była przebojem listopadowego menu, dzisiaj niestety, rzadko trafia na nasze stoły. Gęś i listopad idą w parze, bo teraz mięso gęsi jest najsmaczniejsze ,soczyste i dostatecznie tłuste. Ów ptak domowy osiągnął odpowiedni wiek i wielkość do pożegnania się z naszym padołem. Gęś młoda ma zawsze grube woskowo-żółte łapy i takież kolanka. Stare sztuki niestety , mają nóżki cienkie(...)przezroczysta. Z gęsi można przyrządzić dużo wyśmienitych dań. Najbardziej polskie to, gąska z pieca nadziana kaszą lub renetami, a nie gorsza to z kwaszoną kapustą, a może z makaronem (domowym ) ,grzybami i cebulą ,a nadzienie z wątróbek z pietruszką , suszonymi owocami to też nie byle co! Może też być duszona w jarzynach, grzybach w winie czy piwie
Kulinarny karnet Christopherauproszczoną wersję , to znaczy z gotowymi łazank ami (do ku pienia w każdym sklepie) , ale jeś li macie troch ę więcej czasu przed świętami można się pokusić o zrobienie domowego makaronu ŁAZANKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI Składniki: 250 g makaronu typu łazanki 200 g kapusty kiszonek 100 g grzybów suszonych lub pieczarek 1 cebula 3-4 ziarna ziela angielskiego
Bon appetit mon amiepieczenia duża szczypta soli 1 jajko Farsz: ~~~~~~~~ czerwona papryka-paski oliwki-plasterki szynka drobiowa -paski 4 ząbki czosnku-plastry cebula ogórek konserwowy-kostka sos ze słoika do makaronu domowej roboty lub keczup oregano tymianek sól pieprz olej do blachy ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Zaczynamy wsypywać do miski mąkę od 1.5 szkl..Dodajemy proszek do pieczenia i sól.Mieszamy.Powoli wlewamy mleko i olej
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimieszamy wszystko dokładnie. Dusimy przez 20 minut na wolnym ogniu. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy na przemian płat makaronu, warstwa mięsa, warzywa (groszek i marchewka), ser gouda i znowu makaron. Robimy tak, aż do wyczerpania składników (2 warstwy). Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (175 stopni) na 25 minut. 5 minut przed końcem pieczenia posypujemy parmezanem i dalej pieczemy. Gotowe :)! ***** Peas(...)layers). We put in the oven (175 degrees) for 25 minutes. 5 minutes before end of cooking sprinkle with parmesan cheese and we bake further. Done :)!. Przepis na domowy makaron / Recipe for homemade pasta
Projekty ze smakiemKiedy pierwszy raz piekłam to ciasto, podchodziłam dość sceptycznie do tego wypieku. Jednak kiedy go spróbowałam, wiedziałam że było naprawdę warto;-) Ciasto jest aromatyczne, smakiem i
Kuchnia Pełna Pasjitakże inne przepisy: – kaczka teryiaki – kaczka z pigwą – pierogi z kaczką – rosół z kaczki – ragu z kaczki – przepis na gnocchi – pad thai z kurczakiem – domowy makaron Przygotowanie : 30 minut Ilość porcji : 2 porcje Składniki: – 2 piersi kacze – 4 łyżek świeżych lub mrożonych malin – 100 ml czerwonego wytrawnego wina – 1 łyżka płynnego(...)piekarnika i odstaw na 5 minut aby odpoczęły. W czasie pieczenia i odpoczywania przygotuj sos. Do garnuszka lub na patelnię włóż maliny, miód, czerwone wino i przyprawę piernikową, najlepiej domową (zwróć uwagę aby przyprawa nie miała mąki, wielu producentów oszukuje i dodaje do niej niepotrzebnych wypełniaczy). Podgrzewaj aż sos nieco zgęstnieje, część malin się „rozpuści”, ale mieszaj delikatnie
nietylkopasta.plKuchnia włoska to jest to! Uwielbiam ravioli! Kocham robić makaron domowy, wszelakie pasty z różnymi sosami i dodatkami, tworzyć nowe smaki i połączenia włoskich pierożków. Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne ravioli z nadzieniem ze szpinaku, serka koziego i fety. Podane z ukochanym palonym masłem i chrustem z pieczywa i posiekanych migdałów. To danie jest przekozackie! Przepis własny(...)łyżkach wody. Całość zagotuj sos zgęstnieje, odstaw do całkowitego wystudzenia. Farszem nadziewamy ravioli. Ciasto dobrze zgniatamy czy to widelcem czy palcami. Ravioli wrzucamy na osolony wrzątek ( tak jak na makaron) i gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia. Wyjmujemy ravioli na talerz łyżką cedzakową. Na patelni rozpuszczamy 4-3 łyżki masła, dodajemy 2 łyżki posiekanych migdałów i pokruszony
SMYKWKUCHNIbyć inna potrawa wprawiająca w lepszy nastrój, dająca przyjemność. Bardzo często są to proste, niedrogie posiłki, przygotowywane kiedyś przez mamę lub babcię. Może to być właśnie pomidorowa z domowym makaronem, rosół, pierogi lub szarlotka. Każdy ma własne danie "na dobry nastrój". Składniki: Makaron: 200 g mąki pszennej 2 jajka 2 żółtka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oleju Przygotowanie
Smakowity Blog Kulinarnynależy mieszać, gdyż kulki mogą się rozpaść. Gotować częściowo przykryte przez ok.20 minut, pod koniec tego czasu próbujemy sos, być może należy go jeszcze doprawić. Idealnie smakuje z domowym makaronem orkiszowym lub pszennym.Smacznego
Smaczne Zdrowesłodką paprykę oraz pieprz cayenne i również dobrze mieszamy. Całość dolewamy do reszty gulaszu w garnku. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i przegotowujemy. To danie smakuje najlepiej podane z domowym makaronem, posypane szczypiorkiem
