przyprawy do mięsa: czosnek granulowany, kurkuma, curry, oregano, papryka słodka, chili, sól, pieprz Wykonanie: Indyka kroimy w małe kosteczki, obsypujemy przyprawami i smażymy pod przykryciem na odrobinie oleju kokosowego ok. 10 min. W tym czasie gotujemy makaron i podgrzewamy wodę na warzywa. Odcinamy szparagom zdrewniałe końce (grubsze gałązki możemy dodatkowo oskrobać obieraczką) i wrzucamy je do wrzącej wody z dodatkiem
Gawron w rosoleosolonej wodzie al dente. Odcedzamy i mieszamy z kukurydzą. Jajka roztrzepujemy wraz ze śmietaną, dodajemy starty ser i pietruszkę. Łączymy masę jajeczną z makaronem, doprawiamy. Na dużej patelni roztapiamy masło, przelewamy całość i smażymy około 5 minut. Gdy frittata się delikatnie zetnie, wkładamy patelnię do piekarnika. Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180st. Podajemy na ciepło lub na zimno
Gotowanie moimi oczamiWlać gorący bulion, doprowadzić do wrzenia, wrzucić brukselkę oraz makaron i gotować pod przykryciem. 5 minut przed zaleconym na opakowaniu czasem ugotowania się makaronu wlać wino, dodać masło, pomidorki koktajlowe, i bez przykrycia 'smażyć' do momentu odparowania płynu, jednak zostawiając odrobinę- by powstałym sosem skropić potrawę. Posypać koperkiem. Smacznego! :) Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w sklepie: www.sklep.dajar.pl
Kraina Miodem PłynącaSkładniki: 2 bakłażany 100 g makaronu 1 cebula 1 czerwona papryka 100 g zielonej fasolki szparagowej 2 łyżki startego sera 1 łyżeczka oregano olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Bakłażan przekroić wzdłuż na połówki, wydrążyć środek. Posolić i ułożyć do góry dnem, aby ściekł sok. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić. Przełożyć do miski. Cebulę pokroić
magiczna kuchnia Kasimasło i usmażyć kurczaka, aż będzie rumiany z każdej strony. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu i odcedzić na sicie. Do naczynia żaroodpornego włożyć makaron, a następnie usmażonego kurczaka. Na tej samej patelni co smażyliśmy mięso, usmażyć bardzo krótko umyty i osuszony szpinak. Układamy go na warstwie kurczaka. W kubeczku wymieszać śmietanę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem,jajkami, cząbrem, solą
O kuchni z uczuciemszklanki pokrojonych zielonych oliwek 1 łyżeczka suszonego cząbru 2/3 łyżeczki suszonej kolendry 4 pełne łyżki mielonego siemienia lnianego 3-4 łyżki oleju roślinnego do smażenia świeżo mielony czary pieprz sól do smaku 250g pełnoziarnistego makaronu świderki Makaron gotuję w osolonej wodzie do chwili, aż będzie idealnie elastyczny, czyli około 10-12 minut od chwili zagotowania (pamiętajmy, że pełnoziarniste
W kuchni Karmel-itkikurkumy Cebulę szatkujemy i podsmażamy na maśle około 3 minut, wrzucamy szałwię, dodajemy szparagi pocięte na max 2 cm kawałki, doprawiamy resztą przypraw i smażymy około 5 minut na małym ogniu. W międzyczasie gotujemy makaron. Do szparagów dodajemy pesto mieszamy i podlewamy mlekiem,ponownie mieszamy i przykrywamy pokrywką. Dusimy je pod przykryciem aż będą wystarczająco miękkie- max 5 minut. Podajemy
greenscarfboczku lub innej wędliny mały słoiczek przecieru pomidorowego 200 g. żółtego sera 1 cebula 2 serki topione bazylia, oregano pieprz olej do smażenia Zupki chińskie należy przygotować wg przepisu na opakowaniu. Gdy makaron zmięknie odlać powstałą zupę i rozpuścić w niej serki, lekko podgrzewając. Przygotować sos: cebulę poszatkować i usmażyć wraz z szynką na oleju. Dodać
Jadło i czytadłotrzeba obierać ze skórki). Wrzucić do garnka i dusić na małym ogniu do miękkości, następnie odlać płyn, dodać roztarty czosnek, przyprawy i masło. Smażyć jeszcze około 5 minut. Podawać z pieczywem, ryżem lub makaronem
Jadło i czytadłoindyka około 450-500 gram. Składniki na marynatę mieszamy i zalewamy sznycle, obtaczamy każdego sznycla i odstawiamy pod przykryciem na 30 minut do lodówki. Smażymy na grillu elektrycznym. Ja podałam to mięso z selerem, makaronem i sałatką (szpinak i pomidor) Smacznego
ClauditteMissCookingzdołała się odpowiednio przygotować, dziś miałabym do wyboru taki oto zestaw: "26 październik: Zupa grzybowa - Szczupak ze zrazowym sosem - Pierożki z powidłami - Ryby smażone lub polędwica z sałatą czerwoną - Blamanż czekoladowy Rosół z makaronem - Sztuka mięsa z chrzanem - Polędwica, sałata kartoflana" Szalenie podoba mi się słowa blamanż , choć musiałam się wesprzeć pomocą słownika, by wyobrazić sobie
