makaron sojowy - 1858 przepisów (strona:79/124)

SPAGHETTI BOLOGNESE Z DYNIĄ I ŚWIEŻYMI POMIDORAMI 198

głębszego aromatu i mniej wodnistej konsystencji. Jeśli nie macie czasu lub ochoty na długie gotowanie, możecie skrócić ten czas do pół godziny.  SKŁADNIKI / 2-3 porcje 150 g makaronu spaghetti 1 szklanka tartej dyni 2 łyżki oliwy 1 łyżka masła 150 g chudej mielonej wołowiny 2 zabki czosnku starte na tarce 1 cebula starta na tarce 2 łyżki koncentratu(...)bardzo dojrzałe pomidory, sparzone wrzątkiem, obrane ze skóry i pokrojone w kostkę szczypta chili sól morska, pieprz 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki tartego parmezanu + 2 łyżki do podania WYKONANIE Na patelni o wysokich ściankach lub w szerokim rondlu, na 1 łyżce oliwy i 1 łyżce

cool and minty
Włochy: Lasagne 181

wody, płaski arkusz ciasta makaronowego pokrojony w paski, bądź lasanon, które oznacza trójnogi stojak pod garnek z wodą. Włosi "pożyczyli" sobie drugie słowo, by nazwać nim garnek do gotowania makaronu. Słowo z czasem awansowało jako nazwa dla całej potrawy makaronowej. Trzecia teoria natomiast sugeruje, że lasagne pochodzi od czternastowiecznego, angielskiego przepisu na Loseyn pochodzącego z książki "The Forme of Cury(...)drobną kosteczkę i namoczyć w sosie sojowym, na pół godziny wstawić do lodówki. W kosteczkę pokroić też paprykę, ogórki i cebulę. Pomidory wrzucić do rondelka razem z posiekaną bazylią i zagotować. W tym czasie pokroić umyte pieczarki i lekko podsmażyć, na tarce o grubych oczkach zetrzeć żółty ser. Wszystkie składniki poza makaronem, mięsem i serem wrzucić do rondelka razem

Przepysznik - BLW i nie tylko
Kimchi – koreański przysmak 160

moim domownikom. Uwielbiam kimchi w burgerach, smażone z ryżem, jako dodatek do azjatyckich makaronów, ale najchętniej po prostu po cichu wyjadam je ze słoika. Kimchi: 2 kg kapusty pekińskiej 6 czubatych łyżek soli 3 lekko czubate łyżki mąki ryżowej 2 łyżki cukru 5 łyżek sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 3 łyżki ostrej papryki (do kimchi najlepiej użyć papryki gochugaru

Poezja smaku
Poznaj oryginalne zupy rodem z Japonii 330

zupa ta zyskała przede wszystkim ze względu na niepowtarzalny smak makaronu. Grube kawałki makaronu w połączeniu z bulionem przypadły już do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom. Udon Noodle Miso – japońskie danie Kolejną rozpoznawalną i uwielbianą na całym świecie japońską potrawą jest miso. To tradycyjna pasta sojowa o gęstej konsystencji, która zmieszana z dashi tworzy popularną zupę – miso-shiru. Stała się

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Najprostsze sushi maki 184

Maki możemy jeść pałeczkami lub rękoma na wiele sposobów: same, maczane w sosie sojowym, z odrobiną wasabi, z młodym imbirem… Wedle uznania. Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest zupełnie odmienny od większości spożywanych w Polsce dań. Jeśli znudził Wam się schabowy z ziemniakami, makaron przejadł, a pizza była wczoraj, spróbujcie choć na chwilę odmienić swoją kuchnię. Po drugie

Proste-przepisy.pl
Kurczak z orzeszkami ziemnymi po chińsku 259

masłem orzechowym. Dodajemy zmiażdżony czosnek i przyprawy (papryczki kruszymy przed dodaniem), polewamy sosem sojowym i odrobiną wody i dusimy (około 5 minut). W kubku rozrabiamy łyżeczka mąki ziemniaczanej z woda. Dodajemy pietruszkę, orzeszki ziemne i podlewamy mąka. Całość mieszamy i dusimy jeszcze minutkę. Podajemy z makaronem chińskim lub ryżem. Smacznego

Lubczyk i Wanilia
G.. grillowany kurczak w sosie sojowym i kaszą jaglaną. 330

mycie? Sama nie wiem. Ale z braku laku, ryżu i ochoty na jedzenie makaronu postanowiłam ją dziś przygotować i zaryzykować. I było warto!  Składniki: 1 x pierś kurczaka 1/2 szklanki kaszy jaglanej 3 szklanki wody 1 łyżka oliwy marynata: 1 łyżeczka oliwy, 1 łyżka sosu sojowego ciemnego, czosnek, papryka ostra w proszku, szczypta soli pieprzu 1 duża marchewka

Kitchens Alphabet
Smażony makaron z warzywami 812

wymyśliłam niczego, co by już nie było wcześniej wymyślone, ale taki smażony makaron z tym co akurat miałam w lodówce wyszedł idealnie jako uzupełnienie mojego niedzielnego, chińskiego obiadu. Sam tez smakuje wybornie. Możecie także dodać do niego pokrojone kawałki piersi kurczaka zamarynowane w sosie sojowym i oleju sezamowym i dzięki temu uzyskacie całkiem nowy wymiar tego szybkiego dania.  Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Fotorelacja z pokazu gotowania: UMAMI, piąty element podczas Vegan Food Festival 184

przez co mięsożercom tak trudno z niego zrezygnować).   Ale   w kuchni wegańskiej wcale o niego nie trudno! Z pomocą przychodzą grzyby, wodorosty, fermentowane warzywa,   tempeh , sos sojowy, płatki drożdżowe i wiele innych. Część z tych składników została wykorzystana podczas   warsztatów , aby pokazać, że kuchnia wegańska jest również   umami   (z japońskiego — pyszna). Kilka słów(...)mną Magdalena Mankowska z Kocham Jeść . Menu, które przygotowałem: Amouse-bouche:  sakiewki z papieru ryżowego, a właściwie ich dekonstrukcja, bo nie chciały współpracować z marynowanym   tempehem , buraczanym makaronem i chutneyem z truskawek. Podobny przepis znajdziecie tu (klik), Zupa:  ajoblanco , czyli andaluzyjski chłodnik z migdałów i czosnku z winogronami, podrasowany płatkami drożdżowymi i oliwą z pestek dyni. Przepis

