Szybki makaron z boczkiem to danie, które jesteśmy w stanie przygotować dosłownie w 15 minut. Więc idealnie sprawdzi się zawsze, kiedy nie mamy czasu na zbyt
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ponieważ miał być tydzień z makaronem bun i trzy makaronowe dania, to spełniamy obietnicę i ten cykl zamykamy ostatnim daniem z cienkim makaronem ryżowym. To danie to Bun Dau Mam Tom. Tofu, makaron, sos z pasty krewetkowej i zioła. Tofu, … Czytaj dalej
slodkokwasnaplKurczak w ryżu z warzywami, po prostu pyszny! Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 1 kurczak woda do gotowania kurczaka 2 szklanki makaronu ryżowego 4 łyżki oliwy 1 cebula 2 pomidory ½ zielonej papryki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 5 szklanek wrzącej wody sól czarny pieprz czerwony pieprz 1 łyżka masła Przygotowanie Obrać, umyć i pokroić cebulę i pomidory w drobną kostkę(...)wrzucić cebulę i paprykę. Zeszklić i dodać pomidory. Chwilę podsmażyć i dodać koncentrat. Przyprawić solą i pieprzem. Wlać wrzącą wodę i na średnim ogniu gotować, aż warzywa zmiękną. Wrzucić makaron, przykryć przykrywką i gotować, ale woda nie może całkiem odparować. Rozłożyć makaron z warzywami w żaroodpornym naczyniu. Posmarować kurczaka masłem i włożyć do środka makaronu. Upiec w piecu w temperaturze
Tureckie Przepisykurkumy 500ml bulionu warzywnego lub drobiowego 150ml śmietanki kokosowej – coconut cream (użyłam gęstego mleczka kokosowego) sos rybny do smaku (użyłam sosu sojowego) sól morska, świeżo mielony pieprz 150g makaronu ryżowego vermicelli liście kolendry do ozdoby (dałam natkę pietruszki) Przygotowanie: Rozgrzać rondel na średnim ogniu. Wlać trochę oliwy. Smażyć cebulę przez 3-4 minuty, aż będzie miękka(...)Zmniejsz ogień i gotuj przez 10-15 minut (danie ma lekko bulgotać), aż sos stanie się gęstszy i nabierze aromatu i smaku. Jeśli potrzeba dopraw jeszcze sosem rybnym. Ugotuj makaron vermicelli wg instrukcji na opakowaniu. Odcedź i przelej zimną wodą. Wyłóż makaron do talerzy i następnie polewając dookoła, wlej porcję sosu (zostawiając liście kaffiru oraz trawę cytrynową). Udekoruj świeżą kolendrą
Moja Delicjaostrą w proszku. Dokładnie wymieszać i zostawić na chwilkę. Grill elektryczny rozgrzać i położyć kawałki kurczaka. Smażyć aż mięsko będzie przepieczone. Zdjąć z grilla i zostawić, żeby ostygło. Makaron ryżowy połamać na drobniejsze kawałki i gotować w osolonej wodzie według opisu na opakowaniu makaronu. Odcedzić i przelać zimną wodą. Wrzucić makaron do dużej miski. Przygotowanie szparagów – szparagi umyć, jeśli
Kuchnia Pokoleńwybrać okaz, który nam się najbardziej podoba i zaraz ląduje on na naszym talerzu z porcją ryżu lub makaronu i warzywami. Najbardziej znana tajska potrawa to pad thai, czyli makaron ryżowy smażony z warzywami i mięsem lub owocami morza. Zazwyczaj również z jajkiem, czasem z tofu. Podawany ze świeżymi kiełkami fasoli mung, sokiem z limonki i kruszonymi orzeszkami ziemnymi. Danie(...)Oczywiście znajdziemy tutaj też inne zupy, wszystkie warte uwagi. Wszystkie są przygotowywane „na bogato” z dużą ilością warzyw, mięsa/krewetek/mięsnych klopsików/kawałków ryby, czasem z makaronem (sojowym, ryżowym, noodle), czasem na bazie mleka kokosowego. Palce lizać! Zupa Tom Yum z krewetkami i ryż jako dodatek Tajski bulion drobiowy. Genialny w smaku! Zupa z makaronem, rybą
Zawsze głodna!śmieciuchem” modyfikować je na wiele sposobów i wrzucać to co mamy pod ręką w lodówce. Efekt był pyszny i wszyscy zajadali się ze smakiem Składniki: – 200 g makaronu ryżowego – 20 dag szynki wieprzowej; – 1 mała pojedyncza pierś kurczaka; – 3/4 czerwonej papryki; – 1/2 żółtej papryki; – mała garść suszonych grzybów mun; – pół puszki pędów(...)miękkie, pokroić w wąskie paseczki. Papryki, marchew pokroić w słupki. Gdy mięso się zrumieni dodać grzyby, paprykę, pędy bambusa oraz marchew. Wszystko smażyć, aż warzywa będą pół miękkie, dodać makaron i podsmażyć. Podlać wodą. Pod goniec gotowania dodać groszek, doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać w miseczkach posypane szczypiorkiem. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest
dom-agi.plSkładniki: 200 g makaronu ryżowego; 3 cebulki dymki wraz ze szczypiorkiem; 1 łyżka oleju; 1 ząbek czosnku; 2 duże jaja (klasy L); 1/2 szklanki posiekanej, świeżej kolendry; 1/4 szklanki solonych, prażonych orzeszków ziemnych; 2 czerwone papryczki chili; Połówki limonki do podania. SOS: 4 i 1/2 łyżki jasnego sosu sojowego; 3 łyżki soku wyciśniętego z limonki; 3 łyżki cukru trzcinowego(...)wlać sos sojowy (4 i 1/2 łyżki), sok z limonki (3 łyżki) oraz srirachę (1/4 łyżeczki). Wsypać cukier trzcinowy (3 łyżki). Wymieszać, aż do rozpuszczenia cukru. Odstawić na bok. Makaron ugotować w posolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Na rozgrzany na patelni olej (1 łyżka) wrzucić przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, pokrojone papryczki chili oraz posiekane cebulki dymki
Gospodyni MiejskaKurczak zamarynowany w skórce cytryny, czosnku, imbirze i kurkumie. Danie podaję z makaronem ryżowym, posypane orzeszkami ziemnymi i świeżą kolendrą. Kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę. Wymieszać z wyciśniętym czosnkiem
Bulliowłoską. Dziś więc przepis na takie szybkie i moim zdaniem pyszne danie w nieco orientalnych smakach :) Składniki (2 porcje): 100 g mrożonego szpinaku filet z indyka 200 g makaronu ryżowego ok. 300 g mieszanki warzyw chińskich 200 g mieszanki meksykańskiej kawałek świeżego imbiru 2 ząbki czosnku Sos: 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka oleju sezamowego lub zamiennie oliwy(...)oliwek 1 łyżka octu ryżowego 2 łyżki oleju kokosowego sól, pieprz Wykonanie: Składniki na sos wlać do miseczki i wymieszać. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i w razie potrzeby pokroić na mniejsze kawałki. Indyka opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Imbir i czosnek drobno posiekać. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju kokosowego. Wrzucić imbir i czosnek
Healthy food explorerśrodku zimy. Dziś danie szybkie (jak to z mrożonki), o lekko azjatyckich korzeniach. Składniki na 2 porcje: 250 ml bulionu warzywnego, ew. drobiowego 1/2 opakowania mrożonej mieszanki chińskiej opakowanie makaronu ryżowego (ok. 150 g) 6 krewetek np. królewskich w pancerzach (u mnie mrożone) 2-3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 ząbek czosnku podprażony sezam drobno posiekana natka(...)pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Dusić do momentu, aż warzywa osiągną odpowiadająca nam miękkość. Pod koniec wrzucić umyte i lekko rozmrożone krewetki w pancerzach. Dusić całość ok. 5 minut. Makaron przygotować wg instrukcji na opakowaniu (u mnie bez gotowania, zalany wrzątkiem, lekko posolony), odcedzić. Wyłożyć makaron na talerz, na wierzch dodać mieszankę chińską z krewetkami. Posypać prażonym sezamem i posiekaną
gutfutpapier ryżowy 100 g makaronu ryżowego 250 g mięsa mielonego 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 20 g grzybów mun sos sojowy sól pieprz cukier chili oliwa natka pietruszki Makaron włożyć do wrzątku i pozostawić na kilka minut, po czym odcedzić i przestudzić. Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w zapałkę, Cebulę pokroić w piórko. Grzyby mun namoczyć w ciepłej(...)smażyć przez ok 15 min. Dodać przyprawy do smaku i sos sojowy i mięso mielone, dusić jeszcze ok 15 min. Wystudzić. Makaron pociąć na drobniejsze kawałki i dodać do farszu posypać natką pietruszki i wymieszać. Papier ryżowy moczyć w wodzie kłaść nadzienie i zwijać jak gołąbki . Ułożyć tak by nie dotykały do siebie. Smażyć na rozgrzanym oleju tuż przed podaniem
Gotowanie jest łatwemięsem. Idealna szczególnie kiedy nie ma czasu. Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 250 g mięsa mielonego wołowego 2 łyżki oliwy 1 łyżka masła 5 szklanek wody 5 łyżek makaronu ryżowego sól czarny pieprz Składniki (sos) 1 jajko sok z połowy cytryny Przygotowanie Roztopić masło i oliwę w garnku. Dodać mięso i zrumienić. Wlać wodę i zagotować. Wsypać makaron
Tureckie Przepisystarej jak świat sałatki, którą każdy już w swojej kuchni z pewnością wypróbował. Zawsze przypominam sobie o niej latem, kiedy poszukuję orzeźwiających, lekkich smaków. Pycha <3 Składniki: - opakowanie makaronu ryżowego - 200 g paluszków surimi - pęczek koperku - puszka kukurydzy - duży ogórek szklarniowy sos: - duży jogurt naturalny - pęczek koperku - sok z połowy cytryny - sól, pieprz, czosnek granulowany i przyprawa tzatzyki
Cook&LoveRobiąc porządki w kuchni, znalazłam duże zapasy makaronów ryżowych. Pora zacząć je wykorzystywać. Nie chciałam klasycznej "chińszczyzny" dlatego zdecydowałam się na dodatek kalarepy i czerwonej kapusty. Azjatyckiej nuty dodaje sezam i sos sojowy. Czytaj więcej
Kasia Sarna