makaron penne - 1721 przepisów (strona:74/115)

Penne z brokułem, boczkiem i pieczarkami 94

Bardzo lubię połączenie makaronu z brokułem. Dziś zaserwowałam moim domownikom wersję wzbogaconą o chrupiący boczek i podsmażone pieczarki. Powstało bardzo sycące, smaczne i proste danie. Polecam :) Składniki ( dla 3 osób ) -  180 g makaronu ( u mnie penne ) - 1/2 czerwonej cebuli - 150 g pieczarek - 150 g boczku wędzonego parzonego - 1 mały brokuł - 100 ml śmietanki 30% - sól, pieprz do smaku Wykonanie(...)niego cebulę, chwilę smażę. Dodaję pieczarki, całość mieszam i delikatnie solę. Smażę chwilkę aż z pieczarek odparuje woda i się lekko zrumienią. W osobnych naczyniach w osolonej wodzie gotuję makaron i brokuła. Makaron odcedzam, przekładam do niego zawartość patelni i odcedzonego ugotowanego brokuła. Całość delikatnie mieszam, dolewam śmietankę, gotuję jeszcze chwilkę na wolnym ogniu, aż składniki się połączą, doprawiam

Kuchnia z widokiem na ogród
MAKARON ZAPIEKANY ZE SZPARAGAMI, POMIDORKAMI i SOSEM GORGONZOLA 114

Makaron zapiekany z zielonymi szparagami, suszonymi i świeżymi pomidorkami oraz sosem śmietanowym z gorgonzolą. Pyszne i szybkie danie w sam raz na obiad po pracy (makaron i szparagi można ugotować z wyprzedzeniem). SKŁADNIKI / 3-4 PORCJE 150 g makaronu rigatoni lub penne 150 g pomidorków cherry 150 - 250 g zielonych szparagów 6 kawałków suszonych pomidorków ze słoiczka 150 ml śmietany(...)Łodyżki kroimy na 1 cm kawałki, główki pozostawiamy w całości. Pomidorki cherry kroimy na połówki, suszone pomidory odsączamy z oleju i kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek ścieramy na tarce. Makaron gotujemy al dente, w osolonym wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na 3 minuty przed końcem gotowania dorzucamy łodyżki szparagów, a na 1 minutę przed końcem, także główki. Odcedzamy, mieszamy

cool and minty
Szybkie gotowanie, czyli makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo-brokułowym 127

kurczaka (450 – 500 g) 1,5 łyżeczki dowolnej przyprawy do kurczaka (u Agaty ziołowa) ¼ łyżeczki soli szczypta pieprzu ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej 200 ml śmietanki 30% 300 g makaronu (u Agaty penne) Wykonanie: Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, pozbawiamy wszelkich zbędnych błonek i kroimy w kostkę o średniej grubości, dodajemy przyprawę do kurczaka, mieszamy najlepiej rękoma (mięso najlepiej zamarynować godzinę(...)wodę, wrzucamy brokuł, zagotowujemy pod przykryciem, zdejmujemy pokrywkę i gotujemy przez 4 minuty. Ugotowane brokuły odcedzamy na sicie i przelewamy zimną wodą. Cebulkę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulkę, solimy i pieprzymy, smażymy na średnim ogniu przez 2 minuty, dodajemy czosnek, mieszamy i smażymy pół minuty

KulinarneImpresje.pl
ZAPIEKANKA GYROS 165

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 20 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-6 Składniki: 400 g makaronu (u mnie penne), 2 pojedyncze piersi kurczaka (średniej wielkości), przyprawa kebab-gyros, opakowanie kukurydzy, 6 średniej wielkości ogórków konserwowych, 2 papryki czerwone, 10-15 dag tartego sera żółtego, olej. Składniki sosu: 5 łyżek majonezu, 6 łyżek śmietany, 6 łyżek ketchupu(...)oleju (2 łyżki) wymieszanym ze sporą ilością przyprawy gyros, odstawiam na kilkanaście minut. Następnie smażę na rozgrzanej patelni do momentu, aż mięso będzie soczyste, układam na ręczniku papierowym. Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie, odcedzam. Kukurydzę osączam na sicie, paprykę i ogórki kroję w kostkę. Ząbki czosnku rozgniatam nożem i drobno siekam, łączę z pozostałymi składnikami sosu, doprawiam