Kuchenna Kontrrewolucyazapieka tylko chwilkę i nabłyszcza tłuszczemZ sera robiona jest także inna tradycyjna, adżarska potrawa – aczma. Nie sposób się oprzeć wrażeniu, że aczma to taka lasagne po gruzińsku. Płaty domowego makaronu przekładane są słonym serem – danie jest wyjątkowo sycące.Aczma - gruzińska wersja lasagneLobiani – jeśli nie przepadacie na serem, a chcielibyście posmakować tej gruzińskiej pizzy warto spróbować lobiani(...)się miejsce na pieczarki zapiekane z serem. Podawane są one w glinianym naczyniu zwanym ketsi. Przepis nie jest zbyt skomplikowany – pieczarki, masło i słony gruziński ser (w wersji domowej możemy użyć mozzarelli) – bo w prostocie tkwi siła.Pieczarki z serem - nic więcejAjapsandaliProste, ale pełne smaku jest także gruzińskie ratatouille, czyli ajapsandali. Ajapsandali to smażone warzywa: bakłażan, cebula, czerwona
Poezja smakuBardzo lubię potrawy mączne takie jak domowe makarony, kluski czy właśnie knedle. Knedle to można powiedzieć taki rodzaj klusek, tylko z owocami w środku. Można zrobić knedle serowe, ziemniaczane, serowo - ziemniaczane, a nawet z bułki tartej. Do knedli można użyć zarówno owoców świeżych, sezonowych, jak i mrożonych. Najlepsze są śliwki, truskawki czy jagody, ale nie tylko. Knedle podaje się przeważnie
Waniliowe Improwizacjedoskonałego bulionu? Tego dowiecie się z książki, która jest fantastyczna! Pięknie sfotografowane potrawy, które ma się ochotę od razu ugotować. W książce znajdują się przepisy na wspomniany idealny bulion, domowy makaron, sycące dania np na naleśniki okonomiyaki- wykonane z białej kapusty. To książka skierowana głównie dla mięsożerców i osób kochających kuchnię azjatycką. BEAUTY FOOD- MARIA AHLGREN To idealna propozycja
Kukuleczkiprzygotowania użyłam mąki bezglutenowej Mehl Farine Schär , o której już kiedyś Wam pisałam. Mąka bezglutenowa Mehl Farine Schär to uniwersalny mix przeznaczony w szczególności do naleśników, gofrów czy też domowych makaronów. Spróbujcie! SKŁADNIKI: * mąka bezglutenowa Mehl Farine Schär – 280 g * jajko – 3 szt * mleko – ok. 350 ml * olej rzepakowy – 70 g * proszek do pieczenia
Ostra na SłodkoDostałam piękną i dorodną świeżą bazylię, spożytkowałam więc ją na aromatyczne pesto. Wstępnie na obiad do pesto miałam zrobić domowy makaron jajeczny- ot taki lekki i prosty obiad- ale zamarzyły mi się... szare kluski, które wbrew przekonaniom, że pasują tylko do boczku i kapusty kiszonej, okazały się naprawdę świetnie smakować w połączeniu z bazyliowym pesto. Jeżeli chodzi o kluski
Kraina Miodem PłynącaNawet gdy do tej pory się nie gotowało, z wyciskarką wielofunkcyjną każdy poradzi sobie z nowymi przepisami i samodzielnym przyrządzeniem różnych dań. Dzięki wyciskarkom Hurom szybko przygotuje się zdrowe, domowe makarony, soki, przeciery, a nawet lody i masło orzechowe. Szczególnie dobrym rozwiązaniem jest przyrządzanie soków z warzyw, które są rzadko spożywane, lecz cechują się bogactwem witamin i antyoksydantów. Poleca się
Via Gustoponieważ ciasto poprzez dodanie szpinaku jest rzadsze. Potrzebujemy więc więcej mąki, aby je zagęścić. Kopytka z dodatkiem szpinaku są delikatniejsze i bardziej miękkie. Zobacz też: Kluski śląskie – jak zrobić? Domowy makaron Przepis na zielone kopytka ze szpinaku Drukuj przepis Porcji: 4-5 Czas gotowania: 1,5 godziny Składniki 800 g obranych ziemniaków 1,5 szklanki mąki jajko 2 garście szpinaku
Kuchnia Bazyliiwłasnego szpinaku robię już 3 raz – tak samo dobrze jak klasyczne pesto z bazylii sprawdzi się jako dodatek do wszystkich włoskich dań – tutaj naprawdę do pełni szczęścia wystarczy tylko domowy makaron i odrobina twardego sera! My zajadamy się grubymi na dwa palce grzankami naszykowanymi z chleba na zakwasie, posmarowanymi tym pesto i obłożonymi plastrami prosciutto i bawolej mozzarelli. Spróbujcie
Karo in the KitchenMakaron z mięsem mielonym to typowo polska wersja klasycznych dań wywodzących się z Włoch. To danie przygotujemy dość szybko, a dwa będzie pożywne i smaczne. Kluczem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Tagliatelle z sosem bolońskim to typowo włoska potrawa. Bardzo szybko i bardzo prosta w przygotowaniu. Danie to charakteryzuje się wyjątkowo aromatycznym sosem bolońskim. Przepis i lista
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!był tłusty ptaszor , to można zebrać nadmiar tłuszczu łyżką , żeby nie skrócić życia domownikom , przelać do słoika i wykorzystać do pieczenia ziemniaków Teraz można już rosół serwować z domowym makaronem i porcją warzyw z niego odłowionych , a także obowiązkowo z mięskiem i natką pietruszki Smacznego ! Artykuł Wiejski rosół jak u babci , prawdziwa kuchnia pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyO cieście francuskim pisałam już niejednokrotnie, że doskonale się sprawdza zarówno na słodko jak i w wersji wytrawnej, do tego jest dziecinnie proste do przygotowania. Dzisiaj
Kuchnia Pełna PasjiOmlety są doskonałe na śniadania, sprawdzają się też na obiad, czy kolację. Kolejny plus to że smakują wyśmienicie na słodko jak i w wersji wytrawnej. Do
Kuchnia Pełna PasjiPyszna, wyrazista i rozgrzewająca zupa, która jest bardzo prosta w przygotowaniu. Nie musimy ganiać po sklepach w poszukiwaniu nietypowych i drogich składników, sprawdźcie sami:) Składniki
Kuchnia Pełna PasjiDomowy makaron w pięknym, zielonym kolorze, a to za sprawą świeżego szpinaku. Jak ktoś nie lubi makaronu ze szpinakiem to polecam makaron szpinakowy. Jego smak nie jest bardzo wyczuwalny, a kolor ma iście wiosenny. Parę dodatków i odpowiednio dobrane przyprawy, sprawiają, że danie świetnie smakuje. MAKARON ZE SZPINAKIEM: 2 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki oliwy z oliwek
