makaron tagliatelle - 960 przepisów (strona:24/64)

TOFU na wiele sposobów + nowe tofu BIO POLSOJA 212

sosu i lekko przemieszać, całość dopełnić świeżymi listkami bazylii i mamy naprawdę dobre, lekkie danie, w sam raz na gorące dni (bez długiego gotowania). Z tym tofu zrobiłam jeszcze makaron tagliatelle szpinakowe ze szpinakiem właśnie, pomidorami i bazylią, z samym tofu nie robiąc nic poza wymieszaniem pokrojonych wcześniej kostek z ciepłym szpinakiem i pomidorami na patelni, tylko dla uzyskania jednolitej(...)pasty, nie wymaga doprawiania i co dla mnie ważne, nie ma narzucającego się smaku soi (jak zresztą wszystkie produkty z tej linii), podobnie jak bazyliowe fajnie komponuje się z makaronami (można np. w formie przekąski nafaszerować taką pastą duże muszle conchiglioni); - tofu naturalne - w większym opakowaniu, niż tradycyjnego produktu (250g), z soi z upraw ekologicznych, z certyfikatem NON GMO; również

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Makaron z jarmużowym pesto 224

łyżki pestek z dyni 2-3 łyżki drobno startego sera pecorino ok 15 łyżek oleju rzepakowego 10 łyżek oleju sezamowego sól,pieprz 1 mały ząbek czosnku 400 g makaronu tagliatelle Malma Liście jarmużu dokładnie umyć i osączyć. Usunąć twarde części i podzielić na małe kawałki. Rozdrobniony jarmuż przełożyć do rozdrabniacza. Dodać pestki słonecznika i dyni, ziarna można wcześniej uprażyć(...)składniki się połączyły. Na koniec ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem ( ja dałam tylko trochę pieprzu), dodać też nieco oleju gdyby pesto wyszło za gęste. Jeszcze raz zmiksować. Makaron ugotować al'dente. Osączyć z nadmiaru wody. Do gorącego makaronu dodać pesto. Wyszło mi ok 8 łyżek pesto, do makaronu dodałam 5. Dokładnie wymieszać. Nałożyć na talerze. Posypać drobno startym

Monia miesza i gotuje
Makaron z kurczakiem i rukolą 192

rukolą. Składniki na 3-4 porcje: 500g piersi z kurczaka 4 łyżki sosu sojowego sok i skórka z połówki cytryny 1-2 ostre papryczki 1 duża żółta papryka 250g makaronu tagliatelle kubek kwaśnej śmietany, albo jogurtu naturalnego Mięso pokrojone w kawałki zamarynowałem w sosie sojowym, soku i utartej skórce z cytryny, oraz posiekanej drobno ostrej papryce. Najlepiej oczywiście zrobić(...)nią pokrojoną w grubą kostkę żółtą paprykę i lekko zeszkliłem (uwaga, żeby nie zrobiła się zbyt miękka!). Mięso i paprykę wrzuciłem do garnka, z którego wcześniej odcedziłem ugotowany makaron i wymieszałem ze śmietaną. Po zagotowaniu się sosu dodałem ugotowany makaron, wymieszałem i wyłożyłem na talerze obficie udekorowane rukolą, pomidorami, kremowym octem balsamicznym i oliwą.  Przepis zgłoszony do akcji

Kuchnia Prezydentowej
Tagliatelle bolognese 156

Włoski klasyk po mojemu ... Czas przygotowania: 40 min. Porcja dla 4 osób Koszt przygotowania: ok 18,50 zł SKŁADNIKI: Makaron tagliatelle ok. 400 g Mięso mielone wołowo-wieprzowe 400 g  1 puszka pomidorów krojonych 1/2 koncentratu pomidorowego 1 marchewka 1 pietruszka Cebula 1 średnia Czosnek 2 ząbeki Ser tarty grana padano Oliwa 150 ml bulionu sól, pieprz, oregano PRZYGOTOWANIE(...)pietruszkę. Dolewamy bulionu i wszystko dusimy ok 20 min. Dokładamy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy oregano, solą i pieprzem. Wszystko razem smażymy, a w miedzy czasie wstawiamy makaron. Gdy makaron będzie aldente, odcedzamy go i wykładamy na talerz. Polewamy wszystko naszym sosem bolognese i posypujemy tartym serem. Smacznego

kulinarnyJa
Tagliatelle z szynką w pomidorach 171

Pyszny ,sycący obiad z dodatkiem konkretnego mięsiwa. Składniki 500 g szynki wieprzowej 300 g makaronu tagliatelle 2 marchewki duża cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 50 ml bulionu warzywnego 1 puszka krojonych pomidorów natka pietruszki sól ,pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Cebulę siekamy i razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem podsmażamy(...)ogniu około 10 min. W tym czasie pomidory przecieramy przez sito ,dodajemy do mięsa i dusimy dalej na małym ogniu. Lekko redukujemy sos ,doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Makaron gotujemy al dente ,odsączamy. Do garnka w którym gotował się makaron ,przelewamy sos. Do sosu dodajemy makaron i podgrzewamy około 5 min ,cały czas mieszając. Zestawiamy z ognia i wsypujemy

