makaron sojowy - 1858 przepisów (strona:82/124)

O kurcze pieczone 2 ! "Rosół z pieczonej kury." Wywar. Bulion z pieczonego kurczaka. 177

Dodaj do garnka z rosołem. 6. Gotuj około godziny. 7. Dopraw sosem sojowym i w miarę potrzeby solą i pieprzem 8. Gotowy wywar przecedź przez sito lub gazę. Kości wyrzuć. Warzywa dodaj do talerzy, zrób sałatkę, pasztet. 9. Podawaj z ulubionymi dodatkami np. lanymi kluskami bądź makaronem. 9. Jeśli to ma być makaron - użyj nitek by uniknąć marudzenia wspólników

Fiolka w kuchni
Ziemniaczana zapiekanka z kalarepą 148

obiad, nie ma już gotowania drugiego obiadu, który często był makaronem ze szpinakiem albo ryżem z jabłkami, po wielkim bólu Miśka je, a to danie określiła cyt. „nawet przyjemne”. Składniki na 4 porcje: 800 g ziemniaków 3 kalarepki 2-3 marchewki 500 ml mleka sojowego 40 g mąki ziemniaczanej 100 g wegańskiego sera typu mozarella łyżeczka gałki muszkatołowej

greenscarf
Pulpety z indyka w sosie pieczarkowo serkowym. 286

pieczarkowo serkowym. Danie delikatne i syte. Uniwersalne, pasuje podane z ziemniakami, ryżem, makaronem, bądź kaszami. Skłaniki - mięso mielone z udźca indyka 60 dkg. - jajko - mała czerstwa bułeczka - czosnek 2 ząbki - domowa wegeta, majeranek,papryka mielona Na sos - pieczarki 40 dkg - serek topiony pieczarkowy 100g ( duży) - sos sojowy - łyżka mąki - olej Dodatkowo - wywar mięsny domowy ( lub kostka rosołowa ) Wykonanie Do mięsa

Kuchnia z widokiem na ogród
Serca indycze duszone z marchewką. Pyszne danie jednogarnkowe. 149

cebulkę. Całość duszę do całkowitej miękkości. Na końcu doprawiam solą, lub sosem sojowym. Tak uduszone serca można podać na dwa sposoby: duszone w własnym sosie z dodatkiem pieczywa, lub powstały sos zagęścić mąką, śmietaną, lub serkami i podać z czym kto lubi np. z kaszą, ziemniakami, makaronem. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Pierś z kurczaka z warzywami chińskimi (duża porcja ok. 425 kcal) 237

możemy przygotowywać je z ryżem, jak podałam poniżej, albo z makaronem ryżowym (ilość makaronu podobna do ilości ryżu). Obie wersje bardzo lubię i polecam :) Składniki (porcja dla jednej osoby):125 g piersi z kurczaka200 g mrożonych warzyw chińskich50 g ryżu trzy kolorowego 3 łyżeczki sosu sojowego łyżeczka oleju sól (ew. w międzyczasie można dodać szczyptę - mniej niż pół łyżeczki - cukru

Malowane smakiem
PRO-BIO - żywność ekologiczna :) 146

MAKARON PSZENNY ZE SPIRULINĄ Makaron powstał z pszennej razowej mąki z domieszką spiruliny, czyli słodkowodnej algi, której zawdzięcza swój zielony kolor. Jest makaronem bezjajecznym. Estetyczny kształt spirali sprawia, że makaron świetnie wygląda na talerzu, wśród sałat, z sosem i warzywami. Należy gotować go w lekko osolonej wodzie, 15-17 minut od czasu do czasu mieszając.  ORZECHY NERKOWCA OLIWA(...)właśnie kaszy jaglanej. Świetny zastępnik mleka. Naturalnie bezglutenowy, bez dodatku substancji słodzących. W składzie znajdują się: woda, proso włoskiego pochodzenia, olej słonecznikowy tłoczony na zimno, sól morska.  NAPÓJ SOJOWY  Napój sojowy jest kolejnym świetnym zastępnikiem mleka krowiego. Naturalnie bezglutenowy, bez cholesterolu, laktozy, substancji słodzących. Składniki to jedynie: woda, soja i sól morska.  NAPÓJ RYŻOWO-KOKOSOWY Napój