https:KKuchniaMniamZiemniaki Hasselback Ziemniaki w marynacie Buraczki zasmażane Pieczone ziemniaczki Ćwikła Makaron domowy
Na moim talerzumarketu włoszczyzna( 2 marchewki,pietruszka,cebula,por,seler) lubczyk świeży lub suszony sól, pieprz pieprz ziarnisty naturalna przyprawa warzywna( w zdrowej żywności … Czytaj dalej Rosół z kaczki z domowym makaronem
gotuj ze mnąCzęsto zdarza się, że robiąc jeden obiad, zostaje nam jakiś składnik. Tak też było u mnie. Szukałam sposobu na spożytkowanie kapusty włoskiej, która została mi z przygotowania domowego makaronu z kapustą. Takim to sposobem, pojawił się przepis na zupę z wykorzystaniem włoskiej kapusty. Powiem Wam, że sama jestem zaskoczona finalnym efektem, gdyż dodatki wyśmienicie dopełniły... Tryb czytania Artykuł Zupa
PysiaGotuje.plsłodko np. deserowy bakłażan, gofry na wytrawno czy kluski śląskie na slodko. Ważna jest tu naturalność, domowość i bycie sobą. Takie wabi-sabi widać też na zdjęciach. Znajdziemy tu domowy makaron zwisający z oparcia krzesła, okruszki, zdjęcia już zjedzonego jedzenia i plamy na obrusie. Niedoskonałe, ale pełne miłości i naturalności. Kawa z mężem jest to ważniejsza niż robienie dobrego wrażenia
Ugotowane pozamiataneSpaghetti bolognese z mięsem mielonym to idealne połączenie klasycznego bolognese z papryka, mięsem mielonym i pieczarkami. Te składniki nadadzą inny wymiar tego dania. Nadadzą mu głębi
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Uwielbiam obiady w wykonaniu Madzi. Z pozoru wydają się bardzo proste,- kilka niewyszukanych składników, a całość tworzy niesamowite wrażenie. Tym razem pokażę Wam przepis na pyszny
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pamiętacie przepis na domowy makaron gryczany ( KLIK )? W taki sam sposób można przygotować pyszne i zdrowe paluszki. Jedyna różnica polega na tym, że paluszki pieczemy, a makaron suszymy w dehydratorze. Taką przekąskę bez obaw możemy podać bardzo małym dzieciom. Paluszki przygotowane w domu są o niebo zdrowsze niż te sklepowe. Takie, które Wam dziś prezentuję nie zawierają tłuszczu
Jeść, by żyć w zdrowiucuda. Rozgrzewa, wzmacnia organizm, podnosi odporność i poprawia nastrój. Wiadomo, że w wielu domach, w niedzielę na obiad zawsze od lat, koniecznie musi być rosół i do tego domowy makaron . Nic nie poprawia tak nastroju jak właśnie taki rosół. Nigdy się nie znudził, a przez te wszystkie lata przepis na niego ulegał „polepszaniu” poprzez dodawanie coraz to nowych przypraw
Kuchnia u Krysiwypatrzył GNOCCHI RIPIENI DI FORMAGGIO DI CAPRA E TARTUFO kluseczki faszerowane kozim serem i truflami/ suszone pomidory/ emulsja truflowa/ sos winny. Przyznam że jak przeczytałam kartę i część „domowe makarony” gnocchi z truflami też zwróciły moją uwagę, bo znam jej już z innej włoskiej restauracji. Z rozmowy z tamtym restauratorem wiem, że nie są one wytwarzane w restauracjach
nietylkopasta.plTłusty czwartek za nami wracamy do naszych postanowień noworocznych związanych ze zdrowym odżywianiem dietą :) Dziś przygotowałam bardzo szybką zdrową sałatkę z domowym makaronem orkiszowym pełnoziarnistym z wędzonym łososiem, rukolą. Sałatka sprawdzi się w formie lunchu, możemy ją zabrać do pracy możemy też przygotować na kolację walentynką dla drugiej połówki :) Sałatka jest sycąca, zdrowa
Kulinarne pyszności Molkidoprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień. Gotować bardzo powoli, rosół powinien tylko pykać, i tak gotować ok 2, 2,5 godziny. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Podawać z domowym makaronem
Gotowanie jest łatweCześć! Naszło mnie dziś na borowiki. Wahałam się czy zrobić domowy makaron i sos śmietanowy czy może zrobić risotto. To drugie danie kocham miłością bezgraniczną więc w pojedynku ryż – makaron, padło właśnie na ryż. Kocham risotto za prostotę. Gdy namoczyłam borowiki – ich piękny zapach rozniósł się po całym mieszkaniu. Dla takich zapachów warto przetestować ten przepis! Pamiętaj: Ryż
Moja pasja smakuKolejna lekka, zdrowa i dziecinnie prosta propozycja dla wielbicieli sałatek. Połączenie słodyczy pomarańczy, granata z prażonym słonym słonecznikiem wraz z indykiem zaskoczy niejedno podniebienie. Korzystając, że
Kuchnia Pełna PasjiPyszna i lekka sałatka, która sprawdzi się na spotkania z rodziną, przyjaciółmi oraz na świąteczny stół. Połączenie ostrego smaku sera ze słodką gruszką zaskoczą Waszych gości
Kuchnia Pełna PasjiHamburgery z karmelizowaną cebulą i bazyliowym aioli Hamburgery z karmelizowaną cebulą i bazyliowym aioli - są po... Bitki wołowe w sosie Bitki wołowe w sosie to pomysł na tradycyjny, polski, domowy... Makaron z kurczakiem w sosie z suszonych pomidorów Wróciłam po pracy szalenie głodna z ochotą na coś konkretneg... Post Klopsiki w sosie curry pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuNie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam dania jednogarnkowe, są proste w przygotowaniu, zajmują nie wiele czasu i z reguły są pyszne. Na jesienne chłodne popołudnia
Kuchnia Pełna PasjiŁosoś świetnie komponuje się z wieloma rzeczami jak brokuły, jajka, kremowe serki - można powiedzieć że jest uniwersalny. Mając do dyspozycji tą rybę możemy sporo eksperymentować w