R'n'G Kitchen
Makaron z kurczkiem i suszonymi pomidorami 149

dwoje;-)   Składniki: 0,5 kg piersi z kurczaka, 1 cukinia ( mała) 0,5 słoiczka suszonych pomidorów, pestki dyni   ( ilość wedle uznania), 2 ząbki czosnku, 4 gniazda makaronu tagliatelle, sól, pieprz, 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów Wykonanie: Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem, kroimy w mniejsze w kawałki.   Przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki, najlepiej(...)kurczaka razem z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Jak już kurczak będzie miękki dodajemy do niego cukinię i pomidory suszone pokrojone w paski.   Podsmażamy kilka minut. Następnie dodajemy ugotowany makaron. Dokładnie mieszamy, podsmażamy, posypujemy pestkami dyni   i gotowe;-) Smacznego

Passion of Cooking
Tagliatelle z cukinii z sosem tuńczykowo - pomidorowym 250

grillowanej cukinii, a dziś chce ją przedstawić w nowej odsłonie. Wykonanie jest bardzo proste, szybkie, a efekt końcowy jest niesamowity. Oczywiście można zastąpić cukinię w tym daniu normalnym makaronem tagliatelle, jednak zapewniam Was z cukinią jest moc. Nie jeden gość nie wyobrażał sobie zjedzenia tuńczyka na ciepło w takiej postaci, po spróbowaniu prosił o dokładkę. Sądzę, że z Tobą będzie(...)sól i pieprz grubo mielony do smaku oliwa ser grana padano  Przygotowanie : Cukinie dobrze myjemy i za pomocą obieraczki do warzyw wycinamy jak najdłuższe wstążki. Tak przygotowany "makaron" gotujemy na parze przez ok 8 min w zależności od temperatury, możemy w połowie czasu go lekko przemieszać. Następnie na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i wrzucamy do niej posiekane ząbki czosnku

Niezły Młynek
Makaron z cukinią i bobem 204

duża cebula 3 małe cukinie 4 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy 50 g masła 1,5 czubatej łyżeczki ziół prowansalskich 1 czubata łyżeczka oregano sól pieprz 300 g makaronu Tagliatelle Wykonanie: Cukinię myjemy, odcinamy końcówki i bez obierania kroimy na paseczki. Cebulę i czosnek siekamy w kostkę. Bób gotujemy w osolonej wodzie tak, aby był al dente. Studzimy i obieramy(...)minut. W międzyczasie próbujemy i dosalamy, jeśli jest taka potrzeba. Gdy potrawa jest gotowa, czyli cukinia jest miękka, ale nie rozgotowana, dodajemy bób, całość mieszamy, podsmażamy jeszcze 1 minutę. Makaron wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy al dente. Podajemy. Smacznego

Smak mojego domu
Czarny makaron z kurkami i szpinakiem 266

warto wybrać się na leśny spacer za miasto! Porcja dla 2-3 osób. Czarny makaron z kurkami i szpinakiem: 250 – 300 g świeżych kurek leśnych 250 g makaronu tagliatelle (u mnie czarny, barwiony atramentem kałamarnicy – może być też zwykły) 1 duża cebula 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki masła lub oliwy z oliwek mniej niż 1/4 szklanki białego(...)płuczemy pod bieżącą wodą, aby pozbyć się zanieczyszczeń. Jeśli są duże – kroimy na mniejsze kawałki – małe mogą pozostać w całości. Cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente – zgodnie z przepisem na opakowaniu. W tym samym czasie na patelni rozgrzewamy masło lub oliwę. Dodajemy pokrojoną cebulę i podsmażamy, aż będzie szklista

Poezja smaku
Zupa kokosowa z awokado i porem 166

marchewki z rosołu - 3 dojrzałe awokado - 1 czerwona papryka - 3 białe części pora - kawałek kurczaka (dałam pierś z grilla) - ½ limonki - 1 czerwona papryka - suszona chilli w plasterkach - ugotowany makaron tagliatelle - suszony czosnek - 1 łyżeczka przyprawy 7 smaków tajskich - sól - biały pieprz - świeżo mielony czarny pieprz - olej kokosowy - szczypiorek, kilka gałązek natki pietruszki Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Kroimy por, wrzucamy(...)limonki oraz przyprawy: 7 smaków, czosnek, sól, pieprz biały i czarny. Dolewamy drugą puszkę mleka, zagotowujemy. Awokado obieramy, kroimy na kawałki i dodajemy do gotowej zupy razem z makaronem, pokrojoną marchewką, kurczakiem i szczypiorkiem. Podajemy przybraną natką pietruszki. Zupa jest pyszna, ostra i ma bardzo ciekawy, oryginalny aromat kokosu. Ten bukiet smaków jest bardzo bogaty, aczkolwiek zrównoważony. Z pewnością zawita