KUCHARNIAPrzepis na chrupiącą i aromatyczną karkóweczkę:) Wiadomo że z grilla była by jeszcze lepsza, ale w sezonie nie grillowym z patelni też można opędzlować takiego smakołyka
Kuchnia Pełna Pasjiparmezan (płatki) sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy na oliwie. W między czasie wstawiamy makaron do gotowania. Ten typ makaronu jest idealny po ok 6-7 min. Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojoną cukinię. Chwilę smażymy i dorzucamy krewetki i drobno posiekany czosnek. Dolewamy białego wina. Na małym ogniu redukujemy sos do odparowania alkoholu i delikatnego zgęstnienia. Doprawiamy
kulinarnyJakażą nam pokroić cebulę w kostkę i ją podsmażyć, kurczaka zaś pokroić w paski i dodać do cebuli, żeby się radośnie razem smażyły. Pytanie za milion - dlaczego nie każą nam tego kurczaka w żaden sposób przyprawić? Skoro makaron mamy gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, to o tym, że mięso się przyprawia też powinni wspomnieć... Nie miałam odwagi
Kulinarne zapędy Kokosasię wydawało. Tymczasem ten sos znany w języku włoskim, jako ragu alla bolognese pochodzi z Bolonii we Włoszech i łączony tam jest najczęściej z makaronem tagliatelle, pappardelle albo lasagne. Oryginalne ragù alla bolognese to smażony, a potem długo duszony sos składający się z cebuli, selera i marchwi, mięsa mielonego wołowego, wina i niewielkiej ilości koncentratu pomidorowego. Ale ragu bolognese
Bernika - moj kulinarny pamietnikpenne pełnoziarnisty - pół wędzonej makreli - por (biała część) - pomidorki koktajlowe (6 sztuk) - jogurt naturalny (2 łyżki) - sól, pieprz, koperek Makaron zagotować. Pora pokroić w plasterki i przesmażyć z odrobiną oleju i soli, następnie dodać pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe. Smażyć około 3-4 min, dodać posiekaną makrelę wędzoną oraz 2 łyżki jogurtu naturalnego. Doprawić solą, pieprzem oraz koperkiem. Ugotowany makaron
Zgrabne Gotowanieproste, lecz dość czasochłonne, choć może nie tyle samo przygotowanie, co chłodzenie, na które musimy znaleźć czas. Jeśli skusicie się na przygotowanie tej przekąski przygotujcie następujące składniki: 250 g makaronu, najlepiej bucatini, czyli po "naszemu" takiego grubszego spaghetti ;) 250 g gotowanej szynki, może być konserwowa 300-400 g zielonego groszku, najłatwiej sięgnąć po mrożony ok. 300 g sera mozzarella(...)powyższe składniki: 100 g masła ok. 100 g mąki 500 ml mleka sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej Potrzebne produkty do przygotowania ciasta do smażenia makaronowych kąsków to: mąka, ok 200g woda, 300 ml sól i pieprz Makaron łamiemy na mniejsze kawałki i gotujemy al dente w osolonej wodzie. Po odcedzeniu mieszamy z oliwą z oliwek. Groszek podsmażamy aż zmięknie, dodajemy
Pichceniomaniamiędzyczasie podsmażyć boczek na złoty kolor i na papierowych ręcznikach, osuszyć go z nadmiar tłuszczu. Obrana cebulę drobno posiekać i smażyć w tej samej patelni co boczek, do lekkiego zarumienienia. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem. Wymieszać makaron boczek, cebula, śmietana i pieprz do smaku (nie ma potrzeby używać soli, bo boczek i ser maja jej dość),Ser przekroić w plastry
w mojej kuchniłyżka masła 2 ząbki czosnku 270 g sera feta lub sera sałatkowego słonego oliwki zielone i oliwki czarne (u mnie około 12 sztuk z każdego koloru) 300 g makaronu (u mnie mieszany: rurki, świderki i muszelki) 100 g żółtego sera przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano Na sos beszamelowy 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej (np. Wrocławskiej) 400 ml mleka(...)mięso nie będzie surowe. W kolejnej patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić pieprzem i odrobiną soli, wymieszać i smażyć do momentu, aż odparuje nadmiar wody. Oliwki pokroić w mniejsze kawałki. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju krócej niż jest napisane w instrukcji na opakowaniu (ja gotowałam 7 minut zamiast