Kuchnia Pełna Pasjideszcz i wiatr. No i dużo nie trzeba. Choroba czai się wszędzie. Mnie przeziębienie dopadło też nagle. A co jest najlepsze na taką chorobę? Oczywiście wspaniały gorący rosół z domowym makaronem . Rosół okazał się pyszny i zbawienny a mięso, które zostało w rosole postanowiłam wykorzystać do pierogów . Pomyślałam żeby zrobić coś nowego, ciekawego i smacznego. Tak oto powstały moje knedelki
Kuchnia u KrysiNie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam masło orzechowe z bananami, albo czekoladą.. tak wiem połączenie mega kaloryczne:) Jednak z dawką ruchu na świeżym powietrzu
Kuchnia Pełna PasjiPyszne i zdrowe śniadanie dające nam mnóstwo energii, która jest stopniowo uwalniana. Chcąc podzielić się Wami przepisami na owsiankę, chyba musiałabym stworzyć osobną kategorię:) Wielu z
Kuchnia Pełna PasjiLato lubię najbardziej z racji dostępu do świeżych owoców i warzyw. O tej porze roku smakują najlepiej i mają najwięcej wartości odżywczych. Wariacji na naleśniki możemy
Kuchnia Pełna Pasjiżurawiną SAŁATKI Sałatka jarzynowa tradycyjna Sałatka z tuńczykiem Sałatka z zupek chińskich Sałatka z kurczakiem w pomarańczach Sałatka z kurczakiem i winogrono Sałatka serowo - czosnkowa ZUPY Barszcz czerwony z domowym makaronem
Lena GotujeMaliny są dobre na wszystko, są lekiem na całe zło:) Jako że sezon na maliny już się rozpoczął, korzystajmy z tego co oferuje nam lato. Do
Kuchnia Pełna PasjiGrzyby bardzo lubią masło, niby tylko niewielki dodatek, ale robi ogromną różnicę więc czasami nie próbujcie zamienić tego składnika na olej!☝️ Mnie sos najbardziej smakuje z najzwyklejszymi kopytkami czy domowym makaronem jajecznym, ale i w towarzystwie dowolnego mięsa smakuje równie wybornie 😋 * kurki- 300 g * śmietanka 30%- 250 ml * wino białe słodkie- 100 ml * cebula- 1 średniej wielkości * masło klarowane
Kraina Miodem Płynącawody 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru * M ą ka kamut to antyczna odmiana pszenicy durum, idealna jest do wypieku pieczywa, ciast oraz przygotowania domowego makaronu. M ą ka k amut ma ok. 30% wiecej witaminy E i ok. 40% więcej białka niż pszenica, ponadto jest bogata w magnez, selen, cynk
La grande e la piccola cuocaprzepisu użyłam domowego makaronu orkiszowego, jednak jeśli nie macie zbyt dużo czasu aby go przygotować, możecie użyć zwykłego kupowanego – albo orkiszowy, albo z pszenicy durum. Podałam go z kremowym sosem na bazie mleka z dodatkiem żółtka z jaja, dzięki czemu danie wyszło lekkie i delikatne. Do przepisu opcjonalnie można dodać mięso np. kurczaka, indyka
JaglusiaKoniec tego dobrego! Mam już naprawdę powyżej widelca tej deszczowej wiosny i nie zamierzam dłużej czekać, aż powróci jej słoneczne oblicze. Z mojego talerza bucha dziś
Kuchnia w Słońcu Skąpanazimę. Smak mojego dzieciństwa to właśnie zupa pomidorowa mojej mamy, gotowana na wywarze mięsno-warzywnym, z duszonych długo na maśle pomidorów, z dodatkiem dużej ilości gęstej śmietany i makaronem domowej roboty. Wspaniały smak. Nie do zapomnienia. Ja również gotowałam taką zupę i długo nie dawałam się przekonać, że gęsty krem z pomidorów z kleksem śmietany na wierzchu też może
Moja Mama Gotujetymi kupnymi. Ale wczoraj mnie tak naszło, że nie mogłam się oprzeć! Zakasałam rękawy i uszczęśliwiłam całą rodzinę... Ponieważ jak w każdą sobotę na obiad był rosół, oczywiście z domowym makaronem (może trzeba więcej czasu, aby go przygotować, ale smak...) skorzystałam z rosołowego mięsa i pierożki z mięsem wylądowały na talerzach. SKŁADNIKI: CIASTO: 3 szkl. mąki (używa z młyna
Kuchnia Beatyoraz szczyptą soli, dodaję żółtka, zimne pokrojone na wiórki masło oraz śmietanę, wlewam łyżkę wódki i zagniatam ciasto dość długo-aż będzie jednolite i sprężyste, takie jak na domowy makaron. Następnie wybijam z każdej strony wałkiem kilkakrotnie, ponownie zagniatam, dzielę na kilka części i wałkuję na w miarę możliwości najcieńsze ciasto-to ciasto które czeka przykrywam folią
Wanilia i Kardamongotuję ok.40 minut lub do miękkości mięsa. Z garnka wyjmuję mięso, do rosołu przekładam łyżką cedzakową podgotowane żołądki i gotuję całość jeszcze ok.30 minut. Podaję najczęściej z domowym makaronem orkiszowym . Smacznego
Smaczne ZdroweDomowy makaron najlepszy...ja mało kiedy ostatnio robiłam..ale warto bo taki swojski najlepszy..tym razem dodałam ciut kurkumy, ale to niekonieczne... 30 dkg mąki 0,5 łyżeczki soli 3 jajka szczypta kurkumy Mąkę wysypać na stół i zrobić w nim wgłębienie.Wbić jajka, wsypać sól, kurkumę i wyrabiać ciasto, aż powstanie jednolita masa.Cienko rozwałkować podsypując mąką , zwinąć
Moje domowe kucharzeniegórę? My uwielbiamy, ale my uwielbiamy też wszystkie zupy. Z ryżem przywołuje wspomnienia dzieciństwa, wy też macie takie skojarzenia? Jak pomidorowa to z ryżem, jak rosół to z domowym makaronem? Bo tak się jadało u babci?! Pomidorowa to ulubiona zupka wszystkich dzieci i zazwyczaj tak jest że jak inne zupy nie są pomarańczowe to są blee ;-) Mojemu synkowi nie każda
Życie zaczyna się w kuchnizupa grzybowa na warzywach to zupełnie inna sprawa. Miałam wiele obaw, ale udało się. Zupa jest lekka, dosyć delikatna, ale ma wyrazisty smak i aromat. Świetnie smakuje z kluskami - domowym makaronem, łazankami, albo jak u mnie z ręcznie robionymi włoskimi świderkami. Składniki: 1 garść suszonych podgrzybków 1 garść suszonych borowików 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera 1 kawałek pora