JejKuchnia
Makaron z pieczoną fetą i pomidorkami 93

Makaron z serem feta i pomidorkami 🍅🍝 Czyli chyba najpopularniejszy przepis z Tik Toka 😁 Ja się w nim zakochałam i dziś jedliśmy go drugi raz (i na pewno nie ostatni, szczególnie w sezonie letnim gdzie pomidory smakują jak złoto). Zmodyfikowałam trochę przepis pod siebie, dodałam kilka składników które(...)podkręciły jeszcze bardziej smak. Kto już próbował? Dajcie znać czy Wam smakuje bo wiem, że ma wielu fanów jak i przeciwników 😁 Składniki na 3 porcje: 250-300 g makaronu (polecam kokardki, penne, tagliatelle - ze spaghetti nam smakował mniej) 1 kostka prawdziwego sera feta ok. 300 g słodkich pomidorków koktajlowych 1 spora garść dowolnych oliwek lub kilka pokrojonych suszonych pomidorów

Czarnawisienka
Makaron z sosem pomidorowym i serem pleśniowym (porcja ok. 500 kcal, bez sera - 450 kcal) 214

koncentratu pomidorowego pół szklanki bulionu 5 g (płaska łyżeczka) masła sól, pół łyżeczki cukru bazylia, oregano Dodatkowo: 14 g (dwa cienkie plasterki) sera błękitny lazur 85 g makaronu pełnoziarnistego (tu: penne) Przygotowanie: 1. Z pomidorów ściągamy skórkę i kroimy je na ćwiartki, posypujemy je posiekanym czosnkiem i zapiekamy w piekarniku ok. 10-15 min w temp 180 stopni (termoobieg(...)pomidorowy. Gotujemy wszystko na małym ogniu aż marchewka będzie miękka. Dodajemy oregano, bazylię (nie za dużo, według uznania, albo wcale) 5. Miksujemy zawartość garnka. Dodajemy odrobinę cukru. 6. Ugotowany makaron posypujemy "rozkruszonym" serem pleśniowym i zalewamy sosem. Gotowe. Kaloryczność: Porcja (zdjęcie): ok. 500 kcal Porcja z makaronem bez sera: ok. 450 kcal Sam sos do makaronu: ok. 160 kcal Smacznego

Malowane smakiem
Zapiekanka makaronowa z warzywami, serem brie i parówkami 169

makaronowej zapiekanki. Dodatki? Proste: ser, parę parówek (ewentualnie wędlina, kurczak, mięso mielone lub bezmięsnie - co macie i lubicie) i sos z ziołami. Składniki: ok. 3 szklanek makaronu świderki (lub penne) warzywa mrożone: ile? dodałam po większej garści: żółta fasola, zielona cięta fasola, groszek zielony, kukurydza, kilka kwiatów brokułów i kalafiora, marchewka 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula 2 suszone pomidory(...)smażenia 1,5 łyżki bułki tartej do posypania (opcjonalnie) sos: szklanka bulionu szklanka mleka 5 dag masła ząbek czosnku pokrojony w drobną kosteczkę 1/4 szklanki mąki pszennej Przygotowanie: makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, na maśle klarowanym zeszklij drobno posiekaną cebulę wraz z czosnkiem, uniesie się piękny zapach, następnie dodaj i duś na średnim