mojewypiekiinietylko
Tagliatelle z pieczarkami w kremowym sosie, Przekleństwa niewinności 184

bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} W mniej niż 30 minut i bardzo smacznie:).  Składniki: 1 opakowanie makaronu tagliatelle 1 duża cebula 2 ząbki czosnku olej 30 dag pieczarek 2-3 łyżki serka mascarpone (ewentualnie śmietana) sól, pieprz Normal 0 21 false false false PL X-NONE(...)font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Wykonanie: Ugotuj makaron wg przepisu na opakowaniu. Na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojone cebulę i czosnek. Dodaj pokrojone w plastry pieczarki i smaż jeszcze parę minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw

Qlinarnie i Qlinarnie
Makaron z botwiną i łososiem 196

Składniki (na 1 porcję) - filet z łososia (ok. 100g), - porcja makaronu Tagliatelle (ok. 50g), - ½ pęczka botwiny, bez buraczków (ok. 100g), - 2 łyżki jogurtu greckiego (ok. 50g), - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - ząbek czosnku, - sok z cytryny, - przyprawy: sól, pieprz. Sposób przygotowania 1. Marynujemy filet z łososia bez skóry w soku z cytryny, soli i pieprzu. 2. Wyciskamy ząbek czosnku przez(...)jogurtem greckim i doprawiamy do smaku (nie gotujemy sosu, ponieważ może się zważyć). 4. Filet z łososia smażymy na patelni teflonowej po ok. 5 min z każdej strony. 5. Makaron gotujemy wedle przepisu na opakowaniu. 6. Łososia nakładamy na makaron wymieszany z sosem botwinkowym. Tagiatelle jest bogate w: - żelazo (pochodzące ze botwinki), które odpowiada za prawidłowy transport tlenu, - kwasy omega

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Tagliatelle z brokułami, szynką Prosciutto, jajkiem sadzonym i serem długodojrzewającym 285

fajnymi przepisami. Uwielbiam włoską kuchnię, także od razu spróbowałam jednego przepisu z gazetki, lekko go modyfikując. Zastępiłam innym serem, ale wyszło i tak bardzo dobre danie obiadowe. Polecam! Świeży makaron Tagliatelle z brokułami, szynką prosciutto, jajkiem sadzonym i serem długodojrzewającym Stary Olęder. Czytaj więcej

Ana Mari's world
Makaron w sosie pomidorowo-bazyliowym z kurczakiem 281

piękne świeże pomidory i bazylię i postanowiliśmy z tego zrobić pyszny sos do kurczaka. Do tego ugotowaliśmy nasz ulubiony makaron i tak powstał smakowity obiadek Składniki: - 1 opakowanie świeżego makaronu tagliatelle 250 g z Lidla - 4 pomidory - 2,5 łyżki masła - 1 łyżeczka miodu - 2 cebule - 3 gałązki bazylii - 2 pojedyncze piersi z kurczaka - pieprz, sól, przyprawa do kurczaka Najpierw(...)kolejnym garnku na reszcie masła dusimy drugą cebulę i dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka i dusimy do miękkości. W między czasie gotujemy makaron pamiętając żeby posolić wodę. Gotowego kurczaka dodajemy do sosu i mieszamy. Na końcu dodajemy ugotowany i odcedzony makaron i dokładnie mieszamy. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Tagliatelle na zielono 154

wszystkim smakowało. Składniki: 200 g fasolki szparagowej zielonej, już przygotowane "na parze" Bonduelle, 200 g jak najmniejszych pieczarek, 1 biała cebula, 1 łyżka świeżego, posiekanego tymianku, 150 g makaronu  tagliatelle  (ok. 6 krążków), 10 zielonych oliwek, pieprz zielony świeżo mielony do smaku, sól himalajska do smaku, świeża bazylia, garść rukoli,  ok. 6 łyżek oliwy z oliwek(...)kawałki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy podsmażamy cebulę i pieczarki. Pod koniec dodajemy fasolkę i przykrywamy patelnię pokrywka. Tak podgrzewamy całość ok. 4 min. W tym samym czasie makaron gotujemy w lekko odsolonej wodzie na al dente. Odcedzamy i dodajemy do pieczarek z fasolką. Na koniec dodajemy zmiksowaną rukolę, oliwki, delikatnie łączymy wszystkie składniki. Całość doprawiamy dużą ilością zielonego

Moniki Smakołyki