Kulinarne Inspiracjesamopoczucie. Warto więc stworzyć subiektywną definicję "comfort food". Dla każdego może to być inna potrawa dająca przyjemność i wprawiająca w lepszy nastrój. Dla jednych będzie to pomidorowa z domowym makaronem, dla innych budyń z sokiem malinowym, a dla mnie rogaliki pachnące cynamonem. Według zwolenników idei "comfort food" łatwe do przyrządzenia posiłki, których smak przypomina miłe chwile, to najskuteczniejszy sposób
Smakowity Blog Kulinarnyczasu kiedy Lena zaproponowała mi wspólne odtwarzanie Przepisów Tradycyjnych gotowanie dla mnie stało się jeszcze większą miłością. Wspaniale jest móc gotować według receptur naszych przodków. Dzisiaj propozycja na domowy makaron z pieczonymi jabłkami, który jest wyśmienity. Składniki: 125 g mąki 1 jajko bułka tarta do podsypania 3 łyżki masła 3-4 jabłka Przygotowanie: Przygotuj makaron według przepisu
Kukuleczkikuchniach orientalnych, jednak i w Polsce znalazł swoich zwolenników. Charakterystyczny smak idealnie komponuję się z daniami mięsnymi i rybnymi. Podajemy go głównie z ryżem, makaronem chińskim lub tradycyjnym makaronem. Domowy Sos Słodko-Kwaśny - Składniki: 2 00 ml syropu spod ananasów 550 ml wody 1/3 szklanki cukru (lub mniej) 4 łyżki octu ryżowego 200 g ananasów z puszki 2 duże
Słodka Stronakoperkiem i pudrem z gęsi. Miodzio. Zupy wodzionka bardzo na plus z chrupiącymi grzankami i smalcem tak jak powinno to być, ale rosół niestety na minus. Poza tym że domowy makaron co się chwali, to niestety ale jak w większości śląskich domów rosół doprawiony był magii, zarówno kolor (prawie brązowy) jak smak to niestety nie moja bajka. Ja lubię rosoły
Bernika - moj kulinarny pamietnikksiążkę na prezent. Ważne, żeby było to marzenie samego dziecka, które już trochę gotuje, a nie wyraz niespełnionych ambicji rodzica, bo książka zaczyna się bardzo ambitnie, od przepisu na domowy makaron. Dziecko, które nigdy nic nie ugotowało, mogłoby się więc zniechęcić zaczynając od tak pracochłonnego przepisu. Chyba że mamy dobrego robota kuchennego czy innego KitchenAida to wtedy nie ma tematu
Ugotowane pozamiataneZiemniaki Hasselback Ziemniaki w marynacie Buraczki zasmażane Pieczone ziemniaczki Ćwikła Makaron domowy
NA MOIM TALERZUKochani macie czasem tak , że chce wam się domowego makaronu?? Ja ostatnio tak ciągle mam, a to do rosołu a to ze szpinakiem a to z jajem i tak robię kluseczki czego wcale nie żałuje. Rodzina zajada się z apetytem. Rosół: 4 marchewki 2 pietruszki kawałek selera por opalona nad gazem 1 cebulka kaczka( połowę) Przyprawy: pieprz ziarnisty
Różowa kuchniazbieraniu szumowin tworzących się na powierzchni. Wywar gotuję na małym ogniu aby tylko lekko pyrkał przez ok 1,5-2 godzin. Po tym czasie rosół przecedzić. Najlepiej smakuje z domowym makaronem , pokrojoną w kostkę marchewką i natką pietruszki. Rosół można przechować w lodówce ale należy pamiętać aby go wcześniej odcedzić, żeby dłużej zachował świeżość
Smakołyki Asigrillu, z przyrządzoną na patelni cebulą i papryką, podana w długich bułkach jak na hot-dogi. Z tymi samymi dodatkami będzie super składnikiem na pizzę i jako sos do domowego makaronu. Pycha z grilla, więc przepis na pewno do wykorzystania w sezonie! SKŁADNIKI 500g mięsa od szynki (waga po oczyszczeniu) 500g mięsa z łopatki wieprzowej (waga po oczyszczeniu) 300g słoniny
Karo in the Kitchenwypłynięcia. Podawać od razu po ugotowaniu. Polecam Wam również tradycyjny niedzielny rosół , z kurczaka i wołowiny, jaki bardzo często podaję w niedzielę. Do takiego rosołu koniecznie musi być domowy makaron, na który mój przepis znajdziecie przy okazji tego wpisu
Codzienna kuchnia niecodziennaSezon jagodowy niestety za nami, ale w znacznej ilości sklepów nadal możemy dostać te pyszne owoce. Kiedy na zewnątrz zimno i ponuro chętnie sięgamy po słodycze
Kuchnia Pełna PasjiBabeczki są bardzo proste i szybkie do zrobienia. Doskonale sprawdzają się na różne okazje, a że karnawał w pełni warto je wypróbować. Do środka możemy włożyć
Kuchnia Pełna Pasjinowym miejscu w Pewnym Śląskim Mieście. Powrót do domu jak nietrudno się domyślić zaowocował kuchenną rewolucją. I to jaką! Zrobienie lazanii zajęło mi dobre pół dnia. Zachęcam do zrobienia domowego makaronu i dodania do potrawy wędzonego boczku. Pycha! Składniki na 6 porcji: Makaron: 2 szklanki mąki np.tortowej 1 szklanka mąki krupczatki szczypta soli 1 łyżka oleju 3 jajka
Wrzosowa Polanadość długo. Pierwszą reakcją wśród Gorzowian były bułeczki z pieczarkami, a po chwili wymieniali bliny, kartacze, pierogi z przeróżnymi farszami, kapustę z grochem czy też marynowane grzyby. Rosół z domowym makaronem lub lanymi kluseczkami, zupa grzybowa z lanymi kluseczkami, kotlet schabowy. Nikt nie potrafił jednoznacznie wskazać co jest najbardziej lubuskie. Myślę, że świadczy to o dużej otwartości
Codzienna kuchnia niecodziennasosu uduszone mięso z marchewką. Na koniec dorzucamy ok. 2 łyżki masła i rozprowadzamy w sosie aby uzyskać aksamitna powłoczkę. Dodatki. Może to być nasza ulubiona kasza, domowy makaron typu fettuccine albo po prostu młode ziemniaki podsmażane na oliwie ze szczypiorkiem oraz świeżą fasolką gotowaną i podsmażoną na maśle. A gdyby to zjeść z pieczywem? A dlaczegóż
