bowiem nadaje daniu bardziej zdecydowany charakter. Szafran z kolei wzmacnia piękny kolor :) W przepisie użyłam makaronu fusilli, czyli świderów, ale możecie zastąpić go innym, dowolnym makaronem jaki akurat macie pod ręką (np. farfalle, rigatoni, penne). Składniki (na ok. 4 porcje): ok. 400 g makaronu fusilli 1 czerwona cebula 500 g puree z dyni ok. 40-50 g startego parmezanu
MyCookBook.plmarnujcie żywności. Gdy zostanie Wam nieco makaronu, przygotujcie pyszną sałatkę w stylu włoskim z dodatkiem oliwy z oliwek aromatyzowanej czosnkiem. Szybka i idealna na wynos sałatka. Sałatka makaronowa świetnie smakuje z listkami młodej botwinki i rukolą. Tak naprawdę dodatki do niej to już(...)Wasz wybór, można eksperymentować lub wykorzystać składniki, które są akurat pod ręką. Sałatka makaronowa z rukolą, pomidorkami i czarnymi oliwkami / 1 porcja Składniki: 50 g ugotowanego makaronu średniej wielkości, u mnie penne czyli rurki garść rukoli z listkami młodej botwinki kilka pomidorków koktajlowych kilka czarnych oliwek 2 szczypty suszonego oregano 2 szczypty czarnego sezamu 3-4 łyżki oliwy z oliwek
Moja smaczna kuchnialimonki 1-2 ząbki czosnku 1-2 łyżeczki oleju/oliwy garść świeżej bazylii 5 sztuk orzechów, np. włoskich sól, pieprz plus 100 g makaronu (użyłam makaronu barwionego szpinakiem, ale pełnoziarniste penne czy spaghetti też się sprawdzi) Mielimy (za pomocą blendera ręcznego lub malaksera) pokruszone orzechy, miąższ z awokado, bazylię i obrany ząbek czosnku. Zalewamy sokiem z limonki i olejem, znów miksujemy
Powiedz dietom nieSzpinakowe pesto czekało w lodówce na konsumpcję... Nie miałam innego makaronu, więc padło na spaghetti. Może bardziej klasycznie by było z penne, ale i tak bardzo smakowało. Polecam wielbicielom makaronów. Makaron ze szpinakowym pesto Składniki na pesto: 5 dużych garści liści szpinaku, bez łodyżek 3 ząbki czosnku 4 łyżki ziaren słonecznika 4 łyżki oliwy z oliwek EV 4 łyżki
Kulinarne przygody Gatitytrzeba będzie wykazać się refleksem i kreatywnością. Oceniane będzie odpowiednie zbilansowanie składników, tak aby danie było zdrowe i pełnowartościowe. Wiemy już, że w tym etapie kucharze korzystać będą z makaronu pełnoziarnistego lub bezglutenowego – oczywiście marki BARILLA. Jak uczestnicy sobie poradzą z tym zadaniem? Przekonamy się już 25 października w Mediolanie! Ależ jestem ciekawa co tam się będzie działo(...)zjeść przepyszny obiad ze zdrowych, wartościowych produktów. Przygotowałam dla Was przepis na przepyszne BEZGLUTENOWE PENNE RIGATE Z KREWETKAMI I CUKINIĄ W BIAŁYM WINIE – fantastyczne danie, które zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy! Spróbujcie i Wy! SKŁADNIKI: * bezglutenowe Penne Rigate Barilla – 300 g * krewetki – 150 g * białe wino – 100 ml * cukinia – 1 szt * mleko kokosowe
Ostra na Słodkokurkami i serkiem mascarpone to najlepszy wybór! Co trzeba kupić do tego dania? Obowiązkowo 200 g kurek, dużą białą cebulę, 2 ząbki czosnku, opakowanie serka mascarpone, makaron rurki 250 g (taki jak do penne), masło oraz sól, pieprz i dużą, podwójną pierś z kurczaka. Od czego zacząć? Makaron należy ugotować al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na nieprzywierającej patelni
Kuchcik gotujewiecie uwielbiam wszelkiego rodzaju makarony – najczęściej gości u mnie chyba penne. Uwielbiam je zarówno z mięsem, warzywami, jak i różnego rodzaju sosami. Dziś mam dla Was przepis na serową ucztę z pełnoziarnistym makaronem! Takie danie jest idealnym pomysłem na sycący, rodzinny, szybki obiad! Nie będzie wykwintnie jak w 5 gwiazdkowej restauracji, ale będzie mega mega smacznie! Dodatek prażonej bułki
Ostra na Słodkoodrobiny tłuszczu. Bez wątpienia warto spróbować piersi z indyka w sosie musztardowo-miodowym, jeżeli lubisz słodko-ostre dania. Składniki 250 g filetu z piersi indyka 100 g makaronu z mąki kukurydzianej (bezglutenowy, penne/świderki/spaghetti) 150 g brokułu 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy Sól, pieprz Przygotowanie Filet z indyka oczyszczamy z błon, myjemy pod bieżącą(...)około 30 minut. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju kokosowego i dodajemy mięso. Smażymy co jakiś czas mieszając do momentu, aż indyk ładnie się zarumieni (około 20-25 minut). Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (u mnie 10 minut al dente). Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie pod przykryciem około