Zasmakuj Kuchni
Pulpeciki wołowo-wieprzowe z warzywami w sosie pomidorowym 154

łodygi selera 1 marchewka 1 pietruszka 3 ząbki czosnku 1 jajko 1 puszka pomidorów (400 g) 1 łyżeczka ziół prowansalskich kilka listków świeżej bazylii sól, pieprz do smaku makaron, np. pełnoziarniste penne (200 g) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Cebulę, marchewkę, pietruszkę, pora, zielone części selera i czosnek kroimy w drobną kostkę. Przesmażamy warzywa na oleju, aż będą miękkie. Odstawiamy do przestygnięcia(...)się ze wszystkich stron dodajemy na patelnię pomidory z puszki pokrojone w drobną kostkę. Chwilę smażymy, aż nadmiar wody odparuje. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 4. Makaron gotujemy al dente według przepisu podanego na opakowaniu. Pulpeciki podajemy z makaronem, posypane posiekanymi listkami świeżej bazylii. Smacznego

W kuchni Katie
Pappardelle z leśnymi grzybami i dynią w sosie serowo-tymiankowym 207

zakupionymi na starganie lub zwykłymi pieczarkami, choć to już nie to samo. Danie na obiad lub kolację Czas przygotowania: 25 minut   Składniki: •    150 g makaron Pappardelle (lub penne,tagliatelle, farfalle, fusilli…), •     250 g świeżych grzybów, •     200 g młodej dyni Hokkaido lub piżmowej (ze skórą), •     150 g serka(...)plasterki. Dynie pokroić w drobną kostkę razem ze skórą. Jeśli nie macie dyni Hokkaido lub piżmowej, a posiadany egzemplarz ma twardą skórę, trzeba ją wcześniej obrać nożem.  Makaron ugotować al’dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, skracając czas gotowania o 2-3 minuty. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oliwie (ok. 3 minut), dodać dynię, dusić na wolnym

SzczyptaSmaQ
Penne z dynią, grzybami i boczkiem (Penne con zucca, funghi e pancetta) 136

obiad w jesiennej scenerii.  A skoro jutro obchodzimy Dzień Makaronu, chciałabym już dziś zaprosić Was na jutrzejsze wpisy. Podzielę się z Wami  m.in. przepisem na domowy makaron, zdradzę Wam sztuczki na makaron idealny pochodzące od włoskich szefów kuchni. Do jutra! SKŁADNIKI 320 g dowolnego makaronu (użyłam razowych penne) 500 g miąższu dyni 400 g grzybów 200 g boczku(...)oliva sale, pepe PRZYGOTOWANIE Miąższ dyni kroimy w kostkę. Gotujemy na parze ok. 5-10 minut do miękkości. Po ugotowaniu blendujemy do gładkiej konsystencji. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie. Boczek oraz cebulę kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy, wrzucamy cebulę oraz drobno posiekany czosnek; podsmażamy kilka minut

La grande e la piccola cuoca
Nie ogarniam! Co jeść? Przepisy oraz porady dla mam i zapracowanych 71

siebie. Mrożonki! – miej w lodówce mrożone warzywa i mieszanki – z nich zawsze uda się przygotować coś na szybko, co nie jest chińczykiem na telefon. Spiżarka – makaron, ryż, kasza, soczewica, przecier pomidorowy, mleko kokosowe, sos sojowy – te rzeczy są u mnie w domu zawsze. Mają bardzo długie terminy przydatności. Gdy w lodówce(...)sezamem lub skropić olejem sezamowym.   CO SZYBKIEGO? MAKARONY! Makaron z suszonymi pomidorami i szpinakiem to danie, które często spotkamy w małych, przytulnych knajpkach. My możemy je zrobić w 15 minut po pracy czy w trakcie drzemki malucha. Szybki makaron z suszonymi pomidorami i szpinakiem: 150 g makaronu (np.: świderki, penne, tagliatelle) 8-10 suszonych pomidorów ze słoiczka 2 ząbki

