makaron smażony - 5576 przepisów (strona:95/372)

Zapiekanka makaronowa z udkami kurczaka i pieczarkami 289

przyprawić solą oraz pieprzem i wymieszać. Makaron ugotować na al dente. Odcedzić. Na patelnię przełożyć masło. Gdy się rozpuści to dodać pokrojone udka z kurczaka. Lekko podsmażyć. W międzyczasie cebulkę obrać i drobno posiekać. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Mięso przełożyć na talerz i na tą samą patelnię przełożyć cebulkę oraz pieczarki. Smażyć na średnim ogniu, aż pieczarki(...)puszczą sok. Następnie do pieczarek wsypać mąkę. Wymieszać. Chwilę smażyć. Na sam koniec wlać mleko i całość przyprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Smażyć na średnim ogniu, aż do lekkiej redukcji i zgęstnienia sosu. Ugotowany makaron i podsmażone udka przełożyć do miski. Całość zalać większością sosu z patelni. Wymieszać. Przygotowaną masę przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na sam koniec wlać pozostały

Ugotować
Stir fry z wołowiną, papają, imbirem i papryką. 212

samym końcu). Smażymy 2-3 minuty. 7. Wrzucamy paprykę i smażymu kolejne 2-3 minuty. Następnie wrzucamy mięso wraz  z całą zalewą. Smażymy 2-3 minuty, aż mięso zmieni kolor na brązowy. Wtedy dodajemy makaron i całość mieszamy.  8. Na koniec wrzucamy papaję oraz kolendrę ( zostawiamy trochę do dekoracji). Doprawiamy sokiem z limonki i delikatnie mieszay. 9. Wykładamy

DefinicjaSmaku
Kurczak po chińsku 242

przedstawiam wersję na co dzień, na obiad dla każdego, z ogólnodostępnych składników. Składniki: 500 g filetów z kurczaka 1 papryka 1-2 cebule 1 mała cukinia 2 marchewki makaron sojowy sos sojowy czarny sezam Marynata: sok z ½ cytryny 2 łyżki sosu sojowego 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka imbiru suszonego lub 2 łyżeczki świeżego tartego imbiru 0,5 łyżeczki cynamonu pół(...)zostawić na minimum 3 godziny. Rozgrzać wok lub dużą, głęboką patelnię, i podsmażyć mięso. Następnie dodać warzywa pokrojone w słupek (cebula w piórka). Smażyć, aż warzywa trochę zmięknął, ale nadal będą lekko al dente. Makaron ryżowy zalać wrzątkiem i pozostawić na ok. 5 minut, aż zmięknie (informacja powinna być na opakowaniu). Makaron odcedzić, pokroić na krótsze nitki, wrzucić do woka

Dobra karma
Makaron z masłem orzechowym i chrupiącymi warzywami 194

chili 100 g masła z orzechów ziemnych sok z ½ limonki 1 głowa sałaty rzymskiej 1 czerwona papryka 2 dymki 500 g brokuła  4 łyżki oleju sezamowego 300 g makaronu Chow-Mein 2 garście orzeszków ziemnych 4 łyżki posiekanej kolendry 2 łyżki sezamu 1 papryczka chili Do mniejszej miseczki wlej olej sezamowy, sos sojowy oraz syrop klonowy. Dodaj starty ząbek(...)Sałatę i paprykę pokrój w drobne paski, dymkę drobno posiekaj. Przerzuć do dużej miski. Różyczki brokuła pokrój w plastry, posól i smaż 5 minut na rozgrzanym oleju sezamowym. Również przełóż do miski.  Makaron przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Schłodź, przelewając na cedzaku zimną wodą. Przełóż do miski z warzywami, zalej wszystko orzechowym dressingiem i starannie wymieszaj. Przełóż do pudełek

