Domowe granola bars 217Domowe granola bars to bardzo smaczna i zdrowa przekąska, którą można na przykład zapakować dziecku do szkoły i mieć pewność, że zamiast batona ze sklepu zje
kuchnia doski
Makaron ze szpinakiem i sosem serowo-śmietanowym 159wrzucam umyte i poszatkowane liście bezpośrednio na patelnię. Nie wylewajcie całej wody spod makaronu, bo można dodać jej do rozcieńczenia sosu, o ile zajdzie taka potrzeba. Ja lubię dodać do sosu również zalewę spod pomidorów. Ale jest to oliwa lub olej, bo używam pomidorów domowych, więc szkoda mi taką zalewę wylewać, a tutaj świetnie się nadaje. W przepisie jest użyty
Mieszam w Garnku
Pizza neapolitańska na zakwasie, pieczona na kamieniu 385Moje drugie pół da się zabić za makaron. Ja zachorowałam na pizzę. Na bite dwa tygodnie stałam się całkowicie monotematyczna – pizza zombie. Łatwo było zdiagnozować że zachorowałam bardzo, bardzo ciężko – głęboko zarywałam noce żeby czytać, spisywać, porównywać sposoby obchodzenia się z ciastem, czasy fermentacji i techniki pieczenia, a kiedy zasypiałam – widziałam placek z rozkosznie podniesionymi, lekko nadpalonymi brzegami… Obejrzanych zdjęć(...)Miąższ staje się lżejszy, a skórka podczas pieczenia – ciemniejsza i bardziej chrupka. Słód można bez problemu kupić w wielu sklepach internetowych prowadzących sprzedaż mąki albo artykułów do produkcji domowego piwa. Pamiętajcie tylko, że musi być mielony, a nie śrutowany. CIASTO NA PIZZĘ To ciasto jest wynikową trzech przepisów podejrzanych u różnych piekarzy. Jeden pomijał oddychanie, inny zakładanie ciasta
Karo in the Kitchen
Makaron ze szpinakiem i sosem serowo-śmietanowym 158wrzucam umyte i poszatkowane liście bezpośrednio na patelnię. Nie wylewajcie całej wody spod makaronu, bo można dodać jej do rozcieńczenia sosu, o ile zajdzie taka potrzeba. Ja lubię dodać do sosu również zalewę spod pomidorów. Ale jest to oliwa lub olej, bo używam pomidorów domowych, więc szkoda mi taką zalewę wylewać, a tutaj świetnie się nadaje. W przepisie jest użyty
Mieszam w Garnku
Udon z wędzonym tofu i warzywami w sosie teryiaki 189Udon z wędzonym tofu i warzywami w sosie teryiaki Udon z wędzonym tofu i warzywami w sosie teryiaki. Ostatnio staram sie jeść mniej mięsa, staram
Kuchnia na wzgórzu
Kawa mrożona + filmik 207Gdy jest lato i upały niemiłosierne , a w zamrażalniku mamy przepyszne domowe lody waniliowe - wtedy koniecznie trzeba zrobić kawę mrożoną . Receptur na kawę mrożoną jest mnóstwo
Kawa z mlekiem
Kluski, kopytka-praktyczne porady 195Kluski to jedne z najpopularniejszych dodatków do dań głównych. Kluski mogą być również samodzielnym daniem. Najpopularniejsze w Polsce odmiany klusek to:pyzy, kopytka, leniwe czy kluski
Ciasta z tradycjami
Cytrynowy makaron na ostro do pracy – lunch do pracy 237Cytrynowy makaron na ostro do pracy – lunch do pracy Budzisz się rano, schodzisz do kuchni .. patrzysz a na kuchence pustki, w lodówce zresztą też. Patrzysz
Kuchnia na wzgórzu
Zupa pieczarkowa z makaronem 211Kolejna zupka z pieczarkami..tym razem z makaronem..posmakowała i mi i moim córkom..mąż już niestety się nie załapał na taką pyszną zupkę. 0,5
Moje domowe kucharzenie
1450.Zupa leśniczego 389Pyszna zupka z grzybami , makaronem i ziemniakami..ale zdjęcie całkiem nieudane..czasem tak się zdarza, że nie można zrobić zdjęcia takiego jak się chce...ale cóż
Moje domowe kucharzenie
Ekspresowa sałatka 450Prosta i szybka do zrobienia sałatka.....prawdę mówiąc miała być z dodatkiem majonezu,ale okazało się ,że majonezu w domu brak..więc był sos z torebki
Moje domowe kucharzenie
C - Miruna z makaronem w miętowym sosie 199Choć z drugiej strony, trudno moje dzisiejsze popisy nazwać nieudanym eksperymentem. Poprostu wśród mojej niezawodnej jak dotąd, domowej grupy testującej, nie znalazłam amatorów na takie smaki, ale przecież nie jest powiedziane, że wśród Was się tacy nie znajdą;) Miruna z makaronem w miętowym sosie Składniki: 1 kg filetów z miruny 400 g makaronu (kokardki/świderki/grube wstążki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Mój sposób na kokardki ze szpinakiem 427rodzaj makaronu, dziś jednak to właśnie na niego padł mój wybór. Sosy do makaronów robię zawsze na oko, w zależności od tego co mam właśnie w lodówce. Tym razem chciałam wykorzystać świeży szpinak w liściach. Do sosu użyłam:ok. pół litra domowego przecieru pomidorowegosłoiczka czerwonego pesto1 cebulikilku ząbków czosnkukiełbasykawałka gorgonzoliszpinakparmezanłyżkę ostrej pasty paprykowejzioła i przyprawyCebulkę, czosnek, kiełabaskę podsmażyłam, szpinak lekko
Z butelką mleczka w tle