całość mieszamy i dusimy jeszcze ok. 2 minuty- jeżeli chcemy, aby nasze makaronowe risotto było bardziej kremowe możemy dodać starty
Basia w kuchniDzisiaj mamy dla Was kolejną propozycję na makaron. Tym razem jest to makaron farfalle z warzywami w sosie śmietanowym. Serdecznie zapraszamy Składniki: - 130 g makaronu kokardki - 1 cukinia - 1/2 brokuła - 1 marchewka - 1 łyżka masła - 30 g parmezanu - 200 g śmietanki 18% - przyprawy: sól, pieprz kolorowy, gałka muszkatołowa Składniki są na 2 porcje. Najpierw przygotowujemy sobie warzywa marchewkę, cukinię(...)brokuła dzielimy na małe różyczki a cukinię kroimy w półksiężyce. Gotowe warzywa przekładamy do parowaru i gotujemy ok. 20 min (dla cukini zmniejszyłabym czas do 10 min bo troszkę za długi to czas dla niej). Warzywa lekko solimy dla smaku. Jak ktoś nie dysponuje parowarem może po prostu ugotować. W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. W rondelku rozpuszczamy
Kuchenne Wariacjezarazem. Lubię takie:) Moja rodzina też. Nawet moja Oliwka, która ostatnio bardzo wybrzydza też zjadła z apatytem. Wam również polecam. Talerz "Julia Gold" od Porcelany Bogucice. garść makaronu spaghetti 1 średnia cukinia 500g mięsa mielonego wieprzowego cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego przyprawa do dań z makaronu oregano oliwa sól, świeżo zmielony pieprz przyprawa z suszonych pomidorów(...)kostkę, dodać posiekany czosnek. Dodać mięso mielone, przyprawić do smaku i usmażyć. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię, wymieszać z koncentratem pomidorowym. Na koniec podlać bulionem (1 lub 2 szkl, w zależności od tego jaki gęsty chcemy otrzymać sos) i dusić ok 15 minut. Makaron ugotować aldente wg przepisu na opakowaniu. Podawać z sosem mięsno-warzywnym
Smakołyki Asidziałanie jest teraz!" Mark Fisher Z cyklu: poszukiwania motywacji;) A z cyklu "coś na szybki obiad" polecam szybkie spaghetti z cukinią i papryką :) Składniki: 1/3 opakowania makaronu do spaghetti 1 średnia cukinia 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki mąki 2 łyżki śmietany sól, pieprz, vegeta,k bazylia, oregano żółty ser Cebulę(...)większą kostkę. Na samym końcu wrzucamy cukinię pokrojoną w talarki. Całość przykrywamy i dusimy aż warzywa zmiękną. Jeśli zajdzie taka potrzeba można dolać odrobinę wody.Następnie dosypujemy przyprawy i całość oprószamy mąką. Mieszamy aż potrawka się zagęści i zdejmujemy z ognia. Wówczas dodajemy śmietanę (możemy z niej zrezygnować) i mieszamy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie i dodajemy do sosu. Przekładamy
My simple kitchenśrednia cebula 1 łyżka oleju 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii 1 łyżka octu z czerwonego wina szczypta cynamonu 1 łyżeczka cukru szczypta soli oraz: 8 płatów makaronu Lasagne 1 średnia cukinia 1 duża kulka mozzarelli odsączona z zalewy forma do zapiekania 19 x 24 cm Wykonanie: Sos mięsny: Olej wlać na patelnię. Boczek i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć(...)mięsny podzielić na 8 porcji. Cukinię pokroić w cienkie paski za pomocą np. obieraczki do warzyw. Kulkę sera mozzarella pokroić w cienkie plasterki. Na każdym płacie makaronu ułożyć kilka pasków cukinii (około 4 sztuki). Na cukinii ułożyć porcję sosu mięsnego zostawiając 1 cm wolnej przestrzeni z każdej strony. Zwinąć wszystko w roladkę. Postępować tak z resztą płatów makaronu. Do formy
Posadzone i zjedzonespokojnie mogą stanowić obiad na dwa dni. Kiedyś przeglądając jeden ze sklepów, które oferują wiele ciekawych akcesoriów kuchennych znalazłam temperówkę do warzyw, dzięki której można łatwo zrobić tzw. makaron z cukinii. Temperówkę kupiłam i postanowiłam przetestować ją właśnie do tego dania. Makaron wychodzi z niej równiutki i cienki. Postanowiłam połączyć go z sosem pomidorowym, kilkoma aromatycznymi przyprawami oraz wspomnianymi klopsikami(...)pomidory z puszki, przesmażoną cebulkę, dodajemy fetę, czosnek, sól, pieprz, wędzoną paprykę, koperek oraz pietruszkę. Mieszamy i dusimy około 10 minut by odparować wodę. Cukinie myjemy i za pomocą temperówki do warzyw robimy z niej makaron. Dodajemy go do sosu i mieszamy. Naczynie do zapiekania smarujemy odrobiną masła. Makaron wraz z sosem pomidorowym przelewamy do naczynia. Na wierzchu układamy klopsiki
Życie ze smakiem