Lasagne kosztowałam już kilkakrotnie będąc we Włoszech, ale szczerze mówiąc zawsze ta moja smakuje mi najbardziejJ Zapraszam do wypróbowania. Lasagne bolognese Składniki: 9 płatów makaronu lasagne 100 g sera żółtego 400 g mięsa mielonego (używam wołowo-wieprzowego) ½ cebuli 1 ząbek czosnku zioła prowansalskie 1 łyżka sosu worhestershire ½ łyżeczki rozmarynu ½ łyżeczki słodkiej papryki około 10 pieczarek(...)gdyż sos sojowy jest słony. Ja osobiści soli już nie dodaję. Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę i podsmażamy chwile na oliwie. Dodajemy mięso mielone. Smażymy na małym ogniu około 5 minut. Pieczarki obieramy, kroimy w kosteczkę i dodajemy do mięsa. Smażymy jeszcze około 5-7 minut. Przyprawiamy. Na końcu mięso mieszamy z wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym. Makaron do lasagne
Mania Gotowaniajarzynowy: - 2 kg włoszczyzny- 3 listki laurowe- 8 ziaren pieprzu- 4 ząbki czosnku- kawałek imbiru (dałam 2 łyżeczki świeżo startego)- sól- 1 pęczek natki- 2 cebule Dodatkowo:- 10 dag makaronu ryżowego- 10 dag groszku cukrowego (dałam mini fasolkę zieloną)- garść liści szpinaku (pominęłam)- garść kiełków fasoli mung- po ½ pęczka kolendry, dymki i mięty (zamiast kolendry dałam natkę pietruszki)- 10 ostrych(...)marynowanych (dałam 1 świeżą)- czerwona cebulka (mój dodatek)- kawałek pora i 2-3 liście pekinki (mój dodatek)- 1 ugotowana marchewka (al dente)- 1 limonka (dałam 1/2)- sos rybny- sos sojowy- sos ostrygowy- olej sezamowy Z powyższych składników gotujemy esencjonalny wywar. Ponieważ miałam wywar już ugotowany i wykorzystałam go, sposób przygotowania dosłownie przytaczam za autorem przepisu: „Włoszczyznę pokrój. Składniki rosołu
mojewypiekiinietylkocałych zielonych oliwek z papryką, 2 łyżki zalewy z oliwek, ponadto: ok. 100 g kaszy kuskus, 1- 2 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżki jasnego sosu sojowego, 2 garście pokrojonego świeżego szpinaku lub 3 – 4 rozdrobnionego mrożonego szpinaku, 1 ząbek czosnku, 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (ok. 120 g bez sosu), 150 g mrożonego groszku, sól smaku(...)makaronu + ser żółty. Kuskus zalewamy gorącą wodą (ok. 1 cm nad powierzchnię kaszy) z szczyptą soli. Odstawiamy na 5 min pod przykryciem. Groszek z dodatkiem soli i cukru gotujemy max 4 min i odcedzamy. Najlepiej zalać gorącą wodą będzie szybciej. W rondelku podgrzewamy olej z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnkiem, dodajemy szpinak, sos sojowy i chwilkę
Moniki Smakołykiu0105c 1\/4 szklanki soku, je\u017celi jest w plastrach to kroimy go w kostk\u0119. W ma\u0142ej miseczce mieszamy sok z ananasa, wod\u0119, mi\u00f3d, sos sojowy, 2 \u0142y\u017cki m\u0105ki, czosnek i imbir (drobno posiekane lub w proszku) oraz papryk\u0119. Mieszamy do dok\u0142adnego po\u0142\u0105czenia sk\u0142adnik\u00f3w i odstawiamy(...)Dodajemy kurczaka i kostki ananasa. Sma\u017cymy ca\u0142o\u015b\u0107 jeszcze 2-3 minuty do podgrzania wszystkich sk\u0142adnik\u00f3w i gotowe! Podawa\u0107 z ry\u017cem lub makaronem. "]} Kilka składników, niewiele pracy i pyszne efekty. Tak w skrócie można określić to danie. Kolorowe warzywa w połączeniu ze słodkim ananasem i ostrą papryką tworzą ciekawą alternatywę dla zwykłego smażonego
Mostek w kuchniolej i smażymy cebulę aż się zeszkli. W miseczce mieszamy sos sojowy, cukier, ocet ryżowy i ziarna sezamu. Gdy cebula jest gotowa, dodajemy grzyby, marchewkę i zalewamy sosem. Delikatnie mieszamy. Zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem aż grzybki będa miękkie. Podajemy z ryżem lub makaronem ryżowym. Polecam hojnie posypać prażonymi ziarnami sezamu i szczypiorkiem/cebulką dymką
Lamarida.plcałość zagotowałam. Dodałam pastę Tom Yum, całość zagotowałam, doprawiłam sosem sojowym i dodałam mleko kokosowe.Znowu całość przez chwilę się gotowała, do połączenia smaków. Tofu pokroiłam w kosteczkę, wrzuciłam do zupy. Kolendrę pokroiłam i posypałam nią zupę. Zupę ja podawałam samą, ale można ją podać z dodatkowym makaronem, możesz jeśli tylko masz pod ręką dodać kilka krewetek