Programista w kuchniodrobiny tłuszczu. Bez wątpienia warto spróbować piersi z indyka w sosie musztardowo-miodowym, jeżeli lubisz słodko-ostre dania. Składniki 250 g filetu z piersi indyka 100 g makaronu z mąki kukurydzianej (bezglutenowy, penne/świderki/spaghetti) 150 g brokułu 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy Sól, pieprz Przygotowanie Filet z indyka oczyszczamy z błon, myjemy pod bieżącą(...)około 30 minut. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju kokosowego i dodajemy mięso. Smażymy co jakiś czas mieszając do momentu, aż indyk ładnie się zarumieni (około 20-25 minut). Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (u mnie 10 minut al dente). Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie pod przykryciem około
Programista w kuchnidanie. Pięknie pachnie cukinią, suszonymi pomidorami. Dodatkowym atutem smaku całego dania jest świeży czosnek, lubczyk i fasola, która dodaje delikatności daniu. Składniki: 230 g makaronu wstążki (zamiennie świderki, kolanka, penne, inny krótki) 1 cukinia 3 ząbki czosnku 1 średnia cebula 2 łyżki białej fasoli z puszki 2 suszone pomidory z oleju 3 łyżki oliwy z oliwek(...)szpinak, liście rzodkiewki opcjonalnie: tarty drobno dowolny ulubiony ser Przygotowanie: Cukinię myjemy, przekrawamy wzdłuż i kroimy na nie za grube półksiężyce. Suszone pomidory, cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem soli według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę wraz z 1 łyżką oleju z suszonych pomidorów, przesmażamy na nich cebulę wraz z czosnkiem
Zasmakuj Kuchnioczywiście również bardzo prosta. Odrobina musztardy dodaje potrawie charakteru, Całość bogata w kalorie no ale raz kiedyś można pozwolić sobie na takie szaleństwo. Składniki: 250g makaronu (najlepiej kolanka natomiast u mnie penne) 50g masła 50g mąki pszennej 600ml mleka 250g sera żółtego 3 łyżki bułki tartej łyżeczka musztardy sól, pieprz, gałka muszkatołowa Sposób przygotowania: Makaron wstaw do wrzątku by się
wysmienitynajwiększego smakosza. Pomysł z tej strony( troszkę zmieniony). Makaron z łososiem w sosie śmietanowym Składniki na 4 osoby( 2 dorosłych i 2 dzieci): • 340g makaronu (lepszy krótki- u mnie mezze penne ) • 300 g wędzonego łososia • ½ cebuli • ½ szklanki mleka • ½ szklanki słodkiej śmietanki • ½ szklanki białego wina • oliwa, pieprz, pietruszka Gotującą się wodę, solimy i wrzucamy makaron. W tym samym
Mia Cucina Sofietamakaronu? Nie ma nic lepszego jak makaron z sosem, który jest aromatyczny i kremowy. Białe sosy do makaronu najczęściej robię na bazie kilku serów. Lubię dodać ser pleśniowy do sosu, bo nabiera on wyraźnego charakteru. Okazuje się, że wybór makaronu do sosu jest również ważny. Na ogół do gęstych, kremowych sosów używam fusilli lub penne. Często odwiedzam włoski butik
codojedzeniaśmieciowego jedzenia, ale był to proces, który trwał. Nie jesteśmy restrykcyjni, zdarza się nam „zgrzeszyć”, ale jest to wyjątkiem aniżeli regułą. Składniki na 4 porcje: 350g makaronu pełnoziarnistego lub bezglutenowego (u mnie penne)* 500g piersi z kurczaka 450g mrożonego szpinaku 4 ząbki czosnku 200g jogurtu greckiego 100g serka śmietankowego (u mnie Delicate jogurtowy) 1 łyżka oleju Sól Pieprz Przygotowanie: Makaron
Fabryka pomysłówsię pięknymi, złocistymi włosami Lukrecji d’Este i postanowił odtworzyć ich piękno w formie makaronu. Składniki na makaron z kurczakiem (2 porcje): 250 g ulubionego makaronu (dałam tagliatelle, może być spaghetti, penne czy kokardki) duża pierś z kurczaka 2 cykorie 2 garście groszku mrożonego lub konserwowego 180 ml śmietany 30% pęczek koperku sól, pieprz, papryka ostra, pieprz czosnkowy Przygotowanie
e-PrzepisyKulinarne