Right Behind The Kitchenchemicznych barwników. Nie jest trudny do wykonania ale trochę pracochłonny. Słoiczki wystarczy zapasteryzować i jesienną bądź zimową porą delektować się przepysznym sosem bądź zupą pomidorową np z dodatkiem domowego makaronu ? Polecam ;) Składniki: 3 kg dojrzałych, świeżych pomidorów sok wyciśnięty z połowy cytryny szczypta soli do smaku 2-3 łyżeczki cukru Wykonanie: Pomidory sparzyć, ściągnąć
Krakowskie smaki AniSezon na potrawy z bobem rozpoczął się już na dobre. Bób ma wiele wartości odżywczych, jest skarbnicą białka, kwasu foliowego, jest bogaty także w witaminę C
Kuchnia Pełna Pasjiśrednie marchewki - 1 pietruszka - ćwiartka selera - 1 cebula - natka pietruszki - natka lubczyku - 3 liście laurowe - 5 ziarenek ziela angielskiego - sól, pieprz - szczypta chili - kilka igiełek rozmarynu - makaron domowy z pietruszką i lubczykiem Składniki na 10 porcji. Do garnka wrzucamy gęś, kurczaka, szponder wołowy i zalewamy zimną wodą. Gdy zacznie nam się gotować dajemy mniejszy ogień żeby rosół nam mrugał (pojawiają
Kuchenne Wariacjepiwnicy wielki gar, wyciągam kaczkę z zamrażarki i gotuję pyszny, zdrowy rosół z dużą ilością świeżych warzyw. Przyprawiam liściem laurowym, zielem angielskim, lubczykiem, goździkami i czosnkiem. Robię do niego domowy makaron i podaję moim domownikom prawie wrzący, bo rosół taki właśnie musi być, aby każdy łyk rozgrzewał nam całe wnętrze. Najlepsza do tego jest kaczka półdzika o ciemnym mięsie. Trudno
Wiem co jemwywaru, który pozostał po pieczeniu mięsa. Można z niego zrobić zupę. Wystarczy odrobinę przyprawić. My dodaliśmy słoik naszego przecieru pomidorowego ( KLIK ), doprawiliśmy solą, pieprzem i słodka papryką. Podaliśmy z domowym makaronem, który również zrobiliśmy z "resztek", przy okazji robienia ravioli na Farsz Niepodległości ( KLIK ). Zdjęcie zupki na samym dole. Może wygląda niepozornie, ale była naprawdę smaczna i w sumie
Marder&Marder Manufacturemasy pozostawiamy ją, by odpoczęła na blacie przez około pół godziny. Po tym czasie dzielimy ciasto na kilka części. Ja miałam ułatwioną sytuację, ponieważ posiadam bardzo dobrą maszynkę do domowego makaronu. Jednak jeśli jej nie mamy, ciasto rozwałkowujemy na grubość około milimetra, do dwóch i tworzymy makaron według uznania. Najszybsze i najbardziej uniwersalne są oczywiście nitki. Po wycięciu makaronu posypujemy
Kuchenna Kontrrewolucyaobrzydzenia - co niedziela, ale muszę przyznać, że nareszcie wszystko jest w nim takie, jak powinno. Smakuje, jak w domu i jestem z siebie dumna. :) A najlepszy oczywiście z domowym makaronem ! 1 duża kura/kurczak kawałek wołowiny (ok. 150g)/spora kość wołowa 2 średnie marchewki 3 pietruszki, najlepiej z kawałkiem natki mały kawałeczek korzenia selera nieduży por nieduża gałązka natki selera mała
Kuchenna KontrrewolucyaChciałaby Wam zaproponować sałatkę nieco odmienną, ale bardzo dobrą;-) Doskonale sprawdzi się na każdej imprezie i zniknie w mgnieniu oka. Smak warzyw i nachosów świetnie
Kuchnia Pełna PasjiJednym z moich ulubionych dań są zapiekanki ziemniaczane . Do ziemniaków pasuje niemal wszystko, tak więc zapiekanki doskonale nadają się nie tylko na codzienny obiad, ale i
Kuchnia Pełna PasjiWiększość uważa, że domowy makaron jest to bardzo skomplikowana sprawa. Ja właśnie tak nie uważam, bo moim zdaniem jest to do zrobienia bardzo łatwe, najtrudniejsze jest wałkowanie, ale jeżeli macie maszynkę do wałkowania ciasta na makaron to pójdzie wam to bardzo sprawnie. Z ciasta na makaron możemy zrobić np. spaghetti, płaty na lasagne i wiele innych, a smakować będzie
Kuchnia Łukaszazachowałam zdrowy rozsądek i krążąc wokół stołu skupiałam się jedynie na domowej produkcji, by poznać nowe smaki. Umiar wskazany, znam to z autopsji bufetowych śniadań :) Na obiad rosół z domowym makaronem, gulasz z ziemniaczkami i surówkami, a na deser ciepłe czekoladowe ciacho, z płynącym środkiem i kontrastującą gałką zimnego loda waniliowego, obłędne! :) A na kolację zaserwowano lekko sałatkę ze szpinaku
Sajkofanka smakuChciałabym zaproponować Wam kolejny przepis z serii: dania z makaronem. Tym razem będzie to makaron z bobem . Bób jest jednym z warzyw, które można wykorzystać jako
Kuchnia Pełna PasjiJuż raz publikowałam przepis na zupę ziemniaczaną. Postanowiłam ją nieco "ulepszyć", jestem bardzo ciekawa co powiecie na ten przepis:) Niezwykle pyszna i aromatyczna zupa. Idealna na
Kuchnia Pełna PasjiDzisiaj po raz pierwszy chciałam Wam zaproponować danie rybne. Sama nie jestem wielką miłośniczką ryb, jednak łososia wędzonego baaardzo lubię. Powinniśmy go jeść jak najczęściej, nie
Kuchnia Pełna PasjiPrzepis ten dedykuję wszystkim, którzy lubią rosołek z domowym makaronem, bo jest on bazą dla tego dania. W krótkim czasie przygotujecie dwudaniowy pyszny obiad. Tak , więc... SKŁADNIKI: rosół, mięso i marchewka z rosołu sól, pieprz, vegeta cebula mąka woda 2-3 łyżek masła klarowanego 1. Gotujemy rosół, dodajemy jednak więcej udek, zależnie od tego na ile osób robimy drugie