Roślinna - blog wegański
Łazanki z kapustą kiszoną, pieczarkami i kiełbasą. Smaczne danie z makaronem. 315

wykonaniu danie. Łazanki, u mnie najbardziej lubiane właśnie z kapusta kiszoną. Makaron dowolny, może być typowy do łazanek, ale sprawdza się także każdy inny. Ja polecam świderki :) Składniki - makaron 35-40 dkg - laska kiełbasy podwawelskiej lub toruńskiej - pieczarki ok. 4- 5 dużych sztuk - kapusta kiszona 30-35 dkg. - sól, sos sojowy, majeranek - odrobina oleju Wykonanie Kapustę kiszoną kroję drobno, zalewam(...)Kiełbasę kroję w ćwierć plasterki, pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju dodaje pokrojoną kiełbasę, chwilkę obsmażam i wrzucam pieczarki. Zmniejszam ogień i smażę do odparowania wody i lekkiego zrumienienia. W osobnym garnku gotuję makaron, kiedy jest prawie miękki,odcedzam ( ale nie do końca zostawiam troszkę wody ), do makaronu dodaję kapustę wraz z powstałym z gotowania sokiem, podsmażone pieczarki

Kuchnia z widokiem na ogród
Sałatka warstwowa z kurczakiem 349

Składniki na sałatkę filet z kurczaka, 4 pojedyncze szt makaron muszelki, 200g brokuł, 1/2 szt fasolka czerwona, 1 puszka kukurydza, 1/2 puszki jajka, 4 szt przyprawa gyros, 1/2 opak sól olej Składniki na sos jogurt naturalny, 400g majonez, 200g sos do sałatek Knorr paprykowo-ziołowy, 1 opak sól, pieprz Przygotowanie Mięso kroimy na cienkie paseczki(...)kosteczkę, dodajemy przyprawę gyros i kilka łyżek oleju. Mieszamy dokładnie, odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wrzucamy mięso na rozgrzaną patelnię i smażymy kilka minut, aż się zarumieni. Przekładamy na papierowy ręcznik, studzimy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy, studzimy. Brokuła gotujemy do miękkości, studzimy, dzielimy na różyczki.  Mieszamy razem z makaronem

Gotowanie moimi oczami
Błyskawicznie i zdrowo 184

morską i świeżo mielony czarny pieprz Pierś z kurczaka przecinamy wzdłuż (dobrze, gdy kotleciki są mniej więcej jednakowej grubości, ponieważ przy smażeniu/grillowaniu będą wtedy gotowe oba równocześnie), oprószamy solą i pieprzem i odstawiamy na chwilę do lodówki. Makaron gotujemy al dente w dobrze osolonej wodzie (czyli ciut krócej niż podają na opakowaniu). Podczas gdy będzie się gotował przygotowujemy pesto(...)dodajemy szpinak, bazylię, czosnek, oliwę, wodę, ser, a także sól i pieprz. Wszystko mielimy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Kotleciki z kurczaka smażymy/grillujemy z obu stron, a następnie zdejmujemy z patelni/grilla elektrycznego i odstawiamy na chwilę, zanim je pokroimy. A teraz mała dygresja: ja piersi z kurczaka przyrządzam od niedawna w urządzeniu

Ratunku obiad
Makaron z boczkiem a’la carbonara 145

pół łyżeczki czosnku granulowanego pieprz sól Do podania: tarty ser np. parmezan lub pecorino (ilość zależy od Was) Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Z boczku odcinamy skórę i białe „oczka” i kroimy go w kostkę. Patelnię rozgrzewamy i smażymy na niej boczek przez kilka minut. Boczek doprawiamy solą(...)pieprzem. W miseczce mieszamy jajka, śmietanę, oregano, czosnek, sól i pieprz do uzyskania jednolitego sosu. Zmniejszamy ognień pod patelką na której smażymy boczek i dodajemy przygotowany sos. Podgrzewamy przez chwilę cały czas mieszając. Kiedy sos zgęstnieje dodajemy ugotowany makaron. Wszystko razem dokładnie mieszamy aby sos ładnie połączył się z makaronem. Spaghetti podajemy od razu, posypane dużą ilością sera. Smacznego Artykuł

PatiGotuje
Makaron szpinakowy z warzywami 225

konserwowego groszku 2 łyżki suszonego tymianku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku sól, pieprz do smaku 4 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Warzywa kroimy w kostkę, poza różyczkami brokuła. Na oleju rzepakowym smażymy wszystkie warzywa, aż będą miękkie. Dodajemy suszony tymianek, odsączony groszek i słodką paprykę w proszku, doprawiamy do smaku. Mieszamy z ugotowanym