Poezja smaku
Makaron w sosie grzybowo-winnym 140

Delikatnie ususzyliśmy grzybki w promieniach weekendowego słońca. Nic prócz sosiku dla dwóch osób nie da się zrobić z tą ilością...   Makaron w sosie grzybowo-winnym SKŁADNIKI: makaron np. typu penne lub najlepiej tagliatelle 6 z trudem zebranych podgrzybków 1 cebula 100-150 ml białego wina masło, sól, pieprz, świeża pietruszka, parmezan Grzybki należy przez minimum godzinę namoczyć w wodzie(...)wylewać. Pokroić grzyby na nieduże kawałki. Dodać do cebuli wraz z wywarem. Dusić kolejne 10 minut. Doprawić solą pieprzem. Na koniec dołożyć garść posiekanej świeżej pietruszki. Dodać wcześniej ugotowany makaron i dobrze wymieszać, by sos dobrze pokrył makaron. Podawać z tartym parmezanem. Cudownie smaczny finał sobotniego spacerku :D  Smacznego

MarciochaKucharzy
Makaron z koprem włoskim 96

mozzarella rozpuści się całkowicie. Sos nabiera wtedy takiej trochę innej kremowej konsystencji. Nie tak, jak po dodaniu mleczka kokosowego, czy śmietany. Sprawdź sama :) 2 porcje: 150 g makaronu, najlepiej rurki (penne) 1 bulwa kopru włoskiego 1/2 cebuli lub jedna mniejsza 400 g krojonych pomidorów, z puszki  1 kulka sera mozzarella 1 łyżka oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki(...)przykryciem ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy mozzarellę – rwiemy ją na mniejsze części, układamy na całej powierzchni sosu. Delikatnie mieszamy. Przykrywamy i dusimy kolejne 10 minut. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy. Dodajemy do sosu, mieszamy dokładnie, aby ser się rozpuścił, a makaron pokrył sosem równomiernie. Podajemy od razu po przygotowaniu

Kucharzyca
Zupa pomidorowa z makaronem 80

właśnie dobrej jakości pomidory tworzą i budują smak całego dania. Tym razem przygotowuję zupę pomidorową z makaronem, gotowaną marchewką i odrobiną kwaśniej, gęstej śmietany. Oczywiście całość smaku podbije odrobina, drobno posiekanego koperku. Zupę możecie podać zarówno z ryżem, jak i makaronem. Ponieważ chcę, aby zupa była bardzo aromatyczna do jej przygotowania wykorzystam passatę pomidorową i koncentrat pomidorowy. Bulion przygotuję(...)czarnego pieprzu 4 liście laurowe 1/2 pęczku natki pietruszki. Dodatkowo koperek kwaśna, gęsta śmietana makaron albo ryż Dodatkowo do przygotowania zupy potrzebujecie garnek ok. 3,5 litrowy i 2,5 l wody. Możecie wykorzystać do tej zupy dowolny makaron jaki lubicie, mogą to być nitki, penne, świderki. Zupa pomidorowa z makaronem – przepis Kluczem tej esencjonalnej zupy pomidorowej jest odpowiedni

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Mężczyzna w kuchni też umie gotować. 5 przepisów, którymi można zaskoczyć kobietę. 75

selera naciowego – składniki soffritto – szklanka białego lub czerwonego wina półsłodkiego – oliwa z oliwek – 200 ml bulionu warzywnego – przyprawy: sól i pieprz – makaron Tagiatelle lub Penne Rigatte PRZYGOTOWANIE 1.Na wstępie kroimy w drobną kostkę warzywa na tzw. Soffritto (jest to rodzaj zasmażki) . Można zrobić to również za pomocą blendera(...)bulionem, dodajemy przyprawy i gotujemy przez co najmniej 2 godziny na małym ogniu. Pod koniec doprawiamy świeżym pieprzem i solą. 5.Podajemy z ugotowanym makaronem. A może teraz coś słodkiego? Pozostając przy kuchni włoskiej, przejdźmy do deserów. Świetną propozycja będzie tutaj klasyczny włoski deser jakim jest Tiramissu .           SKŁADNIKI

Menmagazine

Proponowane wyszukiwania