Kuchnia Beatyzupy nie zważyła się. Gdy w zupka jest już gotowa wystarczy dodać starty ser żółty. I mamy szybką, łatwą i smaczną zupę serową. Ja osobiście taką zupę podaję z makaronem domowej roboty. W mące robimy dołek i dodajemy jajko, mieszamy widelcem. Składniki zagniatamy dodajemy olej (można olej zamienić na wodę). Ciasto musi być elastyczne. Cienko wałkujemy i kroimy w paski
Amatorka kuchennaJak już wcześniej wspominałam ciasto francuskie smakuje doskonale zarówno na słodko, jak i słono. Ponieważ mamy jeszcze karnawał ciasto to daje nam nieograniczone możliwości w tworzeniu
Kuchnia Pełna Pasjidelikatne wnętrze. Są cudowne! 12 sztuk rozeszło się w oka mgnieniu, zatem od razu upieczcie z podwójnej porcji. Pyszne! Idealne na majówkę, piknik, do sałatki. Polecam Wam także domowy makaron z czosnkiem niedźwiedzim (klik) oraz przepyszną zupę (klik) . ŚLIMACZKI Z CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM /na 12 sztuk/ 1,5 filiżanki mąki 1/2 filiżanki ciepłej wody 1/2 łyżki drożdży
KUCHARNIAChciałabym Wam dzisiaj zaproponować pomysł na zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą i cebulką. Danie to ma wiele plusów, przede wszystkim jest tanie, po drugie jest bardzo syte
Kuchnia Pełna Pasjipszenicy i odstawienia glutenu,bo ta decyzja należy do Was.Napiszę o moich spostrzeżeniach związanych z wykluczeniem pszenicy z mojego menu. Ponieważ sama od lat piekę chleb ,jem wyłącznie domowe makarony i pierogi,ciasta przygotowuję również samodzielnie,nie korzystam z garmażeryjnych półproduktów w łatwy sposób wyeliminowałam pszenicę z diety.Nie,nie nie zrezygnowałam z glutenu całkowicie,ale zamieniłam zamulającą i zapychającą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Chciałam Wam dzisiaj zaproponować ryż z warzywami oraz kurczakiem. Moim zdaniem pycha:) Składniki ok. 250g. ryżu, pierś z kurczaka, 1 papryka, ok 8 oliwek, 2 pomidory
Kuchnia Pełna PasjiJako fanatyczka przypraw takich jak oregano, bazylia, czy zioła prowansalskie, serwuje dla Was kolejny pomysł na kurczaka z pomidorami i podsmażanymi ziemniakami:) Danie może wymaga sporo
Kuchnia Pełna PasjiZ racji, że przez wiele dni nic nie publikowałam, dzisiaj, korzystając z wolnej chwili nadrabiam zaległości:) Teraz dla odmiany przepis na zapiekankę z mięsem mielonym:) Niestety
Kuchnia Pełna PasjiTradycyjne sznycle w nowym wydaniu:) Coś na ząb dla miłośników tradycyjnej kuchni, jednakże lubiących eksperymenty kulinarne. Składniki: ziemniaki, pierś z kurczaka, 2 pomidory, mozarella, 1-2
Kuchnia Pełna PasjiPo kolejnej długiej przerwie, wypoczęta i zainspirowana nowo poznanymi smakami nadrabiamy zaległości w kuchni. Dzisiaj proponuje parówki z ziemniakami i brokułami:) Składniki: 0,7 kg ziemniaków
Kuchnia Pełna PasjiPomysł na szybkie i pyszne śniadanie, dla tych któym znudziły się tradycyjne kanapki;) Składniki: 4 jajka, pół papryki, kilka plasterków wędliny, 1/4 cebuli, masło. 1. Na
Kuchnia Pełna PasjiSałatka ta jest idealna na imprezy, zawsze znika w mgnieniu oka. Do tego jest sycąca i po prostu pyszna:) Składniki: 0,6 kg ziemniaków, 6 parówek
Kuchnia Pełna PasjiSałatka nieco odmienna od tradycyjnych. Zachwyca swoim smakiem!:) Składniki: 1 opakowanie zupki chińskiej firmy Vifon, 1/2 puszki kukurydzy, ogórek konserwowy\ świeży, 1 pomidor, 1 papryka, ser
Kuchnia Pełna PasjiJedzonko bardzo dobre zarówno na ciepło, np. jako obiad lub jako sałatka;) Jest to danie banalne, jednakże smakuje świetnie. Składniki: 200g ryżu, 1/2 papryki, 2 ogórki
Kuchnia Pełna PasjiInspiracją do tego dania był sos bolonese. Z racji, że ostatnio dosć czesto u nas w domu był makaron postanowilam troszkę zmodernizować moj tradycyjny przepis na
Kuchnia Pełna PasjiIstnieje wiele rodzajów farszy do jajek. Wszystko zależy w zasadzie od naszych upodobań i pomysłowości. Faszerowane jajka są przekąską dziecinnie prostą, za to szybko znikają z
Kuchnia Pełna PasjiZupa idealna na chłodne dni, jest rozgrzewająca i wyrazista w smaku:) Jest nieco odmienna od tradycyjnej zupy pomidorowej, ale jej baza jest taka sama jak naszych
Kuchnia Pełna PasjiSałatka ta myślę, że najlepiej pasuje na śniadanie. Jest tania i przede wszystkim bardzo prosta do zrobienia. W kilka minut możemy wyczarować coś innego, niż tradycyjne
Kuchnia Pełna PasjiZupa ta jest moim eksperymentem kulinarnym:) Powstała w wyniku nagłej weny kulinarnej, a przede wszystkim ochoty na zupę z ziemniakami. Jest ona dziecinnie prosta, za to
Kuchnia Pełna PasjiChciałam Wam dzisiaj zaproponować coś na słodko. Jest to ciasto autorstwa mojej mamy, jest ona zdecydowanie moim autorytetem w tej dziedzinie:) Jej ciasta są przepyszne, rozpływają
Kuchnia Pełna PasjiSałatka stworzona z myślą o moim mężu, zatem musiała powstać szybko, być dość tania i przede wszystkim cytuje "z tego co jest w lodówce":) Jedynym warunkiem
Kuchnia Pełna PasjiMoże pełnia sezonu dyniowego już za nami, jednak nadal można spokojnie zdobyć;) Chciałam Wam dzisiaj zaproponować zupę dyniową, ale... nie z imbirem i nie z gałką
Kuchnia Pełna PasjiWyciągnięte z przepisów mojej babci:) Składniki: Makaron (moim zdaniem najlepszy jest makaron penne do sosów), 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego, szklanka mleka, pół dużej śmietany, serek
Kuchnia Pełna PasjiSmaczne, wyraziste, a zarazem rozpływają się w ustach. Składniki: 1duża podwójna pierś z kurczaka, bułka tarta, jajko, mąka, ser żółty, 3 duże łyżki masła, 2 ząbki