Kuchnia na wzgórzupieczarki obieramy, odrzucamy korzenie, kroimy w paski, dodajemy sól, pieprz, sos sojowy, pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy na maśle, grzyby suszone gotujemy około 30 min. w bulionie. drobno siekamy, następnie łączymy z pieczarkami, przesmażamy razem 5 min., zaklepujemy sos śmietaną z dodatkiem łyżki mąki, mięso podajemy z makaronem i sosem
Kuchnia Beatyczosnek. Dodałam pokrojonego indyka w małe kawałki wraz z sosem sojowym i przyprawami – podsmażyłam. Po chwili dodałam wodę i cukinię, całość przykryłam pokrywką i dusiło się wszystko razem około 5 minut. I obiad gotowy :) Ja zjadłam to danie w towarzystwie dwóch łyżek ryżu, ale możesz dodać makaron, ziemniaki. Smacznego ! Indyk duszony
Kuchnia na wzgórzumnie dziś podane z ryżem, ale równie dobrze smakuje z makaronem czy ziemniaczkami. Polecam :) Składniki - dwie pojedyncze piersi z kurczaka ( lub jedna podwójna ) - pieczarki 15-20 dkg. - śmietana 12% 4 łyżki - mąka 3 łyżeczki - woda ok. 6 łyżek - domowa wegeta, papryka czerwona mielona, czosnek granulowany, sos sojowy -olej Wykonanie. Piersi oczyszczam, kroję w grubszą kostkę, pieczarki w drobniutkie plasterki
Kuchnia z widokiem na ogródokoło 15 minut.W miseczce mieszamy mąkę ziemniaczaną z sosem sojowym, przyprawami, octem i 2-3 łyżkami zimnej wody. Do gorącej zupy wlewamy zawartość miseczki, cały czas mieszając. Po chwili, gdy zupa zgęstnieje powoli dodajemy do niej roztrzepane jajko. Powstanie nam coś w rodzaju cienkiego makaronu. Delikatnie zamieszać i od razu podawać
Kulinarne przygody Gatitysosem pomidorowym i makaronem spaghetti. Super sprawdzają się także na imprezie jako przekąska typu “finger food” Jednym słowem mają wiele zastosowań. Polecam! Składniki: 1 papryka słodka 1 średnia cebula olej do smażenia 1 1/2 szklanki ugotowanego ryżu 1 szklanka rozgotowanej soczewicy zamiennik jajka: 1 łyżka siemienia lnianego 3 łyżki ciepłej wody 2 łyżki sosu tamari lub sojowego 1 łyżka octu(...)pulpety i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 20 minut. Podajemy w wybranej wersji: na obiad z makaronem spaghetti i z sosem pomidorowym albo na lunch z sałatką w sosie pomarańczowym . Smacznego! * Przepis pochodzi stąd Artykuł Klopsiki z zielonej soczewicy pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.pllekkiego zrumienienia. Dodajemy suszone grzyby, smażymy 2 minuty. Doprawiamy sosem sojowym, solą i czarnym pieprzem do smaku. Dolewamy brandy i chwilę odparowujemy. Dodajemy śmietankę, zagotowujemy i dolewamy sok z cytryny. Gotujemy 2 minuty, aż sos lekko zgęstnieje. Na koniec posypujemy natką pietruszki i różowym pieprzem. Podajemy z makaronem lub ziemniaczkami
cool and mintyziemniakami puree. Można podawać również z frytkami, ryżem , kaszą lub makaronem. Więcej przepisów na dania mięsne znajdziecie w zakładce Mięsa . Polecam również przepis na pyszną karkówkę pieczoną Składniki 500 g karkówki bez kości 1 duża główka kapusty pekińskiej 1 duża cebula 2 szklanki wody 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki masła klarowanego 4 kawałki papryki konserwowej sól pieprz papryka
O kuchni z uczuciemKolejny obiad z cyklu: kotlet + ziemniaki + surówka. U mnie kotlety sojowe kebab-gyros zamiast mięsnych. Tanio i smacznie, i co ważne – szybko. Przepis bierze udział w akcji: Chilita to bardzo przyjemne miejsce, znajdzie się tutaj kilka/kilkanaście dań wegetariańskich do wyboru. Bardzo smaczne jedzenie (kuchnia włoska: makarony, pizza, desery), ceny wprost proporcjonalne do smaku:). Na uwagę zasługuje wystrój
Qlinarnie i QlinarnieDusimy do momentu wyparowania wody. W międzyczasie mieszamy śmietanę z sosem sojowym, octem , przyprawami i ciepłą wodą. Następnie zalewamy sosem marchewkę i zostawiamy na ogniu bez przykrycia do momentu zagotowania ciągle mieszając. Tak przyrządzoną marchew można podawać z kurczakiem grillowanym i różnego rodzaju kaszami lub po prostu z makaronem. Pyszny i szybki obiad
pieprzny smaczek