Moja smaczna kuchnia
Kurczak w carry z makaronem 190

pokroić na niewielkie, cienkie paseczki i piec na tłuszczu na dużej patelni. Pod koniec smażenia doprawić solą, pieprzem, kurkumą, 1 łyżką curry i ziołami. Śmietanę wymieszać z 3 łyżeczkami curry. Gdy makaron będzie już gotowy odcedzić go i przelać zimną wodą, dodać do kurczaka. Na makaron wylać śmietanę

KuchniaWeDwoje.pl
Wegański makaron w buraczanym purée i sezamem 242

pieczeniu buraki kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w misie blendera wraz z łyżką oleju kokosowego. Miksujemy na p urée. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę i smażymy na dwóch łyżkach oleju kokosowego do zeszklenia. Dodajemy zmiksowane buraki, paprykę i oregano. Chwilę dusimy pod przykryciem i dodajemy ugotowany, odcedzony makaron

Be Fit Be Strong
Makaron z kurczakiem, pieczarkami i fasolką 158

czerwona cebula 1 ząbek czosnku 1/2 puszki czerwonej fasoli oliwa z oliwek sól, pieprz oregano, bazylia świeże zioła do podania Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i smażmy na niej posiekaną cebulkę i czosnek, dodajemy pokrojoną w kostkę pierś kurczaka. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki, również wrzucamy na patelnię(...)smażymy aż znacznie stracą na objętości. Dodajemy fasolkę, doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano. Dokładnie mieszamy. Dusimy kilka minut. Ugotowany i odcedzony makaron mieszamy z zawartością patelni, podajemy ze świeżymi ziołami i odrobiną oliwy z oliwek

Mango Papaja
Kolorowe penne z brokułami - szybki obiad fit 633

osób): 3 łyżki ziaren słonecznika 1 pojedyncza pierś z kurczaka średniej wielkości cebula 3-4 ząbki czosnku papryka brokuł makaron  Pełne Ziarno Pióra od Lubelli sól, pieprz ulubione przyprawy (u mnie czubryca czerwona) olej do smażenia Rozgrzewamy patelnię i podprażamy na niej słonecznik. Słonecznika przesypujemy do naczynia, a na gorącą patelnię wlewamy odrobinę oleju i wrzucamy drobno posiekaną cebulę(...)pierś z kurczaka. Do podsmażonej piersi wrzucamy paprykę, doprawiamy wg uznania i mieszając od czasu do czasu smażymy. W międzyczasie gotujemy podzielonego na różyczki brokuła (ja zawsze dodaję do wody odrobinę soli i pół łyżeczki cukru, by nie tracił koloru) oraz makaron. Gdy pierś będzie już miekka na patelnię wrzucamy brokuła, ugotowany makaron i ziarna słonecznika, podgrzewamy chwilę i pyszny

Cynamonowe szczęście
Prosty i szybki makaron ze szpinakiem 189

cukru sól, świeżo mielony pieprz do smaku szczypta ostrej papryki 1 łyżka orzeszków pini 200-300 g makaronu (u mnie tagliatelle) CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Na dużej patelni podgrzewamy masło z oliwą z oliwek. Wrzucamy ząbki czosnku, smażymy 3 minuty, po czym czosnek wyrzucamy - chcieliśmy, aby jedynie oddał aromat do tłuszczu. Wrzucamy liście szpinaku i przesmażamy(...)minut). Dodajemy śmietanę, parmezan (trochę zostawiamy do posypania już na talerzach), ocet balsamiczny, cukier, ostrą paprykę, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy jeszcze 3 minuty, często mieszając. Dodajemy orzeszki pini i dokładnie mieszamy. W między czasie przygotowujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu.  Na talerze wykładamy makaron, następnie szpinak, posypujemy odłożonym parmezanem. Smacznego

My Culinary Art
spaghetti aglio olio 167

przepisu. Oliwę rozgrzać na patelni, dodać drobno posiekany czosnek. Przygotować papryczki i je również drobniutko pokroić, wrzucić na patelnię. Całość chwilkę smażyć – uwaga, by nie przypalić czosnku, będzie gorzki! Dodać natkę pietruszki. Doprawić solą, połączyć z ugotowanym makaronem. Na talerzach makaron posypać parmezanem. PORCJE

zabawa smakiem

Proponowane wyszukiwania