Kuchnia Pełna PasjiChciałam Wam zaproponować kolejny placek mojej mamy, jest fenomenalny i po prostu najlepszy na świecie :) Myślę, że jest to ciasto którego nie może zabraknąć na świątecznym
Kuchnia Pełna PasjiKolejna odsłona sałatki z serkiem wiejskim. Jest dziecinnie prosta, za to bardzo smaczna. Świetna propozycja na dietetyczne śniadanie, Jedna z moich potraw skierowana dla osób odchudzających
Kuchnia Pełna PasjiPrzepis na chrupiącą i aromatyczną karkóweczkę:) Wiadomo że z grilla była by jeszcze lepsza, ale w sezonie nie grillowym z patelni też można opędzlować takiego smakołyka
Kuchnia Pełna PasjiNie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam zapiekanki. Chciałam Wam dzisiaj zaproponować przykładową wariację, oczywiście składniki jakich użyjecie oczywiście zależy od nas samych, od tego co
Kuchnia Pełna PasjiW ostatnim czasie zostałam entuzjastką ciasta francuskiego! Uważam, że daje ono niezwykle wiele możliwości oraz smakuje wspaniale zarówno na słodko jak i ostro a przy okazji
Kuchnia Pełna PasjiNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Sezon na cukinię już wprawdzie za nami, ale w sklepach warzywa te są nadal
Kuchnia Pełna PasjiNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Dobrych sałatek nigdy dość:) Mam dzisiaj dla Was pomysł na sałatkę równie kolorową, jak
Kuchnia Pełna PasjiNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Kiedy za oknami szaro i ponuro warto przynajmniej zjeść coś kolorowego i pysznego. Wiele
Kuchnia Pełna PasjiKiedy na zewnątrz szaro, smutno i ponuro warto zjeść "kilka" smakowitych kalorii;-) Pogody to nie zmieni, jednak warto przynajmniej w ten sposób poprawić sobie nastrój. Sernik
Kuchnia Pełna PasjiKolejna propozycja na mroźne zimowe wieczory, zupa w sam raz na rozgrzanie. Zupa jest też propozycją dla miłośników ostrych i pikantnych smaków. Składniki: 0,5 kg
Kuchnia Pełna PasjiPo świątecznym obżarstwie, czasie gdy na stole królowały tradycyjne potrawy jak pierogi, bigos, krokiety czy barszcze, chciałam Wam zaproponować coś zupełnie innego:) Potrawa, której smak przeniesie
Kuchnia Pełna PasjiSezon na mrożone owoce możemy uznać za oficjalnie otwarty;) Kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, a jednocześnie chcielibyśmy dostarczyć organizmowi kilka witaminek, warto wyciągnąć z zamrażarek
Kuchnia Pełna PasjiMoja "przygoda" z daniami z dyni zaczęła się dopiero rok temu. Pomyśleć, że tyle dobrego mnie ominęło:-P Składniki: 500g dyni, 6 ziemniaków, 0,5l bulionu
Kuchnia Pełna Pasjiciasto francuskie od zera. Nie martw się Sylwia, challenge accepted ;) Czego jeszcze się podejmę? Postanowienia noworoczne:* Mus czekoladowy* Tarta Tatin* Baclava* oczywiście Ciasto francuskie* Ravioli* Risotto* Domowe pieczywo* Domowy makaron Jeśli macie jakieś sugestie dotyczące wyzwań kulinarnych, chętnie je rozpatrzę i w miarę możliwości zrealizuję
W poszukiwaniu inspiracjiiść do lasu. Przywiozłam od Cioci więc ziemniaki i dużo gruszek oraz jabłek. A do tego załapałam się na wiejskie jajka i kurę. Niebawem będzie pyszny rosół z domowym makaronem. Ale przecież mowa tu o gruszkach i jabłkach. Część owoców pójdzie do słoików a część zostanie zjedzona na surowo i wyląduje w ciastach. Tak więc dziś gruszki w towarzystwie jabłek
Ewa w kuchniwrzącego wywaru. Gotujemy przez 8-10 minut na delikatnym ogniu.Pulpeciki z powstałym podczas gotowania rosołem podaję z makaronem. Tak tak, własnoręcznie zrobionym :) Smacznego!p.s jak przygotować makaron domowy? :) pisałam o tym tam: KLIK!Przepis opublikowałam również na portalu Przepis na Kobietę KLIK
Codzienna kuchnia niecodziennakurczaka gotujemy jak na rosół - przepis na galaretkę z kurczaka. Składniki na ciasto w zależności od upodobań znajdziecie na naszym blogu:-ciasto makaronowe w przepisie na makaron domowy-ciasto pierogowe w przepisie na pierogi z grzybami Na patelni szklimy pokrojone w kostkę cebulę i czosnek. Mięso z łopatki i obrane mięso z ćwiartek kurczaka
Maminek kulinarnypieczarek-1 cebula-przyprawa warzywna-pieprz ziołowy i naturalny-liść laurowy i ziele angielskie-olej lub masło klarowaneDo tego ciasto na łazanki - identyczne w przygotowaniu, jak na makaron domowy. Kapustę płuczemy i gotujemy w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiegoprzez ok. 60 minut. Mięso gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem przyprawy warzywnej
Maminek kulinarnyUwielbiam tworzyć makarony, nadawać im nowy smak, wygląd. Tym razem postawiłam na smak czekoladowy a kto śledzi bloga wie, że kochamy cynamon, wiec i nie obyło
Basia w kuchniMakaronowego szaleństwa ciąg dalszy jest to wariacja ostrzejsza. Zrobiłam już jedną porcję z dwoma stronkami chili, ale to nie dało takiej ostrości jak bym oczekiwała. Kolejną
Basia w kuchniDziś królem posta jest makaron cytrynowy. Ma cudowny cytrynowy posmak, żółty kolor, który wzmocniłam kurkumą. Do wzbogacenia jajecznego smaku dodałam czarnej soli.Sól czarna jest to
Basia w kuchniMoje eksperymentowania z makaronem ciąg dalszy. W poprzednim poście pokazywałam jak zrobić makaron cytrynowy (klik) dziś pokaże jak ja go podaję. Zazwyczaj łącze go z rybami
Basia w kuchniW tym poście, tradycyjnie, publikuję wszystkie moje posty z minionego tygodnia.SURÓWKA Z BURACZKÓWHERBATKA Z CZYSTKASCHAB PIECZONYROŻKI Z PIECZARKAMIOWSIANE PLACKISAŁATKA BROKUŁOWABISZKOPT, KTÓRY ZAWSZE SIĘ UDAJESZYBKIE DANIE
W kuchennym oknie Ewy