Food Square
Schab duszony w sosie węgierskim 130

doprawione. Całość ma wyrazisty smak i świetnie komponuje się z ulubioną kaszą, ryżem, makaronem lub tłuczonymi ziemniakami. Polecam! (około 6 porcji) 1 kg schabu wieprzowego 1 łyżeczka papryki słodkiej (płaska) 3 łyżki mąki pszennej 2 cebule 5 łyżek oleju Sos: 750 ml bulionu 3 łyżki sosu sojowego 3 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego   2 łyżeczki papryki słodkiej

Di gotuje
Makaron z grillowanym łososiem i fasolką szparagową 306

towarzystwie żółtej fasolki i zielonego groszku. Dacie się namówić? Składniki: 2 gniazdka makaronu wstążki garść mrożonego zielonego groszku garść mrożonej mieszanki papryk lub 1/2 świeżej papryki czerwonej  garść żółtej fasolki szparagowej 1/2 cebuli  2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 filet z łososia 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżka octu ryżowego Wykonanie: Obciąć końcówki z fasolki

Pasja Smaku
Mielone na ostro- spicy fried minced beef 191

będzie różowe. ok 4 min.  Dodajemy sos rybny, curry paste, sos sojowy, liście lime- Smażymy ok 2 min.Dodajemy pomidory I na zmniejszonym gazie gotujemy ok 5 min. Doprawiamy do smaku solą I pieprzem I obiad prawie gotowy :) W międzyczasie gotujemy jajeczne noodle. Do makaronu po ugotowaniu dodajemy szczypior. Mieszamy. A do mielonego skrajamy pietruszkę lub kolendrę.Obiad gotowy

Smaki Edyty
DORSZ PO AZJATYCKU. 237

słupki. Wkładam, do rondelka po gotowaniu dorsza. Cukier mieszam z octem, sosem sojowym, wodą i zalewam warzywa. Duszę pod przykryciem  przez jakieś 15-10 minut (marchewka pozostanie chrupiąca). Następnie do powstałej marynaty wkładam kawałki ryby i gotuję ok. 5-8 minut. Podaję z ugotowanym wcześniej makaronem ryżowym lub innym, typowym dla kuchni wschodniej. Posypuję szczypiorkiem. SMACZNEGO! Pozdrawiam,  Karmel

W kuchni Karmel-itki
Jak przygotować smakowity ramen? 170

danie to przywędrowało do Kraju Kwitnącej Wiśni z Chin. Od dzisiejszego, powszechnie znanego ramenu chińską wersję odróżniała obecność czerwonego mięsa. Podstawowe składniki ramenu „japońskiego” to bulion (mięsny lub rybny), makaron, marynowane jajka oraz cebula i pędy bambusa. Inne popularne dodatki to m.in. pieczona wieprzowina (tzw. wieprzowina Chashu), pulled pork, warzywa przygotowane na patelni typu WOK (można ją kupić(...)Tokio przeważa lekki ramen sojowy. Z kolei Sapporo słynie z ramenu miso.  „Domowy” ramen Ramen bez problemu można przygotować w domu. Wystarczy na wieprzowinie z kośćmi (co najmniej 1 kg) przygotować tradycyjny bulion z dodatkiem odrobiny korzenia imbiru oraz pasty miso. W międzyczasie (zupa musi gotować się nie krócej niż 2 godziny) trzeba ugotować makaron soba (zgodnie z instrukcją

Tradycyjna Kuchnia
Pad Thai 146

wczesniejsze przygotowanie wszystkich składników, gdyż samo smażenie w woku odbywa się bardzo szybko. Także rozgrzewamy woka na maxa I smażymy! Na 4 porcje: 1 łyżka oleju roślinnego Ok 100g makaronu ryżowego ugotowanego wg instrukcji na opakowaniu 0.5 czerwonej papryki pokrojonej w sporą kostkę 0.5 chili drobno posiekanej 2-3 dymki pokrojone w drobne kawaleczki 3 ząbki drobno posiekanego czosnku 200g(...)lodowej pokrojonej w paski Garść suszonych krewetek (opcjonalnie) 150g krewetek (świeżych lub mrożonych) Garść orzeszków ziemnych (opcjonalnie) 2 jajka-roztrzepane Garść posiekanej świeżej kolendry Na sos: 3 łyżki sosu sojowego 1.5 łyżki sosu rybnego Sok z jednej limonki 1 łyżka cukru brązowego 1 łyżka masła orzechowego Do rozgrzanego woka wlewamy olej I po chwili gdy olej prawie dymi wrzucamy czosnek

Smaki Przyprawy i Kolory
Pad Thai 181

Aż trudno opisać, jak bardzo kocham kuchnie tajską. Chyba jedną z najbardziej popularnych potraw jest makaron po tajsku, czyli pad thai. Można go robic z różnych

Kulinarna rozmowa