Zdrowie na języku :P
Tajski ramen z kurczakiem i warzywami 356

podudzia kurczaka, skórką do dołu. Smażymy do zrumienienia około 8-10 minut, odwracamy i rumienimy mięso z drugiej strony. Zalewamy zrumienione mięso 1,2l świeżo zagotowanej wody, dodajemy sos sojowy i 2-3 liście limonki kaffir. Przykrywamy pokrywką i gotujemy mięso przez półtorej do dwóch godzin, na małym ogniu, do czasu aż łatwo zacznie odchodzić od kości. Wywar przecedzamy(...)wlewamy sos rybny. Wszystko razem zagotowujemy, dodajemy groszek cukrowy i kiełki fasoli mung. Całość gotujemy na małym ogniu 8-10 minut, co jakiś czas mieszając. PODANIE Zupę podajemy z makaronem – pasuje tu zarówno gryczana soba, makaron błyskawiczny wonton (identyczny jak w zupkach chińskich z paczki), makaron ryżowy czy z tapioki, a także świeży, paczkowany makaron do ramenu.   Porcję makaronu

Karo in the Kitchen
Lasagne bolognese krok po kroku 308

Lasagne kosztowałam już kilkakrotnie będąc we Włoszech, ale szczerze mówiąc zawsze ta moja smakuje mi najbardziejJ Zapraszam do wypróbowania. Lasagne bolognese           Składniki: 9 płatów makaronu lasagne 100 g sera żółtego 400 g mięsa mielonego (używam wołowo-wieprzowego) ½ cebuli 1 ząbek czosnku zioła prowansalskie 1 łyżka sosu worhestershire ½ łyżeczki rozmarynu ½ łyżeczki słodkiej papryki około 10 pieczarek(...)gdyż sos sojowy jest słony. Ja osobiści soli już nie dodaję. Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę i podsmażamy chwile na oliwie. Dodajemy mięso mielone. Smażymy na małym ogniu około 5 minut. Pieczarki obieramy, kroimy w kosteczkę i dodajemy do mięsa. Smażymy jeszcze około 5-7 minut. Przyprawiamy. Na końcu mięso mieszamy z wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym. Makaron do lasagne

Mania Gotowania
Zupa wietnamska 140

jarzynowy:  - 2 kg włoszczyzny- 3 listki laurowe- 8 ziaren pieprzu- 4 ząbki czosnku- kawałek imbiru  (dałam 2 łyżeczki świeżo startego)- sól- 1 pęczek natki- 2 cebule                                                                                                                                                                 Dodatkowo:- 10 dag makaronu ryżowego- 10 dag groszku cukrowego (dałam mini fasolkę zieloną)- garść liści szpinaku (pominęłam)- garść kiełków fasoli mung- po ½ pęczka kolendry, dymki i mięty (zamiast kolendry dałam  natkę pietruszki)- 10 ostrych(...)marynowanych (dałam 1 świeżą)- czerwona cebulka (mój dodatek)- kawałek pora i 2-3 liście pekinki (mój dodatek)- 1 ugotowana marchewka (al dente)- 1 limonka (dałam 1/2)- sos rybny- sos sojowy- sos ostrygowy- olej sezamowy Z powyższych składników gotujemy esencjonalny wywar. Ponieważ miałam wywar już ugotowany i wykorzystałam go, sposób przygotowania dosłownie przytaczam za autorem przepisu:  „Włoszczyznę pokrój. Składniki rosołu

mojewypiekiinietylko
Torcik z kaszy kuskus ze szpinakiem, tuńczykiem, groszkiem i pesto 191