Passions hobbies lifeząbki czosnku 2 spore garści świeżego szpinaku puszta tuńczyka w sosie własnym 1 szkl śmietanki 30% sól, świeżo zmielony pieprz Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Szpinak opłukać i osuszyć. Na maśle zeszklić posiekany czosnek. Dodać szpinak i smażyć kilka minut aż liście zwiędną. Dodać odsączonego z zalewy tuńczyka. Wlać śmietankę, doprawić do smaku i podgrzewać aż sos zgęstnieje. Przełożyć
Smakołyki Asiniedużą kostkę. Cebulę obarć i pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Przyrumienić cebulkę. Dodać pokrojonego łososia. Smażyć chwilę aż łosoś zmieni kolor. Następnie wlać śmietankę. Dodać koperek i wszystko razem dusić aż sos zgęstnieje. Makaron ugotwać al'dente. Dobrze osączyć i przełożyć na patelnię z sosem. Delikatnie wymieszać i nałożyć na talerze
Monia miesza i gotujenaturalnego 2 łyżki cukru pudru cynamon tarta biała czekolada Wykonanie: Zagotować wodę w dużym garnku. Do gotującej się wody wrzucić makaron. Zgasić płomień. Po 5-6 minutach wyjąć płaty lasagne. Ostudzić. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce. W rondelku smażyć jabłka z cukrem. Dodać cynamon do smaku. Migdały grubo posiekać. Dodać do jabłek - wymieszać. W kokilkach lub blasze do muffinek umieścić
kolorowotorcikowopyszne, orientalne danie przygotujemy w 20 minut. Jego złożony, pikantno-słony smak świetnie komponuje się z ryżem bądź makaronem ryżowym. Składniki: 3 ząbki czosnku 3 szalotki olej kokosowy do smażenia świeży imbir wielkości kciuka papryczka chilli 250g tofu jedna pierś z kurczaka (w wersji wegetariańskiej pominąć) 500g fasolki szparagowej sól, czarny pieprz ciemny sos sojowy ½ pęczka natki pietruszki(...)fasolkę i sos sojowy. Przesmażamy jeszcze chwile razem do połączenia smaków. Opcjonalnie można doprawić łyżeczką cukru. Posypujemy obficie posiekaną natką pietruszki lub posiekaną dymką. Serwujemy z dodatkiem ryżu lub makaronu ryżowego
Pyry na Gazpomidorów 3 ząbki czosnku cebula świeża bazylia łyżka masła Syrop z agawy sól i pieprz do smaku OLEJ KOKOSOWY do smażenia ser-parmezan lub owczy do posypania przed podaniem u mnie dodatkowo czarnuszka+zielona sałata ozdobna Makaron ugotuj al dente. Odcedź. Cebulę obierz i posiekaj drobno, to samo zrób z czosnkiem. W rondlu rozgrzać olej kokosowy i wrzucić
Z Kuchni Do Kuchnilekko osolonej wodzie,odcedzić.Pomidorki umyć,przekroić na pół. Na patelni rozgrzać oliwę,dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i szparagi - smażyć ok 2 min na małym ogniu,następnie dodać pomidorki i dusić kolejne 2 minuty.Na końcu wrzucić makaron,sok z cytryny,pieprz oraz opłukaną i suchą rukolę z parmezanem - wymieszać i pyszny obiad gotowy. Pomysł pochodzi z książki
Niespełnione zdolności kulinarnewędliny, świetny będzie też wędzony boczek - 2 łyżki oleju - opakowanie makaronu Czaniecki Szpinak rozmrozić. Odcisnąć. Wstawić wodę na makaron. Cebulkę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Rozgrzać olej na patelni, podsmażyć wędlinę, dodać cebulkę i czosnek. Smażyć do zeszklenia warzyw. Następnie dorzucić szpinak, dusić pod przykryciem około 6 minut. Następnie dodać serek,kiedy się rozpuści doprawić solą i pieprzem. Wyłączyć
kawawszklancewędzonego boczku lub kiełbasy 2 jajka 1 mała cebula 30 g parmezanu sól, pieprz Boczek , kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Rozgrzać oliwę, wrzucić boczek i podsmażyć, zdjąć z patelni, wrzucić cebulę i smażyć . Jajka roztrzepać i dodać do nich starty drobno ser (część odłożyć do posypania po wierzchu) , doprawić i wymieszać
Moje domowe kucharzenieszczypiorku 6 – 8 łyżek majonezu 2 łyżki keczupu 1 łyżka curry sól, pieprz olej wykonanie: Filety z kurczaka kroimy w kostkę, smażymy na oleju, doprawiamy curry, solą oraz pieprzem. Po usmażeniu odstawiamy do ostygnięcia. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia. Pieczarki kroimy w pół talarki. Cebulkę kroimy w kostkę. Fasolę przepłukujemy i odcedzamy. Kukurydzę
Domowy Smak Jedzeniapuszka pomidorów krojonych 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego 150 g startego żółtego sera 2 ząbki czosnku pęczek szczypioru z dymki olej do smażenia 2 łyżki przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka ziół prowansalskich czarny pieprz sól przepis Makaron gotujemy w garnku w lekko osolonym wrzątku z dodatkiem łyżki oleju, według przepisu na opakowaniu, po czym odcedzamy. Umyte i osuszone piersi
Smakowite Dania