całych zielonych oliwek z papryką, 2 łyżki zalewy z oliwek, ponadto: ok. 100 g kaszy kuskus, 1-      2 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżki jasnego sosu sojowego, 2 garście pokrojonego świeżego szpinaku lub 3 – 4 rozdrobnionego mrożonego szpinaku, 1 ząbek czosnku, 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (ok. 120 g bez sosu), 150 g mrożonego groszku, sól smaku(...)makaronu + ser żółty.    Kuskus zalewamy gorącą wodą (ok. 1 cm nad powierzchnię kaszy) z szczyptą soli. Odstawiamy na 5 min pod przykryciem. Groszek z dodatkiem soli i cukru gotujemy max 4 min i odcedzamy. Najlepiej zalać gorącą wodą będzie szybciej.     W rondelku podgrzewamy olej z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnkiem, dodajemy szpinak, sos sojowy i chwilkę

Moniki Smakołyki
Słodko-pikantny kurczak z ananasem 147

u0105c 1\/4 szklanki soku, je\u017celi jest w plastrach to kroimy go w kostk\u0119. W ma\u0142ej miseczce mieszamy sok z ananasa, wod\u0119, mi\u00f3d, sos sojowy, 2 \u0142y\u017cki m\u0105ki, czosnek i imbir (drobno posiekane lub w proszku) oraz papryk\u0119. Mieszamy do dok\u0142adnego po\u0142\u0105czenia sk\u0142adnik\u00f3w i odstawiamy(...)Dodajemy kurczaka i kostki ananasa. Sma\u017cymy ca\u0142o\u015b\u0107 jeszcze 2-3 minuty do podgrzania wszystkich sk\u0142adnik\u00f3w i gotowe! Podawa\u0107 z ry\u017cem lub makaronem. "]} Kilka składników, niewiele pracy i pyszne efekty. Tak w skrócie można określić to danie. Kolorowe warzywa w połączeniu ze słodkim ananasem i ostrą papryką tworzą ciekawą alternatywę dla zwykłego smażonego

Mostek w kuchni
Koreańskie bulgogi z boczniaków 171

olej i smażymy cebulę aż się zeszkli. W miseczce mieszamy sos sojowy, cukier, ocet ryżowy i ziarna sezamu. Gdy cebula jest gotowa, dodajemy grzyby, marchewkę i zalewamy sosem. Delikatnie mieszamy. Zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem aż grzybki będa miękkie. Podajemy z ryżem lub makaronem ryżowym. Polecam hojnie posypać prażonymi ziarnami sezamu i szczypiorkiem/cebulką dymką

Lamarida.pl
Zupa z dorszem i mlekiem kokosowym oraz tofu. 165

całość zagotowałam. Dodałam pastę Tom Yum, całość zagotowałam, doprawiłam sosem sojowym i dodałam mleko kokosowe.Znowu całość przez chwilę się gotowała, do połączenia smaków.  Tofu pokroiłam w kosteczkę, wrzuciłam do zupy. Kolendrę pokroiłam i posypałam nią zupę.  Zupę ja podawałam samą, ale można ją podać z dodatkowym makaronem, możesz jeśli tylko masz pod ręką dodać kilka krewetek

Kuchnia na wzgórzu
Filet w boczku w sosie pieczarkowym. 122

pieczarki obieramy, odrzucamy korzenie, kroimy w paski, dodajemy sól, pieprz, sos sojowy, pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy na maśle, grzyby suszone gotujemy około 30 min. w bulionie. drobno siekamy, następnie łączymy z pieczarkami, przesmażamy razem 5 min., zaklepujemy sos śmietaną z dodatkiem łyżki mąki, mięso podajemy z makaronem i sosem

Kuchnia Beaty
Indyk duszony z cukinią szybki obiad 220

czosnek. Dodałam pokrojonego indyka w małe kawałki wraz z sosem sojowym i przyprawami – podsmażyłam. Po chwili dodałam wodę i cukinię, całość przykryłam pokrywką i dusiło się wszystko razem około 5 minut. I obiad gotowy :)  Ja zjadłam to danie w towarzystwie dwóch łyżek ryżu, ale możesz dodać makaron, ziemniaki.    Smacznego !          Indyk duszony

Kuchnia na wzgórzu